cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, December 15, 2010

Balik kampung - Part 2

Malam tadi kurang tidur . Risau tengok keadaan my Mommy. She refused to see any doctor. She's really loyal to homeopathy treatment. Tapi yelah..takkan just nak tunggu je kan. At least kalau pergi doctor, kita akan tahu what is going on kan... Tunggu lah sampai tengahari nanti. Apa reaksi my Mommy.
Her right face dah membengkak sampaikan matanya sepet sangat. Macam disengat tebuan. Macam berair lah cam tu. Dia pun tak banyak cakap. Katanya pening sangat. Pinggang dia sakit. She also got fever. Tu yang risau.. Kitarang jelum (basahkan kepala) dengan air sireh campur bawang kecil. Petua ni.
Walaupun bit tired and my head bit dizzy, Hubby tetap ajak go for breakfast. Macam teruk kan. My Mommy sakit kitarang sibuk cari makan. Takkk..habis tu yang lain tu nak makan pagi kan.. So, tempat yang selalu kitarang pergi adalah ke kampung my late grandfather, Serkat which is close to Tanjung Piai, (penghujung benua Asia). I sendiri pun tak pernah explore tempat ni. Yelah balik kampung, sibuk kat rumah lah pulak.. Tak de intention pun nak bercuti - cuti kat sini. Nanti lah...One day maybe..
Walaupun sudah 07.30 pagi, kawasan ni agak berkabus. Malam tadi hujan.. Sejuk je.. So freshhhh....
Kalau lalu jalan ni untuk ke Serkat, we all suka sangat tengok rumah ni. Bit modern lah compare rumah - rumah yang ada di sekitarnya. Upah architect kot or anaknya kerja architect ..heee..Pasal dalam rumahnya ada courtyard.
Kira banyak gak tarikan di kawasan Pontian, khususnya Kukup dan Serkat. So, tengok lah gambar - gambar yang anak bujang i tangkap ni. Banyak gak homestay. That's why banyak warung - warung or kedai kopi. So, food memang tak jadi masalah.
I just wanna share the infos to all. Boleh lah kalau ada yang plan nak ke sini. Rasa- rasa nya ramai kengkawan sekolah rendah dan menengah yang bukak homestay di sini.
So, berbalik cerita nak cari breakfast tadi kan..Malas lah nak masak - masak pepagi kat rumah. Memang tu lah tabiat kitarang kalau balik kampung. Pepagi dah exploring for the food kat kampung - kampung. Murah pun murah, sedap pun sedap..Selalunya sambil kitarang tunggu kakak warung tu pack kan untuk kitarang, kami blasah dulu kat situ..heee..
Tapi pagi ni kitarang tak makan kat sini. Cuma tapau untuk orang di rumah. 12 keping semuanya. Warung ni sebelah pejabat Homestay tu...
Lepas tapau, kitarang saja - saja je melalut ke Tanjung Piai. Tak sampai pun.. Just di sekitar - sekitar tu je. Singgah di sini kejap beli Keropok Lekor. Bayang kan bukan Kelantan, bukan Terengganu. Ni Johor ada keropok.. Betullah pepatah "DI SITU ADA KEMAHUAN, DI SITU ADA JALAN". Sedap keropok lekor ni..
Warung kuih ni kami beli Nasi Lemak RM0.50 gak. Ni di area Tanjung Piai.
Nasi Lemak Bungkus ni just RM0.50. Sedap lak tu. I tak makan lah.. My Hubby and Abang Luqman.
Hubby dah bersedia..
This is mine. Roti Canai nya boleh tahan lah...Sedappp

Next N3 i cerita pasal my mom's condition after admitting at the hospital and makan tengahari kitarang lak. Hee..makan tak lupa tu...

25 comments:

  1. perghh!! you're making me hungry la kak yan! Am in the office - tak sabor nak balik... cari roti canai jugak lah! :P

    ReplyDelete
  2. Salam Niza,

    pe khabar? wah best nya awak jenjalan ari tu ek..

    kat kampung roti canai besar2.dan murah...

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. kak yan orang kukup ker?
    kampung kite pontian jugak
    parit patah.. kena masuk ikut simpang balai polis tu
    tp lama dah tak balik.. tok nenek semua dah takde

    ReplyDelete
  5. salam kak yan.salam kenal ya
    thanx drop by kat shoutmix n folo

    ermm..bila tgk ur mum tu, teringat suami sy..dulu dia pernah kena camni
    mula2 g kenek biasa kate kene gigit serangga berbisa..
    tapi makin teruk
    then kami refer DEMC..pakar
    doc suspect sinus
    after x-ray bagai nampakla ade cecair blocking dalam muka dia..

    mmg kompem ade sinus!
    after treatment..1 week camtu, alhamdulillah dh ok

    mmg sy seram tgk suami sy sbb hampir tak kenal. jd bengkak muka dia..

    hope ur mommy cepat sembuh ya..aminn

    ReplyDelete
  6. Salam Hanie,

    yupp.. orang Kukup. Balik sana jarang2.. Selalu nya setahun sekali je. Pasal parents selalu mai umajh akak.

