cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, March 18, 2011

Bukit Malawati. Apa ada???

Pernah pergi ke Bukit Malawati, Kuala Selangor??? I nak cerita sikit pasal Bukit Malawati ni..Sebenarnya gambar - gambar ni adalah yang lama - lama. Cuma tak sempat nak masukkan je. So, sambil load gambar, i masukkan sikit information kat sini. I just wanna share to anybody yang tak pernah sampai kat sini. Ada dua sessions sebenarnya. At first, i went there with Chef KoYa, Chef CiJu, Abang 'Imran, dan Abang Irfan. Masa ni Hubby dah went for fishing. Kebetulan we stayed at Fire Fly Resort. Sebelum checked in, kitarang ronda kat sini. Tapi tak boleh bawak kereta. Hari ni weekends. So, kami naik train..chus!!.chus!! chus!!. During weekends, no private transportation allowed. Kena pakai train.
Kena tunggu. Tapi i had fun time naik ni..

The charges, adult RM3.00, and kids RM1.00.
Seronok gak. Sampai di atas bahagian atas, some people akan turun. Monkey feeding. I memang takut. Rasa suspend je. Mana tau datang angin meroyan dia, ada digigitnya. In fact walau dah 7 kali ke Bali, tak pernah sekali pun i pergi ke Monkey Forrest yang ada di Ubud tu. Seriau..

Monkeys ni boleh dengar kata Indian man ni. Yelahh... dah hari - hari mamat ni ada kat sini jual sayur kat pengunjung unatuk diberi makan to the monkeys.

So, kitarang terus je sampai train turun balik. On the way, boleh stop kat station like Taman Ikan. Pun kitarang tak turun. Ramai yang singgah. I tak sure sama ada charge lagi ke tak untuk masuk ke sini.
Taman Ikan kalau tak silap.
Apa lagi yang ada di atas ni ek???Kita tengok lah some of the photos here. Actually dulu katanya ada resort kat atas ni. Tapi now dah bungkus. Itu lah style tourism Malaysia. Kita ni pandai buat tapi tak pandai maintain.. Sedih kan..
Ni kalau tak silap kawasan makam diraja.. Cam tu lah..

Ada Rumah Api.

Muzium Sejarah

Tau tak apa ni?? Kat sini lah tempat orang tengok anak bulan for Ramadan and Syawal.
Yang ni lak meriam.. Kalau dulu buat serang musuh. Now buat tempat bergambar lah.. Kat atas ni kita leh tengok Selat Melaka tau.
Keesokan harinya, Monday, masa nak balik, Hubby ajak sekali lagi naik ke puncak. Yelah..jealous dia dengar cerita kitarang naik ke puncak tu. Miss pasal dia syok dengan activity memancing. Tapi kali ni, kitarang guna our own cars. Kitarang stopped at the peak.
Diarang sibuk bagi Monkeys makan, kitarang sibuk makan ice cream.
Monkey feeding. Memang i seram. Tapi noticed the monkeys quite tame. So, tak lah i seram sangat. Ada penjual makanan for monkeys. Beli je lah.. Then bagi kat monkeys ni food. Sakan lah 'Anak - anak Sidek'. Main mintak duit kat ibu abah beli food for monkeys..Sebenarnya banyak lagi activities yang boleh dilakukan di sekitar Bukit Malawati ni. But yang ni some yang boleh i share with u guys.. Jom jalan - jalan..

22 comments:

  1. baru jap tadik i click satu blog ni, blogger tu pun gi bukit melawati..kalaulaa i dok sana, mesti my hsbnd suke gi sini:)

    ReplyDelete
  2. kak yan.. nie kg persinggahan sy gak. sbb ayah keje area tu. hehe. tp monyet2 ateh tu mesra...tk mcm monyet kt waterfall penang. hehe

    ReplyDelete
  3. as salam kak yan,

    singgah sat dlm kebizian ni...

    haha..cantik punya bahasa :)

    ada masa teringin nk gi situ..
    never been there...hihi

    ReplyDelete
  4. Kak yan, bila cerita bab kasi makan monyet, pernah waktu kecik2 dulu monyet yang disangka jinak ni nak gigit kaki fida...huhu...sampai skrang tak leh lupa...

    ReplyDelete
  5. saya kalo bab monyet2 ni mmg penakut, takut kena rampas makanan n takut kena gigit

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Yan

    las pergi tu hari masih tak ada train lagi, boleh bawa kereta kat atas (berapa lama daaaa)

    Wassalam

    ReplyDelete
  7. saya penah ke situ sekali..
    tapi saya dah agak2 lupa macamana boleh smpi situ..ihiikks..
    padahal mmg "dekat" juga la dgn UNISEL bestari jaya tu :)

    errr rasanya singgah ke sana lepas p kenduri kawen staff hasben kot dulu

    ReplyDelete
  8. Assalam Maya,

    seronok gak bila g petang2. tp for sure kena hari biasa kalau nak bawak kereta sendiri. Naik train tak berapa best lah kan..

    ReplyDelete
  9. Assalam Cyana,

    akak tau..selalu baca awak nya N3. Lagipun masa Abang Luqman dan Abang 'Imran di SIAS, diarang ada ikut course dgn yr MIL..

    ReplyDelete
  10. Assalam Ati,

    best gak g sini Ati. U leh stay kat D'Palma, then mlm leh p Firefly, esoknya naik bukit malawati, thgri makan di warung ibu,.heee

    ReplyDelete
  11. Assalam Nad,

    sesekali naik menarik lah kan.. Boleh tgk anak bulan tu..hee

    ReplyDelete
  12. Assalam Afida,

    sebab tu lah akak tak suka. takut punya hal..

    ReplyDelete
  13. Assalam Mamasyaza,

    akak tak takut sangat kalau makanan dirampas.. Takut dia terkam kita dan gigit.

    ReplyDelete
  14. Assalam Bro Rozali,

    tak de train tu zaman bila..hee.. lama dah tu.

    ReplyDelete
  15. Ooo maksudnya sz tertempuh kat area situ lah tu.. senang je.. P lah kat bandar k selangor tu. All the way nak ke tanjung karang.

    ReplyDelete
  16. huhu..
    teringat masa monyet bawa lari makanan kitorang sewaktu berkelah kat PD..siap tunjuk gigi taring lagi..eiii..seriau..

    ReplyDelete
  17. memang tak pernah pegi...nak tanya, bukit melawati dan taman melawati tu sama ke....hehehe

    ReplyDelete
  18. Nurkass, akak pernah diserang monyet masa stayed kat D'Palma Hotel K. Selangor. Food kat tghn anak drampasnya.. Fobia betul..

    ReplyDelete
  19. Fadzli, kalau tak penah p, dtg lah.. Tapi jgn salah p. Tmn Malawati, kws perumahan di KL. Bukit Malawati, kesan sejarah dan tpt tgk anak bulan di K Selangor... Jauh tu..

    ReplyDelete

cliks..cliks