cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, September 26, 2012

How to make Homemade Fibre Juice....

Still remember or not that i  ada buat  F i b r e   j u i c e  dan cakap nak share the secret how to prepare it.. macam di bawah ni? yang i buat ni tanpa ditapis. airnya begitu halus tanpa ada keladak yang perlu ditapis seperti kebiasaannya.. kalau macam kita minum di kedai tu kan fruit nya harus ditapis dan ada hampas.. yang ini tidak..
kalau dilihat di atas ni, i believe semua suka nak meminumnya.. tapi ramai yang tak tau apa kandungan dalam juice tu..
untuk mendapatkan juice seperti di atas tadi tu, ini lah bahan - bahan nya.. winter melon, orange, dan kobis.. sebab itu lah i panggil fibre juice. ada sayur.. ramai yang tanya, SEDAP KE????INSYALLAH sedap.. Tanpa anda berkerut meminumnya. cam ne nak buat nya kan..
sebenarnya rahsia kenapa tak ada hampas yang perlu ditapis adalah mesin pengisarnya/blender/fruit juicer. this is Taiwanese product.  macam mana  nak sediakan.. so this lady telah mai ke my Platinum Home Sweet Home suatu ketika dahulu untuk menerangkan pengguna this juicer.

Let say we want to make the juice macam kat atas tu kan.. bahan - bahan of coz buah - buahan tu lah.. then sediakan ice water plus ice cube for 400ml. masukkan fruit tadi bersama - sama air sejuk with ice cube tu lah.. then blend for 1 minutes. lepas tu we can directly drink.. senangkan..
masa demonstration tu Nancy telah menyediakan this juice. nak tau juice apa ni.. Daun keledek (yang selalu di buat sayur lah kan.), dicampur perahan setengah biji lemon, and a bit of sugar. blend and bila diminum langsung tak rasa daun keledek itu lagi.. SEDAP.
yang ni saja je kitarang suruh dia prepared kan for us. 
boleh juga digunakan untuk membuat porridge like picture above. how to prepare??
ambil dalam 2 senduk nasi plus dengan steam labu. tapi MESTI menggunakan boil water. kisar for 3 minutes. tambahlah garam sedikit. 
nak buat peanut butter pun boleh.. kena guna pengisar kering. kacang tanah yang telah disangai...campur kan minyak zaitun, garam sedikit dan gula. kisar kan selama 3 minutes.. dan ini lah hasilnya.. SEDAP.. homemade lagi kan..

harga satu blender/ fruit juicer ni dalam RM1100.  now rasa - rasanya dah naik dalan  2 or 3 ratus. tak ada di jual di kedai - kedai. hanya melalui wakil penjual.. tapi kami tak beli.. Hubby dapat gift dari fren dia..ALHAMDULLILAH... 
 ***********************************
olume 7, Book 69, Number 485 :
Narrated by Ibn 'Umar
"Alcoholic drinks were prohibited (by Allah) when there was nothing of it (special kind of wine) in Medina."

40 comments:

  1. juice yg sis buat tu rasanya lalu lagi kalau sy nak minum..tp yg hijau (daun keledek, emmm..x lalu kot..hihi.
    tp kalau nak sihat..minum smbil tutup hidung lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..tp yg hijau tu tetap sedap laa..mmg sedap sebab ada rasa lemon.

      Delete
  2. Seronoknya dapat hadiah yang boleh dimanfaatkan. Mahal pulak tu. :)

    ReplyDelete
  3. saya takde mesin tu, tapi nakkkkk buat peanut butter sendiri tuh. owhh tak sabarnya!!!

    ReplyDelete
  4. bergunanyer..mmg serbaguna..kalo dpt 1 ni..abes buah dlm peti di lenjam..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulahhh tak sempat makan.. habis ke juicer je nanti..

      Delete
  5. memang berguna sgt..besh lah kalo dapat hadiah sis..

