cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, January 3, 2011

Mari cari Soto Special di Pasar Sungai Buloh..

Last Sunday, Hubby ajak breakfast nun di Pasar Sungai Buluh. Kekonon nak pergi pagi - pagi.. Tapiiii.... biasalahkan.. At last kitarang moved dalam pukul 8.30AM. Tiba je, cuaca nampak terang sangat. Panas... Aduiii... Ni yang i tak tahan.. Panas.. Tapi redah je. Pasal kitarang nak breakfast Soto. I rasa yang the best in town lah.. Makan Soto ni sejak memula kahwin 15 years ago. Tak pernah berubah rasa.. Memang best sangat..
Pasar ni agak tersorok. Kalau datang dari arah Klang, lepas je Jambatan Pekan Sungai Buloh, belok ke kanan. Pasar ni ada pada hari Ahad je tau.

Almost 10.00AM kitarang tiba. Orang ramai dah..
Tiba je, tempat dah full. Terpaksa berdiri kejap. Tunggu orang habis makan. Sure depa bengang terpaksa cepat - cepat makan..heee... Kitarang ordered special punya. Ada 2 sizes. Kecil for biasa dan besar for special. Anak - anak semuanya suka. Siap puji - puji lagi and request nanti nak ke sini lagi..

I rasa yang bekerja ni adalah ahli keluarga sendiri.
Kuahnya cair sangat. Tapi, ya ampunnn.. best sangat rasa. Yang dasat tu, rasanya sama je macam 15 years ago.
Sambal Cili Padi ni lah yang membangkit kan lagi keenakan Soto ni.
Punyalah sedap sampai pejam - pejam mata. "Sedapnya Soto ni, Bu", Abang 'Imran cakap.

Abang Luqman siap mintak extra Nasi Impit nya. Nasi Impitnya bukan yang segera tau. Ni nasi impit macam orang dolu - dolu buat. Buat nasi lembek sangat, then masukkan dalam bekas dan tekan.
Entah apa yang kami pandang pun tak tau.. Soto dah nak abis dah tu. Kalau baru mula, sure tak kesah apa yang jadi di sekeliling..heee
Then i tempah 5 packs special untuk SIL ( nak jenguk Hubby's niece yang accident), and another 5 special for us untuk tapau.. Tu dia... maybe for makan petanglah..Lagipun boleh bagi Chef CiJu rasa Soto Special ni.

Kakak tu tengah packed 10 Soto Special for us..Kitarang makan 5 special, tapau 10 special, 5 gelas syrup rose, and 1 small bowl nasi impit. Just cost us RM47.60. I tak tau berapa ringgit pun satu mangkuk...heee.. Tau makan je...
Bila dah ke mari, macam - macam lah hendak dibeli. Abang 'Imran requested digital watch.. K, nanti Ibu cari kan. Seronok sangat kat sini. Macam - macam ada. Biasalah pasar pagi.. Memang dah lama kami tak ke Pasar Pagi or Pasar Malam walaupun Pasar Minggu Stadium Shah Alam sentiasa bukak.. I memang tak tahan sakit kepala kalau panas..Manja u...
Sure ramai yang seronok pasal banyak tudung di sini.
Tak sanggup tengok Apek ni jual jam Franck Muller. Nasib baik tak ada Panerai.. Kalau tak sure i nangis golek - golek kat situ.. Tak sanggup tengok..heee..
Tiap kali ke pasar minggu, sure Hubby akan beli biscuits especially Lemon Biscuit dan Biscuit Mayat..Ada yang panggil Biscuit Keben. Biscuit yang keras tu. Some bentuk oval, some square.
Jajan untuk anak - anak SIL

