cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, March 30, 2011

Nasi Bakar, Banana Pancake dan Banana Fritter

Dua tiga hari ramai fren bloggers ada yang bertanyakan sal Bali dan Bandung. So, ini mengingatkan i tentang Indonesia lagi.. Kali ni i nak cerita sikit sal local food di Indonesia. I ni jenis yang suka mencuba local food. Salah satu food yang teringin sangat nak cuba dan akhir nya dapat dicuba adalah
Tak pernah dengar kan?? I pun pertama kali dengar masa tengok menu di Indonesia.



So i telah mencubanya tika di Bandung dan di Bali. Masa di Jakarta, tak pulak teringin nak mencuba Nasi Bakar ni.. Tapi bagi sesiapa yang ingin nak cuba kalau berkunjung ke Jakarta, boleh cuba di sini. I teringin nak mencuba membuat Nasi Bakar ni.. Nantilah one day i try buat.

Version Nasi Bakar di bawah ni masa i and family makan di Dapur Alam, Bali.. Memang dah plan nak local food while in Bali for this time.
Nasi Bakar di bawah ni masa i makan di Kampung Daun, Bandung... Keinginan i untuk makan Nasi Bakar ni masa travel ke Bandung memang dasat lagi bila member2 in the group pun jenis suka mencuba. I torak kat depa untuk cuba Nasi Bakar ni.. Dan tidak menghampakan...
ini yang di Kampung daun.
Satu lagi local food yang i suka since i stayed at this hotel, Banana Pancake. Bukan our traditional Lempeng Pisang ye.. It just one thin layer of traditional pancake then filling nya just slices of banana dan sedikit kepala parut kalau tak silap. Cicah or spread dengan air gula or caramel.. Sedap nak gila tu.. Pasalnya i ni jenis meminati dessert. So, anything can do.

Satu lagi....

Banana
Fritter pun sedap. Alahhhh..Goreng Pisang makan sama Honey dan Ice Cream.. Yumm..yumm....Yang kat bawah ni adalah Bebek Bengil Tepi Sawah, Ubud version. I love more on yang ada di Ambian Restaurant, Ubud.
Simple je.. But rasanya tuh enak sih....

42 comments:

  1. memang best jamu mata
    di blog kak yan ni

    mcm2 makanan tak pernah jumpa
    ada kat sini

    ReplyDelete
  2. yan...aduh tak tertahan tgk banana pancake..look so delicios...yum..yum..
    nak pi cari jauh tu...tak kesampaian..

    ReplyDelete
  3. terasa lapar la pulak...
    bile tengok mcm2 ade...mcm sedp jer tengok nasi bakar tu...

    ReplyDelete
  4. Macam2 variasi makanan boleh kita jumpa kalau kita berkunjung ke tempat orang, kan Yan?

    ReplyDelete
  5. "best lah boleh jln2 kat tmpat org...dpt pengalaman dan dpt mencuba menu2 yg lain dari kebiasaan...nice info..."

    ReplyDelete
  6. uihhhh..
    sedapnye..nyum..nyum..
    mcm mana ngan hargenye kak yan..
    ok ke..

    ReplyDelete
  7. bestnya dpt merasa food yg x de kat tempat kita. smua tu kelainan kann

    ReplyDelete
  8. kak yan,
    kite nak gi bali next month
    duduk kat nusa dua
    any tips or suggestion?

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Yan

    Insyaallah, bulan depat nak ke jakarta, cuba cari makanan2 tu..

    Wassalam

    ReplyDelete
  10. assalam kak yan...hihi!salam kenal jugak..
    amboihh...menitik2 air liur kita ni ha tgk makanan2 kt blog kak yan.ni yg meronta2 nk balik ni...heeee!

    ReplyDelete
  11. untung kan dapat cuba berbagai jenis makanan


    memang telan air liur je masuk blog ni tau

    ReplyDelete
  12. rasa macam nak pi bali la la ni kak yan..hehe

    ReplyDelete
  13. sedap..sedap..sedap..semuanye sedap..hehe~

    ReplyDelete
  14. selamat malam yan..
    selain ayu tertarik dgn pengalaman yan dirantau orang..
    ayu suka sangat2 dgn hasil percikan kameramu..mau2 DSLR nie

    yan....pertama kali ayu tau ada nasi bako......sangat2 nampak menyelerakan

    ReplyDelete
  15. oh, camtu nasi bakar yee.tentu sedap ye...

