cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, August 9, 2012

Lelong baju...and i dah tobat.

I m having problem nak storage my baju..especially baju kurung. Most of my Baju Kurung i akan let go to my cousin or sister. Cousin yang layan pun takat CiLi.. or sometimes NekCik. or CiRah. I like to keep actually. Tapi problem coz i dont have proper wardrobe. then suddenly now i think i wanna use a b a y a.. Maka i decided recently nak let go some of my baju kurung.. . 
but i still keep some sebab ada yang masih terlalu baru.. 
this one, Korean Silk, i pakai last raya.. beli kat Jakel, RM500 for 4.5 meters. I suka this material. 
yang pink tu, dah agak lama buat for wedding CiTi in 2009. Design tu tailor made dari Cheeria Collection. Yang brown tu pun tempah design  di Cheeria Collection. That was for wedding CiRah in 2007. See i still simpan... But now i have to let go.. Better depa ni pakai daripada i simpan dalam lemari buruk i tu..  
Batik yang ni agak baru also dari Cheeria Collection. I memang pembeli setia dari mereka ni.. yang grey ni i bought from Maya. Rasa - rasa nya i bought this in 2008. ALHAMDULLILAH still boleh pakai.. 
This grey lagi lama, i bought in 2005 kat Harith di Jalan TAR. China Silk. So fragile. Sayang sangat.. Sebelah ni dai Jakel, Korean Silk.. 
to tell u the truth sometimes i bit crazy kalau mencari material for my baju kurung.. Especially bila i go to Jakel. Bila renung kan kembali, i think i m nut. I ada beli baju yang sampai RM1300 for 4.5meters. I used for last 2  e i d   u l   f i t r i , 2 0 1 0. and last year also i ada beli gak for 4.5meters about RM1200. Masih kat tailor.. Well dear. I dah tobat dah.. I dont want to go to Jakel anymore to buy material for baju kurung. I prefer to use abaya now. better... ALHAMDULLILAH...  senang.. now black is my favorite color.. tinggal lah zaman hanyut i.. heee... tobattt..tobattt....
******************************************
Volume 8, Book 73, Number 1 :
Narrated by Al-Walid bin 'Aizar
I heard Abi Amr 'Ash-Shaibani saying, "The owner of this house." he pointed to 'Abdullah's house, "said, 'I asked the Prophet 'Which deed is loved most by Allah?" He replied, 'To offer prayers at their early (very first) stated times.' " 'Abdullah asked, "What is the next (in goodness)?" The Prophet said, "To be good and dutiful to one's parents," 'Abdullah asked, "What is the next (in goodness)?" The Prophet said, To participate in Jihad for Allah's Cause." 'Abdullah added, "The Prophet narrated to me these three things, and if I had asked more, he would have told me more."

70 comments:

  1. Ziyaan..mana Nekcik punya weii...dah nak rayer da ni..sian kat I..yatim piatu tau!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur lah dah insaf kan..kurang sorang pelanggan jakel!!!

      Delete
    2. heee... weiiii..yatim oiautu dah tua bangka weiiiii...

      Delete
    3. i m very sure JAKEL menangis bila i lari.heeee

      Delete
  2. salam k yan,

    I pun dh lama x tempah baju ni since dok rmh aje kan x kerja...jadi nya beli ready made aje utk pakai setahun sekali time raya...jadi rasa x berbaloi nk tempah & beli kain mahal2 (duit tu simpan utk jln2 ok jugak kan!?). Dulu2 I pun mcm k yan jugak, kalau pergi kedai kain mesti nk pilih material yg best2 & exclusive sbb sedap pakai. skrg dh insap dh...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulahh kan.. bila dah tak ke mana2 tu mmg rasa membazir je buat baju kurung bebanyak..

      well, INSYALLAHH akak cuba membuang sifat buruk yg ada sikit2 pada diri akak ni.. We try to be a good person for ourself not for anybody..

