cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, January 3, 2011

Memula ke Safinanun Najah, then ke Cili Merah

Hari ni sekolah dah start dah.. Malam tadi baru sempat ambik semua kelengkapan sekolah di kedai. Memasing semangat tengok kasut dan bag baru. Especially Abang Irfan. Maklumlah nak masuk darjah satu. Abang 'Imran pun sama. Stationary pun nak yang baru. Walhal kat bilik, checked pagi tadi, yang lama masih ada lagi... eeemmm..nak wat cam ne.. Ikut kan je lah.Cuma Abang Luqman je yang semacam.. Yelah..nak transfer new school.

Abang Irfan n Abang 'Imran punya kelengkapan. Both nak kan Ben 10...

Suruh bergaya, cam ni lak rupanya...

This morning bukan main meriah kat bawah rumah.. Especially suara Abang Irfan. Excited bebenor. Ramai lah pulak yang menghantarnya.. Habis seisi rumah..Heee...
Penuh kereta nak hantar depa ke sekolah..
Sebenarnya Abang Irfan dah tak kesah pun sal dah biasa sekolah. Cuma ini tahun pertama bersekolah betul. Yang dua tu je rasa bit pelik. Kira new students at new school. Enviroment sure lain. Before this diarang bersekolah di Sekolah Integrasi As-Syakirin. Abang Luqman since 2004, and Abang 'Imran since 2007.

Abang Irfan nak ke kelas. Tak payah nak kena teman. Kelas di tingkat satu.
This year bila nak registerkan Abang Irfan, di SIAS dah penuh untuk kemasukan year one. After searching, ada satu Islamic Integrated School in Section 9, Safinatun Najah. So, better satukan sekolah. Senang i nak hantar dan fetch. Dekat lagipun.

Pintu masuk ke office. I have to panjat itu tangga.. Waduhh.. capek banget..

Masa nak register kan Abang Luqman, office belum bukak lagi.. So, we decided to have our breakfast dulu.. The best place adalah ke Cili Merah Restaurant in Section 9.

Pagi Ahad penuh. Varieties ada kat sini. Tengahari lagi best. Memacam 
ada.. Price pun reasonable lah. Standard Shah Alam..
Awal lagi. So masih banyak yang belum keluar.
Mine

Roti Jala ni favorite semua. Tapi pagi ni kari belum siap.
Lopes moden. I lebih suka lagi traditional way bila buat lopes.. Bau wangi daun pisang.
Pecal

Suka sangat Tapai. lebih - lebih lagi kalau pakai daun getah.. Wangii..
Some of the photos i amik masa sebelum2 ni. Just nak kasik banyak gambar lah adanya.. Bukannya this morning kitarang belasah semuanya.. Kalau nak tau kat mana dengan tepatnya Resto ni, i dah link kan kat situ...

28 comments:

  1. Teruja pulak tengok kuih muih dan pecal tu. Tapi kalau kat kampung dulu sayur mayur untuk pecal, biasanya ialah pucuk ubi, pucuk paku, kangkung, jantung pisang dan kacang panjang... Teringat yang arwah mak biasa buat. :(

    ReplyDelete
  2. salam kak yan,
    semangat betul tengok anak2 nak bersekolah..
    sekolah integrasi menarik minat saya..sebab kebanyakkan ramai yang sekolah kebangsaan..
    takde anak utk dihantar ke sana..

    suka sgt blog akak sebab ada je pasal MAKAN..terliur dibuatnya..
    lopes kegilaan saya..pecal jugak.huhuu...

    bila akak nak open table utk sy ni..hihihih

    ReplyDelete
  3. wahhh!! smart mau pegi sekolah...besh!! g-gurl saya xmo pi sekolah aduhhh!! burn daftar yuran aritu...aiyoooo!!

    besh tol lar blog ni penuh nge makanan...bak kata blogger atas..

    biler mau open table?? hahaha

    ReplyDelete
  4. amboi..telan air liur kat sini..
    adik2 da ke sekolah?
    blaja rerajin ye..:P

    ReplyDelete
  5. seronokkan tengok ragam budak2 sekolahkan..

    ReplyDelete
  6. seronok tgk ank2 yg baru nak tempuh alam sekolah, semangat dia tu lain mcm sikit

    *tgk n3 sblm ni, nikmatnya kalau sy dpt rasa apam balik tu, mmg nampak sedap sangattt. kt kg baru ad gak yg jual mcm2 perasa, tapi dia guna sekeping jer, pastu telangkupkan

    ReplyDelete
  7. hari ni jalan dah stat jem sbb budak dah start sekolah.

    teros lewat sampai ke pejabat. hehehe.

    ReplyDelete
  8. salam kak yan. dah besar anak-anak kak yan.

    sedapnya tapai tuuuu.. hmm bila la dpt cari tapai ni.. hehehe

    ReplyDelete
  9. Salam Kakcik,

    memang betul lah kakcik, pecal kg cam tu.. Dah tu taugeh pakai yg buat sendiri. Ni dah komersial...

