Dah lunch? i belum lagi.. busy sikit pagi tadi. so now relax sambil BW..nanti baru nak ngap..lagipun my chef cuti..so, macam malas nak makan. and this morning dah makan sebungkus nasi lemak.. those yang masih terfikir - fikir nak masak apa, i share something kat sini. Ok guys seperti yang di promise kan.. (boleh gitu??heee) i nak share recipe kat sini.. Sardine Spaghetti. Ingat tak lagi menu ni yang i jamukan buat A z i e A z a h sekeluarga masa depa mai to my Platinum Home Sweet Home tu..
Chef CiJu guna dua jenis minyak ni. Olive oil for spaghetti selepas dicelur.. Canola tu pulak untuk tumis - menumis...
1.Tumiskanlah..bawang besar dalam 2 biji. yang agak besar sikit tau.. dipotong dadu. tumis agak layu. 2. masukkan bawang putih yang telah dichop - chop tau.. biar sampai naik bau..
3. kemudian masukkan 2 biji tomato yang dipotong dadu - kecik2.
4. bunga kantan dalam 2 batang lah gitu dihiris halus. tapi masukkan hirisan dari sebatang dulu..
5. daun kesum dilurutkan dan masukkan dalam segenggam.
6. kemudian cili api dihiris halus dan tumiskan bersama...
7. masukkan sauce tomato.. ikut suka lah.. kalau rasa nak masam2 sikit, masukkan lebih. tapi tadi kan dah masukkan diced tomato kan. so tak perlu banyak. just nak bagi pekat cam tu lah..
8. kalau rasa nak masukkan sauce chili pun boleh.. tapi tadipun dah ada cili api kan.. all depend on u..
anda memerlukan 2 tin besar sardine. ini pun tergantung lah kan.. kalau nak buat sikit, setin pun cukup.. Pandai - pandai lah kan..we all pakai jenis ni.. guna Adabi yeee...heee..campaign lah pulak..
9. masukkan isi sardine tadi ke dalam tumisan dan dihancur - hancurkan. Chunk macam tu lah..
10. masukkan straw mushroom. mushroom ini dipotong nipis or depend on u.. suka - suka hati lah..
11. last but not least, tambah rasa dalam kuah sardine ni.. masukkan gula, garam, dan penyedap rasa. balance kesum dan bunga kantan tu, lebur kan semuanya...
*******************************************
Volume 7, Book 65, Number 373 : |
Narrated by Nafi |
Once Ibn Umar was taking his supper while he was listening to the recitation of (Quran by) the Imam (in the Isha prayer). |
xpernah sy mkn spageti dgn sardin..nnti boleh cubalah.
ReplyDeleteseddappp...cubalahh...
DeleteLetak daun kesum, kakcik rasa macam nak masak asam pedas pulak. :)
ReplyDeleteAngel Hair tu halus macam mihun, kan?
Angel hair tu kasar dari mihun.. mihun tu halus sangat..
Deletesedap you all, nak-nak chef ju yg masak. meleleh ayak lior.
ReplyDeletehee..promote nampakkk...
Deletexpnh mkn spaghetti dgn sardin... sll mkn dgn nasi jer...huhuhu....
ReplyDeletekena cubalah tuuu
Deletenak cuba nak cuba nak cuba.... sebelum ni saya cuma buat bolognaise tapi recently dapat recipe baru dari kkida@koleksi1001resepi.com, ni dapat dari Yan pulak, definitely will try sebab my daughter suka sangat spageti. Thanks for sharing.
ReplyDeletesila kann.. sila kannn.. sure anak2 suka.. jgn buat pedas2 lahh..
Deletehehe..sy br skali masak spageti ni..skang leh buat kuah sdirik..kalo x pakai prego jek..skang leh orter2 ikut tekak melayu kan..hehe
ReplyDeleteyess.. recipe ala2 melayu gitu..
Deletebest2 kak ..
ReplyDeletesaya sebelum nie selalu dgr org cakap sardine speghati
x pernah cuba buat
haa lepas nie saya nak cuba
sedapp nie
letak lah cedawan macam biasakan akk ;)
yess..macam biasa.. alaaa adjust2 lah.. ikut tekak kita..
Deletenyummm nyummm...
ReplyDeleteyappp..yappp..
DeleteAssalam Azian..acik tak permah makan spaghetti sardie ni..nampak sungguh menyelerakan ni..mesti sedap
ReplyDeletekea cuba tu. sure u wont regret...
Deletenyummm.. nampak mcm sempoi ja. nak kena cuba nih.
ReplyDeletesaya follow awak k.
senang je tuuu..
DeleteTakde royalty kat I ke ziyyan???...takpelah kan..sampaikanlah ilmu..walauu hanya spagheti sardin kan...takpelah kita oter oter ikut tekak melayu..jangan lupa potong cili api untuk ulam..bagi kick sikit!!!
ReplyDeletennt i belanja je lahhh.. nak makan kat mana??tell mee..
Deletekena cuba ni..
ReplyDeletekena kasi royalty kat nekcik tu...hihi
yupp...
Deletetu lahh kakkk dah menuntut dah tuuu...
yummy....thanks for the share....
ReplyDeletemy pleasure..
Deleteokeh..nanti leh terai.pakai sardine pulak..tq for sharing
ReplyDeletefor sure..
Deletens goreng sadin biasa bt tp lum penah try lg spageti sadin, nnti boleh try... macih kak
ReplyDeletecuba tauu..
Deletenyummm nyummmm..boleh minta fiza try buat nanti ni akak..:)
ReplyDeletebaru saya tau, Adabi ada keluarkan sardin
sureee..
Deletedah berzaman ada dah lah DZ..
Sedapnye kak yan... niza tengah lapor x lunch lagi nih...
ReplyDeletesabooo...hee..
DeleteAssalamualaikum Azian
ReplyDeletecitarasa malaysia tu...sebab taruh bunga kantan...
bukan takat bunga kantan, kesum sekali tuu. cili api.. hee
DeleteSedapnyaaaaa... walaupun tak pernah makan lagi, tapi nampak sedap..
ReplyDeleteALHAMDULILAHH. so far kalau org makan for sure bertambah2..
Deletespaghetti ala malaysia..... sedap kalau pakai sardine pun.....
ReplyDeletenak sikit kak yan........!
moh lah ke rumah. akak jamu kan nanti..
DeleteOhhh nak makan lagi! nak makan lagii...!
ReplyDeletesabarrr..sabarrr..hee
Deletethanks for the recipe..haritu pun we did try to make one, but we used bolognese sauce paste jee heee
ReplyDeletegood try.. but this one bahan semula jadi semua. tak pakai paste2 gitu.. hee
Deletemengancam nmpk...cubalah nnt...
ReplyDeletesureee...
Deletesiap step by stepnye...good..
ReplyDeletemesti sedap...lain2 dr yg lain ni...
sedapnye kak spaghetti sardine tu, saya kena cubalah lepas ni
ReplyDeletetak penah masak spaghetti...tak tau laa sebab apa? sebab tak gheti makan spaghetti ke....atau sebab malas mencuba ke...
ReplyDeleteBila tgk gambar dlm entry ni mcm sedappp jer spaghetti..tp ntah naper tekak ni. Belum sampai seru lagi ni nk makan spaghetti, hehe
Salam aziYan, spageti menyelerakan..harap dpt ler rasa sikit masa Gath 23/hb nanti, insyaAllah.
ReplyDelete