      Delete
  3. boleh tahan jugak rege dia kak yan...tapi demi kepuasan...tak kisah beli yg berquality...janji mampu........
    org kata ukur baju di badan sendiri.....
    bertuah sapa yg dapat mewarisi......
    bersedekah tu kan murah rezeki .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHH..i promise to myself, that's the last one for my baju kurung..yg lain2 tu tak janji lagi..heeee..esp handbag, abaya..but i hope reasonable lah kan...

      Delete
  4. Kak Yan.. I still remembered akak suka white color never ever wear black. but since statement "now black is my favorite color.." sama la fav color kita. hehe. Alhamdullillah.. you're fall in love with abaya. easy wear kan? Abaya la kita raya tahun nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH... i try wanna change my attire.Dua'a kan ye.. ALLAH give me strength in that part.. Yess.. my eid ul fitr will be on abaya..:-)

      Delete
  5. Alhamdulillah....
    I pun sejak kebelakangan ni mcm dah kurang nk mmbeli baju2 ni....adakah faktor umur? Hahaaaa
    Baju2 u cantik2 lg ..stil in gud condtn...pandai u jaga..brtuah sapa yg dpt...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess maybe factor umur.. kalau nak pilih baju raya pun macam dah tak beriya2 sangat..

      ALHAMDULLILAH.. baju2 i mmg masih elok2 even dah berumur 7 8 tahun.. cuma lately malas nak simpan. so better bagi kat org.. dah depa pakai...

      Delete
  6. U nampak lagi cantik dan bergaya dgn berabaya la sis,

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. thanks ye.. dari sudut mata lelaki ye.. :-)

      Delete
  7. Akakkk....buntang mata mas tgk angka rege baju akk tu.....mahal2nye....bertuah bdn akk dpt mersa baju semahal itu...mas rasa seumur mas bj yg paling mhl mas beli ialah baju nikah, rm 300 itu pun dh gigil nk bayor hihihihi...
    Yelah kak...jakel tu mcm berhantu je, kalo dh masuk rasa mcm nk borong je semua kain kt situ :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee... lawak lah mas ni.. anyway, itu zaman jahiliah akak.. merapu je.. cuma mmg sedap2 baju nya lahh.. for me as long as dia sedap.. murah pun akak akan beli if i pakai selesa..

      Delete
  8. Aduh Yan, kakcik kalau beli yang rege RM300 pun rasanya dah mewah sangat!

    Kakcik pun suka pakai abaya je sekarang. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakcik, dah tobat dah.. heee. tak nak beli lagi dah.. malas nak ke Jakel.. Kalau ke sana pun saya beli kain warna hitam.. hee..or beli utk my mom je..

      Delete
  9. Alhamdulillah kak.. tu rezeki kak.. takde menda lah kan.. still baju2 tu menutup aurat alhamdulillah. Abaya pun best juga... :)

    ps: saya beli kain 50 hinggit 3 set (4meter) je kak.. hehehe... tu pun leh kira baju2 kurung saya. jarang beli n pakai... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya lah.. i try to change my attitude.. Kalau boleh nak convert berbelanja for myself ke bagi kat rumah org2 yg susah.. Dua'a kan iya...

      Heee.. asal kan u happy my dear.. as long semuanya sedap di badan..

      Delete
  10. Alhamdulillah, insyaAllah nk polo yan berabaya, langkah terbaik hijab yang hampir sempurna, insyaAllah :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAHHHHHHH.. i love u dear.. i feel so honored.. so blessed dear.. INSYALLAH we dua'a ALLAH gives strength to us ye dear..JIHAD TO OURSELVES.

      Delete
  11. mak aii kak mahainyer..hehe akak mampu takper mahaipun.tgk baju2 akak cantik2 lagi pandai akak jaga..nurul paling mahalpun baju 400++ huhu tu dah kia mahal2..kalau g jakel mmg tgk semua material lawa2 semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. rambang matakan kalau ke sana. then depa pujuk u bagai nak rak.. apa tak terguda... heee..

      Delete
  12. yan, masa lalu adalah sejarah, masa depan adalah misteri. detik2 berlalu sudah tertulis di dalam catatan malaikat yg selalu bersama kita dalam setiap langkah.mudah2an ramadan kali ini menjadi titik tolak penghijrahanbuat saya juga...amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH... dua'a also for me.. ALLAH give me strength utk jihad for muself..not for anybody.. for myself..