    ReplyDelete
  10. Salam Dr,

    akak masih jahil bab agama. So, kalau boleh biar anak2 arif ilmu agama. Transfer ke sekolah ni pun ada another reason sal dia ada tahfiz. Tp anak2 complaint sal tak ramai satu kelas like yg lama. Akak buat pekak je. Nnt lama2 diarang biasalah tu..

    Sal makan tu mmg saja nak bagi u all terliur..hee..
    open table actually anytime kalau akak free, u all free, kita set time. INSYALLAH..

    ReplyDelete
  11. ♥WEIYDAWEINGWAFFA♥,

    sian kat u.. pujuk lah.. Mana tau dia ok lepas tu.. Kengkadang kena hati kering.. mmg susah at first.

    open table any time. Mention je. No hal..hee

    ReplyDelete
  12. Ayuraza, bebaik ye jgn sampai ayaq liuqnya bercicir..hee..

    INSYALLAH..kena rajin memang. Ibu dah banyak abis duit ni..hee

    ReplyDelete
  13. Salam Sue,

    mcm2 karenah.. Sometimes pening..

    ReplyDelete
  14. Salam Syariza,

    betul tu. balik je, masuk kereta terus excited cite hal kat kelas..Ada 3 boys, so ada 3 karenah..

    yg ni lg best Syariza..hee.. tulah di aboleh buat 2 keping dan telangkup kan..

    ReplyDelete
  15. Salam Miss,

    tunggu gikiran u lak yang menjammed kan jalan. heee...

    ReplyDelete
  16. Salam Effa,

    memang dah besar. sebenarnya kalau kawin awal lagi dan cepat dapat anak, lagi besar2.. ni kawin dah lewat. then dapat pun lewat sikit.. yg tua baru 14 tahun.

    akak mmg suka ini tapai.. Kat Sabah tak de ke?

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Yan

    salam ziarah
    pertama kali komen ni

    banyak kos untuk buka sekolah ni yer
    moga mereka menjadi anak yg soleh

    Wassalam

    ReplyDelete
  18. Salam Bro Rozali,

    tq sal singgah n sudi follow.

    boleh tahan lah cost untuk 3 bujang i ni.. Tp INSYALLAH adalah rezeki nya tu dimana2. Kami tak pakai kereta mewah. Tak duk di banglo. Tak pakai driver. Kami spend more on education anak2. Mudah2an anak2 jd anak2 yg soleh dan berjiwa murni. Tak mengharapkan jawatan yg tinggi tp mengharapkan ilmu agama yg tinggi. INSYALLAH...

    ReplyDelete
  19. Salam kak yan..
    Fida seronok tengok budak2 kembali ke sekolah..meriah...Teringat zaman kecil2 dulu, teringin nak jadi budak sekolah balik..huhu

    ReplyDelete
  20. Salam Fida,

    memang lah.. Kalau dulu masa akak masih mengajar, geli hati tgk perangai dan karenah bebudak tahun satu.. heee menangis, terjerit lah..Alhamdullilah anak2 tak gitu...

    ReplyDelete
  21. selamat kembali ke sekolah...tegak je abg irfan bergambar...comel

    ReplyDelete
  22. anak2 memang teruja kan kak .. seronok tgk .. anak2 akak sek swasta agama yer ?? ok kan ..

    aduhh tgk lopis lah pulakkk huhuh dah lama teringin ....

    ReplyDelete
  23. Salam Erienz,

    Abang Irfan kalau dulu bila on je camera, sure sengih senyum Now macam2 pesen dibuatnya..

    ReplyDelete
  24. Salam ieda,

    eemm... private integrated islamic school. Oklah.. Fee je lah berat sikit. So, akak kena puasa handbag lah..heee..

    akak sebenarnya suka lagi traditional lopes.. Wangikan.

    ReplyDelete
  25. salam Kak Yan... owh. anak2 dah tukar sek ek? SIAS dh makin ramai, tu yg anak2 suka tu.

    tp better juga sek sama... senang nak fetch and breakfast kan? hehe

    ReplyDelete
  26. Kak Yan
    Kat Cili Merah nie kalau tengahri ada sambal tempoyak yang sungguh sedap...we all rajin jugak makan tghari disini, pastu kalau nak makan petang, singgah beli rojak tepi jalan tu

    ReplyDelete
  27. Salam Cyana,

    tulah.Kan memasing dah lama kat situ. Esp yg sek men tu.. What to do. Yg kecik tak ada tpt..

    Betul2..dah tu p breakfast hheee

    ReplyDelete
  28. salam Gina,

    eemmmm Gina pun mcm kak yan kan. Sume tpt almost dah p terjah.. Yukk kita besarkan badan.hee

    ReplyDelete

cliks..cliks