    ReplyDelete
  6. WAHHHH canggih tu kak....tu le ngeri lak bace jus daun keledek tu....tapi bile dah di modified rasenye sure sedap tu kan kak....

    harga boleh tahan kak yeak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap lieya.. tak rasa sayur mentah pun.. macam juice biasa je.. sebab rasa lemon tu kuat.. then manis..

      well barang yang bagus sesuai dgn harga lah kannnn..hee

      Delete
  7. Multi-purpose juga kiranya sebab boleh buat peanut butter and bubur. Advance sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang multi purpose.. boleh panas dan boleh sejuk..

      Delete
  8. fibre juice memang terbaik.....
    kalau buat sendiri lagi bagus.... tapi nak mix and match rasa tu yg susah......
    kena betul2 sukatan.....

    bagus blender tu mama......
    byk kegunaannya... menarik sebab leh buat peanut butter sendiri..... homemade...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang bagus sangat.. alaaa...tak payah sukat sungguh2.. ikut suka hati lahh. hee,,,

      Delete
  9. wahhh..nmpk sedap. guna mesin canggih mmg menyenangkan ^^

    ReplyDelete
  10. yelah kak
    depends pada mixer tuu
    kat umah pun ada yg seangkatan
    tapi gunanya ada 3-4 bulan sekali huhuh

    ReplyDelete
  11. bestnya..ada jugak jumpa yg macam ni..mahal tapi best kan kak..blender kat rumah cam dah nak rosak..harus kenyit2 mata kat husband mintak satu ni..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee... bagus gak idea kenyit2 tu kan..gud luck..

      Delete
  12. menarik nmpk jus tu..tkut tak tertelan je nnti..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. manis lahh.. then rasa lemon agak kuat.. tak rasa sayur pun.. sedappp..

      Delete
  13. As salam Kak Yan,

    Mmg syiok minum jus! Kat sini juice very rich & deliciosa! Sodap! Mmg nak beli blender yg serba guna... Senangkan... bagus utk kesihatan lg :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulahh..tak sama macam kat mesia ni.. minum orange juice tu bukan rasa oren, tapi rasa gula.. sedih kann.

      Delete
  14. Lain kali boleh request home made peanut butter dari kak yan.

    Blander sebagus mana pun kalau beli dan simpan memang tak der faedahnya ye kak... Banyak kegunaan bestnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehhh... tapi mahal sikit lah kan.. heee..


      betul tu.. kalau buat tayang je, baik tak payah beli kann..

      Delete
  15. waaaaaaaaaa bestnyer... kalu timun, kobis, karot, rasanyer blh telan lg tp kalu daun keledek mentah tu... eeee tkt lak, tp klau tak tau itu daun keledek boleh telan kot hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. at first akak pun fikir macam tu.. tp bila dah rasa, sukaa..

      Delete
  16. Sgt menarik fruit juicer nie.. bertuah dpt free lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli atau free kalau malas nak guna pun tak guna gak kan.. hee...

      Delete
  17. alamak..baca entry yan, baru teringat fruit juicer atas almari dah setahun tak guna..heee..tapi harga saya 5x murah dari yan...betullah, belum ada sibuk nak beli. dah ada....malas nak buat. camna tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee..tu lah kan. betul tak? tak ada sibuk nak ada kan.. dah ada macam tak ada. ahru betul kita ni..

      Delete
  18. bila baca entry ni macam teringin tapi bila tengok harga nyer tu tak jadi... hahahah... skrg ni malas nak buat fruit jus psl tu lar, kena basuh juicer tu, byk lah nak kena basuh, penapis lah, tempat kisar nyer lah, jug tempat masuk hampas tu lah.. ee... i is malas u...

    ReplyDelete
    Replies
    1. well yg ni mmg tak perrlu basuh. i mean buang hampas.. direct terus..

      tp ye lah.. rege tu kira alah membeli lah kann.

      Delete

cliks..cliks