cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, March 31, 2011

Roti Goreng.

Pernah tak makan Biskut Goreng? Sebenarnya recipe ini adalah recipe turun menurun dari my arwah nenek. Tau tak biskut mayat? biskut keben? biskut keras? Dari all this biscuit ini lah dihasilkan satu juadah. Makanya dari arwah nenek, turun pada My Mommy. And hari ini i tried to make it. Hasilnya... boleh lah.. Cuma i tak gunakan biscuit. I gunakan roti.
Roti - roti ini i bakar terlebih dulu kasi garing betul. Yang atas tu kurang garing. So, sebaik - baiknya garing biar bit crunchy. Lepas dibakar garing, i pecah - pecahkan seperti di bawah ni.

Antara bahan - bahan yang diperlukan untuk dijadikan 'Roti Goreng' selain dari roti tadi (dalam 8 keping) adalah

1. segengam ikan bilis.. (ikut suka banyak mana).
2. Tambahkan sedikit udang basah dalam 5 ekor (sedeehana besar) kemudian dipotong - potong kecil.
3. 5 ulas bawang kecil.
4. 2 ulas bawang putih.
5. chicken stock.
6. taugeh.
7. lada sulah dalam 5 biji.
8. daun sup.

Gimana ya caranya???

1. Tumbukkan ikan bilis bersama bawang kecil dan bawan putih. Campurkan juga lada sulah.
2. Tumis kan bahan - bahan yang ditumbuk tadi.
3. Masukkan udang basah tadi. Biarkan sedikit kering.
4. Tambahkan garam dan chicken stock.
5. Masukkan taugeh. I suka taugeh yang agak crunchy. So, masak kejap saja.
6. Padamkan api.
7. Masukkan roti yang dipecah - pecahkan tadi, langsung gaul rata.
8. Roti mungkin akan sedikit lembut.
9. Taburkan hirisan daun sup sebelum dihidangkan..

Hasilnya.... Tadaaaaa....


Buat breakfast sedap, buat minum petang pun sedap..

48 comments:

  1. wah tak pernah tau pun ada resepi camni, bolehlah cuba buat nanti, mekasih kak kongsi resepi.

    ReplyDelete
  2. Langsung gaul rata....

    nanti turunkan kat cucu kak yan pulak eh resipi ni..

    saya pun insyaAllah akan turunkan kat cucu saya,...he he.

    ReplyDelete
  3. ati suka cuba benda baru..

    nak cuba ...nak cuba

    tapi kak ..goreng dalam
    minyak yg banyak or sikit saje??

    ReplyDelete
  4. Assalam Chibi Maruko,

    no problem. Sharing tu kan digalakkan.

    ReplyDelete
  5. Nieza u pun boleh improvise kan lagi. Yang penting bahan utama sama.

    ReplyDelete
  6. Fida, pesan suruh turunkan kat cicit sekali.. heee

    ReplyDelete
  7. NM02 cuba jangan tak cuba. Bahan penting mesti ada, roti or biskut dan taugeh.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Ati, minggu depan ke, esok ke, boleh lah buat..

    Tumis minyak sikit je Ati..

    ReplyDelete
  10. wa kak,,,nampak sedak ni,,,,,kena try,,,,

    ReplyDelete
  11. salam kak yan..
    ooo..kalau guna biskut terus masak je ye..sbb dah rangupkan..
    sama step ye..

    ReplyDelete
  12. ROTI GORENG???
    ERMMM MCM SEDAPPP...
    MMG KENA TRY NI..

    KAK PNAH MKN AISKRIM GORENG..KALO NK RASA, KNA DTG KAT PANTAI BATU BUROK, TRG..

    ReplyDelete
  13. 1st time dengor ni kak..roti goreng eheheh
    biasa nengok sardin roll..ni lain lak resipinya ya dong..eheh

    nnti leh cuber ni..thanx share sini..

