cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, April 25, 2013

Miz PiJa's Wedding (April 20/21, 2013) - 2

Today was Miz PiJa's solemnization ceremony. Depa buat early morning. dalam pukul 10.00AM yang diberitahu.. so i pun after delivered all the wedding gifts to the groom side, terus menuju ke rumah Miz PiJa.. tengok apa yang patut..the rest masih lagi di hotel.. they needed to check out and transfer to new rooms. 
tiba di sini dalam rumah tak ada orang sangat.. di luar penuh dengan orang yang datang for rewang. breakfast pun disediakan for them. depa datang this morning to prepare food after the solemnization ceremony. pihak kaum keluarga langsung tak involve.. (this part i kureng suka sikit.. coz we cant make any decision plus tiada pemantauan). 
bahagian pelamin masih separa siap.. hasil kerja my BIL.. i just tulun - tulun sikit - sikit je.. menyibuk - nyibuk.. this pelamin actually not for bersanding. the bride n groom tak nak bersanding. so this dias just for photography session. but still pakai cantik - cantik like pengantin - pengantin seMalaya.. JUST tak sanding.. tidak bersanding.. bersanding pun boleh jadi issue masyarakat kampung di sini. sian Miz PiJa.. I pun tak sanding.. ALHAMDULILAH dah 18 years dah kahwin.. even all my siblings tak sanding..still i nak cakap, i bukan lah alim sangat.. tapi tak bersanding dah jadi My Daddi's principle. so tak de argument. hak memasing.. 
 bunga telur dah beratur dah. cuma nak disusun atur dengan elok saja lagi.
Miz PiJa sedang disolek..
tiba lah saatnya..mereka menikah di masjid berdekatan..berdebar - debar di hati Miz PiJa..teringat pulak masa i dulu, it was about 18 years ago.. "Kak..it's gonna be  a long way to go dear.. be a good wife, good mom and still be a good daughter."..INSYALLAH.. i just dua'a for u.. both of u will be happily together till JANNAH.. have a SAKINNAH MAWADDAH WARRAHMAH family....sedihlah pulak tetiba.. huu..huuu... 
eemmm.. warga Canggih rame di sini kok... well dah namanya my staff yang kawin, so sure ramai kengkawannya yang meraikannya.. JAZAKALLAH for coming. 
ini pulak Nenek Miz PiJa belah her father. ALHAMDULLILAH dapat menyaksikan pernikahan putu ne.. 
gemuruh rasanya..
abaikanlah keadaan muka i tu.. bukan  buat duck face ye... sebenarnya i menangkap gambar hubby yang tengah jadi photographer  professional. tetiba tertangkap muka i cam tu.. 
ALHAMDULLILAH BARAKALLAH, En Ahmad Idham dengan lancar melapazkan aqadnya dengan sekali lafaz.. legaa..
Miz PiJa pun rasa lega..
now Miz PiJa dah jadi isteri orang.. ehhh.. tak kan nak panggil Miz PiJa lagi kan.. emmmm...Mem PiJa...
ALHAMDULLILAH..
selesai je majlis aqad nikah, kami terus balik dan jamuan pun telah tersedia... 
sementara tu Mem PiJa menanti di dalam.. ada acara menyarung cincin dan batal air sembahyang lah gitu...dan juga acara berbalas hantaran..
maka anak - anak dara plus sorang mak dara membawa keluar hantaran dari pihak perempaun..ALHAMDULLILAH.. i did all for Mem PiJa. 
these gifts were from bride's  side. theme color, soft pink and blue plus beige. ALHAMDULLILAH Mem PiJa happy with my work.
then the groom came.. with the wedding gifts too. i did also for groom's side. theme color was pink. i used fresh roses...
then acara menyarung cincin dijalankan..
ALHAMDULLILAH, semuanya selesai bagi majlis hari ini.. photography session hanya dengan orang - orang muda. i tak sanggup.. panas sangat.. mandi peluh.. perut pun lapar.. apa lagi.. kita makannn..
but i just took, SOUP TULANG... kan tumbang lembu sekor.. Hubby yang sponsored.. kena makanlah kan.. heee..sedapnyaaa..empuk sangat..
ini pulak Char Kue Tiau yang disediakan satu booth for the guests. ini bahagian malamnya.. i kan didint take lunch. penat dan panas mematikan selera.. then apa lagi, pulun lah this time. sedap sangat..
ada Kuih Koci gak.. well wong Jowo lho.. pasti ada kuih ni..
selepas Isya' the bride was ready for another event.. Khatam Quran..for me this majlis is normal kat tempat i, di Johor.. but Mem PiJa mentioned to me, kat kampung depa khatam quran is not normal. heee.. depa lebih suka ada majlis berinai, ada majlis melalak - melalak tu..karaoke (part yang we all sefamily hate very much.. bukan alim sangat lah i ni. tapi menyakitkan telinga plus nak sembang pun susah sangat. - TAK SUKA). 
ALHAMDULILAH BARAKALLAH.. majlis selesai... i pun sambung nak makan malam pulak..malam ni gaklah tettamu for the wedding dah ramai datang.. kan i cakap, majlis depa ni 2 hari 2 malam.. means guests yang dah mai malam khatam ni tak akan datang lagi tomorrow.. kecuali family lah..
menjengah keluar rumah.. penuh khemah.. MASYALLAH..Jarang sangat i perhatikan tetamu di malam hari agak ramai. selalunya biasa - biasa aje.. tapi majlis Mem PiJa ni agak ramai yang berkunjung.. maybe pasal Mem PiJa anak sulung dan baru pertama kali ada majlis kahwin kot.
balai rewang pun ramai sangat orang...
muka i dah teruk sangat.. i feel soooo tired.. yesterday i slept at 3.30am and woke up at 5.15am. balik hotel i terus nak tidur.. tak nak tengok apa - apa dah.. biaq Chef CiJu menyiapkan job dia.. heeee...
my family semua mai majlis Mem PiJa.. even Mem PiJa is my hubby's niece, but since she is so close to us.. so, she's like a granddaughter to my parents.. kira Mem PiJa also like my own daughter..Kitarang balik dari sini pun dah agak lewat.. but hotel dengan rumah Mem PiJa pun tka lah jauh sangat. so kejap je dah sampai hotel.. nak tidurrrr... nanti kita sambung the last episode.. INSYALLAH..
**********************************
Volume 7, Book 62, Number 3 :
Narrated by 'Alqama
While I was with Abdullah, 'Uthman met him at Mina and said, "O Abu 'Abdur-Rahman ! I have something to say to you." So both of them went aside and 'Uthman said, "O Abu 'Abdur-Rah. man! Shall we marry you to a virgin who will make you remember your past days?" When 'Abdullah felt that he was not in need of that, he beckoned me (to join him) saying, "O 'Alqama!" Then I heard him saying (in reply to 'Uthman), "As you have said that, (I tell you that) the Prophet once said to us, 'O young people! Whoever among you is able to marry, should marry, and whoever is not able to marry, is recommended to fast, as fasting diminishes his sexual power.

