cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, December 5, 2011

Cheezy Prawn

Dah dua kali dah this person requested this reccipe. Ingat lagi tak yang i jamukan dua bloggers fofular tu.. Yang went vacation to Bali tu.. Wahida and Nieza.... But this person ni kira silent reader blog i lah.. Message me inbox in FACEBOOK. Kebetulan malam semalam kami menjamu selera dengan Cheezy Prawn tu.. I terus capai my camera dan clicks and clicks. Senang nak buat N3 nanti..
No exact recipe ye.. Just campak - campak je.. Agak - agak.
Nak masak udang ni, bersih kan dulu lah ye...Udang ni kira - kira dalam 1/2 kg lah.. Pun agak - agak.. Kalau ramai, banyakkan.. Kalau sikit, kurang kann.. Kami beli di Sungai Buluh sekilo just RM36.
Udang dibersihkan dan dibelah belakang.
Tahi udang tu dibuang ye.. Tapi jangan yang warna - warna hijau ni. Ni telur dia..Bila di bakar nanti jadi warna orange.
Tumbuk lada hitam kurang lebih dalam sesudu besar. Jangan terlalu halus.
Taburkan ke atas udang tadi yang telah digaulkan garam. Jangan terlalu masin. Coz, cheese dah agak masin. Then gaul rata.
Perlukan dua jenis cheese. Mozzarella and Parmesan.
Parutkan Mozzarella kalau u beli yang berrbuku macam si kecil ni parutkan..
Kemudian lettakkan atas udang yang telah disusun atas dulang pembakar.
Setelah mozzarella, taburkan parmesan , sprinkle lagi dengan lada hitam. Then drizzle sikit dengan olive oil.
Then bakar menggunakan api atas bawah.. Masak pun agak - agak lah.. Bila nampak cheese tu dah agak mencair, angkat lah.
Makan masa panas - panas..Selamat mencuba...Simple kann.. hope sesiapa yang ingin mencubakan sila kann.. Hope u guys like it..
******************************************************
Narrated by Abu Burda's father
Muhammad S.A.W said "Three persons will have a double reward:
1. A Person from the people of the scriptures who believed in his prophet Jesus or
Moses and then believed in the Prophet Muhammad (i .e. has embraced Islam).
2. A slave who discharges his duties to Allah and his master. 3. A master of a woman-slave
who teaches her good manners and educates her in the best possible way (the religion)
and manumits her and then marries her."
Hadith Sahih Al Bukhari.

78 comments:

  1. terima kasih k.yan bgi resepi ni...boleh cuba kalau ada terjumpa udang galah di mesir ni...terliur betul....
    p/s:rajin si kecik tu....:-)

    ReplyDelete
  2. saja je nak share.. seronok kalau boleh share sumthing.. make my life happier..

    p/s si kecik tu mmg rajin sangat bab2. cam ni.

    ReplyDelete
  3. Sedapnya..iallah akan dicuba, tq sebab share resipi, terliur nengok..:)

    ReplyDelete
  4. TQ Yan! Rupanya senang jer buat ni........ :))))

    ReplyDelete
  5. best nih. udang tu nampak fresh, lagi la menggoda

    ReplyDelete
  6. blh la mencuba pasni... mudah gk rupenyer yek kak nk bt... kebetulan kt umah mmg ada lebih lg cheese mozarella ngn parmesan,cume udang je takde heheheh

    ReplyDelete
  7. sumpah terliur! blh sha try nnt..yumiieyhh!

    ReplyDelete
  8. nampak cam senang jer..leh try nnti

    ReplyDelete
  9. bolehlah share..sebab sedapnya mengiggit jari..

    ReplyDelete
  10. "sedapnya kak yan..nanti nak try buatlah...owhh akak selalu beli udang/ ikan segar di sg buluh ker?...kwn saya pun selalu beli kat situ..."

    ReplyDelete
  11. SEdapnya, resepi yg mudah. InsyaAllah mencuba

    ReplyDelete
  12. kak...sedapnya tgk resipi.tq tau share=)mmg suka ngan seafood tapi skang kena pantang sbb anak bf.dia ada eczema..sediah cketlah kalau nak mkan..huhu

    ReplyDelete
  13. mana aci.. tyang cheece time pagi2 ni...... hhe... nk kena masak nnti... menarik...

    ReplyDelete
  14. sedaaaaaaaaaaaaaaaaaapnyaaaaaaaa kak!!
    terliur saya tau!! huhu....

    teringat2 saya mkn kat umah akak hari tu...sampai sekarang terasa2 kat tekak...huhu...

    ReplyDelete
  15. alamak

    saye mmg gila udang!

    nampak sedap!

    ReplyDelete
  16. wah! rupanya takder la susah nak buat ni..boleh la saya try juga nanti..t.kasih yan!

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Yan

    emmmmm
    nyam nyam

    Wassalam

    ReplyDelete
  18. salam yan..mama selalu baca entry wahida..dia ada buat satu entry tentang yan..pandai yan memasak ya !!!..thanks share resepi ni..

