cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, March 26, 2011

Saturday Activities

Semalam Abang Luqman ada Qiamullail di sekolah. So, pagi ni kena fetched kat sekolah.. Kitarang pun terus had our breakfast sebelum pergi ke Kuchai Lama nak ambik En Romeo yang dah tersadai di workshop almost 2 weeks. Lega i.. I miss nak drive Cik Timah i... Layan je lah apa yang kitarang ngap kat Cili Merah Restaurant di Sect. 9 ni ye..
Abang 'Imran took Nasi Lemak. Ambik Sambal Bilis dan Ayam Goreng.
Si kecik ni walau dah ordered Milo Ice, dia leh rembat lagi air dalam bottle ni.. Siapa biasa minum air bottle ni waktu kecik - lecik dulu.. Kira - kira dalam tahun 70an hingga awal 80an. Air ni fames sangat kan..
Abang Luqman ordered Half Boiled Eggs. Tokey resto ni nak berjimat sangat. Bagi pakai mangkuk Melamine ni.. (kerajaankan dah larang pakai pinggan mangkuk jenis ni.) Tapi i tak kesah lah.. tak teruk nak ganti. Susah pecah. Tapi kan bagi lah yang elok sikit. Ni bagai nak barai dah mangkuk ni. Emm... depa ni makan je..
Tengok tu kesungguhan Abang Irfan makan half boiled egg. Tambah ketchup.
Lepas makan Hubby decided nak ambik terus En Romeo. Tapi i kata nanti tak sempat. So, kami anak - beranak ikut je Hubby pegi site.. Menujulah kami ke Tropicana..
Gerbang Tropicana. Kat sini baru i kata real bungalows. Betul - betul punya mewah bungalow at this area. Makan juta - juta beb.. Bukan juta rupiah ye...
Golf course.
Sebenarnya i memang teringin nak tengok rumah - rumah kat sini. Jom kita layan.. I tak faham betul cam ne boleh sebegini citarasa pemilik.. I ingat owner ni sure tokey cake.. Tengok rumah dia yang besar bebeno no.. Macam cake. Siap macam castle u...
Yang bawah ni lak, i suka sikit je. Too modern. Tapi yang i tak suka pasal nampak macam office.
Ni macam Australian bungalow. Still under construction. Besar sangat.
Dasat tul pasal pagar dia kaca you..Yang ni i suka...Tapi tak nak pagar cam tu.. I takut sendiri yang terlanggar lah.. Hee.. tak mampu, cakap lah... Bawah ni pun i suka. Australian bungalow. Modern. Tapi cam ni pun i tak sukalah... Besar sangat.. Nanti susah nak cari kat mana Hubby i..heee...
Nilah rumah client. Besar you..Tapi real estate dah estimate, tanah je 1.3m, buat rumah 1.5m ke 2m. Bila nak jual leh sampai ke 9m..Makkk aiiii...sedapnya...
Lepas layan mata dan verangan rangan, heee.. itu perut pun sudah munyi - munyi lorr... Then Hubby tanya nak makan mana.. Bila dah nego - nego, kitarang pun terus ke destinasinya...Memula tuju ke Persimpangan Penchala. Terus belok kiri.
Tiba T junction, belok kanan lagi.
Agak - agak 50meter terus belok kiri..
Jalan ni macam naik bukit sikit. Terus je... Jumpa lah rumah - rumah kampung di kanan kiri. Keluar je dari lorong jalan tadi,
jumpa simpang di atas ni.. Dah nampak signboard nya yang agak kecil. Belok kiri.. Pandang kanan, atas bukit, corner sikit.. Nampaklah tempat yang dituju..Apa nama tempatnya ye...
Ini lah dia... SUBAK. Do you know what is subak? Kalau di Bali subak tu macam suatu sistem pengairan di sawah - sawah padi.. Kat sini ciri - ciri Bali akan kelihatan.. Jom kita tengok..
I have been here once masa meraikan frens dari Sabah in 2009 kalau tak silap. Lepas tu teringin lagi nak pegi. Pernah plan dengan Anna sebelum dia went back to Australia, nak jumpa kat sini. Tak menjadi gak. Tak semena - mena hari ni rezeki perut dapat makan buat kali ke dua di sini...ALHAMDULLILAH..
See.. dah nampak kan Balinese nya..Green
Kolam ikan.
Surau pun ada.. Nak dengan tak nak je sembahyang.
Di bahagian atas dibuka for big occasion. Tapi kena panjat sikit. Macam company event ke..
Meja makan ni berdepan dengan kolam ikan tadi.
Sink pun cantik.K lah.. Dah layan tempat, kita layan food lak...
Mine. Longan Pandan Leaf Tea - RM9
Cuppuccino - RM9
Rasberry Bandung with Roses Flavour - RM8
Chunky Wild Mushroom served with Garlic Bread. Tak cukup garlic bread yang di servedkan. Depa mintak extra..RM12. Garlic Bread tu i tak perasan berapa hengget.
Starter kitarang ambik 2 Ibu Yati Gado - gado..- satu RM12. (bini dia punya nama kot)
Ni lah yang i ngidamkan sangat..heee... Subak Braised NZ Lamb Shank Masala - RM45. Tapi kan i rasa macam tak sama dengan yang i makan 2 tahun lalu tu.. Then Hubby kata ordered yang lain..Hubby kata i makan yang bawah ni..
Grilled Rib of Lamb - RM48. Tapi i mula confused.. Macam bukan gak.. Tapi tak kan nak ordered yang lain.. Hilang akai.. Sapa nak makan.. Tapi i tetap happy sal lamb dia semuanya sedap - sedap belaka....
Abang Luqman ordered Barbequed Beef Rib - RM48.. Pun sedappppp!!!!
Ala Subak Nasi Goreng with Chicken Satay. Ni sebenarnya pilihan Hubby - RM25.
Abang 'Imran dan Abang Irfan macam tak puas makan, terus ordered Lasagna RM25.
Lepas makan kami decided ke Kuchai Lama.. En Romeo tu...Tapi sempat lak tangkap - tangkap gambar lagi. Ni En Farouq yang tolong ambik kan gambar.
Hubby tak aci. Di berselindung di sebelah badan i. Nampak kecik je.. I yang nampak besar.. Tak aci.. tak aci...
Wedding pun leh buat kat sini..Seronok gak kan. Garden Wedding. Dah 16 wedding events buat kat sini.. Tip.. Kalau nak makan, i rasa elok p tengahari.. Tak ramai, food kita pun cepat..Ownernya, En Farouk mentined that start nex month kot, dah ada breakfast.
Cam ne nak balik pun dikasi tau nih..
Tiba di Kuchai Lama, Hubby terus ambik En Romeo.. I pun balik.. Mata berat je.. Lamb ni rasa - rasa nya telah mempangaruhi mata i.
Saja je. I tayang kereta merah ni.. Ok tak??? verangan je... Mana tau cocok buat merempit..hee..Tiba rumah... Istirehat...Lamb sedang turun...Ngantuk..i terlelap you... Esok nak wat pe ek??? Lamb ni kurang - kurang sebulam baru ilang.. heee.. tak pe. 2 tahun baru sampai sini..

