cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, September 10, 2012

Belebat Ubi

Siapa suka kuih - kuih ini..This is my favorite. Teringat masak kecik - kecik dulu arwah nenek suka sangat buat for breakfast. I love this kuih sebab kuih ni ada mengggunakan gula melaka. I pa kuih yang ada gula melaka, memang suka..
Lepat Ubi or we all orang Johor panggil Belebat Ubi.. Susah sangat nak cari kuih lepat ni.. Yang banyak hanya Lepat Pisang. I tak boleh makan sangat Lepat Pisang. Mudah dapat heart burn especially dari pisang - pisang yang agak masam...Last time masa My Mommi ada kat umah i, i terus cakap to her, teringin nak makan lepat ni.. Emmmm...org tua kan.. bila dengar kita cakap nak makan je, sure berrsusah payah.. heee....(sorry Darling, i suka susah - susah kan uuuu)..So, petang dia, waktu tea time, terus she mentioned to me.. "tu, cuba rasa belebat tu, ok ke tidak"...eeeee..kalau air tangan mak kita, mananya ada yang tak sedap.. she goreng ikan bilis with kicap pun sedap kan.. makan bertambah - tambah.. heee...(alaaaa..windu lah kan My Mommi). 

Anyway, i wanna share with u guys, this belebat mengikut kefahaman i. tak tiru recipe mana - mana ye.. heee.. recipe campak - campak.."ikut suka - suka hati lahhh"..bak kata Chef Amar..and this is from My Mommi.

Cam ne nak buat ye...

Yang penting kena ada ubi lah kan.. Kupas kulit ubi tu, then parut. (ada orang blend) i tak suka lah.. biar traditional sikit. Exotic sikit lah kann..My Mommi tak tapis, cuma buangkan sikit air dari parutan ubi tadi.Jangan banyak - banyak tau.. I suka lembut - lembut.

Then hiris nipis - nipis gula melaka. (i tak suka gula timbang sebab dia ada bau sikit yang mengikut hasil rasa tekak i, macam bau minyak tanah... heeee). Kemudian masukkan ke dalam parutan ubi. Biar agak gelap warna parutan ubi tu.. Maksudnya biar sampai manis. Kalau gula warnanya memang dah agak gelap tapi masih tak manis, campur kan sikit gula pasir. 

Masukkan santan pekat and me, suka letakkan parutan kelapa sikit. sikit je lah kan. jadi nanti macam lemak - lemak gitu.. Plus letakkan sikit tepung gandum.. sikit je tau.. I tak suka yang keras..so sikit je.. Masukkan garam sedikit sebagai penyedap rasa.. Ini kira dan siap bahannya..

Cam ne nak bungkus?
Daun pisang dilayorkan..Jadikan macam pembalut nasi lemak. Ambil sesudu dua dan letakkan dalam pembalut daun pisang. Kemudian dibungkus macam you nak bungkus nasi lemak.. 

Cam ne nak masak?
Kukuskan lah about 30  minutes. Atau senang cakap, pandai - pandai lah mengagaknya. heee..Nampak dah layu daun pisang tu, masak lah tu kan..

K dah siap, boleh makan.. i suka sejuk. tapi some suka panas - panas.. i tak leh makan panas - panas..tak pandai.. satu lagi, Rasulallah tak bagi makan panas - panas kan.. heee... Ok.. cuba yeee...
**************************************************
Volume 7, Book 65, Number 342 :
Narrated by 'Aisha
Allah's Apostle used to love sweet edible things and honey.

50 comments:

  1. yummmm..tqsn for t recipe k yan, may Allah swt bless u, aamiin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH my dear. just like to share apa yg i suka.. :-)

      Delete
  2. Bila baca resipi tu, I agak sama kot mcm Lepat Ubi yang Mak I buat masa kami kecik dulu. Cumanya Gula Melaka tu digaul halus. Ohhh I suka Lepat Ubi compare Lepat Pisang.

    Dalam bab ini, I rasa kita betul-betul mcm adik beladik laaa...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. AA,

      lepat ubi is the best lah esp air tangan org2 dulu. arwah2nya kann...
      hee.. ye lahh.. sama citarasa lah..

      Delete

  3. salam kak yan,

    its my fav too.....tp kalo kat kg sebutannya "belebet" (mcam terserlah kejawaannya) heheheheh

    emy (silent reeade too heheheh)

    ReplyDelete
    Replies
    1. emy,

      belebet kejawaan tu biasa dengar.. seddap kan..


      alaaa silent reader ni akak nak follow pun tak leh. anyway.. thanks yee..

      Delete
  4. Kakcik pulak suka sangat makan lepat labu yang mak kakcik buat dulu-dulu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti nak suruh chef ciju buat lah.. sure sedap. dia suka labu.

