cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, December 19, 2010

Kenduri Kawin Cucu Saudara - Part 1..

Aiikkk!!! Baru masuk 40 carats kok dah ada cucu. Sebenarnya pengantin merupakan cucu arwah kakak Hubby. So, i jadi Nenek Glamer lah.. Ok lah nak cerita pasal majlis kahwin orang Jawa di Kuala Selangor. Diadakan di Kampung Saga, Ijok. Selalunya orang Jawa ni mengadakan majlis selama 2 hari. Di sini majlis bermula on Saturday, Dec 18, dan Sunday Dec 19. Kebiasaannya persandingan adalah pada hari kedua.
Tema - Maroon.
Kami tiba di majlis lebih kurang pukul 16.15PM. Skipped lunch, sure lah kami lapar bila tiba di majlis orang ni. Apa lagi... pulun dulu.. Basically, masakan Jawalah yang dihidangkan macam Tumisan, Urep, dan Ayam Masak Merah. Kebiasaannya lah..
Ayam Goreng Berlada
Paru Goreng sebagai hidangan tambahan
Tom Yam pun hidangan tambahan
Tumisan
Urep atau Kerabu Pucuk Ubi..
Waktu malam pula selalunya ada lagi hidangan tambahan sebagai jamuan tetamu. Para jemputan yang sudah hadir pada petang atau malam, kebiasaannya tidak datang lagi pada keesokan harinya. Berlainan dengan saudara masa dan rakan - rakan terdekat lah.
'Kendarat' panggilan pelayan bagi orang Johor. Tapi di sini dipanggil 'Penangah'. Kalau Johor 'Penangah' panggilan bagi yang bekerja di bahagian dapur. Terutamanya bagi lelaki.
Pengantin lelaki ada bela kambing. Dua ekoq akan tumbang untuk majlis esok...Comel - comel kambing ni..
Berehat sebentar. Sat lagi ada masakan yang perlu disediakan.
With my SIL
Satu lagi i noticed that, diarang suka dengan Karaoke Session ataupun Life Band. MESTI ada.. For me, bingit.heee.. tak leh nak sembang dengan sedara mara or kengkawan kalau ada benda ni.. Uppss!!! Sorrryyyy...
Lebih kurang pukul 17.30pm kami beransur dan terus menuju ke Kuala Selangor. I made a reservation di D'Palma Kuala Selangor. Tujuan nya umpama 'Sambil Nyelam Minum Air'. Yelahhh..anak - anak bising tak dibawa ke mana - mana during school holiday. Depa ni kan suka berendam di pool. So, dah terlanjur ke area ni, kami tidur di sini. TAPIII...malang sekali 'Pool is under construction'. sian diarang.
D'Palma Hotel, Kuala Selangor
After check in, kitarang terus ke Pasar Malam. Hubby berhajat nak rewang lagi malam ni. But not me. Migraine sangat. So, we decided beli something for me untuk dinner. Kalau ikutkan dah kenyang..Biasalah..Nafsu serakah dengan makanan..heee....
Jeng..jeng..jeng.. Food Hunter dah sampai...
Bila nampak Rojak Buah, sure i beli. Favorite. Cuma sedap atau tak je..
Tak payah nak ke Terengganu, di Kuala Selangor pun ada Sata. Abang Irfan suka Sata.
Semuanya nak makan Nasi Lemak ni. Mahal. Tapi presentation menarik sangat. Kami beli Nasi Lemak Ayam, Udang, dan Kerang. Pandai kakak ni cipta kelainan. Nasi nya pun not bad.
Ice Cream buatan sendiri. Memang suka bebudak lah kan..
Kuih - muih tradisional. Kata Pakcik yang jual ni depa dah nege almost 26 years. Penat dah katanya. Nak pencen. Sedap - sedap kuih nya..
Tiba this part, best sangat bau kopi. Mesin kisar kopi.. Tapi teman tak kose nak beli. Teman pakai yang sachet je..
Anika air..Tempting
Almost nak maghrib dah. My kepala pun bagai dipalu. Tak sabar nak sampai hotel. Pening sangat.. Nak lepak di bilik. I took Villa Anjung Seri. Puan Seri nak berehat lepas ni. Biar Hubby je yang rewang. Laa..laa...

26 comments:

  1. ASSALAMUALAIKUM Yan..musim cuti banyak walimatulurus..
    selamat menjamu selera di umah pengantin..mesti sedap2 lauk dan sangat berselera..

