cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, December 20, 2010

Kenduri Kawin Cucu Saudara - Part 2..

Sambung cerita rewang di kampung Hubby.
Malam rewang tak pergi pun. Just lepak kat bilik. Migraine. I stayed at Vila Anjung Seri, D'Palma, Kuala Selangor. Ni memang tempat kami anak beranak stay kalau balik kampung Hubby. Bukan tak leh bermalam rumah saudara mara, tapi rasa malas nak menyusahkan diarang. I noticed that hotel ni needs some improvement lah.. Toilet agak berbau. Aircond pun needs service. Time ni lah yang selalu i ingat kat Tegal Sari, Ubud, Bali. Datang lah 5 tahun akan datang, bilik tetap maintain.(Jadi jangan mare kalau i kata i suka Bali..heee.) Ni lah masalah orang kita, tau bina tapi tak tau maintain. Hopefully next time, i mean, next year dah ok. Swimming pool pun dah makin besar. So, 'anak - anak Sidek' boleh terjun itu kolam...hee...
Dua tiga tahun lepas kitarang selalu stay di sini. Tetapi sejak diserang oleh monyet - monyet liar di kawasan ni, terus kami tak stay di sini. Kawasan ni agak dekat dengan kawasan hutan. Kalau ikut - ikut kan i suka di area ni lagi. Pasal banyak pokok - pokok. Tapi memang tak boleh bawak makanan. Sure kena serang..
Interior. 2 queen divans with spacious area. This time decor nya ada sejadah dan ayat qursi dan Tafsir al quran.
Last time pergi sini, ada money plant as decor kat situ.. This time, apa pun tarak. Then agak berbau..
Masa memula masuk, bilik panas. Aircond tak berapa function. Tu pasal ada yang berlengeng...
Esoknya kami terus checked out dari hotel. Tapi Hubby ajak singgah di Pantimor untuk makan sikit. Hubby kena makan ubat. Tak sihat sikit. Emm dah namanya makan, ye makan bersungguh lah. Kebetulan memang ni tempat favorite kami kalau ke stay di D'Palma.
Hubby memang suka makan Ikan Panggang. So, ambil Ikan Pari Panggang.. Abang Irfan suka betul. Siap acting sambil makan Ikan Pari Panggang. Asam Pedas pun sedappp... Tengok jam almost to 13.00PM. Kena cepat bertolak ni.. Majlis sanding orang Jawa ni cepat selalunya.
Bila kami tiba je, memang pengantin dah nak berarak. Dak kata dah. Rumah pengantin perempuan bersanding pukul 11.30AM lagi. Dekat je rumah depa ni.
Majlis diserikan dengan pertunjukan silat dan kompang yang disertai oleh anak - anak remaja kampung. Bagus gak activities diarang ni.. Tak de lah melepak tak tentu pasal.

Sebelah rumah pengantin ni ada ladang getah...suka sangata tengok.. Bersih sangat.
Jumpa lak my SILs di sini. Tak singgah pun rumah diarang ni. Hubby tak berapa sihat.
Kami bertolak balik almost at 15.40PM. Tapi sempat lah menyinggah di Pasar Malam Pekan Ijok. Memang tak puas hati kalau ke Ijok, tak singgah di sini. Banyak yang kami nak cari..
Ni adalah main reason why kami suka singgah di sini. Nak beli Pecal...
Jarang sangat jumpa kuih ni. I suka any kuih kalau intinya kelapa dan gula melaka macam kuih ketayap lah..Kuih Peria kata makcik yang jual tu..
Favorite Abang 'Imran, Pulut Panggang. Favorite Hubby lak, Tepung Torak. Hubby selalu cakap, arwah my FIL selalu belikan untuk breakfast. Tiba di rumah, kuih ni jadi favorite Abang Irfan.
Pernah nampak Spring Potato ni? Now banyak di pasar - pasar malam. Machine putar ni my uncle jual dalam RM 2500 - Rm3000.. Cam tu lah.. Not bad rasanya. But, mahal lah.. RM2.00 secucuk... Crunchy...
Dah macam - macam beli, balik lahh... Sat lagi nak ngappp... Tiba rumah almost 17.45PM. Doa buat pengantin semoga berbahagia dan rukun damai hingga hujung nyawa. Dikurnia anak - anak yang soleh dan solehah.. INSYALLAH...
*
*
*
*
*
*
Ehhh....pengantin tua tumpang sekaki lah..hee....Moga - moga rumah tangga kami pun umpama pasangan yang baru nikah tu.. AMEEN...

