cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, August 2, 2012

Es Teller..


I noticed almost semuanya dok menayang menu iftar, menu sahur. Memula like dont want to share lah kan.. Especially pepagi ni.. But, since no idea to make N3 here, i scrolled down the old n3 and fikir - fikir baik republish. Ye lah.. This is  the N3 in 2010 dalam blog lama.. So, just wanna share with u guys this nice drink. Mana tau ada yang teringin buat for today's iftar kan...Kita buat Es Teller.  This is one of Minang drink that we like to have especially during Ramadan.. You could find this drink mostly in Minang Restaurants. Es means ice, while teller i dont know the specific meaning of it..it is like ABC lah..But the ingredients are more to fresh fruits...


These bowl of Es Teller masa we did in 2009. Kalau beli kat Sari Ratu, mau satu tu dalam RM5.00. So, jom kita buat sendiri. 
The Ingredients
Paling penting, Avacado
Young coconut
Rose syrup and Condensed milk
Buah kabung or palm seed or indonesian says kolang kaling...

Jack fruit - you have to cut as picture above. And u need Ice Cube. Unless u all boleh kisar ice lahh.... Now blender dah boleh buat dah..


How to serve
Cut all the fruit and put in the bowl..Put condensed milk and ice cube..Letakkan air gula with syrup rose. Itu yang bila u all makan warna akan turn to pink. Let it melt and you can have it..You gonna love it..
Sedapnya..Tapi tunggu Iftar yeeee.... Not now.. heee... Chowwww...

64 comments:

  1. sypun suka minum es teller ni.. tp es pokat pun sedap gak.. slalunya kalau makan kt restoran nasi padang, mesti kena order 2 air ni.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. i love es teller more. my sister really crazy dgn alpokat juice tu..

      Delete
  2. kak, i never do it myself. Thanks for sharing, kak. Nanti ella nak cuba lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. try lah yg ni.. senang je. kalau tak leh buat ice hancur tu, pakai ice cube je.hancur2 kan kecik2..

      Delete
  3. Sedapnyaa. Tak pernah cuba lg. Thanks for sharing Yan.

    ReplyDelete
  4. agak agaknya nama nya dapat ilham dari mesin teller ATM kot! haha

    ReplyDelete
  5. so sedappp, insyaAllah nak buat jugee :)) tqvm...

    ReplyDelete
  6. As salam sis,

    Wah, tgk pun dah mmg sedap terasa2 kat tekak ni wpun tak pernah rasa..hiks.. nasib baik dah buka... Selamat berpuasa! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Marya..

      cuba lah nanti tu.. senang je kann..

      Delete
  7. bestnyer skrg ni kan ptg tu kadang2 pns, mmg sesuai lah utk berbuka... kolang kaling, atuk panggil buah ngn sebutan tu... heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kplang kaling tu jawa punya nama... mmg sedap kann.. sejukkk

      Delete
  8. wow sedap tu..boleh try ni..thanks sharing kak!

    ReplyDelete
  9. nampak mcm sedap sangat...republish pun xpe berbaloi baloi...=P

    ReplyDelete
  10. Hmmmm....pagi2 ni dah dijamu mata pulak....best...

    ReplyDelete
  11. suka la, sangat sesuai utk berbuka.. best best

    ReplyDelete
  12. wow! irresistible! sangat2...boleh buat sendiri nanti..

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum yan...
    sedap tgk menu rasa hilang dahaga...hepy belated besday semuga di rahmati Allah selalu hendaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam azlina..

      insyallah u gonna like it.. thanks fro the wish..

      Delete
  14. Ayu tauuuuu. Tgk dr mangkuk dessert tu. Pasti rasa masam manis silih berganti..


    Thanks syer ya kak yan

    ReplyDelete
  15. sedapnyee kak
    saya 1st time dgr nama nie
    makan sejuk2 pasti sedap kan akk ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kena makan sejuk dah namanya pun es =ais

      Delete
  16. sayes......kak yan.....
    memang nampak sedap... rich in flavour....exspecially avocado tu...
    selalu avocado kalau kat opis, remy blend ngan fresh milk dan tambah sweet corn.....bergelas2 remy minum.....he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah boleh cuba tu... tapi akak tak berapa suka alpokat.. pekattt..

      Delete
  17. macam sedap je kak yan, saya pon nak try jugak.tq 4 sharing the recipe

    ReplyDelete
  18. Kak Yan..Es Teller kat Sari Ratu yg mantop...buat sendiri lagi sedap kot..heheh

    ReplyDelete
  19. wow sedappnya rasa macam nak sekarang juga..
    nak kena cari bahan2 tu dululah kan..

    ReplyDelete
  20. kelakar nyer baca perkataan 'kolang kaling' tu...

    ReplyDelete
  21. kenapa saya masuk blog akak di kala begini? oh tidak!!

    ReplyDelete
  22. sedapnya kak.. order semangkuk boleh he he boleh la...

    ReplyDelete

cliks..cliks