      Delete
  5. Salam. Akak, sungguh klasik & vintage ini kuih... ;)

    ReplyDelete
  6. Wahh..lama tak makan kueh ni...sedapnya!!

    ReplyDelete
  7. lamanya tak menjamah lepat ubi ni..memang payah nak jumpa..resepi yan sama macam mak saya jugak, guna parut tapi kat sp payah cari ubi (tak sama macam ubi kita).. camna hah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaahhh siannya.. kok kenapa ye susah sangat ubi kat sana. kat pasar pun tak de?

      Delete
  8. rsnyer org ganu pon panggil belebat ubi jgak..nens pon suka kuih ni..tp xreti buat..lps ni leh ler try

    ReplyDelete
  9. aduh meleleh liur nengok belebat ubi tuh kak.... teringat belebat arwah nyai, sedap sgt2... org tua kan mana suke nk blend2 dia parut pakai parut kelapa yg tgn tuh... terasa betul ubi nyer...
    kt sini mmg susah nk jmpa yg mcmtu...

    akak bt dana ngences...

    ReplyDelete
    Replies
    1. org jawa kot suka buat kuih ni kan dana.. arwah nenek sedara akak tu suka buat bingka ubi.. sedepp...

      Delete
  10. saya sukaaaaaaaa...sedapnya kak makan time panas2..alahai tetiba teringin plak!

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. sedappp..macam bingka ubi lah. tapi kena buat lembut sikit.. lagi sedap.

      Delete
  12. yelah...jarang jumpa dengan lepat ubi, selalu lepat pisang jer. tatau rasa macam mana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess..alaaaa macam bingka ubi lahh.. sama je.. cuma wangi lah sebab daun pisang tu tadi.

      Delete
  13. Jun kalau bab kuih tradisional ni memang kalah nak membuatnya tapi menang bila nak memakannya...hahaha...boleh gitu?

    ReplyDelete
  14. sya pun suka..sedap lepat ubi tapi selalunya lepat pisang je yang ada kan?

    ReplyDelete
  15. As salam Kak Yan,

    Kuih tradisional ni one of my fav! Aduh... teringinnyeee... nnt nak suruh maid tolong belikan daun pisanglah... hish, mcm rajin je nak buat...hehehe :))

    thanks kak resepinya itu...campak2lah sodap! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap Marya.. nanti dah buat, tayang ye kat blog..

      Delete
  16. Nampak sedapnya..
    makchaq suka semua berkaitan ubi kayu, lepat, bingka, talam, ubi rebus, ubi goreng, ubi sira, kerepek ubi.. semua pun suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. same makchaq. sedap kannn.. getok ubi lagi sedap..

      Delete
  17. Serius KA x brp minat tapi yg ini feveret my mum... dia buat dia makn sendiri hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee...patutnya tak suka makan kena suka buat for mom lah kann..heee

      Delete
  18. lepat ubi..... dah lama remy tak mkn.... teringat arwah nenek yg suka buat dulu... dlm inti kelapa masin........

    ReplyDelete
  19. my fav. to..sedap tapi nak parut ubi tue yg malas sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. well, penyakit M ni mmg akak tak leh tulun. hee..

      Delete
  20. yup, best juga kan kak lepat ubi...
    tapi dua dua jenis lepat(pisang & ubi)dah lama saya tak makan...susah nak jumpa kedai jual

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best.. lepat ubi yg paling susah. kalau pisang massih ok lagi..

      Delete
  21. lain kali dah siap masak calling2 lah. tak yah masukkan gambar kat blog saja... terliur. kalau my mum still around kan best.. huhuhu rindu gak dgn masakan dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee... ari tu buat sikit sangat.. nnti2 lah kalau mak minah mai lagi..

      tu lah kan.. air tangan cinta kita je yg sedap in the world.

      Delete
  22. wah sedapnye... lepat antara makanan kegemaran sy... nak sikit...

    ReplyDelete
  23. Kalau lepat pisang tu ye la selalu dgr ;D
    lepat ubi belum pernah jumpa lgi kat sini hehe

    ReplyDelete
  24. ni gaya menulis ni macam nak suruh kita orang buat je... hehehe... apa ke nama, belebat.... mmg tak pernah nampak, 1st time ni.

    ReplyDelete
  25. lame mak sy tak buah kuih lepat ubi ni ... mak mertua pun same.. sebab susah nak dapat ubi sekarang.. tanam pun ubi tak berapa nak besar huhuhuhu

    ReplyDelete
  26. Lepat ubi...sedapnya. Dah lama tak makan.

    ReplyDelete
  27. saya suka lepat ni..tapi mesti ada santan bhgian luar..pehhh...sangat2 best

    ReplyDelete

cliks..cliks