    ReplyDelete
  19. salam kak yan.. saya ler yang merequest resepi ni. thanks ye kak yan. esok juga saya nak buat. insyaAllah. :)

    ReplyDelete
  20. sedapnya nampak. InsyaAllah akan dicuba.

    ReplyDelete
  21. wah..best best..nyum~ ^^
    mekasih singgah blog kite~ ;)

    ReplyDelete
  22. emm serius telan air liur la kak,thanks yer kak..nanti boleh la yana cuba :)

    ReplyDelete
  23. sumpah terliur
    macam nak cari udang sekarang jugak
    InsyaAllah akan try resepi ni

    ReplyDelete
  24. Salam tuan rumah,pepagi datang melawat,tq sudi datang bertandang,pepagi nampak udang teliur...mesti sedap ada cissskan

    ReplyDelete
  25. perghh memang mabeles ni...kalau dpt ni memang ratah gitu tak nampak nasi dah ni...hehe

    ReplyDelete
  26. tengkiuuu sebab share resepi ni!!! mmg nampak heaven! rasa pun mesti heaven jugak ni....mmmmmm~ :)

    ReplyDelete
  27. alamak kak..syoknye. nanti bleh refer kat blog akak le kalau nak masak best :)

    dill.

    ReplyDelete
  28. alamak kak..syoknye. nanti bleh refer kat blog akak le kalau nak masak best :)

    dill.

    ReplyDelete
  29. follow sini pulak...

    wahhhh...harus cube tuk penggemar cheese cam ai ni..

    ReplyDelete
  30. luv it
    mmg ai suka makan ebi
    recipe pow easy bangat

    ReplyDelete
  31. erghhh, i want these too! hehehe. seriously, mengidam tahap maksima :D

    ReplyDelete
  32. terima kasih kongsi kan kak.. manerik & mudah.. boleh dicoba nanti..

    ReplyDelete
  33. nak cuba gak lah.... anything to do with cheese anakanda saya mmg suka! :D

    ReplyDelete
  34. wahh... nmpak sgt sedap! thanks kak for d recepi.. leh cuba ujung mggu.. =)

    ReplyDelete
  35. yan, kt mana nk dpt Mozzarella buku. kt kjg ni susah bebenor nak cari.

    ReplyDelete
  36. Betul kak ani. senang je.. main campak2 gaul2, bakar..

    ReplyDelete
  37. Mmmg fresh Cik Jatt. dan murah lagi.

    ReplyDelete
  38. Danan nak kena cari udang lah tu.. Cari cepattt..

    ReplyDelete
  39. Pia,

    senang sangat dah.

    akak mmg selalu beli ikan udang fresh kat sungai buluh tu. sungai buloh jeram.

    ReplyDelete
  40. nurbeena,

    sennag utk dicuba..pasti jadi. PASTIII..

    ReplyDelete
  41. mamasyaza,

    recipe paling mudah dan senang nak buat.

    ReplyDelete
  42. wan,

    tak pe. at least bila teringin nak buat, recipe dah ada kat sini.

    ReplyDelete
  43. Dela,

    saja je akak nak bagi u terliur

    ReplyDelete
  44. mmg saja nak bagi u meleleh ayaq liuq.

    ReplyDelete
  45. Miss B,

    u jangan sampai gila tua.. bahaya..

    ReplyDelete
  46. waalaikumusalam Bro Rozali..

    senang je. boleh lah u turung padang..hee

    ReplyDelete
  47. mama aini.. tq sudi ke sini..

    sorry ye.. bukan saya yg masak. my sister. saya suka tanyang masakan je.hee

    ReplyDelete
  48. OneSimpleMother,

    oo ye ke..hee. tak tau lah.

    ReplyDelete
  49. ~SaL IjOu~,

    tq gak sudi singah sini.

    ReplyDelete
  50. Maya Mayana,

    silakan.. nanti N3 kan ye..

    ReplyDelete
  51. boleh try kak kasihredha. sedappp..

    ReplyDelete
  52. Kak Asma,

    menu ni mmg boleh jadi favorite the whole family.

    ReplyDelete
  53. gadisBunga,

    the whole thing mmg heaven.

    ReplyDelete
  54. mmg sedap ayu.. cuba ye jangna tak cuba.

    ReplyDelete
  55. Rtp Farra Arisha,

    kena cuba lah ye..

    ReplyDelete
  56. nanti cuba ye arnie. very the easy.

    ReplyDelete
  57. Linaaaa,

    kat Giant tu menambus lahhh.. hang ni punn..

    ReplyDelete
  58. As salam Kak Yan,

    Dulu buat my maid & hubby suka bebenor... makan gitu je... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap meratah cam tu je kan... cuma yang besar2 ni tak leh lah makan banyak2.. mau naik darah nanti.. hee

      Delete
  59. Nak g beraya umah akak. Ada menu neh lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayu.. stock tak cukup lah.. nnt kalau Hubby out station ke KK, akak pesan, then kumpul lah dalam 5 6 bloggers. tak leh ramai2 sebab akak tak daya.. sikit2 boleh lah.. INSYALLAH..

      Delete

cliks..cliks