cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, March 23, 2011

Nephelium Mutabile

Pernah makan Nephelium Mutabile . Buah ni memang my favoorite. Actually semua jenis buah i suka. Lagi - lagi buah - buahan tempatan. Ok lah some cakap Pulas or Pulasan. Macam rambutan sikit. Adik beradik lah tu.. Tapi kulitnya agak keras. Buah itself so juicy. Now banyak yang sudah di tot kan. I jenis yang suka style buah kampung lagi.. Lagi best.. Apa - apa pun i just nak share some of the fruit yang ada di kebun my parents di kampung.. Besttt...
Bila dikupas, wahhhhh!!! juicy..
Ada durian.
Rambutan Kuning
Langsat
.
Sebenarnya buah - buah ni 'diranggah' dari pokok untuk dikirimkan pada i yang ada di Shah Alam.. Tu dia..anak bertuah. tak balik kampung dan buah siap dikirim. Sebenarnya gambar dan musim buah ni tahun lepas dan Chef CiJu balik kampung. SO, kirimkan untuk anak - anak yang ada di Shah Alam dan KL.
'ranggah' - turunkan dari pokok secara banyak. Sama dengan perkataan 'tutuh'..

42 comments:

  1. adehh..
    ingatkan ape lah tadi..terseliuh lidah menyebutnye..

    lembut je isi pulasan ni kan kalau nak dibandingkan ngan rambutan..mmg sedap..terbaik..hehe

    erkk..
    pulas tu bukan pulas org ke kak yan..hehe..selalu panggil pulasan..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Yan

    telan air liur tenguh buah2an tu

    ranggah dan tutuh bahasa kg saya juga

    Wassalam

    ReplyDelete
  3. hehehe... camne sy bole baca nephelium MUTALIB... hahaha... rasa heran je buah ape nama MUTALIB tu... ;p
    okeh... saya akan ingat nama saintifik pulasan tuh sampai bila-bila pun... ;p

    ReplyDelete
  4. kak, saya suka giler ngan buah pulasan ni kak...
    kat KL mana nak dpt ek kak?

    ReplyDelete
  5. erk... tak pernah Aini makan pulasan... nak ler rasa jugak!

    Tapi, rambutan tu selalu ler.. feveret lagi!!

    ReplyDelete
  6. untung ada kebun, leh rasa banyak buah. Sya first time mkn pulasan masa dok KL, mil yg perkenalkan

    ReplyDelete
  7. wah2 yg x tahan buah pertama tuu .. kami panggil buah pulasan .. manis kann huhuh mana nak cari nie huhuh

    ReplyDelete
  8. susah nak dapat buah pulasan tu kat area lembah klang, dah lama tak makan, terliur la plak....bestnya ada dusun buah-buahan

    ReplyDelete
  9. kak yan...
    sy pun suka buah2an tempatan...paling suka pisang...yg bermusim lagi laaa...nenek sy pun ade tanah sekangkang kera, tanam mcm2 tapi jarang dapat makan sbb kebun jauh dr rumah...org lain dah amik dulu...huhuhu...kampung akak kat pontian kan???

    ReplyDelete
  10. lupa lak...emel sy: teddy_bear3282@yahoo.com...akak add ym sy pun boleh kak...kak lg satu, sambal setan tu takde resipi ke???rasa mcm dah lama jek mintak...hehehhe...tak ingat dah ntri yg mane...tapi ade family akak yg pindah umah baru tuh...

    ReplyDelete
  11. Kak yan...terliur tgk buah2 ni..dah lama x merasa direct from kampung..beli tak sama..

    n saya panggil tutuh pulasan..:)

    ReplyDelete
  12. kak yan ni kejam la untuk warga perantau mcm saya.. cemana ni dah rindu dengan buah buah ni sume.. patutkah saya balik malaysia sekarang jugak.. hahaha :(

    ReplyDelete
  13. pelik nama dia yek
    kalau pulasan mmg fav ati
    tapi susah betui nak jumpa
    buah nikan....

    untung kak yan
    dapat kiriman khas lagi

    ReplyDelete
  14. Amboiii..macam2 ada yg tak tahan tu tak yah balik kampung, buah tu dideliver mai ke bandar...canggih...hehehhe ( kalau selalu ayat abah kat kampung; hampa nak makan durian mai la balik kampung )....

