cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, July 13, 2012

Majlis Tahlil dengan Nasi Ambeng

I almost forgot to tell you guys that masa i and family still ada di Bandung, my BIL ada called and mentioned that my MIL tak sihat. Agak risau juga masa tu. But just prayed tak ada apa - apa hal lah.. Then my BIL called lagi and mentioned that she's ok. Lega gak lah.. But then on the subuh that we all nak balik tu, again my BIL called. Bila call at this time, sure beritanya memang agak kurang baik lah kan.. My MIL just passed away.. Tapi kami semua tak dapat lah melihat jenazah buat kali terakhir.. Cuma boleh dikirimkan dua'a aje lah kan semoga arwah di tempatkan di kalangan orang - orang beriman... So, selang beberapa hari, family my Hubby pun mengadakan kenduri arwah..
 Once majlis tahlil selesai, on the third nite, para jemputan pun dijamu dengan jamuan yang disediakan..
Rasa - rasanya apa hidangan untuk para jemaah agaknya ye.. Nampak tak tu.. ada kuih - muih, ada dulang yang tertutup, ada air...
 Selesai berdua'a, makan para jemaah memulakan suapan mereka..
 tapi para jemaah tak makan tau nasi yang ada dalam dulang tu..
depa makan yang ada dalam dulang macam atas ni..yang ada
kuih - kuih dan minuman sahaja.. kenapa ek... Oooo sebab jamuan yang disedaikan adalah Nasi Ambeng.. Tradisinya di sini, Nasi Ambeng diagih - agih kan sesama para jemaah.. Nak tau macam mana Nasi Ambeng di area Kuala Selangor ni...
Macam ni.. Emm unik kan bagi yang tak pernah lihat.. Dalam satu dulang ni ada macam - macam antaranya ada...
 Mee Goreng,
 Serunding,
 Tumisan,
Sayur Kacang Tolo..
tapi yang ini saja dimasak bagi orang dapur atau orang rumah..
Nak tau macam mana Nasi Ambeng ini diagih - agih kan sesama jemaah?
satu talam besar ini mewakili 4 orang. Nampak tak Ayam Masak Kicap tu ada 4 portions yang besar. 
Setelah dibahagi 4, lauk - lauk yang terletak di peringkat paling atas akan dipindahkan ke dalam bungkusan daun pisang yang telah disediakan berlapik dengan surat khabar. 
 kemudian lapisan kedua untuk nasi, pun dibahagikan kepada 4 bahagian dan dicampur bersama lauk - lauk yang telah diasingkan tadi..
nampak tak??ada lauk dan ada nasi dalam satu bahagian daun pisang. 
kemudian bahagian - bahagian ini dibungkus rapi.. Hanya orang yang mahir saja yang dapat membungkus Nasi Ambeng ni dengan baik..Kemudian bungkusan yang telah dirapikan tadi harus digulung supaya  segala nasi dan lauk tadi akan menyatu. 
Kemudian diikat dengan kuat dan rapi.
dan terus dimasukkan ke dalam plastik untuk dibawa pulang dan makan sama keluarga..
ALHAMDULLILAH sempurna sudah majlis tahlil kami. 
***********************************************
Volume 2, Book 23, Number 330 :
Narrated by 'Abdullah
Allah's Apostle said, "Anyone who dies worshipping others along with Allah will definitely enter the Fire." I said, "Anyone who dies worshipping none along with Allah will definitely enter Paradise."

66 comments:

  1. Salam Kak Yan
    Dulukan, masa mula kahwin dengan husband, balik JB cos nenek die buat kenduri nasi Ambeng nie, rasa memang pelik, tambah pelik bila makan nasi yang bercampur dengan mee and macam-macam jenis lauk, tapi sekarang nie hah ko..dah jadi peminat setia nasi Ambeng dah pun. Selalu makan dekat Seksyen 9 dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org ingat macam nasi yang dah rosak dan berrcampur gaul kan.. hee...tapi bila dah pekena, eemmmmm..teringat2.. rinduu jadi nya.

      ni kalau dah masa ramadan ni banyak ada jual. tapi tetap tak sama kan.

      Delete
  2. Salam Yan. Alfatihah buat arwah MIL Yan.moga ditempatkan dikalangan mereka yg beriman.
    Unik cara bungkus nasi ambang itu....ingatkan makan semasa kenduri tp bungkus bawa balik. last sekali mkn nasi ambang masa ke JB awal thn lepas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. thanks.. INSYALLAHH.. dia dah lama menderita sakit. so, ALHAMDULLILAH ALLAH panggil dia.

