cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, August 4, 2012

Cheapest fare to Kashmir...

Guys.. orang sibuk cerita iftar, sahur, iftar, sahur, and maybe raya..kalau i cerita pasal TRIP KE KASHMIR boleh tak??? I actually sedang mencari - cari time dan budget yang reasonable and choices for  some of u lah... Especially yang berminat lah... Ada berbagai - bagai cara.. So, this is one of the proposal ..... Some of u ada yang berkira - kira tang budget lah kan.. Ini the cheapest yang i boleh bagi . Cuma mengambil masa yang agak lebih lahhh. 

Caranya... 
First
You have to go to Singapore dulu..Apa yang appeared kat sini jangan ikut lah..I mean time dia.. Banyak sangat time dia.. Dari subuh sampai ke petang. Tapi my suggestion ambik lah dalam jangka waktu yang agak selesa sikit. Maybe 3 or 4 jam before u fly to Delhi.. 
This is the calculation yang i cuba buat...Make it plus minus ye.. Jangan exact amount cam tu.. Make it RM120 gitu.. 
Second
Take INDIGO. make one way je.. Since Air Asia pun one way.. This is low cost flight.. Exactly like Air Asia... This was the flight i took when i went to Kashmir.. I m sure..this is the best so far and the cheapest. Here, around SGD 89 kan. Last time mine SGN 49..Offer. Tapi offer dia tak fluctuate like Air Asia. 
This price around SGD246. Then cuba convert to MYR.. Plus minus RM592.. Make it RM600. Depends on currency lah kan.. Departure time dia hanya petang, dalam waktu 6.05PM. So akan tiba sana malam.. depends on u, nak sewa hotel boleh or maybe stay je kat airport. If in group, lagi bagus.. Like me, kan sorang - sorang dulu.. Heee.. N I G H T M A R E   i n   D E L H I .. heeeee..experience.. 

Third, 
Once tiba di Delhi then the next day baru  pegi ke Srinagar/Kashmir. My suggestion ambik flight paling awal kalau boleh dan balik semula ke Delhi paling lewat. Kalau boleh lahh.. Tapi Kingfisher ini macam dah nak bankrupt tau.
Pilihan pertama - KINGSFISHER (12.55PM - 14.20PM balik 16.10PM - 17.35PM) atau 
Pilihan kedua - JET AIRWAYS (10.20AM - 11.40AM balik 14.00PM - 15.15PM) 

Anyway, u also can see INDIGO pun ada ke sini.. Still got time lahh... Banyak choices. Tapi u can ask my tour guide while i was in Kashmir,  M r   F a h a d   A l i., under   R o u t e m a s t e r s  for this route.. INSYALLAHH... 

Fourth,
dah nak balik dah ke Malaysia. Katakan u ambik Jet Airways back to Delhi and arrive at 15.15PM. So ada time lagi.. SrilLankan departs at 18.50PM or maybe at 19.00PM..If u confident with the time, boleh amik, if not.. look at MAS. MAS departs at 23.10PM and tiba Malaysia esoknya..
Well dear.. bila dah nak balik ke Malaysia tu i think better u go back straight from Delhi. Tak perlu ke Singapore lah.. Walau nampak murah sikit, tapi badan penat. You have two choices. Nak murah, take Sri Lankan. BUTTT...almost 10 hours.. Kematu pungkuk. Ada satu  transit. For me better take MAS.. Comfortable. Last time i dapat discount from Mr Fahad.. Heee... murah lah sikit.. Ok guysss... i rasa cukup terang lagi bersuluh kat sini.. This is the idea lahh. I m sure orang lain lagi terror bab  travel- travel ni.. 
SUMMARY 
KUL - SIN                                 RM   104.50
SIN - DEL                                  RM   592.00
DEL - SXR - DEL                      RM   481.00 (KINGFISHER)
DEL - KUL                                RM 1008.00 (SRILANKAN)
Total                                           RM 2185.50

or 
KUL - SIN                                 RM   104.50
SIN - DEL                                  RM   592.00
DEL - SXR - DEL                      RM   527.00 (JET AIRWAYS)
DEL - KUL                                RM 1134.00 (MAS)
Total                                           RM 2357.50


Cuba lah buat bandingan..I cuma nak share je dengan you all apa yang  i experience last time..But i m sure price akan vary from time to time.. Dan ini  ini base on 5D 4N in Kashmir dari March 30 hingga April 4. 2013.. Jom jalan - jalan... 