    ReplyDelete
  15. Ha dulu k.yan,jiran kg aina nih tanam pokok pulasan..lebat2 buah dia gerammmmmmmm..tiap kali balik sekolah capai n petik buah tuh makan!!hahah nasib lew jiran tuh bggggg..sapo nak amik jo la kata eh..kami aper lg..hehehe..zaman dulu2..la ni pokok tuh dh ditumbangkan oleh tuan rumah..hehehe

    ReplyDelete
  16. "nak pulasan.....nak rambutan kuning tu,eh dusun kat mana nih?"

    ReplyDelete
  17. Sedapnya buah pulasan..lamanya tak mkn..

    ReplyDelete
  18. banyak nya yan..meh la lanting kat sini sikit. hihihih....

    ReplyDelete
  19. yg 1st tu pulasan kan kak...lamenye tak makan pulasan,,,

    ReplyDelete
  20. Nurkass, kalau org kg dia shortformkan. tu yg dipanggil pulas..
    i really love this buah..

    ReplyDelete
  21. Assalam Bro Rozali,

    kita kan kaya bahasa,lagi2 bhs daerah..

    ReplyDelete
  22. Hee..saja2 je bubuh scientific name nya..so boleh tambah ilmu..

    ReplyDelete
  23. Wahidahm sekarang ni kira dah banyak ada lah kalau kena mudiam. tp tak mcm rambutan lah kan..

    ReplyDelete
  24. Kak Seroja, buah rambai tak de..lagipun rambai tak sesedap langsat kan..

    ReplyDelete
  25. Ooo ye ke Aini..siannya u.,. tak pe. nnt2 kalau jumpa, beli lah. But maybe bit mahal..

    ReplyDelete
  26. Syariza, bila nak makan buah bebanyak baru teringt kat kg kan.. hee

    ReplyDelete
  27. Ieda, kami pun panggil pulasan pasal mmg itu lah common name nya

    ReplyDelete
  28. Chik Na, mmg susah buah tu nak dapat.. jarang jumpa.

    ReplyDelete
  29. azian....ada lak nama sama ye.. Akka mmg asal org Pontian.

    biasalah kalau kat kg. org lain tanam, org lain makan..

    ReplyDelete
  30. Zatil, rugi kalau ada org tak suka buah2an tempatan kan..

    ReplyDelete
  31. hee..sian fidah..sabar beb..kalau balik sekarang [pun tak guna. bukan musim buah pun..Musim ujan.

    ReplyDelete
  32. Scientific name mmg selalu pelik. tp yg penting sedap..

    ReplyDelete
  33. Fadzli, kalau dikirim mmg lagi sedap beb..free lagi.tinggal ngap.

    ReplyDelete
  34. Ooo curi buah ye.. mmg nak kena tangkap cahaya aina ni..

    ReplyDelete
  35. piasara, boleh aje nak makan apa. asalkan musim nya..

    ReplyDelete
  36. Alida, buah yg sukar dapat dan mahal.

    ReplyDelete
  37. Mummy syafie..sat no... nak bg lah ni.

    ReplyDelete
  38. Maya, akak pun dah lama tak makan.

    ReplyDelete
  39. Azian, sorry ni hah recipe sambal setan..


    http://yan-yanjournal.blogspot.com/2010/05/sambal-balior-sambal-setan.html

    ReplyDelete
  40. wauuuu!! meriahnye buah buahan :))

    yummyy!!

    lame dah tak pegi jengok dusun rasenyer. slalunyer nak beli buah2 kampung nih juz kat pasar malam sajork. rindu pulak dengan suasana kebun huhuhu

    ReplyDelete
  41. Mmg lain sangat2 kan makan di dusun dgn yg berbeli.. Dusun makan sampai muntah2..

    ReplyDelete

cliks..cliks