De Palma Hotel in Malaysia.
1. DE PALMA HOTEL KUALA SELANGOR

JALAN TANJUNG KERAMAT,
45000 KUALA SELANGOR,
SELANGOR DARUL EHSAN

Tel : 03-3289 7070 Fax : 03-3289 7080
Email :
dpks@po.jaring.my

2. DE PALMA HOTEL SHAH ALAM
JALAN NELAYAN 19/158, SEKSYEN 19,
P.O BOX 7511, 40718 SHAH ALAM,
SELANGOR DARUL EHSAN

Tel : 03-5542 8080 Fax : 03-5542 0492
Email :
dpsalam@po.jaring.my
3. DE PALMA HOTEL SEPANG
BANDAR BARU SALAK TINGGI,
43900 SEPANG,
SELANGOR DARUL EHSAN

Tel : 03-8706 2020 Fax : 03-8706 3030
Email :
dpsepang@po.jaring.my
4. DE PALMA HOTEL AMPANG

JALAN SELAMAN 1/2,
68000 AMPANG,
SELANGOR DARUL EHSAN

Tel ; 03-4270 7070

26 comments:

  1. hehe..tgh terliur tengok makanan kat pasar malam tu tiba2 tergelak tengok gambar pengantin...semoga hari2 akak tetap seperti pengantin baru...:-)

    ReplyDelete
  2. sedapnya pecal tu..
    kalau di Kg akak kuih peria tu intinya kacang hijau.

    ReplyDelete
  3. Salam Dil,

    memang sedap2..murah pun murah lah kan..kg..

    Awat tergelak??.. dah tak come kan.. badan bukan masa pengantin dulu...terima kasih Dil. INSYALLAH..mudah2 an ye..

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Kasihredha,

    oo ye ke kak.. Tulah saya rasa pun saya penah makan yg intinya kacang hijau tu..

    ReplyDelete
  5. no no dil bukan gelakkan akk...cuma ingtkan akk letak gmbr pengantin cucu sedara tu..tup2 gmbr akk...tu yg glk..maaf ye kak..xpe..akk ttp comel tau....:-)

    ReplyDelete
  6. hi kak yan, salam kenal dari saya. singgah tinggal jejak ni. saya dah follow akak, kalu sudi jom follow saya plak. sudi2 kan lah ye..

    selamat berkenalan di alam maya. jgn luper tau..

    ReplyDelete
  7. Salam Dil,

    ooo ye ke.. Alahhh terlebih perasan lak akak...Tp mmg betul lak Dil, dulu my pinggang secekak je tau.. Now 3 cekak..heee...

    ReplyDelete
  8. Salam Nieza,

    tq dear sal sudi follow. akak follow u back ye.. Wah.. nieza pun suka jenjalan dan memakan ye... Kita serupa...

    ReplyDelete
  9. pengantin yg bawah sekali tu, sanding jugak tak?
    hehehe :)

    ReplyDelete
  10. hahahha jakun jap tgk spring potato..ni yg x sabo nak balik mesia.

    ReplyDelete
  11. Salam h4ni3,

    akak memang tak ada majlis sanding2 masa kawin dulu.. Takat mkn beradap ada lah...

    tu yg inter frame..hee

    ReplyDelete
  12. Salam Lela,

    sabo2..nanti2 sure ada memacam lagi..

    ReplyDelete
  13. Kak Yan, sblum kenduri dah makan dulu... sampai kat majlis dah kenyang la...

    ReplyDelete
  14. Salam EjaMaria,

    tulah..pasal hubby nak makan ubat. Memang akak tak makan langsung kat umah org kawin. Just makan bubur pulut hitam je..

    ReplyDelete
  15. wah ni pun bynk mknn...ni rasa lapar ptg2 ni...kena cari biskutlah..

    ReplyDelete
  16. salam kak yan...
    Seronok tgok entry ni kak yan...meriah dengan makanan hehehe

    ReplyDelete
  17. Salam Erienz,

    lagi 2 kalau hujan kan.. Sedap tu biscuit cicih teh panas.

    ReplyDelete
  18. Salam Leena,

    biar kita sama2 put on weight..haa..haaa...

    ReplyDelete
  19. wah unik lah kuih peria tu, sekali pandang memang nampak mcm peria kan.. :)

    ReplyDelete
  20. kak yan...cantik chalet2 tu tp rugi la tk maintain kan? hehe. KS mmg kayo dgn makanan eh.. hiks

    ReplyDelete
  21. Salam LofL,

    tulah.. i pun suka kuihnya..sedappp..

    ReplyDelete
  22. Salam Cyana,

    dulu akak suka gak duk situ sal ada connecting room. Tp tulah... tak maintain langsung. Tilam pun nipis. Extra bed pun menyedihkan.So, then kitarang selalu guna Villa. Selesa.

    ReplyDelete
  23. ameen..buat kak yan!

    cantik lah resort tu
    boleh bg contact no. tak? TQ..

    ReplyDelete
  24. Salam Ati,

    yang di K selangor ni better ati stay kat villa. cantik dan selesa. Chalets tu dah macam buruk je. Ni add nya

    Jalan Tjg Keramat, K Selangor

    Tel:03-3289-7070

    ReplyDelete
  25. sukanya kuih ngku tu !!

    dulu2 selalu ada kalau malam berinai di kampung emak di melaka..

    ReplyDelete

cliks..cliks