cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, January 6, 2011

Orang Bugis punya kuih - Baulu Pecak

Malaysia ni kaya dengan makanan. Kaya dengan suku bangsa. So, nak tanya, pernah makan tak makanan orang Bugis. Baulu Pecak. (i sendiri tak tau apa maksud pecak). Kuih ni manis sangat. Tapi i suka. Walaupun i bukan dari keturunan Bugis, tetapi waktu dulu arwah nenek (orang Jawa) rajin belajar masakan orang Bugis. So, merasalah i makan ni. Jom coba tengok macamana nak buat.

Bahan - bahan
10 biji telur B

1 cawan beras pulut - disangai dan kisar halus kemudian diayak.
1 st baking powder

1. telur diputar sampai putih dan pekat.
2. masukkan baking powder.

3. masukkan tepung yang telah dikisar tadi sedikit demi sedikit.
4. sementara itu, jerangkan kukusan dengan acuan yang telah disapu minyak.

5. masukkan adunan ke dalam acuan dan kukus.
6. anggaran dikukus adalah lebih kurang 45 minit atau dicucuk dan tak melekat, dah masak lah tu..

Nak makan kuih nya harus lah direndam dahulu di dalam air gula melaka. Jadi buatlah air gula melaka. Sejukkan. Kemudian kuih yang sudah masak dan sejuk, di potong anggaran setengah inci atau 3/4 inci. Kemudian direndam dalam air gula. Masukkan ke dalam peti ice. Makan sejuk - sejuk. Besttt... Dessert yang amat manis. So, watch out bagi yang ada kencing manis.

Selamat Mencuba.

56 comments:

  1. Assalamualaikum Yan

    tak pernah rasa tak pernah dengar
    tentu sedap yer

    Wassalam

    ReplyDelete
  2. tak pernah makan tapi boleh bayangkan dia punya rasa :)

    ReplyDelete
  3. Salam Bro Rozali,

    saya memang pencinta dessert. SO, memang suka. Manis dgn wangi gula melaka.

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Kasihredha,

    kalau akak biasa kenal org Bugis tanya lah.. Kot2 depa leh masak kan utk akak.

    Bugis ramai di kampung saya di Pontian Johor.

    ReplyDelete
  5. salam yan..baru ni..tau ada kuih bahulu yang makan dengan air gula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya,..makanan bugis selalunya time kenduri kahwin baru ada di hidangkan di bembengan@bosara,..taip bosara kat internet,..tu lah bosara bugis time merewang,yang masih dikekalkan di sabah oleh orang bugis,..

      Delete
  6. bapak mentua org bugis, tp x pernah lak nmpak kuih ni...blh tanya ngan mak ni....

    ReplyDelete
  7. eemm...dah terasa kemanisannya...

    bolehlah cuba resepi nanti..

    nak tanya skit mixer kak yan tu

    brand apa?

    beli kat mana?

    berapa harga?

    haa..punyala skit tanya ..hihi

    serius nak tau ni ^_^
    TQ in advance!

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Erna,

    kalau baulu yg biasa tu dibakarkan..Yg ni dikukus.

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Erna,

    kalau baulu yg biasa tu dibakarkan..Yg ni dikukus.

    ReplyDelete
  10. Salam Erienz,

    Bugis mana tu..Entah2 dah tak penah buat kot...

    tanyalah.. satu lagi burasak or berasak

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang jak mau makan kuih nie,time ada bugis kahwin kat sabah,..datang jak confirm ada kuih nie,..bugis di sabah masih terkenal kuih nie dan lain2,terutamanya perkahwinan,..time raya org x buat,..kuih2 akan beraksi time kahwin ada bosara spesial orang bugis je ada time kenduri,..hhehe,..

      Delete
  11. Salam Ati,

    memang manis. akak suka kalau dah letak dlm peti ais tu..sejukk jee..

    Ooo..interested ye..

    Kitchen Aid - Artisan, model SKSM150, USA product. Akak beli kat shah alam je. Rege RM2600. kalau tak 2800 or 2900.

