cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, September 22, 2012

Selesai sudah masalah...

Masalah apa yang selesai ek???? alaaa simple problem je.. i just wanna share something with you guys.. something which is i rasa tak salah if i share with the rest. bukan tujuan nak menunjuk - nunjuk ye.. tiada niat.. just love to share. kan now i dah wearing abaya..i just found out, so easy for me to go for solat at any places, at any time.. MASYALLAH.... very easy..no need bawak mukena. (telekung set).    or no need  memakai telekung wakaf  yang "WANGI SEMERBAK". Ok... what you sould have ek???
 sarung tangan. i bought kat kedai jual alatan umrah haji di Plaza Alam Sentral.. sebelah kedai i pun.... Harga RM8, but she's my fren, dia bagi i RM5.. heee. discount.. JAZAKALLAHH..
some of my abaya tak dapat menutup lengan secukup nya waktu solat.. so memang i really need this..but if my shawl dah cover,  lagi mudah.. ini just berjaga - jaga...
i beli stocking ankle kat Guardian.. warna kaki betul.. cantik.. Guardian number 20... skin color..
since i pakai abaya yang agak labuh, so that why i like to use ankle one.. tapiii. i pakai dua lapis tau. if selapis, sure berbayang.. dah tak sah pulak nanti.. tapi stocking pun kalau takat 2 pairs, tak berat mana letak dalam handbag.. tapi i cuma letak satu je dalam handbag sebab satu tu memang i dah sedia pakai. tambah lah tak berat kan..
and now i prefer pakai tudung syria macam ni.. without awning lah kan.. very the easy... tak ada problem waktu nak sujud.. 
kalau yang ada awning tu memang susah...
plus, kalau tak nak tudung tadi tu tersingkap - singkap sehingga membatalkan solat, i gunakan pin. or small brooch.. tapi kalau i guna shawl, tak ada masalah.. sebab all my shawl dah cover almost half of my body.. ALHAMDULLILAH...memang lega... 
ok lahh.. ini lah benda yang i nak share. some of us last time ada yang cakap dah nak guna abaya kan.. this is something we can share.. Ok lahhh.. tak sah kan kalau tak show gambar food. hee.. just wanna share some of the food yang Chef CiJu buat kan for us for dinner.. Mee Hoon Singapore berkuah Bandung...(boleh macam tu??? heeee)..
Mee Hoon Singapore yang menggunakan lada hitam...Nak makan cam tu je pun boleh. tak payah berkuah.. tapiiii.. sedap lagi kalau tambah dengannnnn..
Kuah untuk Mee Bandung.. Sodapp nyaaa... 
Hati sayu melihat kesetiaan sang suami tetap bersama si isteri walaupun si isteri terlantar sakit.. SUBHANALLAH....I tengah tengok A B I L    F I K R I di TV AL Hijrah. Sanggupkan my Hubby menjaga i sebegitu rupa kalau kata i as a bedridden patient macam tu.... Tambah sayu dan terharu melihat si cantik Natasha Hudson berabaya hitam berhijab litup.. SUBHANALLAHHH.. Besarnya kuasa ALLAH..
*******************************
Volume 1, Book 8, Number 346 :
Narrated by 'Aisha
the mother of believers: Allah enjoined the prayer when He enjoined it, it was two Rakat only (in every prayer) both when in residence or on journey. Then the prayers offered on journey remained the same, but (the Rakat of) the prayers for non-travellers were increased.

30 comments:

  1. insyallah.. moga kita sama2 mjaga aurat kita.. mudahlah mcm kak Yan y sering outstation selalu..
    mcm Ayu hanya sekitar rumah-CR sahaja

    kak.. ayu terkilan xdpt tgk.. bila on tvhijrah ttg kesihatan.. rugilah

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHH..akak bukan selalu out station ayu.. tp selalu berjalan..heee...

      bab kesihatan???

      Delete
  2. Thanks. Berkongsi rasa, berkongsi pengalaman. I sendiri suka ada spare shocks dlm beg, esp jika ke mana-mana. Jika kita berbaju kurung, bawa telekong saja pun dah ok, bleh sumbat (gulung) jer dlm handbag. Kain tak perlu dah sebab dah pakai shocks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu AA.. kalau dulu cam tu lah.. mesti ada socks.. mmg senang. tinggal pakai telekung je.. telekung wakaf.. heee..