    ReplyDelete
  14. owh...owh... owh... tetiba je mcm lapar... ;p

    ReplyDelete
  15. boleh try ni...macam best....kalu roti mayat tu tak yah bakar la ye...sebab dah rangup...kan..???

    ReplyDelete
  16. boleh la try ni..kat rumah tu roti mmg sentiasa ade..
    cume nak berbagai2kan jer..cara nak makannye...

    tq yan dgn resepi ni...

    ReplyDelete
  17. "wahhh boleh try ni...kat blog saya baru semalam citer pasal biskut..mcm2 ada..biskut mayat,roti pong dll....slmt menjamu selera...lunch time ni.."

    ReplyDelete
  18. waaaaaaaaaaa sedap nie .. x pernah terfikirpun ieda nak buat mcm nie .. biasa tu ieda buat scarmable egg dgn roti jer atau roti cicah telur :)

    ReplyDelete
  19. oooo..gitu..i penah dgr tapi tak penah tgk in real life & tak penah gak makan..harus dicubak ye ini buk:))

    ReplyDelete
  20. xpernah dengar roti goreng.. roti bakar ade la.. hehe

    ReplyDelete
  21. kak...
    mmg tak tau resipi nih...hehehhe...
    nampak mcm mudah yek....thanks share recipe ye kak...

    p/s sy sgt beruntung dapat kawan2 blog yg baik hati...sgt terharu...huhuhuhu

    ReplyDelete
  22. kak Yan,

    first tyme sy tgk resepi nie. kreatif betui arwah nenek akak. hehe

    ReplyDelete
  23. yan...
    amboi2..... first time ayu tau resepi nie..
    terbaiklah..thanks yan

    ReplyDelete
  24. Nurkass, betul tu.. Roti kena bakar sal roti kan lembut.

    ReplyDelete
  25. Apa Lya Ice cream goreng.. mcm pernah. tp tak pernah makan.. Aduiii jauhnya nak rasa..

    ReplyDelete
  26. Assalam Rose, trial and error. Sedap buat lagi..

    ReplyDelete
  27. Assalam Ejamaria..jemput makan..

    ReplyDelete
  28. Assalam Fadzli,

    cuba bang..sure bini suka..

    Laa dah nama pun mayat..keras lah..

    ReplyDelete
  29. Assalam Ainnoraini,
    No problem sharing is caring kan..hee

    cubalah.. rasanya anak2 sure suka..

    ReplyDelete
  30. Cubalah Piasara.. sedap hulur lah sikit..

    ReplyDelete
  31. Ieda, sesekali buat kelainan. sure seronok.

    ReplyDelete
  32. Ooomaya penah dengar ye.. Oklah tu.. Ya..ya.. silakan buk dicobak.

    ReplyDelete
  33. topimagine, lain2 roti tu very common..

    ReplyDelete
  34. Azian, cubalah.. sure all the boyz suka..

    ReplyDelete
  35. Cyana, orang dulu lagi hebat. tak yah pakai internet..

    ReplyDelete
  36. Lepas Ayu cuba, kasik tau lah ye..Gud Luck

    ReplyDelete
  37. wah!!! nampak sedap. tak pernah dengar or tengok resipi nih... nanti boleh la try..tima kasih for sharing the recipe

    ReplyDelete
  38. x pernah makan mende ni..ala2 barat kan..sbb sy org kampung je..hehe..

    ReplyDelete
  39. Assalam, kakYan kat rumah saya roti nie tak sempat nak tunggu esok. Beli pagi ptg dah habis..

    ReplyDelete
  40. Chik Na, sila kan mencuba.. pasti suka..

    ReplyDelete
  41. Nani darling, tu letak taugeh lah.. makan kampung tu...

    ReplyDelete
  42. BSB, sama mcm umah akak.. Ni kira kalau ada terlebihlah...

    ReplyDelete
  43. terima kasih share resepi ini,mmg tak pernah dengar,simple tapi berkhasiat jugakan?...

    ReplyDelete

cliks..cliks