    Minat ke. Ati lambat sikit. Kalau tak leh mintak adik k yan yg duk kat holland beli kan. Dia nak balik sini Feb nanti. Kat sana RM1800 je..

    ReplyDelete
  12. salam kak yan...

    kita tak pernah makan dan tak pernah dengar lagi desert ni....macam best je...macam nekbat sira pun ada rupa dia...he he

    ReplyDelete
  13. Salam emymilia,

    kuih ni kira kuih lama. Rasanya org malas buat. Tak tau lah kalau org bugis celebrate raya. Maybe ada..

    Mcm nekbatlah kot. yelah dah bersira2 tu..

    ReplyDelete
  14. x penah dgr pn recipe ni...ermm...boleh la try nnt...tp manis eh? ni yg takot ni...

    ReplyDelete
  15. Sedap dan sungguh menyelerekan. Rasa macam nak makan bunga bunga tu sekali... hehehe

    ReplyDelete
  16. Kuih lama sha.. Sebab tu u tak penah tgk dan dengar.

    Manis mmg. tpi jgn selalu lah..

    ReplyDelete
  17. cara buat 'kukus' dah bagus... air gula... hehehehe... kena buat yg tak manis sangat la...

    ReplyDelete
  18. Salam Acik,

    lagi sedap kalau sejuk.. Bunga tu termasuk dalam package lah...heee

    ReplyDelete
  19. Salam ejaMaria,

    betul tu.. Jangan telalu manis lah.. ikut kesuaian sendiri. Tapi akak memang suka manissss...

    ReplyDelete
  20. wow kak sungguh2 manis nie ... aduhhh makan dgn air gule melaka tuu kan adehhhhhhhhhhhh :)

    ReplyDelete
  21. Salam Ieda,

    jangan lah buat air gula tu telalu manis, buat sedang2 aje..Sesuaikan dgn tekak kita.

    ReplyDelete
  22. salam kak yan..first time dgr nih..mesti cuba..kukus lagi senang kan..rasa di sama ngan kuih baulu bakar ke kak yan..

    p/s: mixer tu cam best jek..sukelah..hehe

    ReplyDelete
  23. salam k.yan, xpenah cuba..mmg cam manis kan

    ReplyDelete
  24. Salam Nurkass,

    authentic food ni.. Mmg jarang sangat2..

    Mixer tu ye..

    Kitchen Aid - Artisan, model SKSM150, USA product. Akak beli kat shah alam je. Rege RM2600. kalau tak 2800 or 2900. Now maybe dah murah sikit kot..

    ReplyDelete
  25. Salam Umiey,

    memang manis dik ooii.. Tapi pandai2 lah kita kurang2 kan..

    ReplyDelete
  26. igtkan sama je rupa ngan kuih2 bahulu yg lain, rupa2nya mmg lain sangat...mcm puding pula

    ReplyDelete
  27. Tak pernah dengar, lihat dan rasa walaupun orang perak...Leh try ni tapi kena kurangkan kemanisan tu, tapi kemanisan senyuman kena maintain...hehehhe..rasanya kalau tukar, letak bunga raya ke bunga orkid ke, leh merubah rasa dia tak..jangan marah...hehhe

    ReplyDelete
  28. Nampak sedap walaupun tak pernah tengok dan dengar dessert ni,

    dalam senarai mesti buat ni ^_^

    salam kenal..

    ReplyDelete
  29. Salam Syariza,

    texture maybe cam sama. Tapi tawar badannya. Nak manis tu yg pakai air gula.

    ReplyDelete
  30. Salam Fadzli,

    memang lah org Perak tak penah nampak ke, dengar ke, rasa ke.. Org perak bukan ramai jawa..

    ee... tak sesuai. suka2 lak nak ubah bunga org. Apa kata letak terus bunga taik ayam. Ok tak?

    ReplyDelete
  31. Salam Heart, Avelyn, Annie.

    salam kenal gak..INSYALLAH leh buat. senang je..

    ReplyDelete
  32. rsenya mcm pnh mkn..tpi dil x gmr sgt sbb mnis...dil krg mnis2 ni...hihi..o ye kak..hrtu akk pnh tnye dil kklong dil pontian kt mana kan?kg kelapa kak..dkt je dgn bndr pontian tu...pakcik kaklong tu buat msk2(catering) n dodol..

