cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, August 30, 2012

Mee Kari for my guests

YA ALLAH punya lah lama i tak ke dapur, i mean tak masak lah. usually bab cooking mooking ni memang cerita Chef CiJu.. i just tukang comment, tukang makan.. but last weekend, my sil told me that she and family  wanted to come to my house. kiranya beraya lah.. tak kan i just nak hidangkan biscuits and cake kan...so i planned nak buat heavy food sikit.  and nak jadi cerita Chef CiJu beraya rumah NekCik. maka i pun membuka langkah beribu - ribu, menyinsing my lengan abaya dan memasak.. i masak MEE CURRY.. kira memang my specialty lah for my kids and Hubby.. But i m a simple person. masak main taram je.. yang penting macam Chef Amar said, "suka - suka hati lah".. 
bahan yang perlu ditumis first. tengok - tengok cengkih tak de..i jenis memang tak pakai bunga lawang. yang ada just pelaga. kayu manis, dan asam keping. ok je for me.
daun curry and serai
hiriskan bawang putih and bawang besar. sebenarnya i nak guna bawang kecik. tapi tak ada. yang ada bawang besar..lebur je..
tumis lah kesemuanya.. i letakkan sikit cili kisar. dan jugak bawang kisar. 
jangan lupa bahan penting, curry powder. i use ADABI... 
then masukkan ayam. i guna ayam yang dipotong kecik - kecik. 
yang ini just tambahan. terpulang. nak boleh tak nak pun boleh.. suka - suka hati lah..masukkan santan dan kerisik.. Ikut kesesuaian lah.. nak kuah banyak, tambahkan air lagi.. nak pekatkan, masukkan lebih kerisik.. bila dan siap masak, prepare mee nya.
taugeh, sawi dicelur. tauhu digoreng dan dipotong nipis. telur direbus dan belah 2 or 4. potong sedikit cili merah sebagai hiasan. masukkan juga daun sup..jangan lupa, mee kasar dicelur. 
tuangkan kuah dan taburkan sikit bawang goreng. ..JEMPUT MAKAN..ALHAMDULILAH..semuanya suka.. dan semuanya terperanjat i masuk dapur.. cissss....
************************************
Volume 7, Book 65, Number 304 :
Narrated by Abu Huraira
Allah's Apostle said, "The food for two persons is sufficient for three, and the food of three persons is sufficient for four persons."

28 comments:

  1. sayapun terperanjat kak yan..hehehe

    nak buat jugaklah mee kai..semua bahanpun ada kat rumah.

    ReplyDelete
  2. main campak2 lagi sedap..kalau sayalah, kalau sukat2, alamat 10 kali rasa..
    mee kari memang famous kat selangor kan? sejak dok SP, lama dah tak merasa mee kari

    ReplyDelete
  3. saya yg baca pun terliur, kak. thnks for sharing recipe. buleh la ella cuba nnti. Selamat Hari Raya Kak Yan.

    ReplyDelete
  4. ya Allah...terliur lieya tgk....terbau2 jek kat idong ni bau mee kari heheheheh....lunch hour kang pi tapau mee kari laa ekeekekekeek

    ReplyDelete
  5. walaupun jarang2 masuk dapur tapi sesekali masak guest sampai terkenang2...dlm gambar pun dah nmpk sedap ...:-)

    ReplyDelete
  6. simple la resepi akak..lenkali leh cuba resepi akak ni

    ReplyDelete
  7. wah best ni leh la guna buat tamu datang nanti, jazakallahu kahair k yan :)

    ReplyDelete
  8. As salam Kak Yan,

    Smlm baru buat mee curry! Main lebur2 jugak! Tapi kalau ade tauhu kering & fishball & kerang lg mengancam! Kat sini kerang xdok...huhuu... Tapi mee kari kak yan ni menggodalah! Alahai droolling terus!

    ReplyDelete
  9. senang je rupanya....nanti nak try la....

    ReplyDelete
  10. nmpk mcm senang... blh try...tq kak...=)

    ReplyDelete
  11. sedapnyer kari........ best kak yan......
    teringin......

    ReplyDelete
  12. a'ah senang jekan..neni suke jgak mee kari, lg byk pekakas dlm tu..lg best!

    ReplyDelete
  13. Kalau Jun paling senang rebus ayam buat sup maka terjadilah bihun sup...eheheee...

    Kalau Jun buat mee kari mesti ada kerang tapi bila memikirkan bab nak mengopek yg akan merosakkan kuku yg memang tak berapa cantik jadi semakin hodoh selalu gak escape kerang tu...hehehee...

    ReplyDelete
  14. Balik kampung raya aritu Mak Cik buat mee racun, alhamdulillah sedap...

    ReplyDelete
  15. Uiii sedapnya mee kari kak yan tu..terliur tengok !

    ReplyDelete
  16. yummy....rietta fav....tapi xpndai masak....hehehe....

    ReplyDelete
  17. Suka2 hatilah pun nampak sedap bebeno mi karinya.
    Mi kari ni kekuatan dia mestilah pada kuahnya, kan...

    ReplyDelete
  18. terliur tengok. balik makan megi perasa kari ajelah! heheh!

    ReplyDelete
  19. mee kari juadah raya kat rumah mak acu aritu :)

    ReplyDelete
  20. perut yg sedang lapar menjadi lapar bilo tgk mee kari tuh...huhu

    ReplyDelete
  21. Salam Yan...Selamat Hari Raya... saya pun suka kalau masak main suka-suka hati lah kita nak masuk apa pun...janji rasanya tak lari...hehehe...nampak sedap mee kari tu

    ReplyDelete
  22. Saya duduk dekat Johor Bharu ni orang memang suka sangat hidang mee kari ni, jadi lama-lama pun jadi suka.

    ReplyDelete
  23. hahahah...dlm kelam kabut nak masak tu sempat lagi snap gambo... nom nom nom, sedap mee kari tu nmpk nyer... dulu sy selalu buat tp sekrg dah jemu kot, tukar mee bandung lak tp guna perencah siap... lg best...

    ReplyDelete

cliks..cliks