cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, December 22, 2010

Place to stay kalau ke Mount Kinabalu.

No food story just nak cerita pasal places. Walaupun sudah berkulat ceritanya. Yelah cerita bulan November, 2009. Sebenarnya i nak letakkan some of the pictures yang Hubby tangkap while he visited site kat area Gunung Kinabalu, Ranau. Client nak buat resort kat sana.

He borrowed my camera while i busy shopping kat Filipino's Market.. Malas nak ikut. Yelah orang keje. Sebenarnya masa tu Hubby sakit kaki tapi terpaksa pergi gak. Cari makan beb...Itu pasal teman dapat ikut dia. Last minute decision. Hubby ajak, i lompat je. mahal masa tu fare ke KK. Almost RM800++ untuk i sorang. Hubby sponsored. Heee.. Tolong jaga dia lah kan..

Hubby guna wheel chair. Sebenarnya bukan teruk sesangat lah. Cuma kan jauh sangat nak ke kapal tu. Takut tambah teruk je kaki Hubby. Lagipun "OKU" diberi keutamaan untuk keluar lebih dulu..heeee...
First.. hotel managed by Sutera Sanctuary Lodges adalah Kinabalu Park . Meleleh ayaq liuq dok tengok gambar - gambarnya. Lagi meleleh bila tau regenya untuk satu malam.
Pandangan dari luar.
Gambar ni diambil dari luar sahaja pasal client lupa nak bawak kunci. Tapi dari luar pun nampak cantik sangat. Nak tau berapa rege nya satu malam, ehemm..ehemm.. RM4000. Ada butler sekali. Ada 3 bedrooms, 2 lagi ada 2 singles. My fren yang juga fren pada client pernah stayed here for free. INSYALLAH i pun teringin nak stay kat situ..Mudah - mudahan FOC..heee..
Spacious sangat
Suka sangat. Banyak white color.
Fireplace for cooler night. Katanya 16 Celcius.
Second time bila Hubby pergi recently, baru lah dapat masuk ke Kinabalu Park Lodge. Some photos to be shared.
Bilik yang ada 2 single beds

Kitchen. You have your own butler who could prepare your breakfast. See... boleh berangan kita...
Fireplace
Satu lagi adalah Mesilau Nature Resort. Harga yang ni bit murah. RM2500. Ada personal butler gak. Ada 2 bedrooms. Paling murah pun dalam RM 1200 cam tu lah.
Master bedroom

Toilet


Cantik....
During first trip tu, Hubby ada gak ambil gambar hotel - hotel di sekitar which not managed by Sutera Sanctuary Lodges lah. Layan je lah ye..
Kinabalu Pine Resort. Price nya agak reasonable lah...
Kinabalu Pine Resort ni now dah officially certified as Halal hotel. Kira kita rasa selesa lah sikitkan bab makanannya. All the chalets nya boleh nampak terus Mount Kinabalu. Best kan..
Add ImageWaktu dinner sure sejuk. So, it serves steamboat gak. Boleh lah makan dengan berselera.
Puncak Borneo Resort recently open to public.
Sambil - sambil kita cuci mata ye dengan warna - warna segar dari gunung. Suka tengok bunga - bunga kat sini. But some Hubby tangkap blur lah..
If i m not mistaken, ni jenis Lily...

Sebelum ke airport, kami diundang untuk dinner bersama. Merasalah dinner di Pacific Sutera also managed by Sutera Harbour Lodges sambil melihat matahari terbenam. Yang bestnya our place mengadap marina dan terus gak nampak Manukan Island.
Sambil makan sambil berangan kalau - kalau boleh punya itu satu yacht. Kot - kot lah.. Kalau tak pun tongkang...heee
This hotel terletak di sebelah kanan The Pacific Sutera. ALHAMDULLILAH setelah kenyang, kami berangkat ke airport. INSYALLAH nanti kami datang lagi..

32 comments:

  1. Kak Yan..teringin benar nak ke Sabah tu. masih belum berkesempatan.

    ReplyDelete
  2. Salam Cyana,

    best tau.. Tapi tulah..akak memang dah pegi sana dua kali. tp tak ke mana pun just kat town je.. Hee..

    ReplyDelete
  3. kalau dapat sebijik rumah mcm tu besttnyer.... perghh walaupun mahal berbaloi la 4000 satu malam, tp fida mesti tak mampu punya...satu bulan gaji pun tak cukup nak bayar...err..;)

    PS: tak pernah jugak ke sabar.. teringin.

    ReplyDelete
  4. cantik tempat ni cuma mahal..kalau de masa nak juga gi sabah..tpi kena cari penginapan yg berpatutan..huhu

    ReplyDelete
  5. Kak yan,
    kami selalu stay kt Heritage (formerly known as Perkasa Hotel). sy suka tinggal kt situ, first Lantai dia ada carpet (tak sejuk sangat kalau nak mandi kan) hehehe... kalau tinggal kt Kinabalu park n mesilau I tell you.. CONFIRM sy tak masuk bilik mandi.

