cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, September 14, 2012

Mee Ketam for my guests from Sabah and UK

Last Saturday i supposedly went for engagement invitation. Well, we just a planner, but ALLAH is the best planner for us. I dah siap - siap bermekap beritu berini, tup - tup Hubby told me that we had to receive guests from Sabah. Dah orang nak mai rumah kita kan.. Tak kan kita kata tak boleh. Dari jauh pulak tu kan.. Then we invited them to our Platinum Home Sweet Home. 

At first they planned to have Mee Ketam in Seksyen 7. This was the first time i heard about Mee Ketam. After they told us about the location, Hubby went to the resto and bought Mee Ketam. Our guests sebensarnya nak makan kat situ. But since dah sempena ada bulan Syawal lagi ni kann, we invited them to have at our home. Lebih relax, santai, selesa. No rushing. then sambil sembang - sembang. Just we didnt have a chance to cook for them.. Kali ni kami beli je lahhh.. sesekali kan... anyway, this food pun not bad. really good. 
what i did adalah, prepared the table.. hee.. kita beli jeeee...so, chef ciju rehat.. 
 ini lah gamaknya Mee Ketam yang diidam - idamkan.. 
 and this is the kuah. for me, sama like my M e e   C u r r y. Cuma yang ini letakkan ketam je.. Ada ketam bangkang and ketam biru... (betul ke nama - nama ketam ni ek).
Tak kan lah nak served Mee Ketam Curry je kan.. Kalau makan kat resto dia tu lain lah kan.. So, Hubby beli R o j a k   K a r i m..and gu dia lah.. apa dia???? ini dia....
 Cendol..
 ini lah dia our guests. from Sabah.. the rest ada kat luar. and her sister from United Kingdom. 
ini Aaron nephew my fren, berbapakan orang Afghanistan. Comelll.. geram je.. tu yang Chef CiJu nak dukung tu....emmmm dukung anak orang je ke Chef CiJu..kuang..kuang..kuangg...

Those yang nak layan Mee Ketam ni and boleh berkunjung ke Anjung 7, Seksyen 7, dekat kedai Nasi Arab. Rege dia pun kira boleh tahan lahh.. Ketam Bangkang  tu yang tersangatlah mahal.. Tapi kalau nak cuba, apa salahnya.. I b
*****************************************************
 Volume 7, Book 62, Number 1 :
Narrated by Anas bin Malik
A group of three men came to the houses of the wives of the Prophet asking how the Prophet worshipped (Allah), and when they were informed about that, they considered their worship insufficient and said, "Where are we from the Prophet as his past and future sins have been forgiven." Then one of them said, "I will offer the prayer throughout the night forever." The other said, "I will fast throughout the year and will not break my fast." The third said, "I will keep away from the women and will not marry forever." Allah's Apostle came to them and said, "Are you the same people who said so-and-so? By Allah, I am more submissive to Allah and more afraid of Him than you; yet I fast and break my fast, I do sleep and I also marry women. So he who does not follow my tradition in religion, is not from me (not one of my followers)."

30 comments:

  1. hari nie kita update benda yang sama.. "MAKANAN"
    :P

    ReplyDelete
  2. sodapnyer!!terliur sampai ke lutut dah nih, lagi berapa inci jer nih nak sentuh tanah, slurp!!

    ReplyDelete
  3. Jiran eynda pernah makan mee ketam ni... macam mee kari jugak kan... eynda selalu pegi area tu makan nasi arab aje hehe...

    ReplyDelete
  4. Yan, saya selalu jugak pegi food court seksyen 7 tu tapi bukan makan mee ketam, saya makan nasi kukus ayam berempah, sedappp..... seronok nyer saya tengok deco meja Yan, dah memang orang kreatif kan... cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yesss penah beli nasi kukus tu..
      Gulai kawah dia pun sedap.kat situ.

      Delete
  5. supposedly we all pun plan nak ke Sec7 last week to try this Mee Ketam or mee bandung something yang famous kat sana tu..but itulah, we can only plan..one of the friends ada hal pula sobsobss. Anyway, Mee Ketam itu beli dekat Bisik-Bisik or Mee Ketam Kuala Lumpur ya? confused :s

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe.try again.

      Alahhh.tak tau lah pulak yg mana satu..hubby yg p.beli.

      Delete
  6. nampak sedapnya kak, saya belum pernah makan lagi mee ketam ni...nak salin alamat, kalau berkesempatan boleh terjah hujung minggu ni ;0

    ReplyDelete
  7. mmg byk blog buat entry mee ketam nie. ila pun tak merasa lg

    ReplyDelete
  8. should give it a call in the close future. we planned to taste the mee kari at bisik bisik but there is still no chance.

    **Mee ketam is now on list.

    ReplyDelete
  9. cendol tu paling terliur...sedapnya.

    ReplyDelete
  10. waaaa..... mee ketam......
    sedap.... plus pulak ngan cendol... memang membangkitkan selera.....

    ReplyDelete
  11. Ini memang betul2 mee ketam. Seekor ketam sedebuk tu diletaknya...ambik ko... Nanti boleh le try masak mee kari dan masuk ketam sekor2 mau melompay my hubby...eheheee...

    I like presentation kat meja makan tu. Merah buatkan tamu terasa sgt lapar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok lah tuu..or maybe leh try udang..or sotong..tp kena yg besar2..

      Presentation tu mmg jd habit dahh..suka.

      Delete
  12. hwaaa... meriahnye meja mkn... nk mee ketam jugaaaa

    ReplyDelete
  13. salam kenal yan/k.yan.......wahhh!!!terliurnye tgk ketam bertenggek tu. blk cuti ni nak g cari le. ini kedai yg masuk JJCM dulu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal gakk..


      Silakan berkunjung.then singgah lah rumah.

      Delete
  14. mee ketam antara menu yg sy teringin nak try...

    ReplyDelete

cliks..cliks