cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, September 10, 2012

after 18 years......

I cerita sikit pasal raya lepas ok kan.. Some more nak letak this great memory dalam my blog. Before raya, i think about a week before lah.my fb disapa oleh seorang anak murid yang pertama i ajar after i keluar dari maktab perguruan. first anak murid in 1993..depa masa tu umur dalam 10 tahun. i ajar depa 2 tahun sampai 1995 then baru transferred to KL. 
Ini lah depa yang berkunjung.. After 18 years. Now depa dah berumur 28 tahun. ada yang dah berkeluarga. kira i macam dah jadi nenek dah.. heee..
Depa kunun nak mai raya ke 2. tunggu lah i macam tunggu buah tak jatuh.. kecewa gak sebab dah plan depa nak mai kan.. tak kesah lah. for me next year panjang umur boleh jumpa. tapi tup - tup on raya ke 4 i dapat message in FB dan depa cakap nak mai.. nasib baik my chef sanggup nak masak. kira ada lah benda yang boleh dijamu.. 
 I jamukan Spaghetti Olio je lah.. Hubby yang masak.. Suka depa...
 Once depa balik kami got ready for our late lunch. Ada Honey Hickory Chicken.
 Tauhu Goreng,
 cicah this sambal..
ada Fish Curry
 ada Sambal Tumis Udang.
dan ada Tumisan.. orang Jawa panggil tumisan.. we all panggil Sayur Tumis Goreng.. 
ALHAMDULLILAH. ALLAH izinkan i jumpa dengan anak - anak murid i. walaupun tak ramai yang datang, tapi i tetap rasa seronok. tak sangka dapat jumpa balik. ALHAMDULLILAH depa semua dah jadi 'orang'. I dulu amat takut dengan masa depan my students at this school. this area ni banyak drug addicts. bersepah.. setiap ada waktu terluang i akan berpesa dengan my students akan susah nya kalau terjebak dengan drug. and once i dapat jumpa depa ni, soalan pertama i tanya, U all semua jadi 'orang ' ke? dan depa jawab, "ALHAMDULILAH cikgu, drug addicts tu tak ada pelapis. heeee.. Means depa semua tak ada sorang pun yang terjebak dalam najis ni. SYUKUR YA ALLAH..Rasa bangga pun ada.  ( i terkenal dengan cikgu yang agak garang masa di sekolah, terkenal dengan cikgu suka tarik rambut sideburns).hee.. sorry ye anak - anak murid semua.. tapi depa agak rapat dengan i even kena tarik rambut tu. INSYALLAH kalau depa ni ingat or teringin nak mai lagi taun depan, mungkin lebih ramai lagi yang dapat dikumpulkan...
********************************************
 Volume 1, Book 3, Number 58 :
Narrated by Ibn 'Umar
Allah's Apostle said, "Amongst the trees, there is a tree, the leaves of which do not fall and is like a Muslim. Tell me the name of that tree." Everybody started thinking about the trees of the desert areas. And I thought of the date-palm tree but felt shy to answer the others then asked, "What is that tree, O Allah's Apostle ?" He replied, "It is the date-palm tree."

26 comments:

  1. Pernah jadi guru rupanya. Patutlah sampai sekarang bab-bab sekolah tu masih lagi ada. Jadi tokey baju sekolah. hehehehe

    Mesti rasa seronok sebab anak murid dulu sudah dewasa dan berjaya.
    Ohhh teruja tengok Sambal Jawa tuh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I mengajar almost 9 years then quit in 2001.

      Tulahh..tak leh lari gak.dari.sekolah ni.

      Sambal jawa.yg disediakan oleh org jawa.

      Delete
  2. Tapi x nmpk mcm nenek pun...akk awet muda gitu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee..nenek.muda uuu...n.young at heart lagi..

      Delete
  3. Rugi la anak2 skrg sbb cikgu yg bagus dah berkurang sorg...skrg susah nk jmp cikgu yg ber wibawa...mcm u..mngajar dr hati anak2 murid kenang sampai bila bila :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah..dulu tu.garang kita bersebab n bertempat...nak jd kan depa org. Demi masa depan..sampai sekarang.pun ramai yg close to.me...

      Delete
  4. Kak Yan.. terharunya jumpa kembali anak2 murid kan? alaa.. akak tu garang2 manja kot. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg terharu n happy meeting them...heee garang2 manja yeee..hee

      Delete
  5. Yan, rupa2 nya cikgu dulu, sekarang pun masih bertugas sebagai guru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yess..since 1993 till mid 2001.. Now tadak lg lahh..

      Delete
  6. Mesti seronok ye kak slps 18 thn dpt bjumpa lagi...alhamdulillah ye kak, semoga hubungan akk dgn bks pelajar terus berkekalan hendaknya.... Yg penting cekgu masih nmpk muda gitu hihihi....sedap menu2 yg akk sediakn :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah.bercerita sakan kami..harap2 tiada yg berdendam dgn akak..manalah.tau kann..

      Heee muda yee...semangat ni.dengar nii

      Delete
  7. depa ingat nasohat cikgu depa nie......
    alhamdulillah..... semoga mereka semua terus berjaya.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah..nasihat utk.kebaikan.depa gak.tu

      Delete
  8. seronoknyer..saya pon suka g umah cikgu2 lama saya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. org lama..banyak pengalaman kan.. heee..bukan org tua kan..

      Delete
  9. yan..sekali jadi cikgu, terpalit gelaran tu hingga ke akhir hayat, percayalah.
    anak murid tetap memanggil "cikgu yan" kalau jumpa kat mana-mana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. exactly..sampai laa..even depa tau i dah tak jd cikgu.. hee. even mak pak depa pun panggil i cikgu.. ALHAMDULLILAH..

      Delete
  10. sangat lah tak tahan makanan semua tu.. seronok dapat jumpa anak didik kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi seronok once we recalled our memory masa i mengajar depa. heee. lawak pun ada bila dapat tau tanggapan depa pada akak.

      Delete
  11. i still contact my primary school teachers tau kak...walaupun tak semua boleh dijejaki, tapi yg dua orang tu make me happy enuff. n still searching for more.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH..usually lagi lepas sekolah lagi makin rapat kan..seronok sangat. mcm kwn2 dah jadinya...

      Delete
  12. Mesti ada yg special pada diri Yan buat student tu ingat hingga kini. Macam kakak juga ada satu cikgu tu sampai kini kakak rasa sayangnya susah nak buang tambahan masih boleh di contact..

    ReplyDelete
  13. Best kan jadi cikgu...pastu anak2 murid kita semua jadik org....takde peluang dapat rasa macam tu sebab tak penah jadik cikgu...jadik cikgu kat anak2 ok lah...

    ReplyDelete
  14. seronok kan kak.... betapa walaupun dh lama anak murid tu ttp ingt kt akka...

    ReplyDelete

cliks..cliks