cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, July 11, 2012

Santai Hujung Minggu at A'Famosa (3)

I woke up early in the morning. Nak menghirup udara segar di A'Famosa. Freshh... banyak pokok hijau di sini. Keluar je dari bilik,
Begini lah keadaan pagi hari....Depa ni malam tadi, orang semua dah masuk tidur, depa leh pegi mandi pool lagi.. Just imagine my little one asked permission from me... Please ibu please... Huuuhhh... Payah nak rejected since tok ketua nya Pakcik - pakcik yang dah boleh bergelar ayah to him. So i tak tau till what time depa spent dalam kolam tu.. 
Yang berdua sepupu  niii, SUBHANALLAHHHH... dah masuk dah dalam pool. Tak penat - penat.. Oooo ada sorang lagi kat belakang tu.. Their auntie.. (Same age but she's still their aunty, anak NekCik yang sama umur dengan Abang 'Imran and Abang Hadri).
Then Hubby  ajak pegi beli breakfast. Since semua orang penat dah nak masak - masak lagi, we preferred just beli je lah breakfast. senang hati..
rezeki makcik ni. kitarang beli lemang 4 batang with rendang.. ok dah tuu...
nyambil lak mak booda i ni.. nak beli belacan lah, tudung saji lah.. rezeki pagi hari. bila tanya makcik ni kat mana nak dapat Nasi Lemak....tuu dia..kat sini dia tunjukkk
kami ke seberang jalan, nak cari food lainn.. 
Emmm..macam - macam ada.. nampak tak yang ni.. Selalunya masa arwah nenek i buat kuih ni, pakai daun pisang, yang ini pakai daun rambai.. so..mesti ambik..banyak lagi lah yang kami ambik for the kuih - kuih ni.. 
perut lapar, terus kitarang makan kat situ.. heee..mengelat.. kami makan dulu.. i took Nasi Goreng and Mee Hoon Goreng and Tapai.. tapi tapai dia tak sedap. dah terlalu masak.
My Mommi took Lontong. 
sampai villa, some preparing food for breakfast. ada yang tengah steamlah tengah fry lah.. macam - macam.
anyway, sebab takut food tak cukup, we singgah satu kedai mamak ni.. beli 20 keping roti canai lagi plus ada Kari Ayam, Kari Kambing, Kai Ikan, and Kurma Ayam.... Macam takut ane tu nak bungkuskan..
Sambil makan,  sambil bincang nak buat apa next.. Some merancang nak ke Bando.. I cakap i nak cruise... Jakun. sebab tak pernah..
we parked our cars then moved to the river cruise area. 
So..beramai - ramai lah kami pegi. Some masih ada kat rumah... especially bujang - bujang..
emmm... ramai kami.. 13 adults and 3 kids. RM10 for adult and RM5 for kid. 
memang meriah...
malas nak cerita.. biar gambar je lah ye...
once dah naik balik sempat kami membeli dodol fresh lagi.. 
terus nak  pekena Cendol Melaka lahh..
sambil tengok kesan sejarah..
jelajah mencari cendol..
awat NekCik oiii..
berbaloi..sangat sedap.. Cendol Durian.. Mine.. sedapppp.
My Mommi punya.. Cendol Campur
tokey kesukaan.. kami ramai..
time to go...dah hilang haus. needed to go back.. 
sempat lagi tuuu....
menuju ke St. Paul .tapi kami tak pergi.. PANASSS...
bersiap untuk bergerak balik. My parents back to Johor. Us ke KL and Shah Alam.. 
budak yang tak penat - penat...
Rasa berat je... Tapi we had to.. INSYALLAH ada rezeki kitarang leh mai lagi since this villa agak murah for all of us, around RM400. but not published. just for frens and family members. and some more tak jauh mana pun. balik sebelum maghrib. otw, jammeddddd... teruk sangat.. nak wat cam nooo.. tadah je lah...kami singgah kejap di R&R Dengkil....ALHAMDULILAH selamat sampai rumahhh... terus sambung tengok ANJUMMA..hee..heee... record punya.. You all layan tak???
***************************************
Volume 7, Book 64, Number 268 :
Narrated by Abu Huraira
"The Prophet said, 'The best alms is that which is given when one is rich, and a giving hand is better than a taking one, and you should start first to support your dependents.' A wife says, 'You should either provide me with food or divorce me.' A slave says, 'Give me food and enjoy my service." A son says, "Give me food; to whom do you leave me?" The people said, "O Abu Huraira! Did you hear that from Allah's Apostle ?" He said, "No, it is from my own self."

56 comments:

  1. meriahnya..dan seronok bila dah kumpul ramai2kan

    ReplyDelete
  2. Memang meriah sungguh! Tengok sarapan pagi macam makan kenduri. :)

    ReplyDelete
  3. Best.... Terbaek dari ladang la semer! Anjumma? Ada kaa itiew satu lagi desinasi percoootian? Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss Anjumma laahhh..cerita korea tu. hee...tapi mmg teringin nak ke KOrea..

