cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, December 29, 2010

Jom p Masjid Besi

Pernah sampai ke Iron Mosque atau Masjid Besi atau Tuanku Mizan Zainal Abidin Mosque? I believe ramai yang dah pergi. Mana - mana yang belum pernah, jom tengok gambar - gambar yang i tangkap masa berkunjung ke sana. Pergi dah lama. Dah buat N3 pun. Tapi N3 sepintas lalu. Nak bagi details sikit tang gambar - gambar. So, boleh lah kita share infos.

Merupakan masjid ke dua selepas Putra Mosque. Masjid ini dibuka kepada public since Ramadan 1430 dan dirasmikan oleh Yang Dipertuan Agong Sultan Mizan. This mosque can accommodate almost 20k people in one time. Dibina dengan menggunakan lebih kurang 6000 steels. Some infos boleh dilihat di blog En CD Hudson.

Dari parking lot dengan menaiki tangga ke Dewan Solat.

Tab ni cuma hulur tangan je. Air pun keluar.


My Mommy memula tu dok lah picit sana sini. Mana air nya tak keluar - keluar ni..Hee..Sian dia.

Kubah yang menarik sangat.

Mimbar...

Anak sapa lah tu...Orang sembahyang , dia bersilat lak..
Uppsss!!! Abang Irfan sembahyang lahh..
Dikelilingi air. So, jadi sejuk.
Di sekeliling masjid ini tidak ada dinding. So, memang windy. Dan juga nampak kawasan sekeliling.
Bahagian luar.
Sempat lak berdua - duaan kat sini...
Emmm...diganggu gugat oleh 3 Abdul ni..
Tak melepaskan peluang gak.
Kaum Adam bergambar.
Entah apa yang kami pandang kat atas tu ntah.. tengok structure building ni lah kan. Dapat view dari architect tua gak tu.
Mak sedaras dengan anak sedaras

Orang dah pergi ke parking, kami dok sibuk memosing. Hubby tanya kenapa lambat, i jawab pergi toilet lah yang...heee... Sowiii...
Eemm... nak cite pasal makan jugak ke... Tak payah lah kan.. Lain kali kita cite...This time layan je lah gambar kami..Zassss!!!!(pinjam Melodi sat)

22 comments:

  1. Cantiknya...belum pernah sampai lagi kat sini.

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Kasihredha,

    best kak tempatnya. Sejuk je rasanya. Tak macam di Putra Mosque (bit stuffy kalau tak ada fan) kat sini, air dia mmg best pasal terbukak...

    ReplyDelete
  3. salam yan...

    ummi blm pernah sampai ke sana lg...
    nampak kat gambar tu mcm menarik jer ... hai , bila ler masa nya ummi akan ke sana nie ....

    ReplyDelete
  4. aslmkm kak..tgh hti gundah gulana tgk gmbr masjid ni terus terubat hati..x sbr nk blik...:-(

    ReplyDelete
  5. salam kak
    memang cantik la masjid ni
    nanti kalau ada kusus kat area2 KL nak g r masjid ni..=)

    ReplyDelete
  6. yang kat putrajaya tu ke kak yan..selalu dengar orang cter jer..tak pernah sampai pun lagi..

    ReplyDelete
  7. cantiknye
    tak penah g lagi
    mesjid putra tu selalu la
    nnti nak bawak mak sy p sana la
    sure dia suka

    bila tgk yg paip air tu..ulur tangan kuar air kan..teringat mesjid negeri shah alam..tapi skang semua dah rosak.
    guna manual aje

    ReplyDelete
  8. Salam Ummi,

    memang menarik. Masa kitarang p pun baru je dibuka. Masih dara lagi. Bukak bulan posa 2009, kitarang ke sana Feb 2010. I doakan one day pasti sampai.INSYALLAH

    ReplyDelete
  9. Salam Dil,

    kenapa ni..Akak noticed Dil macam ada problem je.. Sabar ye.. INSYALLAH Dil boleh p sini nanti..Jiwa kacau jd tenang kan Dil.

    ReplyDelete
  10. Salam Rose,

    cantik sangat tau. SUka bila ada kat dewan solat tu.. Then siap gamabr2 lagi kat tamannya.

    Malaysia ni jenis can build but cant maintain.

    ReplyDelete
  11. cantik btol

    xpenah g lg la. walaupon dkt putrajaya tu tp jaranggg sgt pegi. hihi

    ReplyDelete
  12. Salam Miss B,

    g lah..best tau. Nanti orang luar dah bersusun p u tak sampai lagi..hee.. tepi telinga je kan?

    ReplyDelete
  13. Tak lah roket... Architects class u.. G lah..

    ReplyDelete
  14. wah2 cantiknya kak yannn .. x dpt tgk dekat .. dlm nie punn dah pueh ati .. mewah sungguh dan gah nampaknya ...

    semoga ramailah org sembahyang seGAH masjid ini ... aminnnnnnnnnnn

    ReplyDelete
  15. Salam ieda,

    memang cantik dan gah. Harap2 gah jugak lah jemaahnya.INSYALLAH.

    one day u leh p sini..

    ReplyDelete
  16. sy sendiri pun baru legar2 kt luar je. Ari tu nk bw sedara masuk sini, tp x sempat dh lewat, masjid nk tutup dah

    lenkali leh gi lagi :D

    ReplyDelete
  17. Salam Syariza,

    aiikkk!! masjid nak tutup? kul bape tu? tak pe len kali, k..

    ReplyDelete
  18. wah cantik2nya pemandangan..
    dan..
    ice cream tu mengancam sungguh keenakkannya..

    ReplyDelete
  19. Salam Kak Sal,

    masjid ni memang cantik kak..baru lagi kan..

    Baskin Robbins? memang sedap sangat kak..

    ReplyDelete

cliks..cliks