      Delete
  13. kakyan i pula setahun sekali jer buat baju kurung, itu pun pasai nak raya.lepas tue simpan dlm kotak masuk stor.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kann. different dgn government servants kan.. they have to..

      Delete
  14. wahhh 4.5m sampai 1k lbh kak...huhhuhui kalu dana blh dpt 3-4pasang tu... tp sume baju akak dana tgk msh elok lg... mmg disimpan ngn cermat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu dulu dana.. not anymore. I promise to myself.. INSYALLAHHH.

      Delete
  15. Replies
    1. weiiii.. org gempal tak pakai baju keeeeee..hee

      Delete
  16. Ya Allah kak...mahalnya baju2 akak tu...terlopong saya baca kak....huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lawak lah wahida ni.. itu dulu lahh.. zaman dulu kala.. but still ada kat tailor lagi.. hee. now, dah INSAFFFF... tobattttt.

      Delete
  17. gigil i baca rege baju2 tu...
    tu lum soh i bayor...mau pengsan hehehehehe...
    tapi takpe since u pandai jaga...
    and ianya tahan lama...
    and you berkemampuan...
    now u sedekah, moga bertambah murah rezki u sis....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar2..jangan gigill.. heee... itu duluuuu..ok.. now dah tobat..

      alhamdullilahh i bagi kat my family.. so depa leh reuse.. better lah kann..

      Delete
  18. Salam kenalan.
    Tentu sedap dipakai kain2 tu setanding ngan harganya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal gak..

      mmg sedap di badan.. tapi i think abaya is mor suit to me now.. INSYALLAHH..

      Delete
  19. emmm..sy pon gigil jgak la tgk harga baju tu..xpe k.yan dh tobat dh..ekeke
    sy baju pon byk jgak k.yan..kdg2 sy bg kt anak sdara, ade yg lebih2 xnk tu..sumbangkan kt tmpt kumpul baju terpakai..sy mmg suka baju kurung..skang pon duk start kumpul abaya jgak..hehe..dr simpan baik bg org kan..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dahhh..dah tobat.. hee.. INSYALLAH tak akan beli lagi material for baju kurung dah.

      tapi tak pe lah yang ada tu tinggal nak bagi kat orang je..

      Delete
  20. Sedekah bulan rmdhan...
    making people happy witg our gift will also make us happy and iAllah we will be rewarded by Him...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes.. INSYALLAHHH..hope not only in Ramadan.. betul kan.. hee

      Delete
  21. Kak Yan nanti beli abaya yang dari dubai tu...mahal pun berbaloi. walapun hitam je tapi nampak very xclusive. simple tapi cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH. ada lah selai dua yg dah dibeli.. mmg menarik.. blink2 lagi heee..

      Delete
  22. Adoiii.... Kak Yan sanggup beli kain harga 1000+++... saya ni pun kalau sebulan tak beli kain tak sah... jenis yg gila baju gak... paling mahal pun saya pernah beli RM350. Lebih drp tu tak sanggup.. tu pun mak saya dah bising... selalu ayat dia keluar " SIMPAN LA DUIT... KALAU SUSAH NANTI KAU TAK BOLEH GADAI BAJU TU... KAU NAK MAKAN BAJU KE BILA SUSAH NANTI"... haishhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee.. maka akak pun sama. tapi, akak pandai, lepas akak beli, akak beli kan dia sepasang.. heee..

      Delete
  23. Ada lagi tak..?? Pass saya dua tiga pasang ya...Heheee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulan, to tell u the truth, i have material yg masih belum dibuat baju lagi dalam 3 4 helai lagi tu.. I nak buat apa ek? buat GA ok ke? hee

      Delete
  24. Mahal2nya bju dia....Abaya pn mahal gak Yan tp cntk n selesa kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi itu dulu kak.. now i dah tobat..heee..I will be wearing abaya from now on. INSYALLAHH... Yess.. abaya pun banyak yg mahal2..