11 comments:

  1. meriah majlis..
    sup tulang tu buat saya terliur je.

    selamat pengantin baru to mem pija..semoga bahagia hingga ke jannah.amen

    ReplyDelete
  2. Beruntung Pija dikelilingi mereka yg sangat menyayanginya. Syukurlah selamat dan selesai sebagaimana yg dirancang. Kakak tertinggal part one. Nak patah balik lepas ini.

    ReplyDelete
  3. Tahniah kak terima menantu ;) tahniah to mem pija jugak. Smg kekal perkahwinan smp hujung nyawa.

    ReplyDelete
  4. miss moment camni kt kg kak..... masa dana kawin dulu pun camni, ramai sgt tetamu sbb dana anak pertama yg kawin, abah lak ramai kwn2....

    seronok betul kalu dpt kumpul2 gini kan kak

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah...all went well. Congratulations to you, Kak Yan. Congrats to the newly weds too and your family too. Bukan senang nak uruskan wedding nie. I've went through a lot. Hantaran semua look so fabulous. No wonder Mem Pija puas hati kan. A big success sebab Mem Pija decided to do it Islamic way. I believe it's you and family's input kan. Alhamdulillah. Bila someone dah start, Insya Allah yang lain akan follow.

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum k.yan..sangat meriah...bestnyer..kalaulah dil ada sedara org jawa..huhuhu...mabruk alaik mem pija...

    ReplyDelete
  7. Dah habis ni i baca part 2..cepat la sambung part 3 ....gambar hantaran2 yg u buat tak de ke yan? Nk tengok la
    Ok part 3...cepat2 :)

    ReplyDelete
  8. tahniah buat mis pija dan hubby ...selamat pengantin baru dari remy.......

    ReplyDelete

cliks..cliks