cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, July 31, 2012

Shopping Heaven - Sunway Pyramid, Clarks, Al-Ikhsan, Coach, Parkson, SACC, and Anggerik Mall

Last Saturday, My Mommi, me and my sisters, plus BIL went out for shoppinggggg.. Heavennn.. plus rasa jakun i.. Heeee.. Dah over a decade dah Sunway Pyramid tu, last Saturday  was my first time ke sana. Very funny rite.. Why ye.. Coz many things crossed in my mind for all this while.  for me tooo many Chinese (i m not racist, tapi i pening sikit..), another things is too big for me lahh..penuh dengan patung - patung tu lahh. heeee..satu lagi i ingat this area sure jammed bebeno..Bila dah ke sana, i noticed this's gonna be my shopping place for future sebab, bit close to my house if i use the nearby highway (sebenarnya lupa apa nama highway ni..hee), then i can explore and enjoy the shopping time. Many things or brands are offered here. New place for me.. Belum rasa jemu lahh..
 i will come again soon. heeee..
 the decoration for Eid. Hari ni masuk BH kalau tak silap pasal this shopping mall..
ada pulak ice skating kat sini.. Who knows teringin bawak "Anak - anak Sidek" ke sini ke.. 
Suka pulak berada di sini plus dengan music ala - ala dessert gitu..
First attempt, CLARKS. I memang nak cari kasut. Well, sooo many designs and patterns here. Memang kalah lah dengan yang ada di Plaza Masalam and any other places. 
Two patterns yang i suka.. Blue one, but bit sakit bila i pakai.. The second one, purple.. Bit daring lah the color. Tapi kan because of i feel comfortable, i took the purple.. Everyone said, ok lah with me. Coz i m wearing black. So, not a  big problem. Then PURPLE i sambar.
then ke Al-Ikhsan.. bukan nak beli sportwear tau.. tapiii...
 ''                        kaki si kecil ni melecet pakai new sandal yang CiTi berikan pada dia..
 so, Ummi dia kena beli kan lahhh. 
happy face with new shoes.. 
Selesai di sini, we explored the place. My hajat nak beli handbag. Actually dah lama sangat i tak beli handbag. Since i was diagnosed with  m y  C y s t.  Suggested better i use back pack, After sometimes i get used to it. No handbag. Just pakai bila ada official event or wedding. Kalau boleh i pakai je back pack tu.. heee..tapi Chef CiJu bising...
My Mulberry base water  ni too heavy for me right now. Actually i cant carry even 1 litre bottle of drink pun coz of the cyst. That's why i dah tak pakai this hand bag. Dah makin antique now. hee..
My Bally sling bag pun i dah tak pakai while travelling. I prefer back pack still. Now Che CiJu yang pakai. ...So i rasa  better lah i cari handbag.. Ingat tak masa i   s h o p p i n g   d e n g a n   C h e f C i J u   kan i cakap nak sambar handbag. So kami singgah di sini...
beramai - ramai lah kami di sini. bising betul kalau kami ni menyopping. Beli nya bukan banyak, tapiii...kecohhh. 
 i m not a big fan of Coach.  But this time i suka the designs. Simple. 
i just like the design. simple. not so COACH.. cuma the brand ada di bag tu. Kalau boleh i nak kikis. heeeee...That's why i tak suka yang ada too much COACH  signature tu.Memang tak minat. ..Ye lahh.. masing - masing punya citarasa.. 
tengah offer tau.. i bought the new arrival. mine ada yang besar lagi. dalam RM2065 kalau tak silap. Tapi i bought smaller one..beza dalam RM400 gitu.. takut kalau beli lagi besar, lagi macam2 dalam tu i letak.. Macam supermarket bergerak pulak. heee...
thanks to Agus, the salesperson in charged. nice layanan nya plus kebisingan kami kat    situ.....heee...macam kedai tok sedara kami je kami buat. Dah habis kat sini, kami menuju ke Parkson Grand. Nak shopping for the little girl. I dah promised nak beli kan dress for her. nak baju princess katanya.. Layan je lahh.. 
 masuk - masuk je ke kids department. terus dia sambar dress cotton biru tu..Nak yang ini katanya.. put on first baby...memang so cute..
 bila datang Mummy/Chef CiJu suruh cuba lain pulak.. pun cantik gakk...
 then yang ini.. maka at last, yang ini yang diambik..
 dan dapat satu lagi yang ini.. heyyyy!!! banyak betul dah baju raya dia. i bought 2 pieces before.. white and pink. Now ada lagi.. amboiiii.. tak pe lah..bermanja dengan niece sendiri.. 
 then kami berehat di sini..cantik this area..
tengok - tengok little Ticha dah tak tahan.. too sleepy.. then lepas ni the rest went to Jusco. Yang i just waited at the bench.. tersengguk - sengguk mengantuk sebab tak bawak lappy. If not sure mata segar bugar.. heee.. then kami terus balikk...Esokkknya.... shoppingggg lagi.. dekat je..SACC....
 againnnn.. for this girl.. Baju kurung.. so cute..from Dang Anum.
 i have another niece, Kak Yayang. (Yang Aisya Azmi),  my brother's daughter. 
sangkut beli brooch pulak depa ni.. i tak larat dahh..
 naik ke tingkat yang same level with KK Decor. ada new shop, under Hajaba.. so pinky lahh..
 kami tak membeli. tapi menyibuk di sini. heee...
 langsung ke sini. KK Decor. Tapi tak ada yang disambar oleh sesiapa..
memang penuh manusia di sini.. Ada good program kalau weekend. ada Rabbani and guest Imam Muda. Valet parking pun full sentiasa. Now Shah Alam bit jammed during weekends and petang.. Ramaii orang..
sebelum balik, CiRah singgah balik ke Qamilla. Ada yang diberkenan.. Tapi we all kata kita ke Anggerik Mall. Kat sana lebih relaz. Not so many people.. 
 then kami ke Qamilla di Anggerik Mall. 
Lepas tu intai - intai ruang lobby. Banyak yang menjual jubah dan baju raya.. My cousin, CiLi sambar satu di kedai my 'ex customer' (kenapa ex customer..hanya me, dia, and ALLAH yang tau..). Kat sini banyak gak yang boleh dicari, cuma i tak berapa nak suka the environment. Ada karaoke.. Bising for me dan kurang menghormati bulan puasa. Maybe i too conservative lah.. For me better diperdengarkan nasyid - nasyid. lagi bagus. and some more, pakcik - pakcik separuh umur pulak tu yang sakan menyanyi.. ( sorry..that's my point of view only).  Semuanya macam dah terlepek masa kat sini.. .. Tapiii.. kitarang tak terus balik youuu.. singgah Plaza Alam Sentral pulak. the rest sambung shopping, i went to my shop and took a nap.. hee.. LETIHHHH..anyway.. hari ini i tak ke mana - mana.. kaki sengal.. heee. berehattt...
sorry pinjam anak orang kejap masa tunggu depa di KK Decor. . verangan ada baby.. No lahh.. just rasa syok pulak nak hold this sweet little angel. Bau syuga..Tapi i dont think i could have a baby anymore.. Tua dahhh.. Pencen dah......Tunggu MENANTU PEREMPUAN  je lah nanti. 
************************************
Volume 3, Book 31, Number 117 :
Narrated by 'Aisha
(The tribe of) Quraish used to fast on the day of Ashura' in the Pre-lslamic period, and then Allah's Apostle ordered (Muslims) to fast on it till the fasting in the month of Ramadan was prescribed; whereupon the Prophet said, "He who wants to fast (on 'Ashura') may fast, and he who does not want to fast may not fast."