    Parit patah tu kat Parit Masjid ke?

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Salam Rose,

    rasa- rasa akak pun sinus. Mak akak memang ada masalh dengan ENT. selalu refer DEMC. Mungkin salah satu sebab lah. Dia pun cakap ada benda gigit kat bawah jaw dia..

    INSYALLAH

    ReplyDelete
  10. a'ah..suami sy refer pakar ENT la tu. ooo ada benda gigit ye? cam suami sy plak tetibe je dia bengkak2..

    one more thing, doc suh selalu bersihkan tempat tiggal agar takde habuk..start dari pada tu, sy vakum umah hari2..mmgla penat. tapi nak wat camne umah mmg jenis kuat berhabuk

    td nak komen pasai tg piai tu
    suami sy ajak g sana..tapi teringat2 cite2 kat majalah mastika..rasa cam seram lak..wekke..

    nampak bes la tempat tu kak..nasi lemak 50 sen? wow
    mane nak cari lagi rege camtu kan?

    ReplyDelete
  11. Salam Rose,

    ENT dengan Doc Razak kan? Doc mak akak lah tu. tiap bulan refer dia.

    Tjg Piai boleh tinggal kat water chalet dia.. Alahh... tak yah lah nak seram2 . Tak de pe nya, Cuma jangan jahat mulut je kot..heee..ada momok ye.. Makan kat sana murah2. Esp. kat warung2..akak suka makan kat situ - situ..

    ReplyDelete
  12. kak yan, saya doakan semoga mak kak yan cepat sembuh.Aminnn

    ReplyDelete
  13. orang johor rupanya kak yan ni yer...!


    moga2 mak kak yan cepat sembuh....!

    orang tua memang susah kalau diajak kehospital...!

    ReplyDelete
  14. Salam Kak Long,

    Akak orang Kg Permas Kelapa, Kukup, Pontian, Johor..heee..

    ALHAMDULLILAH cepat kami hantar dia ke hospital. Kalau tak bahaya..

    ReplyDelete
  15. Yan..
    terima kaseh berkongsi maklumat mengenai tanjung piai...
    memang pernah dengar tapi takda sedara mara nak jalan-jalan kesana. Tapi bila ada homestay ataupun chalet.. boleh jugak bercuti dengan keluarga...Insya'Allah..
    semuga kesihatan mak yan bertambah baik...

    ReplyDelete
  16. Salam kak,

    dont worry about accommodation. Banyak sangat. Kat town Pontian ada banyak hotel2 yang affordable. Kat Kukup pun ada resort (Kukup Golf Resort) and di Tanjung Piai itself ada hotel macam water chalets. No worries..

    ReplyDelete
  17. yan..masih ada nasi lemak 50 sen?bagus tu..camana perkembangan kesihatan mak Yan?semoga cepat sembuh.

    ReplyDelete
  18. Salam Kak CM,

    tulah macam tak percaya kan. siap ada ikan goreng selar kuning tu. Nasi pun banyak.

    mak ALHAMDULLILAH.. bertambah baik..

    ReplyDelete
  19. Orang Johor rupanya Kak Yan..


    Kesian tengok mak akak. Semoga cepat sembuh..



    Sinus boleh jadi bengkak macam tu ke kak ?

    ReplyDelete
  20. as salam Yan,

    terima kasih sudi singgah dan follo blog ibuintan..

    Tanjung Piai.. suka tempatnya, pernah sampai dua tahun sudah... sewa chalet di Tg Piai ..water chalets tu .. makanan pun murah dan okey..

    keropok lekor tu pun dah try.. memang sedap

    ReplyDelete
  21. ye kak yan
    pt patah masuk ke dalam sikit drp pt mesjid =)

    ReplyDelete
  22. Salam Azrina,

    yes dear.. Akak orang Johor. Since 1984 dah tak menetap di kg. Yelah belajar kan. Sebelum kawin menetap balik di Johor pasal mengajar. Just 2 tahun. Then kawin, ikut suami lah. Suami lak org Selangor. Now di Shah Alam.

    ReplyDelete
  23. Salam Ibu Intan.

    Ye ke kak.. Malunya. Sy asli kg tu pun tak penah tidur kat chalets tu.. Nantilah one day.

    Bestkan kak keropok lekor tu.. Tiap kali balik kg mesti beli dan bawak balik sini.

    Thnaks gak kat akak pasal sudi follow sy.

    ReplyDelete
  24. Salam Hanie,

    akak ni nama je org Pontian, Johor. Bukan tau sangat tempat2 kat sana tu. Dah lama tinggal kg. Balik pun sesekali sebab parents akak selalu dtg umah. Balik raya je atau ada emergency. Macam ni lah.. Mak sakit..

    ReplyDelete

cliks..cliks