Tak lepas kan peluang beli kuih - kuih.Tengok tu, Abang 'Imran asik tengok jam baru dia je. RM17 je.. seronok kemain dia.
Ini kuih yang dibeli tadi.
Then kitarang terus ke rumah SIL. Makan lagi. Tapi i minum je..Lagipun panas sangat. Kepala i dah mula oing..oing dah... berdenyut - denyut. I ada masalah silau yang agak tinggi. So, cahaya yang cemerlang, gemilang, terbilang ni memang i tak tahan.
Pantai Remis - tengok langit yang terang membiru tu.
On the way balik (setelah mencukai ikan - ikan bagok yang besar - besar dan bertelur di rumah SIL), kitarang singgah di Pantai Remis. Hubby cakap nak tengok kerang. Suka i kalau ke sini. Boleh beli serai.. Banyak dan murah. Macam - macam i rembat kat sini. Ubi kayu, buah sukun, sayur pucuk paku, kerang, dan ala - ala.
Tau tak daun apa ni? Kata penjual tu, Peria Laut. Peria Laut??? Tak de rupa peria pun. Dia cakap sedap buat kerabu atau masak lemak.. I tak berani cuba. Kalau ada orang masak dan ajak makan, INSYALLAH i makan.
Ala - ala sekilo RM2. I bought 2KG.
Kerang pun sekilo RM2. Pun i beli 2KG.
Tengok hasil rembatan i. Penuh bonet kereta. Yang panjang terjulur tu Pokok Kedondong. I bought kat Pasar Sungai Buloh. Sepokok RM15.
Nilah kedai makan tepi pantai yang selalu i ceritakan tu. Anniversary dinner pun kitarang ke sini. Last week Leez, Qis and Hubby ada ke sini.. ALHAMDULLILAH diarang suka.
Panas - panas pun depa redah untuk mencari siput or kerang or any sea shells. I lak manja2 tak leh kena panas.. Kesian..
Rasa - rasanya dah cukup lah ration kami seminggu dua ni.. Terus balik rumah. Kepala i memang sakit sesangat. Migraine tahap gaban dah.. I tak sanggup nak singgah memana lagi. Tiba rumah, i terus tidur. But kepala sakit still tak hilang. Malam ni lak terpaksa ke KCSA untuk ambik all the kelengkapan sekolah anak - anak . Esoknya kan sekolah.. What to do..

26 comments:

  1. Salam Kak Yan,
    Selamat tahun baru 2011. No more azam yeah..hehehe. Sedapnye soto tue. Saya nie memang pencinta soto, hope one day bole try soto kat pasar Sungai Buluh nie.

    ReplyDelete
  2. wah..wah..Kak Yan..sedapnyer makan Soto..tp ni Sg Buloh jeram kan Kak Yan..igt Sg Buloh umah Alin...hehehe

    ReplyDelete
  3. salam k.yan, meleleh ayaq lioq tgk soto tu...peminat soto gak..

    ReplyDelete
  4. pasar tu pernah lalu je tak pernah singgah.. macam2 ada rupanye yea...
    pantai remis..murah nye seafood... ^_^ kalau macam tu hari2 berseafood =)

    ReplyDelete
  5. walaupun lynn tinggal kat rawang tapi x pernah plak makan soto yang best kat pasar sungai buloh nie...nampaknya kalau balik ke rawang lepas nie kena la gie sungai buloh nak try soto nie...

    ReplyDelete
  6. kalau jalan2 waktu panas ni mmg cepat
    sakit kepala ...

    tak pernah sampai ke sebelah sana lg

    ReplyDelete
  7. klu dah kena sakit kepala. serba tak kena ye...perlu berehat ..sehingga hilang..moga cepat baik

    ReplyDelete
  8. Ada kakak tinggal di sungai buloh, kiranya saya kesana, perkara pertama yang akan diajukan selepas sembahyang suboh ialah, "jom pi pasar sungai buloh "...( sambil buat muka kesian dan tersengeh..)

    ReplyDelete
  9. Salam Cik Sue,

    akak jarang berazam.. hee..ikut suka hati je.. Cuma nak travel je tahun ni..hee

    Sedappp soto dia. SUre u tak nyesal

    ReplyDelete
  10. Salam Alin,

    mmg sedap. Alah tak jauh dah tu..