86 comments:

  1. Assalamualaikum kak....
    Seronoknya nengok akk nyopping.... Ikutkan org pompuan ni sampai bila mmg xleh stop shopping, kalo keluar ada je benda yg nk di belinya walaupun cuma satu brg je hehehehe....
    Sy pun suka sunway piramaid sbb mcm2 de kt situ tp yg x syoknya terlalu ramai org :-)
    Tang beg besar tu mmg betullah kak, lg bsr beg lg byk brg dlmnya lps tu heboh berat dh berat yg jd mgsa hubby mas lah hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumuslaam Mas..
      Betul tu Mas.. walaupun brg tu takat seringgit dua. Penting ada barang yang dibawak balik.heeee..

      TUlah Mas, jakun akak.. Tak pernah sampai2.. macam2 ada di kepala.. ramai lah.. sesak lahh. bila dah pegi, eemmmm..rasanya mmg boleh ulang lagi. tapi akak rasa akak hanya akan pegi weekdays lahh...

      Delete
  2. Pyramid mmg besh shopping. parking senang n brg2nya unik2 tp rega lebey sket ah. depan umah my MIL ajer tuh. g saner boley ikut hway KESAS or FEDERAL... beshnyer shopping!! henbeg Coach tuh mmg lawa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullahh..emmm pakai nampak akak mmg boleh ulang dan ulang..bayangkan akak tak pernah sampai ke sana pun..ye lahh.. ari tu akak lalu subang..

      hee.. coach tu hadiah buat diri sendiri.. kan baru jadi bufday girl.