************************************************
Volume 5, Book 59, Number 293 :
Narrated by Al-Bara
The companions of (the Prophet) Muhammad who took part in Badr, told me that their number was that of Saul's (i.e. Talut's) companions who crossed the river (of Jordan) with him and they were over three-hundred-and-ten men. By Allah, none crossed the river with him but a believer. (See Qur'an 2:249)

60 comments:

  1. macam best jer tukar-tukar flight nie, teringn jugak nak pegi kashmir...great info!

    ReplyDelete
    Replies
    1. just wanna share. same experience..enjoy kalau ramai2 lahh. sorang2 ni agak boring ...

      Delete
  2. Thanks info. I pun tingin nak pegi tempat2 indah mcm Kashmir ni. Kalu ada rezeki hendak la juga pegi. Good idea, share info camni, mgkin ada yg bleh bagi idea lain plak. Kalu ada yg nak buat grup trip pun best gak, kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa so far this is the best deal. Kalau nak, cari another 5 org. Then let me know..insyallah i akan tolong..dont worry...

      Delete
  3. wahh kak saya mati2 ingat fly dari mesia terus ke delhi ..
    rupenya kena ke singapore dulu huhuh
    matilahh saya x pandai ..
    bila lagi akk nak kesana kak
    saya nak joint jeee
    lepaskan saya sorang je x bawak anak2 lahh
    pun nak bawak hubby .. hubbby saya lagilah x pandai bab2 nie kak
    huhuhu ciann saya kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak fly dari mesia boleh gak.. tapi bit mahal lah.. almost double.. tapi sapa suruh u pegi sorang2 hee.. buat group lahh.. better.. INSYALLAH no problem.. buat dalam 6 org, cukup..

      Delete
  4. Bila kakak tengok nie macam Yan dah plan nak pergi lagi ye..
    Nampak memang sanat berbaloi tapi kena pandai macam Yan explain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH kak..alahh kak saya dah bagi tau tip kat sini.. Just followm, n insyallahh.. ok je..

      Delete
  5. Kak Yan...sensorang mau fenin dan gabra. Kalau nak travel cam gini tak leh bawak budak2 nanti mak akan selalu jadi naga...naik angin...:)

    Good info manalah tahu nanti Jun buat plan gi sana dah ada tempat nak rujuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. siapa suruh pegi sorang2..heee..by group lah dear.. kumpul 6 org gitu.. great moment for sure.

      Delete
  6. bestnye...tp nak travel sorg sorg kena banyak fikir nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. i just give a tip. Better pegi ber6 or at least ber4..

      Delete
  7. bagus info nie kak.....
    detail plus comparism lagi.......
    teringin remy nak jenjalan ke khasmir tu ...tapi takde geng!!!!
    he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. cari lah Remy.. best time to go.. ajak kengkawan..

      Delete
  8. kalau i yang tak reti apa satu ni confirm ambik direct flight..bajet apa ke mana..hehe. tambah-tambah lagi badan yang tak berapa nak fit...terasa leceh nak tukar n kejar flight. well..nice sharing..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. MY DEAR DARLING.. kalau u baca my health history u sure tak percaya.. i tak boleh jalan proper pun. But i have inner strength yg mengatakan i can do it... Kashmir banyak mengubah my sikap.. Tak rasa leceh if u enjoy doing it.. INSYALLAHH..

      Delete
  9. amboi... boi.. dah puasa tak habis dah sampai kashmir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyo lahhh... Kashmir di hati.. nak wat cam neeee..

      Delete
  10. Replies
    1. my dear.. ok gak. tapi yg tu 10j balik tau.. ada transit lagi.. ke dua tu MAS. direct.

      Delete
  11. Replies
    1. SUBHANALLAH.. cantiknya kashmir sampai kan diktakan "Paradise on Earth".. best time is in spring.

