cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, July 17, 2012

Majlis Tahlil

ALHAMDULLILAHHH.. after planning about a month ago, last Saturday dapat direalisasi kan. i really nak buat kenduri ni especially after case Bibik. then kematian my MIL, then nak sambut ramadan.. So, all in lah katakan..tapi i dah buat preparation sikit - sikit lahh..So, masing - masing busy lah before majlis.
My Daddi bertugas menulis dengan tulisan jawi di Yassin yang hendak disedekahkan..Nasib baik takat 20 Yassin. If more, mau longgar sendi  tangan my Daddi.. hee
Chef CiJu, orang penting. Sambal tumis udang..
My SIL bawak ikan fresh dari kampung. Nak digoreng,..
Ini lah bibik baru i. Nampak polos je..Mudah - mudahan ALLAH kurnia hati nurani dia ikhlas untuk berkhidmat dengan kami semua.. 
My Mommi and SIL sibuk semuanya.
Well, sebenarnya my niyyah adalah mengundang anak - anak tahfiz bagi majlis tahlil ini.. ini merupakan satu lagi niyyah i kalau i sihat semula.. Maka i pun berusahalah mencarinya, dan rezeki anak - anak tahfiz Kampung Gombak, Kuang berada di majlis i ini.. ALHAMDULLILAH..All together i dapat mengundang 18 students and 1 ustaz..

Disebabkan jaraknya agak jauh, maka majlis hanya dimulai jam 4.15PM. Bacaan Yassin diperdengarkan dan disusuli tahlil..Rasa syahdu je bila anak - anak ini membacakan ayat - ayat suci.. Mereka ni terdiri dari anak - anak yang berumur 8 tahun sehingga 20 tahun dan diketuai oleh Ustaz muda depa, Ustaz Amir..
bersesak - sesak sedikit diarang di hall i yang comel ni..
Air kosong yang dibuat bacaan masa Yassin.
lepas je depa habis tahlil, terus makan.. kesian..dah lewat sangat dah... ALHAMDULILAH.. dapat depa makan hasil air tangan kami semua.. Malu - malu diarang.. 
Yanti yang berrbaju chocolate tu..Kami semua bertema jubah..heee..
i happy gak coz dalam majlis ni dapat dihadiri oleh  m y   I n d o n e s i a n   f r e n ,  Y a n t i. Ingat tak lagi she yang beli our tickets to Bandung tu..Kebetulan she and her kids staying at my house. I fetched them at the LCCT last nite lepas their trip to Korea. tertib je anak - anak ni.. Yang kecik - kecik tu comel - comel pulak tu.. Right after depa selesai makan, depa rehat sekejap dan i hope diarang akan solat di rumah i.. SUBHANALLAHHH.. 
ALHAMDULLILAH ruang hall i yang kecil ini dapat memuatkan anak - anak tahfiz ini menunai kan solat asar. wakil jemaah dari my family ialah my BIL and Abang 'Imran.. 
Lepas solat depa terus ke bahagian luar rumah i...Kitarang bawak all the dessert dan depa makan dengan berselera.. suka tengok..
masa ni lah Hubby bagi pelikat kat depa ni..
ini adalah Yassin yang disedekahkan kepada guests manakala kain pelikat disedekahkan kepada anak - anak tahfiz. i malas nak tangkap gambar lah dah. just cilok dr FB my BIL..heee.
Ini yang kami jamukan.. Ada Pecal and Kuah Kacang, Ayam Masak Merah, Ikan Masak Kicap, Soup Tulang, dan Sambal Setan. For lunch we just use Nasi Putih.
Some of the desserts. Ada Kuih Serimuka, Baulu Kemboja, Orange, Curry puffs, Macaroon, and Tamar.
sambal setan is a must. 
Caramel Pudding by my SIL.
Egg Tarts and
Cheese Tarts by  M e m   A j i   L i n a.
Tetamu  khas.....Daddy  Ziyyad   and family  mai  rumah i..  Kesian  Daddy  Ziyyad, still  tak leh jumpa N e k C i k..Nanti kita denda NekCik tu ye Daddy Ziyyad... Sorry to the rest. bukan tak nak jemput. Tapi kannn.. al maklum rumah tak lah besar mana.. INSYALLAH.. nanti akan dibuat gak untuk semua.. 
I tempah ini dari Fiza, wife  D a d d y   Z i y y a d . Marvelous. I loveeee this.. 
Malam hari pulak Chef CiJu masak Nasi Minyak.
Cle Is lak buat kan Ayam Panggang Madu..
ALHAMDULLILAH.. tertunai sudah hajjat. Sempurna sudah majlis.  INSYALLAH kalau ada rezeki akan diundang lagi mereka ini.. Rasa sayu dan gembira bercampur baur bila tengok muka - muka depa ni.. Feel so blessed sebab dep ani sudi menerima jemputan kami.. Yang pasti silaturrahmi antara kami akan terus berkekalan.. AMEEN..
*********************************************
Volume 6, Book 61, Number 503 :
Narrated by Abu 'Uthman
I was informed that Gabriel came to the Prophet while Um Salama was with him. Gabriel started talking (to the Prophet). Then the Prophet asked Um Salama, "Who is this?" She replied, "He is Dihya (al-Kalbi)." When Gabriel had left, Um Salama said, "By Allah, I did not take him for anybody other than him (i.e. Dihya) till I heard the sermon of the Prophet wherein he informed about the news of Gabriel." The subnarrator asked Abu 'Uthman: From whom have you heard that? Abu 'Uthman said: From Usama bin Zaid.