      Delete
  4. meriah sgt bila bercuti ramai2 mcm ni.Nak tanye..kuih ape yg pakai daun rambai tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. belebat pisang. atau lepat pisang.pisang yang diletakkan yis..

      Delete
  5. Best betul tambah2 kalau semua sekepala kan..rajin btul sibujang2 tu menolong...selalunya si bujang tolong makan je heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLIAH..kami sepakat.kalau tak suka, tak buat. kalau suka buat sama - sama..

      Delete
  6. tengok lemang teringin nk mkn lemang...=P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada ke kat area kita2 ni..eh.. u kat mana ek?

      Delete
  7. bestnyer cyti2 malaysia ni..
    mengeratkan silaturahim..sambil2 kenal negara sendirik..;)

    ReplyDelete
  8. alam kenal juga..tk kerana berkunjung ke negeri kami..banyak lagi tu yang belum diteroka..datang lagi yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanksss..mmg seronok berada di nnegeri awak tu.. banyak lagi tpt yg sepatutnya dijelajah..

      Delete
  9. As'kum Kak Yan wah seronoknya bercuti ramai2 macam2 cerita.. meriah.. i like..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee..seronok sakan weii..dah tu macam tak nak balik..terukkan..

      Delete
  10. seronok lah kalu tgk akak n family cuti2... paling best sapan yg penuh meja... mkn ramai2 gini harmoni betul rasanyer...

    time balik penuh kete yek hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilahh..pakat2 lah kami ni...

      bab makan tak leh main2..kena serious..hee

      Delete
  11. mesti dak bujang2 tu tertinggal kat rumah layan mandi manda kat private pool tu ya kak!

    ReplyDelete
  12. cruise tu naik sblh mlm lg best sbb lg cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulahh..tapi tu je masa yg kami ada. so, kena gi gak lah..

      Delete
  13. bestnye kak, saya pun tak penah lagik bwk anak2 pegi melaka.

    ReplyDelete
  14. best kan pegi melaka..su baru jer pegi bulan Jun aritu.. kita naik Menara Taming Sari jee..tapi mmg bst melaka sbb ada byk tmpt2 menarikk...enjoy sangat time tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami tak sempat nak explore.. banyak benda lain nak kena buat..tapi tetap seronok..

      Delete
  15. Ramai betul Yan kalau dewasa 13 org & kanak-kanak 3 memang best sungguh. Boleh macam makan kenduri:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itupun ada yg tinggal kak.. sebenarnya kesemua sekali tu 29 orang..

      Delete
  16. akak dok villa yg siap ada swimming pool tu ye? ella dulu dok kat apartment je .. pastu makan2 pun dlm tu. tak keluar pun. kak, jln ramai2 camni meriah dan seronok, kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ella..

      dapat harga murah sangat.. sebab fren2..

      Delete
  17. melaka destinasi wajib sy setiap thn bawa anak sedara jalan2 sbb dekat..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tpt yg bagus for tourists kan.. seronok..

      Delete
  18. rindu melaka..rindu lagi ngan kak yan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun winduuuu...lama betul awak hilang.

      Delete
  19. dah lama tak pi melaka......
    nak pi ler naik cruise tu...... satu lagi kak yan tak pi naik tower taming sari tu ker ?......

    ReplyDelete
  20. ziyan...next trip...hujung tahuun yer..jom mnabung dari skarang...for 2 nights...leh kan tokngah???

    ReplyDelete
  21. salam kak yan,

    panas tak melaka lani?

    pendek kata kalau kak yan ada...
    mesti foods pun meriah2 belaka kan :)

    murah rezeki kak yan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ati..

      tak lah pulak. redup je. tak bila dah tengahari tu agak panas sikit.


      ALHAMDULLILAH..

      Delete
  22. Hi AZIAN....seronok nampak kalu dok kat banglo tu kan sbb ada pool. Saya biase dok kat apartment so next time nak kene dok kat villa tu lah. Pics jelas dan cantik. Bila nak datang jalan2 kat JB lak pastu terus ke S'pore :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Papa Ntiq, kita orang Johor lahhh.. P spore tu macam ziarah family adalah.. nak jenjalan nanti2..

      Delete
  23. Replies
    1. thanks makneng sudi follow.. i follow nanti ye..

      Delete
  24. apa nama kuih balut dengan daun rambai tu kak, lepat ker?nampak menarik jer...

    ReplyDelete
  25. Pernah jugak sewa kat boglo ada pool tu..mmg beremdam sakan jer diarang tuu...
    Walau pun dari kampung cume 20 minit jer dari situ tp pakat nk dok situ beramai2, mandi manda begainya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best kan..esp anak2..siang malam kat dalam kolam je.

      Delete

cliks..cliks