      Delete
  3. I pun mmg duk tmbh koleksi jubah i ni..tp bila kluar dgn hubby i tak dpt pakai...pasallll...hemm susah nk cakap kan..lain org lain pandangan dia walaupun kita buat kebaikkan dan dia pun dpt ganjaran..takpa lah kan i tetap doakan utk dia

    Ni i nk tny..jubah n abaya is the same thing kan? I tgk ada jubah tu butang sampai bawah yg mnjual tu kata abaya..jubah tak berbutang..betul ke?
    Anyway mmg mudah kan bila solah...i mmg prefer jubah nowdays :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe.. dont give up.. i m sure one fine day, lembut hati dia dan biarkan u with this beautiful attire.. abaya...

      well dear..JUBAH - perkataan melayu... ABAYA is ARABIC name for a loose black robe from top to toe. but not not only BLACK kan..

      mmg2 mudah.. ALHAMDULLILAH...

      Delete
  4. alhamdulillah yan. syukurlah diberi Allah hidayah. saya pun lama tak sarung telekung satu set sejak pulang umrah 2011. terfikir sendiri knp telekung satu set perlu dipakai..adakah pakaian saya jarang, tak menutup aurat sepenuhnya. saya seolah2 tak istiqamah..waktu solat saya tutup semua aurat kecuali muka dan tapak tangan. tapi bila selesai solat, saya tak jaga sepenuhnya, lengan masih nampak, kaki masih tak berstokin. so, saya berhijrah... macamana pakaian saya ketika bersolat, macam tu jugalah pakaian saya waktu keluar, yang boleh dibawa terus bersolat.masya-Allah yan, setiap perubahan yg kita lakukan pada diri kita sendiri...amat indah perasaannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASYALLAHHH.. i m so happy.. something that we also can share the feeling.. me myself merasakan sesuatu yg berlaku to me like a miracle. never thot to change like this.. but just for myself..not for anybody..rasa bahagianya ALLAH saja yg tau..

      semuanya i dapat one by one. not one time.. ALHAMDULLILAH.. just pray to ALLAH, he will strengthen my DEEN.. INSYALLAHH...

      Delete
  5. Islam memang mudah kan Azian. Mamawana pun kalu kuar gi shopping ke around KL ker kat mana2 building yg ada surau leh rehat dan solat dgn berpakaian baju kurung aje, sarung lengan dan berstoking. Tak perlu bawak persalinan telekung yg membesarkan handbag. Simple. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. exactly.. kata org nak dgn tak nak je kan.. me ALHAMDULLILAH.. lega sangat diberi kesenangan oleh NYA..

      Delete
  6. kak yan ada kedai kat plaza alam sentral?nama apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai baju sekolah canggih..tingkat satu same level dgn nagoya..

      Delete
  7. merpermudahkan untuk beribadat..kalau x bawa telekung pun x pe.

    ReplyDelete
  8. Tq 4 d tips Yan......k.ani pn tgh mengumpul jugk absya ni. Berfikit2 sbb mahalkn..... :))))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. no problem kakkk..harap2 jd ilmu buat kita...

      Betulllll..abaya yg baik2 semuanya mahal2.. Yg murah tu mmg saya tak muat..huuu..huuu

      Delete
  9. alhamdulillah..sy pon doa2 nak berubah menjadi lebih baik. b4 ni selalu jugak pakai abaya..tp sejak fully bf ni, terhad sikit lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yak pe..slowly2 insyallahh...pray for the best...

      Delete
  10. saya teringin gak nak pakai tudung syria camtu, tapi muka saya amatlah tak sesuai kalo pakai tudung tu...hehehehe.
    anyway meehon goreng spore tu nampak sedappp sgtttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dulu pun mcm tu lah rasa n fikir..but now I hv the solution...i pakai shawl...

      Delete
  11. Suka betul dengan ayat "WANGI SEMERBAK" tu, memang tak dinafikan, bukan takat itu je, cukup pulak dengan corak warna sampingan. kadang2 terdetik dalam hati bersih ke tidak telekung ni, bagi mengelakkan rasa was2 saya lebih sanggup hangkut telekung set dalam handbag walaupun berat tapi takpelah.insyaAllah saya pun berdikit2 ikut perubahan yang akak buat, semoga dipermudahkan segalanya. thanks for the sharing info kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeeee...memanglah kann...menyesakkan hidung..rs was2 mmg ada..ye lah.nak berkasih2 dgn ALLAH kannn...

      Delete
  12. bagus tip dari kak yan.....mungkin boleh dipraktikkan oleh org lain......
    sesungguhnya islam itu mudah......

    bihun bandung tu memang nampak cool!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHH.. sharing benda yg elok, bagus kan..

      sedap tau..

      Delete
  13. Replies
    1. tak jahittt..itu beli abaya dah siap ada stone..

      Delete
  14. Alhamdulillah, berubahan yang baik. Abaya aku banyak tergantung dalam almari, cuma ke majlis tertentu saja pakai. Memang nak sgt guna everyday tapi I am having problem like saniah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH....berdua'a dan terus berdua'a..INSYALLAH..

      Delete

cliks..cliks