cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, September 4, 2012

My New Chloe..


Ini cerita masa sebelum raya lagi.. Lapuk dah kan.. Actually i wanna share something with u guys about parfume ni. I ni memang AMAT suka minyak wangi. AMAT AMAT...since kocik - kocik dulu dah memang suka. I still remembered my first parfume adalah Yardly warna biru yang i gunakan since i was in 1984 in form 4.. Tak tau samada ada lagi tak this parfume.. Kira affordable for me lah masa tu.. Then bila dah semakin dewasa tu.. Biasalah kan..semakin menggila lah.. Tapi i tak lah memakainya macam mandi parfume.. Sekadar merasa selesa bila berdepan dengan orang sekeliling.

and kalau dikira sampai sekarang ni, mau i boleh bukak balik kedai minyak wangi..And parfume yang my ex boyfren (now Hubby lah) beli kan dan kirim dari US in 1989, POISON, Dior still ada dalam simpanan i.. Sayang. ada separuh lagi.. And now  i nak share about this offer. I went to Parkson kat KLCC and bought this new parfume. Before this i pakai Chanel Mademoiselle. Bila dah puas pakai, i cuba menukar kepada Chloe pulak.. Suka this smell..Harga murah je.. i think (almost forgot) this 50ml about RM238..cam tu lah. for a bottle. but dia ada offer...with this price, RM238 u will get.




this 50ml parfume..
 one miniature EDP
 one hand lotion
and miniature EDT.
Ok lah kan..with that price, dapat memacam lagi.. yang penting ada miniature tu. so senang nak bawak dalam handbag..but i just not sure this offer ni still ada or not till after raya.. tapi who knows..cuba - cuba lah usha di sana..and guys, i still wanna share this infos...

Hukum alkohol sintetik atau tiruan dari campuran bahan kimia.



Alkohol sintetik atau tiruan dari campuran bahan kimia adalah haram meminumnya kerana sifatnya yang memudharatkan seperti mana racun. Bagaimanapun minyak wangi atau minyak rambut yang mengandungi alkohol yang dihasilkan melalui sintetik atau tiruan dari campuran bahan kimia adalah harus menggunakannya, kerana ia bukan najis.


Dari itu, adalah sah sembahyang seseorang yang memakai minyak wangi atau minyak rambut yang mengandungi alkohol yang dihasilkan melalui sintetik atau tiruan dari campuran bahan kimia kerana ia bukan najis.


Oleh itu jelaslah menggunakan minyak wangi atau minyak rambut yang mengandungi alkohol yang bersumber daripada arak adalah haram, kerana ia adalah najis dan tidak sah dibawa sembahyang. Manakala minyak wangi atau minyak rambut yang mengandungi alkohol yang dihasilkan melalui sintetik atau tiruan dari campuran bahan kimia adalah diharuskan, kerana ia bukan najis dan sah dibawa sembahyang.
**********************************************************
Volume 7, Book 72, Number 680 :
Narrated by Abu Huraira
The Prophet (or 'Abul Qasim) said, "While a man was walking, clad in a two-piece garment and proud of himself with his hair well-combed, suddenly Allah made him sink into the earth and he will go on sinking into it till the Day of Resurrection.

30 comments:

  1. Kakcik tak tahu kenapalah kakcik sangat 'alah' dengan bay minyan wangi. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 kita tak perlu pun minyak wangi. cuma kita hanya perlu berbau ok berada dgn org. tu je..hee

      Delete
  2. Thanks for d info yan......k.ani suka minyak wangi yg soft2 baunya

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama kak..saya suka bau bunga or sometimes bau ala2 buah sikit. heee..Macam Cherry from Dior..

      Delete
  3. wah2 perfum dr masa bercinta pun msh ada lg ek kak... bgsnyer... tunjuk lah skit kak, koleksi yg akak ada, terutama yg lama2 tuh... lg2 pefum yg akak pertama gune tuh masa thn 1984 masa tu dana baru 2thn hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok lah nanti one day akak buat N3 pasal parfume akak ye..

      Delete
  4. saya amat2 memilih perfume sbb banyak bau2an yg buat saya sakit kepala...



    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. usually parfume yg agak mahal ni sellaunya sedap2 belaka...

      Delete
  5. kak yan pun suka minyak wangi ye.... remy lagi ler.....
    so far yg lelaki... remy prefer diesel atau issey miyaki... 2 tu jer yg memikat hati......

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess.. akak sukak yg lembut2 je..that's y poison tu tak leh pakai habis..

      Delete
  6. Legaaa..selalu mcm was was..hehee now dh yakin okla blh guna
    i selalu segan nk duduk dkt dgn org klau tak letak perfume...takut org tak suka...heheee malu sendiri :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. i dah lama tau.. tapi baru dapat concrete infos kat sini. so boleh share lah..

      Delete
  7. bestnye....rietta punya tommy girl dah abis....tapi ada orang kasi victoria secret....tunggu nak abis baru beli lew...

    ReplyDelete
  8. saya pun suka gak kumpul perfume ni, sampai yg dah habis pun saya kumpul botolnye...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama macam i lah.. yg zaman kawin pun ada lagi

      Delete
  9. i pun peminat perfume...
    macam2 jenis dah try...
    my all time fav is stella and 212...
    leh ler try yg chloe nie bila habis perfume i nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eemmm.. tak yang tak suka benda wangi kan..

      mine from Dior.. esp Cherry and also Chanel.berbotol2.. ulang n ulang.

      Delete
  10. Dear Yan, saya baru nak tanya pasal parfume tu tengok2 u dah buat explanation kat bawah (hukum)... hahahah... sebenarnya dulu saya pun suker sgt kat perfume poison tu sbb my lecturer dulu masa kat uni hadiah kat i sbg sourvenior bila dia blk dari oversea. tp saya stop using all kind of perfume yg x de tanda halal bila dpt email psl all branded perfume ni ada ramuan dr b-a-b-i. smpai sekrg x de pulak dpt email yg menyangkal cerita tu, so smpai sekrg sy still using el cheapo perfume yg ada tanda halal from the supermarket.. hahahah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke.. hopefully tak semua lah kan.. susah hati gak bila dengar cam tu..i will search more about this..

      Delete
  11. woo..mmg berbaloi2..beli 1 dpt 3..harga opkos la mahal skit kan..tgk brand die..mest wangi giler ni..;)

    ReplyDelete
  12. salam ziarah balik :)
    selalu baca blog akak je
    first nak mengomen di sini.hehe
    sy suka parfum jugak kak
    now pakai 3 jenis edp
    tiap hari tukar gilir2.hehe
    lepas tu kalau habis akan try brand lain pulak :)

    ReplyDelete
  13. Sabtu lepas baru je melawat PARKSON KLCC, ada merdeka sale tapi tak singgah pulak bahagian minyak wangi.

    ReplyDelete
  14. me suka pakai minyak wangi time nak tido..harum semerbak..hubby pun sukee,..hihi

    ReplyDelete

cliks..cliks