    ReplyDelete
  11. Salam Munnyrah,

    singgah lah nanti. Pantai Remis patut di pegi.. Murah dan best

    ReplyDelete
  12. Salam Lynn,

    tp ada 2 sg buloh tau..jgn silap..

    ReplyDelete
  13. Salam Ati,

    lately akak agak kalah sangat dgn panas. Silau teruk sangat.

    Cobalah soto tu

    ReplyDelete
  14. Salam kak sal,

    thanks ye kak.. Tulah.. Now basahkan kepala je.

    ReplyDelete
  15. Salam Matjoe,

    alahhh tak jauh mana pun. still kat mesia..hee

    ReplyDelete
  16. Salam Fadzli,

    akak sokongggg!!!! coba tau..

    ReplyDelete
  17. waaa best nyer kak....jalan-jalan cari makan....^_^

    ReplyDelete
  18. Akak ni pantang dengar org cakap makan kat situ sedap, sure pegi nya..

    ReplyDelete
  19. Salam,

    Jemput ke Warung Ayam Penyet Mar di Kampung Melayu Sg. Buloh.
    Rasai keenakkan puyuh penyet, keli, talapia, bawal, kembung dan ayam penyet yg di perap dgn rempah giling,
    terasa rempah hingga ke tulang. Sotong dan udang penyet kami menggunakan tepung tempura yg terbaik.

    Satay kambing dan satay ayam menggunakan resepi asli jawa timor..kacang di sangai dan di giling bersama rempah asli jawa timur..enak di makan bersama nasi panas2...

    http://ayampenyetmar.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH.. pasti akan ke sana suatu hari nanti..

      Delete
  20. Kemunculan sebuah restauran masakan barat yang mengutamakan makanan sihat dan pasta
    terletak di

    FOODJAM

    No 35, jln BRP 1/4,

    Bukit Rahman Putra.

    40160 Sg Buloh.Selangor

    Banyak restauran barat kat area kl ni..semua menghidangkan menu-menu menarik dan sedap!

    tapi 'foodjam'' bukan setakat menu-menu yang menarik dan sedap tetapi mementingkan hidangan yang sihat.
    Jadi kepada yang mementingkan diet pemakanan yang baik chef obie rekemenkan
    korang datanglah ke restaurant foodjam ni.
    memang berbaloi dan puas hati!

    bukan main cakap aje tau... harga dalam menu foodjam ni bermula RM4.00 bukan air tau..makanan ..hidangan...
    pelbagai hidangan pasta bersama salmon grill , chicken grill, beef grill, prawn grill , original mash potato..tak guna instant product tau!
    Yang paling Istimewa.. setiap hidangan Foodjam ni..akan diberi Sos Foodjam yang istimewa!
    marvellous bro rasenye!

    pasta RM6 aje...murah bro...

    Insyallah dijamin berkualiti dan sedap serta murah harga. Jom CUBA!!!!!!!

    ReplyDelete
  21. Soto ni memang terbaik kak..saya pun ske gi ke sana sbb susah nk jumpa soto sedap mcm kat pasar sg buloh tu..even skang msh lg pergi sbb da ngidam sgt nk layan soto..erm..cuma tertanya2 juga soto ni ada restoran ke yg beroperasi hari2 or hanya niaga di pasar sg buloh je..kalo dpt taw diorg niaga hari2 mudah la saya berkunjung ke kedai soto ni...yg penting sambal cili hijau dan kicap bilal msh digunakan lg bila makan soto ni..hehhee..da tahun 2016 baru ay nk nyelit2..heeeeheeeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. asyraaf, kalau tak silap akak, depa ni ada kedai di Bukit Kucing. u tau Bukit Kucing. Area kampung di daerah Sg Buloh ni. nak bagi direction, tak pandai pulak akak.. cuba lah cari.. tetiba akak lak terliur ni haahhh..

      Delete

cliks..cliks