cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, January 25, 2011

Sambal Setan

Since ramai yang tertanya - tanya kenapa i namakan sambal ni sambal setan, so, i reedit N3 ni dari my first blog yang dah lama gone tu..So, boleh lah Cik Sue dan Maria mencobak ye...
Bekas sambal dan sudu, i bought in Bali...

Since balik dari Bali, kitarang asyik teringat je makanan Bali terutamanya sambal..kat sana banyaklah perkataan yang menggelikan hati kalau cakap pasal benda - benda yang pedas ni..Tu yang timbul kami panggil sambalnya sambal setan...Means that it is too hot...

You all boleh buat sambal cam ni..Memang laju je makan..Tak yah lah nak sebut pasal nak diet ke apa ke? Renti kan..kalau terkena virus sambal setan ni, eeemmmm pakai nampak, setiap selang 12 jam kena p swimming je...

Nak cuba???

Bahan - bahan yang diperlukan:
Lada besar merah
Lada rawit - cili padi.. Lagi banyak, lagi pedas, lagi terangkat..
Bawang besar...
Bawang putih
NO belacan - selamat untuk pengidap resdung...heee...
Semuanya main agak2 je...

Cam ne nak buat??

1. Chilies blend..suku cili merah ditumbuk kasar..
2. Bawang besar blend halus.....
3. Bawang putih tumbuk kasar
4. Lepas tu, tumis lah..Minyak kena banyak, tumis bawang putih sampai agak - agak kuning
5 Masukkan bawang kisar,
6. Then masukkan cilies. biarkan sampai cilinya benar - benar masak...
7. Letak garam, serbuk perasa, dan gula sikit...
8. Ready to eat..makan dengan nasi panasss....peerrgghhhh......



DICOBAK YA...........................

46 comments:

  1. yeszaa harus di coba... tapi bila ya =)

    ReplyDelete
  2. waduh2 ..harus di coba ni Bu..
    gawat kalo pedas banget...fuhh

    ReplyDelete
  3. pasti coba sambal setan ini..menarik!

    ReplyDelete
  4. sedap makan ngan ulam ya..
    pasti masi bertambah

    ReplyDelete
  5. tergelak setan...sambal pun letak nama dia..heh

    ReplyDelete
  6. kak... kita amik copy resepi yer... nak cobak ;p

    ReplyDelete
  7. Woii takutnya dgr nama sambal akak ni...

    ReplyDelete
  8. Sala kak Yan,
    owh!! ini resepi datangnye dari Bali yea!! ingatkan resepi org Jawa...hehehehe..mari kita mencobanya hujung minggu ini..Thanks kak kerana sudi berkongsi resepi.

    ReplyDelete
  9. name sambal nyer pun mcm takut nk mkn.kekekekeek...sure rase dia sedap nih!:D

    ReplyDelete
  10. Salam Ibuintan,

    sila kan.. pasti seru deh..hee

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Kasihredha,

    silakan ya Buk.. sediakan aje air dingin...

    ReplyDelete
  12. Salam Sue,

    makan panas2 lebih enak sih.. tak nampak telinga.

    ReplyDelete
  13. SAMBAL SETAN NI KIRANYA CAM BELACAN LA KAN???

    ReplyDelete
  14. mesti sedap ni, family saya kalo yang pedas2, memang laju, boleh bertambah nasi dibuatnya

    ReplyDelete
  15. sedapnya kak yan. kena cuba.. ni bawang besar yang merah atau kuning?

    ReplyDelete
  16. Hahahaha.. lagi pedas lagi sedap.
    Tapi jangan plak lemas makan, mengilai macam setan. hikhikhik!

    Ni sama macam Nasi Goreng Beracun tu, nama dasat.


    *Psssttttt.. YAN, your blog ni memang susah nak masuk la, sori to say. Loading lama betul.

    ReplyDelete
  17. suker nyer tengok sambal ni... ai like it... nak cuba lah...
    akak... aii dah follow tau... kita tuka link yooo
    singgah la ke teratak ambo deh
    http://hyazz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. cute jerk nama...tapi malangnya saya ni xleh makan pedasss!!~~ terliur nyaaaa!!


    jom join colourful contest saya..klik link ini

    ReplyDelete
  19. kalau saya makan,
    sure seminggu jumpa dr tan 2 jam sekali.. huhu

    ReplyDelete
  20. Salam Kak Sal,

    kengkadang tu tak yah berulam pun, mkn dia saja pun sedap..

    ReplyDelete
  21. Salam Afida,

    hee...kira cam bagi credit kat dia lah.

    ReplyDelete
  22. salam Maria,

    no hal. kalo udah dicobak, dikasi tau ya..

    ReplyDelete
  23. Salam Alida,

    jangan takut, mari lagi rapat baru tau..

    ReplyDelete
  24. Salam Cik Sue,

    hee.. kan gila sangat dgn Bali tu..So, amik nama sempena ke sana lah

    ReplyDelete
  25. Salam Lya,

    adik beradik cuma bg org ada resdung pasti bagus. tak ada langsung belacan.

    ReplyDelete
  26. Salam Mamashaza,

    bukan takat nasi bertambah, berat pun bertambah kalau hari2 pekena..hee

    ReplyDelete
  27. Salam Effa,

    mmg sedap..pakai bawang besar merah tu..

    ReplyDelete
  28. Salam Azieazah,

    hee.. nama makanan pun kengkadang boleh rangsang tekak.

    ReplyDelete
  29. Salam hyaaz,

    tq ye.. Nnt akak follow balik.

    ReplyDelete
  30. Salam ♥WEIYDAWEINGWAFFA♥,

    eemmm miss satu nikmat Tuhan..hee..

    ReplyDelete
  31. Salam h4ni3,

    kalah perut ye...jangan buat pedas2lah..

    ReplyDelete
  32. salam kakyan, dengar nama jer dah takut mesti penas niee...

    ReplyDelete
  33. salam BSB,

    nama je..makan ok jeeee...

    ReplyDelete
  34. sedapnye sambal...teringt nasi ayam penyek...nyumnyumnyum

    ReplyDelete
  35. Salam Erienz,

    hi memang jd masalah kalau nak berdiet ni..

    ReplyDelete
  36. hehehe.. bibik mekchu pandai wat nih... sedapppppp.....

    ReplyDelete
  37. Salam mekchu,

    ye ke. Tapi ni bukan recipe bibik akak tau.. recipe sendiri..Mmg sedap

    ReplyDelete
  38. koknye terasa2 di tekak ini..harus dicobakkkk;)

    ReplyDelete
  39. boleh dicobaknya ni buk..tapi ngegak tahu bila..thanks anyway kak :D

    ReplyDelete
  40. salam kak yan,

    mesti best sambal neh... kene standbye napkin 2/3 helai...

    ReplyDelete
  41. salam maya amir,

    ya pasti dicobak.. kalau dah terasa di tekak tu mmg dah patut.

    ReplyDelete
  42. Salam Li,

    sedap.. tapi Abang Izam kena banyakkan lagi cili api tu..

    ReplyDelete

cliks..cliks