cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, April 23, 2013

Miz PiJa's Wedding (20/21 April, 2013) - 1


ALHAMDULILAH... majlis sudah selesai.. cuma letihnya saja yang masih tertinggal.. even penat terasa, tapi lega bila majlis berjalan lancar..Hari ni baru rasa sedikit ok badan i ni.. YA ALLAH... so tired.. macam nak terlerai  tulang belulang i.. kekunun menyambut menantu lah.. heeee....ye lahh.. Miz PiJa kan kerja dengan i. in fact stay dengan i lagi.. jadi macam dah anak sendiri.. kira sibuk macam mak pengantin gak.. ok lah i wanna share with you guys about our preparation and maybe share sikit about this event.. event ORANG JAWA...

me hubby and Abang Luqman dan Abang Ayip went to Miz PiJa's house on Friday.. orang jawa di kawasan ni selalunya mengadakan majlis kahwin selama 2 hari 2 malam gitu.. Means if the big event on Sunday, the walima will start a day earlier.. hari Sabtu dah ada tamu yang berkunjung dan menghulurkan sumbangan wang..
nak tau apa yang dikupas tu??
ini haahh.. ubi kayu.. nak buat apa ek??? katanya nak buat sarapan esok hari..tunggu tau apa yang nak dihidangkan..
Friday, dah ramai yang datang rewang. kalau ikut - ikutkan Friday ni masih belum ada apa - apa acara pun.. but since on the next day, Saturday was Miz PiJa's solemnization ceremony Friday afternoon dah ramai yang datang rewang....yang datang rewang adalah orang kampung. ahli keluarga tak ada yang menolong.. untuk memang cara mereka..
nampak tak suasananya... meriah gitu..
di belakang dah tersedia daging kotak.. ini bukan for big walimah.. just for orang rewang dan ahli keluarga makan..
orang lelaki sibuk mencincang daging kotak tadi ni..
 tau apa ni? macam rocket nak ke bulan jee.. upppss!!!!.. kempen..heee..nasi ni dikukus..
 makanan for lunch sudah siap dimasak. cuma i je yang termiss nak makan..
 nampak tak ruang ini. di sini nanti orang kampung berkumpul dan bekerja..REWANG..
 kelapa sudah disediakan..
 tengok ni.. ada serai, ada kawah, ada tapis. macam - macam...ini semua pandangan sebelum Friday prayer.. 
right after Friday prayer, terus penuh bahagian balai rewang ni..
bahagian ni sediakan bahan untuk kuih koci..
yang ini sibuk mengoreng kelapa parut. 
nak buat kerisik gamaknya..
 di ruang tamu, Abang Ayip busy lah kekunun prepare the dias.. nampak tak my potpori yang i dah buat tu?
 yang ni, pulak bunga telur.. but i tak guna telur, i replaced it with Sorini Chocolate.
 bakal pengantin (hari jumaat masih lagi bakal pengantin lah kann).. sibuk di dalam rumah..
 dibahagian dapur sibuk dengan ini pulak. apa tu???
 menjahit baju?? takkk... kakak ni sibuk menjahit plastic yang berisikan beras. ini untuk dibuat nasi impit. selalunyakan orang guna stapler kan.. i think this was a good idea kan.. tak lah bahaya..
 ada yang memblend kelapa parut yang sudah disangai tadi.. nak buat kerisik..
lebih kurang pukul 3.30PM, i went to Pantai Seaview.. Pengantin sponsored 2 units of apartments pada my family.. JAZAKALLAH.. but only me yang stayed kat sini on Friday afternoon tu. the rest masih lagi di Shah Alam.. kurang lebih jam 10.00PM hubby tiba di apartment dan terus ke rumah pengantin.. just few minutes dari apartment. 
 i tiba sini dah agak lewat.. iya lahh. dah pukui 1030PM.. perut i lapar sangat.. 
tengok lah food yang disediakan.. even masih belum ada majlis, depa dah masak banyak dah.. ini untuk orang rewang dan family..
kuih apa ni ek?..emmm...ini lah yang dibuat dari ubi kayu yang dikupas tadi tu.. ini Lopes Ubi.. pernah makan? me...this was the first time..sama macam kuih lopes biasa, just tak ada air gula merah je..
after about 45 minutes i kat sini, all my family sampai.. si kecik ni pun baru tiba dari Johor with My Mommi and My Daddi..
 Lepas jamu selera, kami masuk ke dalam rumah..
 sibuk di dalam rumah.. depa prepared bunga telur.. yang ini untuk dibuat majlis berkhatam..we went back to the hotel about 11.00PM. even badan i penat sangat, but i needed to clear some works..
i used fresh flower.. itu sebab kena buat lewat - lewat sikit..
hantaran untuk pihak lelaki.. i made for both.. ALHAMDULLILAH pihak lelaki stayed kat hotel yang sama dengan kami. jadi agak senang lah bagi i. i siapkan dan esok pepagi baru diambil oleh pihak lelaki. lega.. u know what.. i did this till 3.30AM.. YA ALLLAHHHH..mengantukk.. sangat - sangat. then at 5,15AM. i dah bangun.. kena bersedia for solemnization ceremony di masjid.. but ALHAMDULLILAH i did all the hantaran successfully.. with CiTi and Miz Ecah's help.. nanti i ceritakan majlis nikahnya pulak ye....
*************************************
Volume 7, Book 62, Number 1 :
Narrated by Anas bin Malik
A group of three men came to the houses of the wives of the Prophet asking how the Prophet worshipped (Allah), and when they were informed about that, they considered their worship insufficient and said, "Where are we from the Prophet as his past and future sins have been forgiven." Then one of them said, "I will offer the prayer throughout the night forever." The other said, "I will fast throughout the year and will not break my fast." The third said, "I will keep away from the women and will not marry forever." Allah's Apostle came to them and said, "Are you the same people who said so-and-so? By Allah, I am more submissive to Allah and more afraid of Him than you; yet I fast and break my fast, I do sleep and I also marry women. So he who does not follow my tradition in religion, is not from me (not one of my followers)."

