cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, December 22, 2011

Celebrate Birthday lagi nii..

Hari ini kami sefamily kumpul - kumpul lagi. My Daddi and My Mommy datang dari kampung. CiRah and Cle Zul yang hantar kan depa mai umah i. My Mommy needs to see Dr Razak for yearly check up. Kebetulan hari ini Cle Mere celebrate real bufday.. Hee kan last time masa kitarang gathering for Abang Irfan bufday, he celebrated his advance bufday..Tak pe, hari ni kita makan besar lagi.. Another reason ada orang requested nak makan Laksa Johor.. Well, sapa lagi lah yang melunasinya... Chef CiJu lahh...
Kat dapur macam tongkang pecah. Preparation lah katakan..
selain menu utama, ada iniiiii... Grilled Lamb...
Kat ruang makan, ada yang busy prepared table. Kena tambah 2 meja lagi.. Untuk si cilik - cilik..
Abang Ayip lak sibuk prepared My Big Table.
 Time to eat.
Abang Luqman memulakan doa. Tapi disambung oleh Abang Irfan. As usual lah.. Ada hadith yang dibaca buat halwa telinga.
 Yeahhh.. My Big Table ready to go.
 Kemain anak dara kecik tu.. Peace yooo..
 Semua concentrated.
 Berebut youu... Grilled Lamb tu.
 Lepas habis makan, acara potong cake.. Semua jadi anak CiTi and Cle Mere.
Ok lahhh..sambil tu jom tengok apa yang dijamu pada malam tadi ni..Apa yang direquest oleh CiRah. 
 Rambutan ni makan sebelum jamu tekak.. Sunnah kann..Beli masa ke Ipoh ikut Hubby kerja.
Hubby beli ni kat Pasar Malam Section 19. Nasi Ambeng.
 Tadi tu yang gambar depa sibuk kat dapur, nilah yang dikerjakan, Kerabu Mangga. Wala weiii.. sodap..
 Soup Ikan ni for My Mommy.. Biasalah. Semakin umur meningkat, semakin banyak yang dipantang dari diambil. Tak boleh peddas - pedas..Kena soupy - soupy sikit.
 Popiah Goreng Bercili. pun Hubby beli di Pasar Malam.
Ni gak..
Ni lah Grilled Lamb tadi yang direbut - rebut kan tu..
I suka makan dengan Mint Sauce ni..
Ni lak, cake yang CiTi buat untuk Hubby yang tersayang.. Kecil tak cukup buat kami yang sudah sedia kekenyangan. Cheese Cake hasil buatan CiTi.. Sedap gakk..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Ini lahyang dimintak oleh CiRah...
 Laksa Johor...

 ALHAMDULLILAH.. seronok kami berkumpul, makan - makan.. Semua ahli keluarga dapat erkumpul kalau my parents ada.. Harap - harap diarang will stay longer kat umah i.. At least sebelum naik sekolah lah.. Ada orang uyang tolong tengok - tengok kan my kids while i busy kat Kedai Canggih.
******************************************************************************
Narrated by Anas
The Prophet halted to consummate his marriage with Safiyya. I invited the Muslims to his wedding banquet. He ordered that leather dining sheets be spread. Then dates, dried yoghurt and butter were put on those sheets. Anas added: The Prophet consummated his marriage with Safiyya (during a journey) whereupon Hais (sweet dish) was served on a leather dining sheet.

Hadith Sahih Al Bukhari. 

7 comments:

  1. wahh..best giler makan ramai2 camni.. eh kak, ade yg makan laksa johor dgn tangan ye tu?.. mmg betul2 org johor nih..terbaekkk:))

    ReplyDelete
  2. heee.. betul tu Maya.. mmg sedap makan dengan tangan..style org Johor.. gaul gitu.

    ReplyDelete
  3. bestkan masak2 ramai camni... leh tolong2 apa yg patut...grilled lamb paling tak tahan...hhee

    ReplyDelete
  4. masing2 nak makan sedap2. so kena tolong lah mana yang patut dela..

    ReplyDelete
  5. meriahnya makanan..
    sesekali berkumpul dengan fmly besar, memang best..

    selamat menjalankan tugas di kedai..moga dipermudahkan urusan..

    ReplyDelete
  6. wah2 menu yg terangkat semua ! ..
    hurmm bday nie kalau celebrate ramai2 lagi best kan kak .. semua jadi sedap .. :)

    ReplyDelete
  7. seronoknyaaa tgk... menu semua marvelous!

    kak yan terima kasih byk2 for the tips! kalau ada tips lg kak yan share la dgn hanis k... hugs!

    ReplyDelete

cliks..cliks