      Delete
  3. lupa nk jwb soklan akak.. kalo nk tau kt mana, silalah klik 'sini' tuh, kak. confirm tau..ahahha

    ReplyDelete
  4. woooo...bestnya kak... lama dah tak singgah kat situ...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lahh. aak yg baru pertama kali ni pun seronok sakan..

      Delete
  5. wow..! bestnya kasut clarks tu..bekenan ler....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak pilihan kat situ. akak mmg pengguna tetap clarks..

      Delete
  6. huhuhu....dah berzaman rasanya saya tak jejak kaki ke sunway piramid

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe lah gakk. i lak baru pertama kali jejak.. hee..

      Delete
  7. bestnyer shopping heaven tu kak... iloike..wahh coach pun murah yer kat sana..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. esp with family.. lagi lahh. siap ada idea itu dan ini..

      coach rasanya tak lah among really branded items. affordable rasanya not like GUCCI, LV, CHANEL.. rasanya lahhh..rege below RM5K ke bawah kot.. i rasa lahh..

      Delete
  8. Samalah kita Yan - tunggu menantu perempuan sajalah... :)

    ReplyDelete
  9. Wah, COACH ada di merata-rata yer. Hmm, lamanya tak pergi Sunway Pyramid ni.Dah ada mavam-macam yer. Gina setuju dengan Kak Yan, bila beli beg besar, nak letak macam-macam sampai sakit bahu dibuatnya tapi Gina ni pulak suka yang besar-besar kan sebab semua benda nak taruk especially kamera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaaaa....COACH big fan ada di sini.. hee..Well, COACH adan di mana2. itu yg akak tertempuh dulu tu.. Itu yg rembat je. Malas nak jalan lagi idah..

      that's y i pakai back pack je.. senang.. sumbat lah banyak mana pun. lappy pun boleh...then sakit bahu..

      Delete
  10. Replies
    1. dah kott...just baju melayu 2 bujang sedang dan kecik je belum..nanti lahh..

      Delete
  11. tak menahan baca statement akak " nak kikis brandname" tu... hihihi ...

    kak yan, tahniah akak terpilih jd pengomen bertuah FM sabah saya...email kat saya alamat surat menyurat ye ... tenggsss.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee.. akak tak berapa suka tang tu lahh.. selalu kalau beli cari yg brand nya tak kelihatan...

      oo ye keee..thankssss.. kalau cam tu akak PM kat FB je boleh lah ye..

      Delete
  12. Salam Yan.. nak ke Sunway tu memang malas...sebabnya...jem pada sepanjang waktu... dan jem teruk pada peak hour... lagik pun sunway tu besar... selalu aje tersesat kalau ke sana...

    Kita belum lagik sampai ke Anggerik Mall lagi ..selalu 'langgar' je terus ke SACC

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah.. at first itu yg bermain di kepala. tp if i come from shah alam use federal highway then masuk subang keluar kan sunway terus ke this mall. so easy... masa tu hari sabtu dalam kul 11.30am..so smooth..

      Anggerik Mall tu sunyi selalunya...tak ramai..

      Delete
  13. tapi coach kat Malaysia melampau sangat mahal nye kak compare dengan luar
    tax dia melampau2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke.. alaaahh akak tak tau lahh.. so far, this is my first.. tak pe..nnt ingat nak beli wallet. Maybe leh cari kat airport kot nanti. mana tau murah..

      Delete
  14. sakan nye kak yan shopping! :) Niza tak start lagi shopping raya.... probably this weekend. Razak sibuk nak beli baju raya... haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahhh itu sebab jalan dgn the girls in family. ada je lah yang nak dibeli..

      kena cepat keluar n shopping. makin lama makin ramai org kat luar tu..

      Delete
  15. bestnye shopping...mmg musim shopping le kan skrg ni. Sy gak yg xbuat apa2 preparation pun...biasalaa raya sebagai perantau... T-T

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lahh.. kalau kat sini kan kemeriahhannya kan lainn..

      Delete
  16. Salam....
    bestnye shopping....dah lamer xshopping cam gitu...last year dalam 2-3 hari before raya jew shopping bagai ngan adik dan 2 sepupu....

    PSSS...thanks for dropping by my blog....

