cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, January 24, 2011

Welcome to your new home..

Sudah banyak minggu my youngest sister tertangguh nak masuk rumah baru. Akhirnya menjadi jugak last Sunday, January 23, 2011. All of us bersiap dari rumah dengan food for lunch. Maklumlah orang masuk rumah baru, banyak benda yang belum settle. So, Chef CiJu prepared the food dari rumah lagi. We went there bit late pasal Chef CiJu sakit dan terpaksa ke clinic dulu. We reached there almost 14.30PM.
Sweet sangat color rumah depa ni..
Keluarkan semua food dan main bentang je atas lantai. Makan berselerak. First nak kena jamu orang yang tolong punggah barangan dari rumah lama ke rumah baru.. Kesian...lama tunggu nak makan tengahari.. Lepas diarang, kami lak pulun.. So, layan je gambaq dulu ye..
PamanMie sibuk menyusun air for lunch
Dengan periuk - periuk kami hidangkan. Maklum aje rumah orang baru pindah..
Curry Puff sponsored by NekCik. Curry Puffs ni adalah hasil tangan ex Chef Arwah Tun Razak. Now pun dia still masak untuk Tun Rahah, or kalau PM kita nak ke London mesti dia ikut sama dan masak untuk this family.
Mee Hoon. Tak tau sapa sponsor.
Sambal Goreng My Mommy. The best in the world.
Ayam Masak Merah juga dimasak oleh My Mommy
Nasi minyak by Chef CiJu
Ikan Goreng Garing
Wajib menu.. Sambal Setan.
Tengok anak kecik i tu.. Dia lapar sangat. Dalam kereta diam je pasal kebuluran ..heee
Kami sedang tunggu turn nak lunch
Dapur CiTi masih under construction. Nasib baik ada kettle. So, waktu petang kitarang ambik angin petang sambil menyembang di porch.. Ramai kanak - kanak main di luar pagar rumah.. Seronok lak.. I rasa this area ramai new family lah.. Dan satu lagi, semua nya Melayu. Lagi i suka..New home Yati cukup nyaman sekitarnya. Atas bukit. Area Sungai Pusu, UIA. Memang kena lalu depan main entrance UIA. Even waktu maghrib bila ditutup semua tingkap dan pintu hanya ada kipas, still sejuk. Maklum atas bukit. Merangkak gak Cik Timah i mendaki bukit tu..
Still messy. Malam baru siap.
Me and CiTi. Kami merasmikan meja dan kerusi taman yang Hubby belikan untuk CiTi. Dan juga TV rack untuk rumah baru depa.. Hopefully depa suka dan menepati theme yang sudah dirangka.
Minum petang sambil sembang - sembang
Bersantai - santai
Almost at 21.15PM, kami bertolak balik. Have to.. Anak - anak sekolah. We reached Shah Alam at 22.45PM. Ingat nak terus hantar TokNgah, but Chef KoYa tak ada rumah. So, terus cari port nak dinner.. Mak aii... dah tengah malam.. Tak kesah lah.. Kami terus ke Section 17, dekat dengan Station Bus Section 17. Nak pekena Satay..Memang tempat biasa kami makan satay..
Chicken Wings - Hubby suka.. I tak jamah pun..
Dalam banyak - banyak air i rasa air i je menarik..hee.. Tembikai Laici..
Satay Daging
Satay Ayam - i makan 5 cucuk..
Nasi Goreng Cina - Abang 'Imran punya
Nasi Goreng USA. Tapi heran i, ada lak ayam paprik.. Tak kesah. Yang penting Abang Luqman laju je..
Tengok lah tu Abang Luqman..
Dalam pada mata kuyu - kuyu tu, Abang Irfan pulun almost 12 sticks of satay..
Food memang oklah kat sini.. Tapi kan i rasa mamat - mamat yang layan kat sini ni lalok lah.. Cakap jerit - jerit kat kitarang. Excited semacam. Mata merah, kuyu je.. Dengan loghat pekat kelantannya dia amik order kitarang. Masa tengah makan, Hubby suruh Abang Luqman amik tissues. Then Abang Luqman bagi tau, abang tu kata tissues dah habis.. Geram nya i dengar.. I panggil mamat tu.

"Dikkk... tissue...".

"Mintak maaf kak, tissue habis..".

I balas, "pegi lah beli kat mana - mana kedai.. Kan u jual makanan. Kena ada tissues lah"...

"Mintak maaf bang..mintak maaf kak.. Tak dok dah"...

(padahal kedai runcit, 7 E, kedai mamak, berderet kat situ... Gerammm...Dalam pada mengomel - gomel tu, (i cakap kat Hubby, sure mamat tu lalok) mamat yang jual satay kat situ terus hulurkan sekotak tissues yang ada lah 3 helai..Thanks tu mamat satay tu.. Hi orang muda.. kenapa lah begini peri laku kalian.. Kasihan anak Melayu..Hope anak - anak i jadi anak - anak yang SOLEH.. INSYALLAH.. k lah.. kitarang terus balik, badan penat, mata ngantuk, besok bebudak sekolah.. CONGRATULATION tu CiTi and KelMere.

38 comments:

  1. wah kak yan...busy sokmo...bila tgk gmbar mknn je.....truz je rasa lapar...nasib baiklah dah malam...kalau x...skrang gak gi mkan...hehehe...