      Delete
  25. kak yan, credit goes to the models.. penat posing tu..
    tp baju tu mmg cantiks.. setanding regenye he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kann. heee.. mmg kena paksa bergaya depa ni..

      Delete
  26. eekkek akk
    abaya juga pilihan kan kak
    saya pun suke pakai abaya skrg ni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abaya for me now is the best. INSYALLAHHH..

      Delete
  27. As salam Kak Yan,

    Mehlah bg Marya selai dua... tahun ni xde baju raya! huwaaa.... ;)

    Paling mahal pun pernah beli sutera crep (mcm ni ke ejaannye) hiks... RM500 mengigil lutut! hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu balik sini nanti beraya sakan lah u dgn baju raya..

      mahal2 baju raya, dulu2 lah.. now simple je.. Macam malas dah..

      Delete
  28. rasanyer saya pun sama .. x boleh g jakel.. dari pada nak beli lining jer.. terbeli berpasang2 kain... huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee.. tu lah kann.. dah tu Jakel tu tepi telinga akak aje. hee. haruuu.. now ok dah kottt..

      Delete
  29. kak yan, masih cantik2 dan elok lagi tu, sayang sagt !

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kann.. tapi tak pe lah.. bg depa rasa...

      Delete
  30. Mak aihh...tak merasalah sy pakai baju kurung harga beratus2 utk 4 meter cenggitu, huhu. Utk sepasang kain + upah...tak sampai RM80 pun, hihi. Sy mmg suka pakai baju kurung wlpn sy tak gi keje pejabat. Wlpn part time amek gambo wedding tp tiap kali majlis sy akan pakai baju kurung...
    Jubah pulak..sy tak reti nk pakai lagi..psl badan montok, renek...nampak mcm penguin aje (wlpn itu cuma perasaan diri sendiri, hehe)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. who knows dear.. future is unseen.. betul tak.. tp better tak payah lah.. for me i dah tobat.. hee..

      jubah for those yg rendah, janganlah pakai yg terlalu besar... tp sebenarnya itu perasaan kita saja..

      Delete
  31. Kak Yan, saya pun dah simpan semua baju kurung saya dalam tong plastik. Bukan sebab saya dah pakai abaya macam kak yan tapi sebab saya dah buat uniform saya sendiri untuk pergi kerja. company tak buat uniform pun tapi saya sendiri yang pergi beli kain yang sama material, warna jer lain2, lepas tu buat lah blouse dlm 5-6 helai, then hari2 pusing pakai baju ni jer. Pakai dgn seluar panjang. konon2 tu lah uniform saya... hahahah...

    kak yan, saya ada sorang kawan yang duduk abu dhabi yang buat bisnes abaya ni. dia beli dari sana dan bawak balik ke sini tapi dia tak de blog, FB ada lar, kalau kak yan nak, nnt saya letak FB id dia kat sini, kot2 nak friend dgn dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. KakNi, bagus gak idea tu kan. so tak leh kita asyik ditawan nafsu nak membeli kain je.. i like yr idea. tak payah nak susahkan pocket. hee

      oo ye ke.. bagi je lah. mana tau dia boleh cari2 kan for me..

      Delete
    2. ok, ni FB id DIA: https://www.facebook.com/fazeela.lmushrif
      Kalau dah friend nanti boleh tengok gambar bawah tajuk Abaya L Mushrif preview sales. gambar tu sebahagian jer dari koleksi yg dia bwk blk. bln 5 hari tu dia bawak balik lebih seratus psg dan letak kat rumah adik dia di kemuning greenville. sapa2 yg nak pegi ke sana je.

      Delete
    3. oh.. nnt jap, apa kata sy friend dgn you, lps tu boleh le suggest friend... hahahah... ok my fb id suriyany sabtu tau, nnt sy request.

      Delete
  32. kalau tengok model kecik comel jer kak yan ni, tak ada ke yang saiz aku. citarasa ko ni lebih kurang jer dgn aku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee,, sama nak melaram gak diaaa... alaaa sorry lah yeee.. u size XS i size XL.. nak wat cam nooo..

      Delete

cliks..cliks