      Delete
  12. cantiknya Kashmir ^^ insya-Allah, ade rezeki, boleh lah jejak, teringin nk melancong, tp, haha, spm pun tak lps lagi, ade rezeki dpt lah blajar kt oversea :)
    wanie dah follow aunty tau, thanks sbb sudi follow blog wanie jugak, video 'proposed' tu boleh je tngk, just search kt youtube ~~ dh 18 tahun married, alhamdulliah, semoga terus berkekalan , amin, (sama macm parents wanie, dh 18 thn jugak marrid) :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well dear..insyallah one fine day. First trip aunty pegi langkawi bdua kawan umur 18/19 thn.then stop. Now at age of 40 i want explore more n more places..insyallahh..klau nak ke kashmir, lemme know...i will help u.

      Delete
  13. bestnya!insya allah akan call aunty balik lepas sy ambik exam (bulan 7 tahun depan,my last final battle in my career,Insya Allah)

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH dearr.. Just call me.. I will help u.. apa2 GOOD LUCK.. i wish i like u. wish i cud turn the time back.. jadi solo traveler. or at least travel like u.

      Delete
  14. Very nice info step by step mmg teringin nk ke kashmir lps tgk n baca experience kak yan

    P/s: hamza still susu bdn tapi mix jugak sikit huu still tak boleh nk buat stok just cukup2

    ReplyDelete
    Replies
    1. for me the best place ever. tak tau lah org lain..

      kalau boleh at least sampai setahun dear.. biar imun sysstem dia kuat..

      Delete
  15. K.Yan,
    thanks for sharing. Kashmir ni tempat impian arwah mak dulu. mungkin saya boleh realisasikan. by the way, kat sana selamat tak kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juana,

      memang selamat.. kalau tak takan akak boleh ada kat sana for 6 days all alone. INSYALLAHHH...

      Delete
  16. bESTNYERRR.. Bila nak sampai Kashmir... bestnyaaa...

    ReplyDelete
  17. thaaaaaaannnnkkk you kak yan...!!!!!

    ReplyDelete
  18. Salam Yan.cantiknya view Kashmir. bagus Yan kongsi info mcmmana nak travel dg kos yg jimat .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik sangat.. ALHAMDULLILAH.. boleh share..

      Delete
  19. Replies
    1. ok lah tu kak.. awak dgn anak dara awak lah nampak gayanya..

      Delete
  20. salam kenal akak...
    penah dgr sblm ni org kata lebih murah kalau naik flight dr singapore...so,lepas ni blh la ikut tips2 n panduan yg akak bg kt atas tu..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya lah izzah.. macam akak gak dulu.. cuma rasa letih lah... that's y akak balik, tukaq flight. direct dari delhi.

      kalau nak pegi, contact akak tau..

      Delete
  21. Kak Yan boleh buat travel agencylah...memang best...

    ReplyDelete
  22. ha menarik tu.. thanks for the info kak yan.. byk gunanya, mana tau tetiba nak terikut pi jenjalan plak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kan yanti. Akak just bagi idea. Who knows u boleh pegi nanti.

      Delete
  23. Hehehe...sedang difikir fikirkan ni kak yan. InsyaAllah jadik kenyataan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ita, INSYALLAHH.. heyyy.. yours tu amat2 lah murah.. since we decided u as the early bird.. Coz the package including agra and delhi tau.... manyak2 murah..

      Delete
    2. Thank youuuu...and love youuuu kak yan

      Delete
    3. luv u too dear...hope still u are our first client...

      Delete
  24. Replies
    1. nnati leh lah awak jumpa sedara kat sana tu yeee...

      Delete
  25. Saya pon ada berangan nak ke India dulu, ke delhi la, tp tetiba plak AA dah stop route ke sana..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah.. at first my trip dulu with AA in May. But coz of that i have to find solutions. And this was the solution. kena ke Spore for cheaper fare. But masa balik ke Malaysia i dah tak larat nak tempuh Spore, so balik direct dr Delhi ke KL...

      Delete

cliks..cliks