cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, August 8, 2012

Lobsters Sabah jadi Cheezy Lobsters

Last few weeks Hubby outstation kat KK for almost 4 days...Ingat tak lagi yang i ada pesan kat Kakcik mintak belikan Giant Prawn. Beli je kat airport. And this time  Hubby brought back macam - macam seafood... Antaranya....
Ini.. Cantik kan... Berwarna warni...I cari kat google under lobster, keluar yang warna merah tu.. Then baru find out ini dipanggil Panalirus Ornate Rock atau pun dipanggil Ornate Spiny Lobster. 
Hubby brought back 3. Kita tayang kot sini... 
Tayang kot gaya ni pulakk..
Macam ni jugak...
Nak tunjukkan betapa besarnya lobster ni.. Tangan Abang Irfan jadi lenguh.. heee. dannnn... akhirnyaaa..sicantik manis jadiii....
Cheezy Lobster. Tapi i prefer lagi  C h e e z y   P r a w n .. Yang ni terlalu besar. Tapi ALHAMDULLILAH.. dapat lah merasa semuanya for our iftar....Nanti kita tengok lagi ye apa yang dibawa balik selain dari lobsters ni... Tungguuu...
********************************************
 Volume 7, Book 67, Number 388 :
Narrated by 'Abdullah bin Maghaffal
That he saw a man throwing stones with two fingers (at something) and said to him, "Do not throw stones, for Allah's Apostle has forbidden throwing stones, or e used to dislike it." 'Abdullah added: Throwing stones will neither hunt the game, nor kill (or hurt) an enemy, but it may break a tooth or gouge out an eye." Afterwards 'Abdullah once again saw the man throwing stones. He said to him, "I tell you that Allah's Apostle has forbidden or disliked the throwing the stones (in such a way), yet you are throwing stones! I shall not talk to you for such-and-such a period."

38 comments:

  1. Syedap... Rasa mcm topping lasagna kot? ;) tapi kalau I makan, seminggu bengkak muka.. Allergic.

    ReplyDelete
  2. lobster.....
    kalau remy...kat opis selalu mkn lobster thermidor.....
    dimasak bersama cream sauce..dan parmesan cheese.
    memang best !!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak macamana remy..nak tau.gak.my chef tanya ni..

      Delete
  3. Salam sis.besarnya lobster tu....masak letak cheese...yummm
    nengok makanan kel kat bawah tu...semua kesukaan sy...lompat tikam teringin nak mkn puasa ni tp kenalah buat sendiri. dan pulut dakap mmg tak balut kelapa kalau versi Kel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh..ye ke.coz akak selalu beli kat kg baru tu, orinal kelete people..berdakap.dgn kelapa parut..sedap weiiii...

      Delete
  4. salam kak yan..lobsterlah makanan yg dil x dapat masa ngidam..mahal benor kat sini..pastu bila dah ngumpul duit,xde plak...yg ade.lagiii mahal...sedih tul..mampu tengok gambar ni sambil tutup mata dengan jari .......huhuhu......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahhh..dil ni kan..buat akak sayu je. Dah lah akak tak leh nak.kirim food jawa tu.tukang buat tak ada.. Akak akan cuba buat nanti..insyallah.

      Delete
    2. alah..kak..jgn sayu2...sory tau..xpe2...blum rezeki dil nak makan sambal jawa tu...xpe....insya Allah adelah rezeki nnti....ramai kwn nk blik bln nov..nnti dil blh bli dgn akk..n kirim je dgn dorang....hihihi.....salam ramadhan kak....n lawan2 baju kat n3 lagi satu....akak suka pakai abaya di m'sia...dil suka pakai bju kurung di mesir...sbb nak hilangkn rndu pada m'sia...hehe

      Delete
  5. aduhh lobster ...
    saya x pernah makan kak
    belum masak bila tgk macam ngeri ekek
    bila dah jadi cheese lobster tuu
    terliur lakk nie ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke..siannya..sebenarnya sedap lagi udang kot..pada akak lah..

      Kalau.sesiapa ke kk, boleh lah kirim.

      Delete
  6. Besor betui....dpt mkn sekor pun dh puas rasanya :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak leh mkn sorang.sian kat org yg beli tu..heee..kena share.

      Delete
  7. perkh.... ngeri nengok kebesaran nyer... msti sedap fresh lg, penah mkn yg frozen ekor dia tu je kadng beli kt jusco...

    ReplyDelete
  8. mcm mana packing. boleh ya bawa naik flight yang mentah mcm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah puas kau mkn na..yg tu sume kan dtg dr kk, naik kapal.

      Delete
  9. wow, look really cheezy and lobsterlicious...

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah...sedapnyer lobster..dulu hubbu g sabah bawak balik, buat jugak yg chezzy nih, then buat rendang, lagi sodap..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg betul.buat masak style kita lah..sure mmg sedap.

      Delete
  11. yan, rasa seafood dari sana memang lain dari sini(lebih sedap) sebab depa (haiwan laut) makan plankton laut china selatan kot kan? saya pernah makan yg kat langkawi saja (tapi seekor kongsi 10 orang!!heeeee)

    ReplyDelete
  12. woww...besarnya..umi tak pernah lg mkn sebesar ini...shedap ek...terliur plak ekekekee

    ReplyDelete
  13. Kak yan.. saya kt KK, tak penah beli lobsterrr.. huhuhu.. tiba2 teringin tengok kt sini.. adeehhh. hehehhe

    ReplyDelete
  14. sungguh yummy.... kalau besar2 ni sedap ke dr yg kecik?

    ReplyDelete
  15. pehhh..sedap & menyelerakan!

    sori lama x komen sini..ilang mood nk bblog..huhu

    ReplyDelete
  16. aduhai KA allergik sikit kena telan ubat siap2 kalu nk makan but tgk cntik2 sayang pulak nak makan kan!

    ReplyDelete
  17. terus teringat kat cheezy prawn akak tu...adoi la...
    rasa nak terjah umah akak lagi je...ekekek...

    ReplyDelete
  18. Kak sedap ke lobster tu...:) Boleh le mintak resepi...

    ReplyDelete
  19. saya tak pernah makan lobster...teringin gak nak makan tp mahal bebeno...huhuhu

    ReplyDelete
  20. sama ngan saya tak penah mkn lobster...tetiba terus terliur

    ReplyDelete
  21. PM tak pernah mkn lobster...teringin juga...

    ReplyDelete
  22. tengok dia posing bertiga nampak kecik, tapi bila abang irfan pegang...mak aiiii besooooo!

    ReplyDelete
  23. wah bestnya lobster tapi macam mana hubby akak bawak balik naik flight ek...?!!! saya nak fly to Kuching nanti, bolehlah bawak balik lobster :)

    ReplyDelete

cliks..cliks