    ReplyDelete
  2. alamak...gastric lak baca blog akak!!!
    bestnye kumpul family...pastu makan2..potluck lak tu..
    ish..
    tak sabar nak balik pontian minggu depan, nak suruh mak buat sambal goreng!

    ReplyDelete
  3. Salam Erienz,

    alahhh buzi dgn family.. kumpul2 family ni mmg menyeronokkan..

    ReplyDelete
  4. Salam Doc,

    hee...gastric???sian kat u..

    bila nak balik?

    ReplyDelete
  5. Kak yaaannnnnn....sedaaapnyaaaaaa!

    Hanya mampu memandang dr jauh..huhuh..:D

    ReplyDelete
  6. Salam Sufeenan,

    mmg sedap dik oii..Sabar ye,, Nnt balik mesia makan puas2 ye..

    ReplyDelete
  7. Yan
    pindah rumah memang menyeronokkan tambah2 dpt berkumpul seisi keluarga...cantik rumah adik yan tu.

    ReplyDelete
  8. kalau baca blog Kak Yan psl makanan, mmg terliur..nasib baiklah dah ada di Malaysia

    ReplyDelete
  9. ooo...ada kawasan perumahan baru jugak yer belakang UIA tu eh kak yan, mesti bizi la jalan tu nanti... fida dulu belajar kat UIA:)

    ReplyDelete
  10. Salam Kak Kasihredha,

    seronok dan penatkan kak.. Mmg comel je. Sesuai utk org yg br nak start family.

    ReplyDelete
  11. Salam Gina,

    haaahh.. baru muncul. lama ke balik sini? or for good?

    so, boleh lah jalan2 cari makan ye...

    ReplyDelete
  12. Salam Afida,

    katanya dah lama. Udah adik akak yg phase 2 punya. Lalu kawasan kg dulu baru sampai area rumah dia.

    ReplyDelete
  13. salam kak yan..
    seronoknya berkumpul..bagi petua sikit..hehe..lagi satu, nak minta tolong kak yan ajar buat sambal goreng tu..ari tu ada makan.mmg sedap..member tak nak ajar sbb leceh katanya..huhu

    ReplyDelete
  14. oh area Sg.Pusu... pernah survey tpt gak area ni... tp hubby tak brapa kenan... ;p

    akak... kenapa nama dia 'sambal setan' ?

    ReplyDelete
  15. Salam kakyan, dalam sibuk2 pindah sempat lagi berkelah..heehhhee.

    ReplyDelete
  16. Congratulation utk Adik Kak Yan. Pindah rumah baru adalah 1 kejayaan besar dalam satu institusi rumah tangga :)

    ReplyDelete
  17. salam yan,

    terima kasih yer

    cantik rumah sis tu

    ReplyDelete
  18. Salam K.Yan
    mcm mana nak baut sambal setan tue..bunyi menakutkan tapi mesti bestkan..terliur la plak..Apa kata akak bagi resepi sambal setan tue leh x??...

    ReplyDelete
  19. cantik rumah sis kak yan tu
    area uia gombak ek?

    ReplyDelete
  20. tahniah la masuk rumah baru...kami ni masih lagi mencari2...
    uii sodap eh makanan...

    ReplyDelete
  21. kak yan... bestnya tgk design rumah tu.. sgt cute! teringin gak nak ada rumah sendiri.. hehe

    ReplyDelete
  22. Salam Nurkass,

    petuanya maybe bermula dr mak bapak akak dulu kot.. Kami mmg rapat sedara mara, adik beradik..

    Nanti akak buat N3 tu ye.. Memang leceh.Tp sedapppp

    ReplyDelete
  23. Salam Maria,

    area UIA. Memang agak ke dalam. Tp sejuk sgt kat sini..

    Sambal setan tu. sebenarnya kami sendir yg gelar. Lepas balik dr bali. Dpt recipe dr sana. Pedas, so. jd lah sambal setan.

    ReplyDelete
  24. Salam BSB,

    biasalah kitarang.. kalau tak makan, mmg tak sah

    ReplyDelete
  25. Salam Cinta Misteri,

    betul tu.. Akak pun after 7 yrs kawin baru mampu beli rumah sendiri.

    ReplyDelete
  26. Salam Ati,

    come..padan dgn depa... kecik2 je. dua2 tu..

    ReplyDelete
  27. Salam Lya,

    mmg come.. Sabar je..INSYALLAH one day, Lya boleh ada rumah sendiri.

    ReplyDelete
  28. Salam Cik Sue,

    bunyi je...Sebenarnya pedas...Kitarang terikut trend Indon yg kalau benda yg panas2 or pedas2 diletakkan nama yg cam tu..

    Nanti akak akan ulang tayang N3 Sambal Setan tu ye...Hee...

    ReplyDelete
  29. Salam Mamashaza,

    mmg best kan.. Lagi2 kalau tembikai tu pure...

    ReplyDelete
  30. Salam Alida,

    nak coba, mai lah umah..

    ReplyDelete
  31. Salam n4nie,

    tq bg pihak adik.. Yuppp area UIA

    ReplyDelete
  32. Salam Sham,

    slow2... lama2 dapat lagi bagus.. INSYALLAH

    makanan tak sedap sure tak selera kann...

    ReplyDelete
  33. Salam Cyana,

    kiut miut like depa...

    INSYALLAH one day.. Akak pun after 7 yrs kawin..

    ReplyDelete

cliks..cliks