    ReplyDelete
    Replies
    1. last minutes shopping ye.. I lak tak boleh terlalu ramai org. tu yg tak sanggup nak keluar last minutes.

      thanks gak sudi mai sini..

      Delete
  17. ni merangkap shopping raya ya kak? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya lahhh.. tak kuasa nak keluar lagi. heee. ponek..

      Delete
  18. ni shopping sakan ni kak...tapi ni bukan raya punya shopping kan? ahahaha...

    eh, saya pun dah lama gila tak ke sunway piramid tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. at least u dah pernah pegi. akakkk..heee.. first time weiii...

      shopping raya lah kiranya nii..

      Delete
  19. lawa clark tu kak:) i used to love clark dulu2..tapi now dah kurang sebab clark punye inner tu mcm ade sket kasar & bagi kaki i melecet.. i kene pilih betul2 clark yang comfy.. i guna crocs jek now, sebab getah die ringan & tak melecet:)

    eh kak.. bday k.yan bile? sori i tak tau.. ape2 pun happy b;day sis:)take care k.. sis, how's your cyst? kene remove? sori i lama tak jenguk blog kyan..blog org lain pun sama kak..bz sket now this:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun kalau clark tu kena yg comfy design nya. if not sakit tulang i pun bertambah.. crocs akak tak leh..getah tu akak tak tahan.. PANASSS..heee

      25 July lah dear.. thanks for the wish..i tau u bz.. tak pe.. but stil we can keep in touch. esp in FB pun boleh..

      Delete
  20. wahh kak
    havennyaaa
    shoping nie terapi minda yg terbaik kan ;)

    ReplyDelete
  21. sunway pyramid memang tempat zaman muda dulu becos my husband used to work in sunway lagoon park kak, so selalu ikut dia ke sana sambil tggu dia keje. but now sunway pyramid mmng banyakkk sgt perubahan. dulu kecik je

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke.. well macam2 ada. dari yg tak ada brands sampai yang branded lahh.. kira puas hati lahh..

      Delete
  22. Salam sis.Sunway Piramid pernah pergi sekali....dah lama dulu. bab shopping kalau semua ladies mmg best....keluar masuk kedai tak da yg cakap boring.sy pun tak bawa hbag besar sbb takut semua nak sumbat....hi.hi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lahh. cuma kat sana tak ada Metrojaya.. kalau ada lagi besst..

      Delete
  23. As salam Cik Puan,

    Hehehee... lama tak menjenguk blog ni... Aduh sgt2 jeles tgk org Malaya bershopping sakan utk raya! Pernah pergi Sunway sekali je... tupun bertahun-tahun dulu... :))

    Ticha tu sgt2 comel! Kesian dia kepenatan bershopping...hehehe... Salam Ramadhan! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah...akak pun lama tak ke Peru.. hee..alahh dah jalan2 sama girls tu kannn.. tau je lahh..

      mmg dia kepenatan.. kesian..tapi happy sangat dia..

      Salam al Mubarak to u.

      Delete
  24. Woohh dah laam tak pergi Sunway Piramid.. Dulu2 masa dok kat dekat2 area situ ada gak laa nyinggah nie dah pindah ke Cheras.. tak de dah ke situ..

    Cantik2 deco raya kat SP nie yer.. :)

    Cantik bag coach tuh.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo dah jauh sangat dah tu.. tp KL lagi banyak malls.

      mmg cantik. ala2 padang pasir..

      oo ye ke.. Simple je tuu..

      Delete
  25. wah.. soping sakan yer kak.. best nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilahhh.. seronok sebab sama all the gurls.

      Delete
  26. Salam Kak Yan...last pegi sunway piramid tahun 1996 masa study kat shah alam....kenangan terindah kat situ...hehehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..


      kenangan terindah ye...ehem..ehem..

      Delete
  27. fuh, dah shopping raya! saya belum lagiii... ;D

    saya pun jarang ke sunway pyramid. in fact saya jarang shopping kecuali kalau tempat tu dekat dgn umah/office dan tak crowded. huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pegi cepat tu dear.
      mmg lah kalau malls crowded ni rasa cepat pening.. macam2 gelagat.

      Delete
  28. I love Sunway Pyramid kak. And i love this kind of activity. Jalan ramai-ramai dgn adik beradik dn anak sedara. mengeratkan silaturrahim. kan Kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke.. Sunway Pyramid is new to me.. hee..

      kitarang mmg macma ni kalau dah berkumpul.. boleh buat macam2 activities.