      Mmg unik kan.. Tapi mmg sedap..

      Delete
  3. Salam Kak Yan...
    Al Fatihah utk MIL Kak Yan.
    Rindunya nak makan lauk pauk nasi ambeng esp tumisan tu. Adik beradik lelaki I skrg dah mahir jugaklah membungkus nasi ambeng ni. Kalau dulu, ask fail manjang, hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Min.

      Thanks..

      Rindu ye.. ni lagi lah Min, dah nak puasa. Ijok meriah dgn Nasi Ambeng ni. Lepas satu rumah, satu rumah.. Memang tak payah masak lah ye..

      Hubby akak pun dah lupa sikit nak wrap kemas2..hee

      Delete
  4. Al-fatihah..........smoga ditmptkn dikalangan org2 yg beriman. Takziah utk Yan sekeluarga.... :((((

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHH..

      tulah kami bersuka ria, balik2 berduka pulak.. Tapi ALLAH itu the best planner kan kak.. Kita hanya merancang, tapi DIA dah tetapkan..

      Delete
  5. Salam takziah.

    Yang benarnya, I sangat lama teringin nak makan Nasi Ambeng. Bertahun baca dan lihat, tapi belum pernah sekali pun merasainya.

    Tengok pula Nasi Ambeng yg original camtuh, lagi la terliur youuu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa ye ke AA.. tak pe.. nanti kalau2 lah depa ni ada buat kenduri lagi dan food nya Nasi Ambeng, i akan jemput u.. Ok. I promise...Original cam ni lah lagi terliur.. Lagi menyentap.

      Delete
  6. oo ingatkan makan sama sama setalam tu...sib baik I tak bersila makan setalam tuh..terpukau diorang !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa awak boleh habiskan setalam. Alangkan sebahagian dari 4 tu je i tak pasti u boleh habiskan you...Pengsan..

      Delete
  7. Sama samalah kita doakan agar arwah ditempatkan bersama sama orang yang beriman..alfatihah

    ReplyDelete
  8. tak pnh mkn lg nasi ambeng... tp sayur kacang tolo tu pestime dgr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap kalau u peminat exotic food. Kacang tolo tu Hubby yang masak.

      Delete
  9. takziah buat kak yan sekeluarga...iskkk..macam best je nasi ambeng ni...kena try nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks.

      Nasi Ambeng original lah yg sedap..

      Delete
  10. Salam Takziah.
    tak pernah merasa nasik ambeng.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks..

      Nanti2 boleh cuba. Now banyak dah ada kat pasar malam.

      Delete
  11. kak yan....thanks!
    a new lesson for me.....
    really selalu tengok nasi ambeng dijual tapi tak pernah tgk keunikan cara penyediaan.....
    teringin remy nak rasa satu hari nanti.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. No problem dear..Saja nak share.

      Boleh search now kalau ramadan.. dah mula banyak dah.. tapi of coz tak sama rasa dgn orinigal kampung.

      Delete
  12. lagi satu.... Alfatihah dari remy.....
    semoga arwah ditempatkan dikalangan org2 yg terpilih... amin....
    semoga seluruh keluarga kak yan tabah menghadapinya.....

    ReplyDelete
  13. kakak saya duduk kat tanjung karang, kawasan orang jawa. memang famous nasi ambeng ni. suka makan sebab ramai2, sedar2 je dah habis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. tapi akak tak pernah makan dalam talam tu sekarang.. masa kecik2 dulu adalah...

      Delete
  14. Salam takziah buat kakYan sekeluarga..semoga arwah ditempatkan dikalangan orang2 beriman....
    sue tak pernah try pon nasi ambeng nii...& baru tahu caranya kenduri cam tuu...haaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankss..

      tulah sue. next time kita buat bloggers and nasi ambeng.. hee

      Delete
  15. Salam Takziah Sis Yan...nasi ambeng dulu dan kini kegemaranku.
    Ini dah nak puasa ni makin laku nasi ambeng dihantar ke masjid
    dan surau buat sedekahan...kenduri alaf baru,makanan terus di
    hantar ke sana aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks zaharin. mmg femes kan.. dah makin org suka. now semakin memudahkan..

      Delete
  16. penah mkn..tp org kg sy agk jakun sket.. mcm2 d kt nyer tp bla da mkn..hahaha amik ko! x leh stop hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..baru dia tau ye penangan Nasi Ambeng.