19 comments:

  1. kalau kat bandar susah kita nk tgk rewang mcm tu kan kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ada lagi dah... majlis pun buat kat dewan je.. kalau kat rumah takat dari pukul 10 sampai kul 4.. dah tu habis.. langsung tak meriahkan..

      Delete
  2. Meriahnya...Teringin nak rasa Lopez ubi kayu tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa lopes yg depa buat ni just tawar je badannya.. then salut dgn kelapa manis...

      Delete
  3. Missed that rewang part....kat kmpg i panggilan nya lain la kan tapi mcm tu jgk la ada balai untuk hiris2...ada tempat basuh pinggan n tak ketinggalan roket tu.....tapi sekrg ni kat kmpg kenduri kendara dah guna service catering dah.....rugi rasa nya hilang tradisi gini kann...apa nk buat...dah takde org yg mngurusnya... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayang nya kan.. amalan ni sud ada sampai bebila.. biar anak2 merasa. my father still suka style macam ni.. in fact food hidang pun style lama. bukan buffet.. memang penat. but seronok sangat..

      Delete
  4. sgt best kahwin kat kampung, nampak masyarakat disitu, rindu kampung setinggan saya! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kampung setinggan pun macam suasana kampung lah gak kan.. mesti best kan..

      Delete
  5. masing kuat tradisi bergotong royong di sini. lama saya tak g rewang yan sejak duduk jauh ni. asyik datang kenduri kahwin sedara mara sebagai tetamu saja, huhu..

    ReplyDelete
  6. Seronoknya tengok suasana gotong royang masak utk kenduri....pakat bersatu kerja sama2. miss nya suasana gini....masa zaman persekolahan dulu selalu juga ikut mak ke kenduri gotong royong di kg gini tp kini tak berpeluang lagi...

    ReplyDelete
  7. seronoknyer kak, rindu saat2 rewang...1 kg dtg menolong,bab mkn mmg tak yah riso sbb sntiasa ada makanan, kt kg dana pun kalu ada kenduri kawin org kg msh gotong royong rewang kalu majlis ahad, sabtu tu hari rewang utk bt persiapan, mlm tu sampai ke pg yg lelaki akan stay utk rbs daging or msk air... mmg sgt seronok n meriah... sbb kt bandar takde aktiviti camni kan kak....

    ReplyDelete
  8. meriahnyer nampak kendurinyer yerk...nampak semangat kerukunan di kampung itu.. rindu ngan suasana begini... susah nak dapat even kat kampung sendiri...
    tahniah untuk miz pijas moga kekal berbahagia hingga akhirnya...

    ReplyDelete
  9. Wahhh masing-masing bergotong royong... baru terasa kemeriahannya ;)

    Uhuhu ingatkan apa bondo yang tinggi tu.. nak mengukus rupanya hihi.

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum kak yan,

    sekarang ni kat kampung pun sudah tidak ada semangat
    gotong royong mcm ni...semua katering jek

    mesti kg ni muafakat

    ReplyDelete
  11. as salam..kak yan..seronok tgk masih ada yg bergotong royong utk majlis kenduri kendara.

    kiranya semua penduduk kampung sepakat.
    bukan senang nak gotong royong kenduri..

    cantik gubahan kak yan buat

    ReplyDelete
  12. Dalam pada letih, mengantuk tapi sentuhan semuanya menakjubkan. Lopez style org jawa bila ada majlis memang macam tu Yan. Kakak dah sanagat maklum. Tradisi Jawa juga makan buat tetamu dan org rewang amat diambil berat. Best kan... kakak rindu ini semua

    ReplyDelete
  13. meriah kalau buat kenduri kat kampung....sanak saudara jiran sekampung dtg menolong.......

    ReplyDelete

cliks..cliks