cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, September 20, 2012

Kuih abok - abok

Pernah makan kuih ini? exotic kuih.. tau kuih apa ni?
kuih ini adalah KUIH ABOK - ABOK..ahaaaa!!!! ada yang pernah dengar dan maybe ada yang pernah makan.. but this kuih i m sure very rare..In fact nak cari kat gerai for tea time also hard to find...
kuih ni My Mommi suka buat..Kuih Abok - abok ni ada 2 jenis..I m sure jenis yang i tunjukkan di sini, terlalu jarang orang buat. i google pun langsung tak ada info pasal Kuih Abok - abok yang macam ni..Selalunya Kuih Abok - abok menggunakan biji sagu beserta kelapa parut..tapi yang ini, My Mommi menggunakan Tepung Pulut sahaja bersama - sama kelapa parut dan digaul..Intinya tetap sama. ada gula melaka.
dan dibungkus seperti atas ni..buat minum petang, memang best...

tetiba ingat kat My Mommi. Now she's not feeling well.. ingat nak bawak ke rumah i and Chef CiJu now kat kampung dalam process nak bawak My Mommi here, but now still not fit to do long travel. ye lah 3 4 hours journey sure buat her condition getting worst..she has problem dengan pinggang dia.. macam salah urat gitu..hope after dia buat massage dengan tukang urut, keadaan dia better, and she will be at my home..senang sikit lah.. ada depan mata. then boleh pegi tukang urut i and also see chiropractor .tolong dua'a kan ye, my dear frens..

50 comments:

  1. I iringkan doa utk ur mommi...insyaAllah moga sembuh dgn segera..sabar yan..moga dipermudahkan urusan mmbawa ur mom ke rmh u ya

    ReplyDelete
  2. moga mummy kak yan sembuh segera ye. Kuih ni cuba cari kat gerai abang din belakang bgn risda ampang berdepan gerai goreng pisang. Kuih abok2 feveret KA juga ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHHH..


      aduiiii jauhnya nak cari.. nak ke Ampang tuu..

      Delete
  3. moga mak long minah cepat sembuh. nanti dah bawa balik shah alam update me k. miss her too.

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHH.

      tunggu sampai jemaat.. if ok, they will be back on friday or saturday.

      Delete
  4. Salam K YAn

    Moga mommy K Yan cepat sembuh dan sakit pinggang tu tak melarat2. InsyaAllah.
    Bila orang tua kita ada depan mata memang senang hati tambah2 bila time deme sakit2 kan....Oh my mom, ada gam kat pondok dia tu...huhu...

    ReplyDelete
  5. Assalam..syafakillah buat mommy akk..semoga Allah menyembuhkannya dan melindunginya selalu..akk jangan sedih2 ye,...doa banyak2...akk pun kena jaga kesihatan juga....:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Dill.. INSYALLAHHH.. ALLAH gives syifa to her..

      ALHAMDULLILAH my condition is getting better.. Berdua'a one fine day i will meet u..maybe in Eygpt. hee.. INSYALLAHHH..

      Delete
  6. moga mommy cepat sembuh & sihat...!!

    saya suka kuin abok2 tu.. malas balut dgn daun pisang, saya buat dalam loyang.. ok la tapi dalam daun lagi best..!! pesal takde orang buat sekarang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH Mulan..

      itu abok2 jenis sago bijik tu. yang ni pakai tepung pulut tau..

      Delete
  7. I kerap buat Kuih Abok-Abok ni bila tiba bulan posa. Hampir tiap tahun, (except tahun ni tak terbuat). Ya guna sagu, kelapa parut dan gula melaka. Sedap makan time panas. Yummy...!


    Aminnnn... moga kesihatan ibu U semakin pulih dan sejahtera..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess..itu yg biasanya org buat.ni yg guna tgp pulut...different... tp inti tu ttp sama.. just bukan sagu biji..

      INSYALLAHHH..

      Delete
  8. iyalah..yang ni lain sikit dari yang biasa..macam kuih koci lah..
    mudah2an kesihatan mummy yan bertambah baik. doa malam jumaat /jumaat antara waktu berdoa yang mustajab..amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH..this morning called dah..she's getting ok..cuma tak leh duduk terlalu lama. tu yg susah sikit nak bawak mai sini...

      Delete
  9. Aslmkum sis Yan.balik Msia bulan Feb lepas sempat beli kuih abok tp versi yg biasa sagu dg kelapa.
    Moga mak sis cepat semboh dan cergas kembali....Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lahh..that one kira common lah kann.. but this one really jarang lahh,,

      INSYALLAH..

      Delete
  10. remy doakan semoga mummy kak yan cepat sembuh....amin....
    nanti leh buat kuih abok2 lagi.....

    ReplyDelete
  11. emmm..mcm kuih tepung bungkus, xth kalo ade 2 nama kan..hehe

    semoga mak kak yan diberi kesihatan yg baik..aminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. no darlingg..totally wrong. tpg bungkus pakai tpg beras..ni tpg pulut...

      INSYALLAHHH..dua'a kan yee..

      Delete
  12. Saya suka kuih abok abok ni kak yan, tapi yg jenis dari sagu mataikan lah, jenis dari tepung pulut saya tak pernah makan..
    Memang senang kalau mak depan mata kita kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuih traditional ni mmg sedap even susah membuatnya..

      Betul tu Ita..senang kiralah kan...

      Delete
  13. sukanyerr kuih ni n me doakan mum kak yan sihat sihat selalu ..aamiin

    ReplyDelete
  14. i cuma tau kuih abok abok yg berabok bila makan tu je kak...

    semoga mak akak cepat sembuh..

    *lupa nak jawab soalan haritu. aha i keje kat veritas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH..ooo veritas yee... tpt keje my laling dulu tu..

      Delete
  15. saya mmg suka sangat kuih tuu..kalau ada jumpa mmg beli..
    pernah jugak buat tapi tak berapa nak menjadi...

    ReplyDelete
  16. fav sy..dulu ms mama jual kuih ni, mesti dia akn simpan kn seketul 2 utk sy

    ReplyDelete
  17. kalu org jawa johor cam dana nih msti kenal kuih abok2, tp betul dana biasa ngn kuih abok2 yg guna sagu, yg cam mak akak bt dana tak penah jmpa... tp msti sedap kan baunyer,lg2 bile di kukus n dibungkus dlm daun pisang

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah org jawa ni kaya food. macam2.. kuih muih esp..

      Delete
  18. mommy kak yan selalu buat makanan yang
    jarang nak jumpa tapi best2...suka :)

    semoga mommy akak segera pulih



    p/s: ahad ni mai tak kak yan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. org dulu lah katakan.. MIL my mom dulu suka buat kuih. itu pasal lah agaknya mak akak pun pandai..

      INSYALLAH mai kot ati. hubby tak de lagipun..

      Delete
  19. kuih org jawa..dulu arwah nenek selalu buat. suka sgt mkn..
    time mengandung hr tu..mengidam nak makan kuih ni, nasib baik senang je resepinya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib bai tau buat. kalau takkkk..haru kann...

      Delete
  20. Hello! Educate your kids with our islamic learning tools... it's fun and cute!

    Http://muslimkidsshop.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH..they are already in Islamic school. big boys now..

      Delete
  21. Teringat balik zamam kecik dulu, mak zi suka buat kuih ni, sebab kitaorg yg suka makan. Mengimbas nostalgia betul :)

    ReplyDelete

cliks..cliks