    Selain tu ada satu lagi hotel yang best kak yan .. Celyn Hotel (antara hotel yg berada d salah satu puncak tertinggi d Kundasang). Tapi malangnya jalan nak ke arah Celyn Hotel tu agak menyedihkan..

    nanti kalau saya berkesempatan *ada bilik hotel lagi d kundasang, almaklum hujung2 tahun ni jalan harap walk in utk hotel.. at least kena booking awal2... WALAUPUN kinabalu park yg berharga 4000rm semalam tu...* sy akan wat entry pasal hotel celyn n perjalanan ke sana.

    mana tau kak yan nak test ke situ plak...

    ps: oh ye.. sy tinggal kt sepangar bay... dkt je dgn Nexus karambunai resort... datang nanti singgah le ke teratak pinjaman sementara saya ye :)

    ReplyDelete
  6. kak yan...
    tak mampu la nak tdo 1 mlm 4K!!!
    saya tdo kat rose cottage tu hah masa g sana...murah jek...
    heheheheh...tapi sabah mmg best!!!!

    ReplyDelete
  7. kak yan...
    tak mampu la nak tdo 1 mlm 4K!!!
    saya tdo kat rose cottage tu hah masa g sana...murah jek...
    heheheheh...tapi sabah mmg best!!!!

    ReplyDelete
  8. jom singgah my new blog n being my followers too...tq

    http://mummylovepink-lovely.blogspot.com/


    and

    jom singgah my shop blog...tq

    http://mummylovepink-shoppaholicblogspot.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Salam Fida,


    mahal kan? akak sendiripun berkira2 gak. Sayang beb.. Kalau nak gak kena share dgn family lain.. Harap2 dpt FOC nanti...

    ReplyDelete
  10. Salam Sal,

    tu lah rugi hari tu masa hubby p Kundasang tu tak ikut. Cuma tgk gambar je.

    Rasanya mmg banyak yang berpatutan. Macam Pine Resort tu.. Cantikk..

    ReplyDelete
  11. Salam Effa,

    sejuk sangat ye.. mmg tak mandi lah jawab nya..hee..Nanti Hubby akan buat satu resort kat area tu tau Effa. Leh lah Effa try. Akak nak try pun nanti2 lah..

    Ooo nnt akka boleh lah singgah rumah Effa. Alahhh bestnya Karambunai tu.. Katanya lah kan.. regenya pun best kan...

    ReplyDelete
  12. Salam Azian,

    mengikut akak, ikut lah kemampuan kita. Yang penting kita selesa dan bahagia..betul tak?hee...akak pun belum ke sana pun. Cuma di KK. Tinggal di Promenade Hotel je..

    ReplyDelete
  13. Salam kenal gak Mummy (how should i call u)..

    nanti akka p n folow ye..

    ReplyDelete
  14. sabah memang best..
    saya baru smpi sana sekali...
    stay kat kundasang (sejukkkk kalah CH) & town KK ...

    ReplyDelete
  15. dah lama tak gi KK...windu plak!!
    cantik tempat yg akak gi ni.. i like!!

    ReplyDelete
  16. Salam kak Yan, menangis tengok hotel nie, tapi memang best gilerrr.But 1 day BSB mesti sampai jugak kat sana nanti, insyaallah. Akak kedai akak tutup kul berapa? Tapi tak tahu lagi bila nak p sana, But tq 4 ur offer.

    ReplyDelete
  17. Salam Suzi,

    akak penah sampai in 2006. Takat p town je. Ingat nak explore Mount dia. Baby lak muntah2. Stay kat hotel je. Then kali kedua ikut hubby. Akak shopping je lahh..hee

    ReplyDelete
  18. Salam h4ni3,

    kalau gitu kumpul dulu untuk setahun.. Ok tak?

    ReplyDelete
  19. Salam Leez,

    best kan kalau leh explore sana. Akak masih berhutang cuti ke Sabah dgn anak2.. Nak ke Manukan Island.

    ReplyDelete
  20. Salam BSB,

    jangan nangis yang. Akak suka semangat BSB. Mcm akak. Sure one day leh g sana gak.

    kedai bukak at 10.00am till 9.15pm (Mon - Sun)

    ReplyDelete
  21. Salam Ieda,

    memang cantikk.. Aka pun suka.. Lagi suka sangat dgn regenya,,heee

    ReplyDelete
  22. Kak Yan,

    KK saya tak pernah sampai lagi.

    menarik jugak tapi kena cari resort atau hotel cheapsket lah kak...

    mahal sungguh tu.. hehe..

    ReplyDelete
  23. Salam Azrina,

    mmg mahal kan.. alahh banyak kat KK.. Tune hotel pun ok...

    ReplyDelete
  24. ehhhhhhh

    teringin g sabah. nnt nak pegi lah! cam bes. wuwuwuuw

    T_T

    ReplyDelete
  25. salam kak

    manje tak pernah lagi sampai ke KK... teringin lak nak ke sana ~

    ReplyDelete
  26. Kakcik dah masuk ke tempat yang Yan tunjukkan itu termasuklah penginapan yang berharga RM4K semalam tu - masuk sahaja, bukan menginap! Kami menginap di sebelahnya - Pine Resort tu...

    ReplyDelete
  27. Ops! silap - bukan Pine Resort - tapi kami menginap di Hill Lodge dan kemudiannya Peak Lodge di bawah pengurusan Sutera Sanctuary Lodges. :)

    ReplyDelete
  28. Salam Miss B,

    memang best. Akak sendiri banyak miss activity kat sini.

    ReplyDelete
  29. Salam Manje,

    cari je nanti tambang murah AA. Pegi lah, best..

    ReplyDelete
  30. Salam Kakcik,

    best ye Kakcik.. Sejuk sangat kan..
    Sutera Sanctuary Lodges ni sebenarnya Sutera Houbour manage. Memang cantik2 dan boleh tahan rege2nya.

    ReplyDelete

cliks..cliks