    ReplyDelete
  16. belom sapai lg ke sana kak.. huhuhu..
    best ek makanan die, yg saya taw satu aje best kat bandung..
    sopingggg.. heaven sihhh!!!

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Yan

    Makan x ajak Kak Lin...huhuhuhu...enak2nya menu..

    ReplyDelete
  18. eh i nak try laa piang goreng, dgn honey dgn eskem ye kak.?. eskem vanila mesti lg sedap kan..

    ReplyDelete
  19. Ati, kalau org lain tak penah rasa asal boleh dicuba ok lah tu..

    ReplyDelete
  20. Azlina,

    boleh je dibuat tu.. Org kalau ahli masak sure boleh.. Ke Bali.. INSYALLAH one day, sure boleh Ina... Lagipun sekarang tambah dah murah... Rajin2 je surf AA.

    ReplyDelete
  21. Ainnoraini,

    rasanya kalau nak buat, senang je tu.. Yg penting ada rasa dibakar tu..

    ReplyDelete
  22. Betul tu kakcik. Sy lak jenis yg suka mencuba. Cuba dulu kan.. kalau sedap, tambah. Kalau tak, tak payah...

    ReplyDelete
  23. Ozwa, nak ajak, jauh sangat ye.. Next time kita cuba lagi..

    ReplyDelete
  24. Piasara, betullah seperti kata pepatah, jauh perjalanan luas pemandangan.. Tp akak takat pandang makan je..hee..

    ReplyDelete
  25. Nurkass, tak ingatlah pula regenya. tp i rasa tak mahal punn.. Kira boleh runding lah.

    ReplyDelete
  26. Syariza, seronok.. kalau sedap, bila travel boleh cuba lagi..

    ReplyDelete
  27. kak yan...
    ni yg tak sabar nak rasa ni nnt...heheheh

    ReplyDelete
  28. Assalam Hanie,

    akak tak pernah duduk di Nusa Dua. Tapi bagi tips pasal Bali, boleh lah.. nanti kan next N3 ye. For your guideline.

    ReplyDelete
  29. Assalam Bro Rozali, banyak gak food place yang halalan toyiban. Nanti boleh cuba Warong Desa. Ada dekat2 area nak ke Tanah Abang.

    ReplyDelete
  30. Assalam Anis,


    bebaik ye.. awak tu ada isi.. Bahaya kat meleleh2 ni..hee

    ReplyDelete
  31. Ibuintan, saya ni jenis suka nak tau dan nak cuba. tapi masih dalam batas kemampuan sy lah.

    ReplyDelete
  32. Jom Afida..

    akak nak p bulan Feb tahun depan. jom ikuttt...

    ReplyDelete
  33. Assalam Ayu.

    terima kasih atas penghargaan. Bukan ke mana sangat setakat Indonesia saja tu..

    DSLR??? bukan Ayu. Just Digital IXUS110 IS.12.1 saja. Ramai yang cakap gambarnya cantik. Earlier edition pun tak secantik yg ni.. ALHAMDULLILAH...

    ReplyDelete
  34. Memang sedap Kak Sal.. Tp tekak saya lah..hee..

    ReplyDelete
  35. Leily|Ummi Alya Husna dear,

    memang lah heaven.. tak siap sangkal... akak pun sukaaaa...

    ReplyDelete
  36. Assalam LinRosly,

    laaa... dah naik jenuh panggil.. Silakan...hee

    ReplyDelete
  37. Nieza...kalau dah lapar, apap tunggu lagii..

    ReplyDelete
  38. Cubalah Maya.. Ni akak nak cuba Ice Cream Goreng..

    ReplyDelete
  39. Hee.. saja je racun Azian... Biar Azian berangan2 je..

    ReplyDelete

cliks..cliks