      Delete
  17. salam kak. AlFatihah utk arwah MIL akak. ohhh camtu ye cara diaorang? dulu masa ella kecik2 .. kalau buat kenduri turun tanah untuk anak, hidang jugak nasi ambang ni. tapi tak la dibungkus tapi dimakan ramai2. kami biasa makan nasi ambang .. setalam utk adik beradi kitorang. best. meriah, kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu khas for org kenduri. tp bagi family, ramai2 ramai makan setalam..

      Delete
  18. AL-FATIHAH buat arwah..
    mama pun sejak kawen dgn orang jawa ni, baru tahu tentang nasi ambeng ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp tgk kawasan org jawa gak. some places dah tak ada dah.

      Delete
  19. x pernah mkn tp pernah dgr... nmpk sedap...

    ReplyDelete
  20. salm takziah dari KA ye. Nasi ambeng antara my fevert juga

    ReplyDelete
  21. salam takziah utk keluarga mertua kak yan ... alfatihah ...

    cerita ttg nasik ambeng ni, saya biasa juga lah sbb kat kampung tu jawa johor, a little bit different gak lah ngan nasik ambeng jawa selangor ni ;)
    pak enciknya pula mmg orang melayu melaka, masa bujang2 dulu ada kawan dia menjemput kenduri (orang jawa batu pahat), yang dia & geng ingatkan kena makan sedulang tu..jenuhlah habiskan makan ber empat/lima... dah habis makan tu kena gelak lah ngan kawan (tuan rumah) yg tak bgtahu sebenarnya kena bungkus bawak balik ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks suzi..

      hee..macam2 cerita lah kalau kenduri Nasi Ambeng ni. hee..ada yg beriya2 nak makan sekali tgk org tak makan, frust gila diarang sebab perut depa tengah lapar..hee

      Delete
  22. am takziah kak...

    Tgk nasi ambeng tringat kt kg plak...sedapnya...kalo kenduri mmg nasi ambenglh yg ditunggu hihihihiSal

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks..

      betul tu.. seronok menyediakan, senorok memakannya..

      Delete
  23. Replies
    1. elek lahhh.. esok kat mane. bukan k selangor..

      Delete
  24. sorry k.yan.. i dah lama tak dtg your blog..sibuk sgt.. u've lost your MIL and i lak FIL..Al-Fatihah

    eh i pun tak tau makan nasi ambeng ni gini gaya..i thot just makan jek dari dulang tu kat situ gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah kita maya.. akak ni lak.. main kejap2 je BW.. mana sempat je..Ooo kita sama2 kehilangan ye..


      kalau family makan kat dlm dulang tu maya..

      Delete
  25. kak yan...rindu nak comment! haha... tak pernah tau pulak tradisi dia mcm tu... ish2, if rayyan ada kat situ dah termakan nasi dalam dulang dulu..hehe...lain ek tradisi...learned something new today! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila kan rayyan..akak pun dah lama tak BW ni..

      cam tu lah adat org Jawa. tp kengkadang pun tak sama antara satu2 negeri.

      Delete
  26. takziah utk yan, suami dan seisi keluarga.
    nampaknya tak jauh beza nasi ambeng kita (johor) dengan selangor cuma tak de sayur kacang tolo tu kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih...

      sama je kurang lebih, cuma kacang tolo tu hubby yg suka buat.

      Delete
  27. Salam Yan...dulu kita makan nasi dlm talam masa kat masjid buat Maulidur Rasul...tapi masa tu baru berusia 7-8 tahun...sekarang dah tak jumpa lagik dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg lah kan. cuma klau budak2 tahfiz masih makan style cam ne.

      Delete
  28. Salam takziah kak yan.

    Saya tak pernah makan nasi ambeng ni. Terutama bila tengok ada bihun ngan serunding tu. Masa makan, kena gaul semua tu dulu ke baru suap masuk mulut ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. serunding tu mmg important dish dalam nasi ambeng.. kalau ikut2kan mmg kena gaul. dah sebati baru sedap.

      Delete
  29. alfatihah... moga rohnya dicucuri rahmat..

    lama betol tak pekena nasi ambeng ni.. tak reti buat tapi tau makan je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. now banyak ada kat pasar malam esp bulan ramadan nya..

      Delete
  30. uniknya cara mengagihkan masi Ambeng tu.. x penah rasa pon..

    ReplyDelete

cliks..cliks