      Delete
  29. Assalam Azian,
    i love the design for both the shoes..
    yalah kalau go for comfort of coslah purplekan..
    maybe the blue one tu kulit dia keras sikit kena seasoned banyak kali berjalan baru ok..tapi that few pakai tu kena sufferlah sikit melecit..heheh..
    sometimes, i felt shopping kat kl lagi best dari shopping kat sini tau..more varieties i should say..ke kita ni yang tak tahu cari ah?..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Ayu..

      ye lahh blue tu mmg mengigit sikit..

      well dear.. i think singapurra tu lagi hebat.. masa kecik2 dulu YA ALLAH suka nya ke sana.. Macam2 ada.. Food lahhh.. barang2 lahh.. macam2 lahh.. tu lahh maybe tak banyak mencari kot. hee

      Delete
  30. kak yan su pon ada cyst tp bukan dkt otak..dan kimi pon pernah di diagnose dgn omental cyst dan dah buang..kami doakan semoga kak yan sembuh ye..amin

    salam kenal dr 'atoyi-san'

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo ada gak.. kat mana tu?? akak kat tulang belakang.. but getting better. takut sangat nak buat surgery..

      thanks sudi kenal kita..

      Delete
  31. Bestnya lepak lepak jalan jalan cam ni..Sporting mak akak join sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best ita.. hee. ita tak tau.. mak akak yang selalu ajak akak shopping tau. bukan akak.. heee..

      Delete
  32. remy memang suka ke sunway since remy kat uitm lagi....... byk pilihan dan bertambah best dgn new wingnya..... parking pun best sebab kita just follow the green light......

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kan. class kan system dia. tak perlu lah nak melilau cari parking. just tengok kat green light tu je.. systematic..

      tpt ni mmg jadi shopping heaven akak lah nampaknya.. banyak sangat benda akak leh dapat kat sini..

      Delete
  33. sonoknya shopping, right choice la for the handbag... bertuah sapa yg dpt kak yan as mak mertua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanis, itu yg paling simple tau.. then latest in market.. kat sana murah ke?

      hee.. ye ke.. hopefully menantu baik lah.. INSYALLAHH

      Delete
  34. lama tak ke sunway, rindu pulak nak kesana. tp hubby taknak pergi sebab parking mahal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. parking dia bersystematic lah kann. maybe sebab tu..

      Delete
  35. syoknya shopping... sy xshopping raya pn lg..huhuhuhuhu tapi lgi best klu shopping dkat2 raya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. org muda boleh lah shoping dekat2 raya.. kalau i, emmm mau terus buka nanti.. dah tak larat dahh.. hee

      Delete
  36. Wah! Yan dh shopping rayo ko???? I saw my handbag kt kedai coach tu.....hehehehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee.. alaaa sikit2 je kak.. oo ye kee?? yang mana satu tu agak nya yeeee???? hee

      Delete
  37. WOWW shopping heaven ;D Sunway Pyramid tu definitely my top favourite shopping mall, very near to college heee.. at least once a month mesti going there :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee.. ye lah. that was my first time kat situ.. havent been there. Then found out banyak benda yg jadi favorite there.. Well gonna be shopping place for me lahh.

      Delete
  38. Sunway piramid last pergi masa nak sorang..hehehe..cantik dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. katanya dah banyak berubah ye. akak pun tak tau sebab baru pertama kali pegi..hee

      Delete
  39. wah2 seronoknyer ticha tu mencuba mcm2 baju.... seronok sbb sume org nk belikan kt dia... dana lum supink raya lg nih kak... ujung minggu je sibuk nyiapkan manik

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lahh... menjadi perhatian dia ni.. tak pe lah menumpang kasih..hee

      Delete
  40. Wah bestnyer dpt shopping sakan dgn adik beradik seme... saya ni mmg x dpt lah camtu sbb sorang kat miri, sorang kat PD, sorang kat perlis, nak jumpa pun payah... hu hu hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesiannya dia.. I ni ok sebab duduk di tengah2.. The rest pulak duduk dekat2 sini... ALHAMDULLILAH..

      Delete
  41. bestnye shopping ramai2 gitu...mesti kecoh giler...QH pon klau ramai2 cmtu..dunia ni mcm xde org lain..kecoh smcm..beli xbyk mne pon..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betull..kecoh mengalahkan membeli sakan..hee

      Delete
  42. Akak saya suka sgt Coach..hehehe lain2 kan minat seseorang tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lahh.. nama pun manusia..kan berbeza...:-)

      Delete

cliks..cliks