34 comments:

  1. alhamdulillah dah tertunai hajat di hati!

    ReplyDelete
  2. Besar ganjarannya berbakti kpd anak yatim ni... berkongsi rezeki dg mereka...

    Apa ramuan utama sambal setan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanya ALLAH yang mengetahui..

      Recipe nya boleh u click kat search.

      Delete
  3. Semoga semua mendapat rahmatNya Ameennn.... :)

    ReplyDelete
  4. sekali tgk surah yasin tu mcm kad raya..cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cantikkan.. boleh disimpan lah dan digunakan.

      Delete
  5. syukur, semuanya berjalan lancar..alhamdulillah

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah selesai..
    sayu jgak tgk mereka2 yg tlh diuji di usia muda..
    semoga mereka diberi rahmat dunia & akhirat..aminnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH...mereka ini anak2 yg tabah.

      Delete
  7. Bijak2 wajah diaorg ni..pd i org tahfiz mmg hebat...u pun bagus la yan...selalu sharing dgn org sekeliling...i hope i will be like you..one day InsyaAllah :-)
    Moga Allah murahkan rezki you...ameeeen

    ReplyDelete
  8. Surah Yassin tu nampak unik sangat..semoga semuanya dipermudahkan yea..sronok plak tgk budak2 tahfiz tu..sejok mata..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAHHH..semua nya lancar dan meriah..

      anak2 tahfiz ni bersih muka2 nya..

      Delete
  9. alhamdulillah kak Yan...... selesai jugak semuanya.....
    semoga majlis diberkati dan remy happy sangat.......
    terasa ada sesuatu.......
    remy tumpang gembira dgn apa yg kak yan lakukan......
    semoga bertambah2 rezeki kak yan sekeluarga..... amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. ameen... mudah2an ye Remy..

      seronok gak bila dapat sama2 dgn depa ni...

      Delete
  10. salam kak..tgk makanan akk tue..gugat dya punye pose ari ni..dya dh follower akk tau...

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah... sejuk dari mata sampai ke hati kakak melihat semua paparan. Ikhlas inilah yg terbaik Yan... anak-anak yg luhur membacakan doa. Insya-allah doa itu diberkati Allah termasuk siapa juga yg terlibat dlm majlis ini. Syukur-syukur-syukur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH ye kak.. Dua'a depa ni mustajab selalunya... luhur jiwa depa ni.

      Saya sekadar menjayakannya.. Semuanya dari ALLAH..

      Delete
  12. moga roh mereka bersama orang-orang yang beriman....apa pun kalau namanya rumah kak yan makan memang superb. terima kasih daun keladi. kenduri lagi undang lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHHH...

      well kalau nak bagi org makan, biar semuanya puas hati.. balik rumah kenyang perut.. so, lebih berkah...kita memberi seikhlasnya..

      Delete
  13. Salam KAk Yan

    Terkezut baca sambal setan....dahsyat tu nama...

    ReplyDelete
  14. Semoga semakin dimurahkn rezeki.
    Berkat memberi makan kepada mereka :)
    Mereka juga layak merasa seperti kita.

    Anyway BIBIK NAMPAK POLOS tu apekah maksudnya? hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH dekdaa....

      Polos tu nampak macam luhur je..Ikhlas.

      Delete
  15. alhamdullilah...

    sedap makanan chef ciju masak tu...ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ampuun Ye Daddy Ziyyad..belum dizinkan ketemu barangkali..insyaallah ..one fine day!!!!

      Delete
    2. dah memang tukang masak professional kami..org lain tak tau lah.. hee

      Delete
    3. kita denda NekCik tu Daddy Ziyyad..

      Delete
  16. Alhamdulillah, semoga barokah sentiasa rumah dan penghuninya aamin

    ReplyDelete

cliks..cliks