    ReplyDelete
  33. Kak Yan, saya ni la orang JAWA a.k.a. Orang Jerman OK...tapi bak kata orang JAWA murtad, tak tau speking jawa...

    Bunga taik ayam...no..no..no...tak sesuai gitu...heheheh

    ReplyDelete
  34. i penah makan....maniss sgt, tak tahan i..heheh...tapi kalau org tanye penah makan, i bangga gak jawab penahhhh..heheh

    ReplyDelete
  35. Salam Dil,

    memang manis dil. Org Kg Kelapa? Nnati Dil tanya detail lah.,.kalau pontianmmg syurga masak memasak esp. nadi bryani ni..

    ReplyDelete
  36. Fadzli, lhoo.. wong Jowo kok orak iso ngomong Jowo.. Pe'ye tho.. heeee..

    ee.. macam mat bunga lah nanti..

    ReplyDelete
  37. ALHAMDULILAH...akhirnya ada yg penah makan.. mmg manis kan.. takleh makan bebanyak. just pemanis mulut..

    ReplyDelete
  38. Memang betul ni kuih orang bugis.. selaku anak bugis.. kuih ni memang wajib aku makan.. tapi dah lama tak makan kuih bahulu pecak ni.. Maksud pecak ni adalah lembut.. sebab tu bahulu lembut..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. i ni ada sikit2 keturunan Bugis.. tapi yg ni my late gmom belajar dr org Bugis.. Now we all still pandai nak makan.

      Delete
  39. Pernah makan baulu pecak ni. kalau ada kenduri kawin mesti ada, bagi makan pada tetamu yang datang..rasanya pun sedap dan manis

    ReplyDelete
    Replies
    1. YA ALLAHH.. u make me teringin balik lah.. heee

      Delete
  40. Agagareba...ada sape2 ke bugis dlm nie??kuih nie masih bnyak di buat oleh orang berketurunan bugis di johor trutama nya di pontian dan batu pahat..ia nya selalu di buat pada hari raya atau pun hari majlis perkahwinan..kawan saya orang kelantan suka baulu pecak nie..siap mnte resepi dgn orang tua saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. agagareba..heee..jawabnya apa? yang madricing tu ke.. hee

      baulu ni mmg seddappp..

      Delete
    2. mohd nasir:kalau nak makan kuih nie dtg lah sabah,confirm ada time kenduri kahwin,dan bnyak kuihnya di bosara,..nak tau lebih lanjut taip bosara kat internet,..bugis sabah yang masih mengekalkan adat bosara@bembengan nie,..huhhu..

      Delete
  41. Yan...Pontian kat mana? Saya pun ramai kenalan bugis di Pontian...dari Tampok hingga ke Serkat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pontian kat Permas Kelapa. Dulu duk kat Serkat..

      Delete
  42. Dulu saya ada recipe ni dan pernah buat...La ni suami sibuk nak makan bauhulu pecak...recipe dah hilang...nasib baik jumpa kat sini...insyaAllah akan cuba sehari dua ni...jangan cik abang tu kempunan plak...

    ReplyDelete
  43. Salam kak Yan, satu lagi info tentang baulu pecak ini, baulu ini boleh tahan lama, dengan cara keringkan baulu itu...menurut cerita mak, dulu2 orang nak pergi Mekah naik kapal laut berbulan-bulan, bawak bekalan baulu pecak ke sana. bila nak malan kemudian rendam dalam air gula...saya pun pernah dibekalakan baulu pecak yang kering dulu masa time belajar lagi...tapi mungkin rasa dah lain dari yang dimakan segar....yummy...rasa teringin pulak, dah lama tak makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang akak pun suka.. selalunya mak yg buatkan kalau teringin.. sedap nyaa..

      Delete
  44. klu pakai tpg pulut blh? nk kisar beras pulut tu leceh la nk ayak lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure lah pulak.. boleh lah dicuba kot.

      Delete

cliks..cliks