    ReplyDelete
  2. uih

    sedapnya sata. suka gila sata. hihi

    ReplyDelete
  3. Eii Aina oso suker sata.tp tk pernah jumpa kt area sini..pernah mkn 2 kali nun kt pantai timur terus jatuh chenta!

    ReplyDelete
  4. kenduri sana sini kan sis ...

    bestnye dpt jejln mcm nie sambil makan2 ... :)

    ReplyDelete
  5. salam kakYan, saya memang hantu sata nie, kat situ sata ada cili padi tak?

    ReplyDelete
  6. Kak Yan..Alin pun dah ader cucu sedara...hehehehe..nenek muda..

    ReplyDelete
  7. selalu nya kalau bab2 kuih muih ni klu orang 'lama' yg buat memang mabeles....yummm yumiiii..!

    ReplyDelete
  8. yan...
    tapak pasar malam tu dah dekat sangat le dgn RTH (rumah tunas harapan)..
    boleh jumpa emak ina dekat situ ada beberapa unit rmh emak ina di unit 2 (bunga tanjung)

    ReplyDelete
  9. salam yan..seronok kan..pi kenduri..akak dulu masa dok tanjung kqarang,..sampai ke ijok..dan BB tu..kalau ada jemputan..akak tak pernah miss..mesti hadir punya..

    ReplyDelete
  10. salam kak yan
    sedapnya nampak lauk2 kampung tu.. tp kdg2 rasa kenduri org kampung lagi meriah drp kenduri2 kat dewan/hotel kan

    ReplyDelete
  11. betnye bnyk mknn...bnyk mknn feveret, ni kalau dtg x tau mkn apa...smua nk rasa...

    ReplyDelete
  12. salam kakyan.. owh berada di Ijok eh? Jgn lupa pergi Bukit Melawati tu. Org KS kalo kenduri meriah..salu gak MIL bawa pulang lauk & telur masin.. tp tk pandai layan sgt lauk jawa.. saya aim ayam jek.. hehe

    ReplyDelete
  13. Salam K Sal,

    lauk 2 orang Jawa ni waktu kenduri ni agak lain sikit. More to kering2.. Sometimes pedas...

    ReplyDelete
  14. Salam Miss B,

    pelikan sata ada kat kg org Jawa..hee

    ReplyDelete
  15. Salam Aina,

    memang susah nak cari kalau kat Pantai Barat ni. Tu yg akak pelik camne area org Jawa boleh ada sata.

    ReplyDelete
  16. Sakan Intan,

    nasib baik akak dapat jemputan tak banyak.. Kalau tak sure susah.. Yelah tengah bz kan kat kedai..

    ReplyDelete
  17. Salam BSB,

    eee..tak percaya lah ada hantu sata.. hee... yang ni memang pedas sikitlah.. tak tau lah samada dia letak cili api. kalau tak sure anak akak tak leh makan..

    ReplyDelete
  18. Salam Maa,

    hee.. saja je akak buat air liuq Maa meleleh..

    ReplyDelete
  19. Salam Alin,

    bukan setakat muda, nenek glamer lagi kan..hee...

    ReplyDelete
  20. Salam Kak Long,

    tulah..bayangkan yang dia dah nege 26 years ago.. Sure mnm sedap.. Memang sedap punn..

    ReplyDelete
  21. Salam Azlina,

    ooo ye ke.. Mana tau nanti 2 boleh berkunjung.. U ada FB tak? nanti i bagi contact num. Mana tau nak beri apa2 ke kat situ, boleh contact ina..

    ReplyDelete
  22. Salam Kak Erna,

    ooo akak dok Tjg Karang ke. Dekat dah tu kan.. Majlis diarang ni mmg penuh semangat ukhwah... tolong menolong..

    ReplyDelete
  23. Salam H4ni3,


    memang lah majlis di kg ni lebih meriah. Kalau kat kg k yan lagi meriah.. Pukul 4 - 5 masih ada tetamu. Kalau hotel ni, glamer je lebih. telalu tertakluk pd protokol.

    ReplyDelete
  24. Salam erienz,

    sampai kelabu bijik mata ye..hee.. makan je semua..

    ReplyDelete
  25. Salam Cyana,

    Bukit Malawati kalau weekends taklehnaik kete. Tu yg malas nak naik. Tak macam dulu2..

    Yelah Cyana, lauk2 org Jawa, tak semua org boleh makan.. Tengok2 org..

    ReplyDelete

cliks..cliks