Rasa - rasa nak layan gamabr.. kat sini..

Lupa nak kasi info..

SUBAK
3213, Jln Penchala Indah.

Tel 03-7729030/9031

38 comments:

  1. First, air botol tu dulu jenama sarsaparilla...memang dah best habis la dulu, siap kalu raya beli berbekas2....second, lamb dia nmpak best cuma agak besar rasanya....third, subak tu jauhnya nak pegi, org macam kami ni mesti sesat punya...hehehee

    ReplyDelete
  2. yan
    akak pun hobby melihat rumah orang...hihi...verangan2.
    Verangan tak guna duit...so akak teruslah verangan2.

    ReplyDelete
  3. tetiba terasa nak makan nasi lemak pulak bila tgk gambar nasi lemak tu..

    ReplyDelete
  4. ohh my ..i suke tempat subak tu... makanan menarik, tempat best.. ni bawak my hsbnd sini abih dikerah tenaga suh bergambo nih...heheh..

    ReplyDelete
  5. Salam kak yan...

    ingatkan nak tukar style letak gambar rumah2 pulak. Tengok2 ada jugak makanan2!.. he he.

    ohh first time dengar subak...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Yan

    teliuq tenguk grilled lamb tuuu

    Wassalam

    ReplyDelete
  7. wah x menahan tgk adik makan telur separuh masak tu .. layan tuu :)
    aah cantik2 rumah2 tu kan .. huuh berangan leh lah kan yan .. kalau nak x tahu bila boleh dpt huhuh

    ermm jauhnya yan bawak keluarga makan .. kalau ieda nie hubby dah malas dah .. dia cakap nak pergi sekian .. dah balik lapar balik huhuhu

    menu yg amat2 sedap nampaknya .. rege ok tak ?? :)

    ReplyDelete
  8. kak... si merah tu tak sesuai bawak pegi merempit... jom kita bawak dia pegi drift... ;p

    ReplyDelete
  9. Assalam Fadzli,

    bukan takat berbekas2..bertong - tong.. Sedap sangat kan..

    Lamb tu tak besar mana pun.. Presentationnya aje yg nampak dia besar. Tp puas gak lah makannya.. Tgk je rege..

    Abang Fadzli oiiii... GPS lah beb...dah ada alamat tu..

    ReplyDelete
  10. Betul tu kak kasihredha.. Verangan tak pakai duit. Malah boleh build up kita pun semangat.. best kan..

    ReplyDelete
  11. Maya, the best time mmg malam cantik, tapikan kalau nak makan tak tension, tghari.. sal tak ramai. so tak tunggu lama.Tpt mmg cantikk.. Gambar lah cam ana rupa sekali pun..

    ReplyDelete
  12. Afida, akak saja je memula tu letak rumah.. Tp macam tak puas lah...heee...jenis tembolok besar...

    ReplyDelete
  13. Assalam Bro Rozali, boleh lak tambah satu lg tpt for family bonding esp during weekend.

    ReplyDelete
  14. Ieda,

    tak jauh mana lah.. dah terlanjur ke tropicana tu.. terus je.. kena mmg waktu makan.

    menu sedap, rege pun sedap gak lah.. tp quite a big portion lah.. kitarang makan tu plus minus RM350.

    ReplyDelete
  15. Jom Maria.. heee.. dulu2 akak rasa takat 160 tu leh p lah.. now 140 pun dah rasa laju.. Dah tua kot..

    ReplyDelete
  16. Sue, yg kat sini kira ok lah.. tp akak tak berapa suka..

    ReplyDelete
  17. kak yan , apa kata kak yan buat satu entry khas untuk rumah kak yan..teringin nak tgok keseluruhan umah kak yan..mesti cantik..hehe..=)

    ReplyDelete
  18. Nani,

    tak cantik mana pun. simple je..
    tapi kalau nak tgk, cari lah majalah Anjung Seri 2007 bulan May.. hee... malu. tu masa memula masuk rumah....

    ReplyDelete
  19. alaaa..mane nak carik dah majalah tu..hehe..kak yan wat la entry..=P

    ReplyDelete
  20. Hee.. tak nak lah.. malu je.. rumah dah tak semengah.. Intai2 je lah kalau n3 sal family akak tu je.. hee..

    ReplyDelete
  21. yeay..!!
    makan lagi..jeles..jeles..

    kat tropicana tu mmg byk rumah2 org kaya..kass kalau lalu situ mesti melopong mulut nih..hehe..besar2 rumah diorang..

    ReplyDelete
  22. As salam, subak tue cam dlm hutan jer kakYan...tapi makanan nyer nampak sodapppp...

    ReplyDelete
  23. rupanya kat sini pon ade kedai mcm subak tu ye

    nak pegi la nanti. :D

    ReplyDelete
  24. Salam Kak Yan..
    Amboi makan sampai dalam hutan yea!!!
    tapi syiok kan nyaman jer...
    Uiiiskkk...teruja la saya nengok umah prg beruang a.k.a BERWANG heheheh...bak kata nazmi raja lawak dasyat...!!!!!!

    ReplyDelete
  25. kak, sink subak tu unik la...suka saya tgk...hehe...
    saya suka giler kalau nasi lemak makan ngan ayam goreng..selera sgt!!
    kak, air apa pic no.2 tu, sedap ye kak? teringin nak try la...

    ReplyDelete
  26. yeayyy!! makan lagi.heee...


    len kali tutup2 sikit ye Nurkass..

    ReplyDelete
  27. BSB, mmg dalam hutan sikit. tp tak gelap lah..cantik malah.

    food dia mmg sedap..

    ReplyDelete
  28. Miss B, nnt leh bawak cinta makan kat situ.. Kalau dtg malam lagi cantik. tp takut lambat serve lah.

    ReplyDelete
  29. Cik Sue, cuba lah makan di situ..mmg nyaman.. Akak mmg suka.

    Apa2 yamg beruang tu org Cik Sue.. Kira rumah kita tetap syurga kita kan...

    ReplyDelete
  30. Wahida,

    makanannya mmg mahal sikit lah. tp dia jual sama environya.. cantik, nyaman..

    air tu rasanya rasberry bandung kot..

    ReplyDelete
  31. panjang n3 akk, mcm2 ada...hehehe

    sy x suka kalo gi mkn kedai, org bg pinggan yg berkerak (dh hitam & buruk), mmg suruh dia tukar, x lalu nk mkn.

    Rumah yg mcm kek tu besarnya & cantik juga.

    Banyaknya kambing yg masuk dlm pewot ^_^, tgk air pandan, tringin pula nk merasa

    ReplyDelete
  32. Isk Kak Yan ni... dah lah Aini tengah lapar gila nak menunggu lunch.. alih, datang sini penuh lak dengan gambar makanan kat Subak... huhuhu... dari bunyi jazz terus jadik orkestra dalam perut... hahahahaha...

    Bilalah Aini berpeluang nak makan kat sana? Huhuhu...

    ReplyDelete
  33. kak yan... rumah besau2 tu... boleh main nyorok2 ngan hubby kak yan nanti :)

    ReplyDelete
  34. hamboiii detail sungguh die punyer direction huhuhu ni konpem tak sesat ni kalo nak pegi hik3 :))

    ReplyDelete
  35. Syariza, mmg banyak dah kambing dlm perut akak ni.. Lambat nakhadam tu.. berbulan kot..hee..

    ReplyDelete
  36. Hee...lawak lah Aini ni.. kot dr jazz ke okestra ye.. sian dia.. Mmg best2 food kat sini.. Akak suka sgt..

    ReplyDelete
  37. Haa..haaa. Niza... u buat lawak je.. dah tak tersorok dahh.. jelas kelihatan dr jauh punn ..haaa....

    ReplyDelete
  38. Mappiau... kalau dah detail senanglah org nak pi... terus je p makan..

    ReplyDelete

cliks..cliks