cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, April 1, 2011

Tips while you in Bali

Since ramai yang bertanya pasal Bali, i rasa nak buat sedikit N3 pasal trip to Bali. All berkenaan What, Where, When, Who, and How. I cerita serba sedikit pasal Bali. Maybe ada yang naik muntah darah kot bila i bukak topic ni.. But... i just wanna share some tips yang boleh membantu others while travelling in Bali. Maybe orang lain ada experiences or maybe lebih expert. But this is all about my travel in Bali...I dedicated this N3 untuk Hanie (yang baru balik dari Ho Chi Ming tu) dan Wahida, kalau tak silap Bro Rozali pun mentioned nak ke sini. (kalau salah sorry..Ehhh ke Jakarta..).

Ok.. i started travelling in Bali since 2000 after giving birth dan stayed kat sini..Champlung Sari Hotel, Ubud. Berdepan betul dengan Monkey Forest. Sesiapa yang suka binatang, boleh lah ke sini. I memang penakut. Tak pernah sekali ke sini..
Untuk pertama kali ke sini memang i was not really enjoyed pasal teringat kan baby (second one) yang ditinggalkan di kampung yang baru berusia 54 hari. Satu lagi , Abang Luqman demam panas.. So, memang not really enjoyed the moment.

Then in 2007, i and family went there and stayed at Tegal Sari Accommodation, Ubud. Since then i really fall in love with this hotel. Masa ni i hanya ada Nikon FM3 A manual. Maksudnya tak ada copy yang i boleh safe in my computer. Semua kena cuci lah...Ada dalam album. Tak kuasa nak scan lak.

I went to Bali again in 2008 for the third time. Kali ni agak ramai dengan fren and family. Ingat dapat tinggal di Tegal Sari Accommodation, tapi full. Sebelah je.. Sedih sangat. So, kitarang menginap di sini, Padi Prada, Ubud. Then Artini Cottage. ( i tak suka sangat with the furniture dan hotel ni bit old).
Having breakfast by the paddy field. Masa ni Abang Irfan berumur 3 year plus.
Walau the room really spacious, tapi i tak suka this hotel. It was not hygienic. Towel jemur atas rumput. First time gak i makan di Natrabu Restaurant (resto nasi padang) on the way to Ngurah Rai Airport. Masa tu kitarang dah nak balik.
Dalam tahun yang sama, boleh kan i mai lagi ke Bali and stayed at this hotel in August. But this time i datang with frens... Still tak dapat duduk kat my favorite room yang mengadap sawah padi.. and yet.. i still love the tilam and towel..haaa...(dalam link tu my N3 salah perkiraan.. sebenarnya yang the third visit.). Before moving to Ubud, we stayed in, Bakung Sari, Kuta. I took really budget hotel. Bilik..ok lah.. tapi dah namanya budgetkan. Just one nite.. Hotel ni pun agak jauh sikit dari town.

In 2009, i went here again with frens (kali ni lagi ramai). This time i explored some other places like Tanah Lot,

Pura Ulun Danu di Bedugul ( terdapat satu Masjid di atas bukit iaitu Masjid Al Hidayah) .Makan lak di Bebek Bengil Tepi Sawah ,
Sekali lagi i stayed at Superior Room in Tegal Sari Accommodation, Ubud. And dapat room yang best. Super Deluxe.

In 2010, i went there with my whole big family. All together ada 15 people. First day kami tiba we just stayed kat budget hotel di Prima Cottage, Sanur. Sebelum masuk hotel kami makan di Dapur Alam, Kuta. Nak cuba Nasi Bakar, pegi lah ke sini..
Di Dapur Alam.
Again, this time lagi banyak tempat kami pergi.. So, second day kami pergi ke Pura Ulun Danu, Jatiluweh, Tanah Lot, Kintamani untuk Tengok Mount Batur.
Mount Batur yang still active.
Agro Tourism for Kopi Luwak . Cafenya terdapat di lereng bukit. I wonder this place..
Banyak tangga untuk menuju ke gazebo untuk menikmati coffee.
Kami singgah makan di Beratan Restaurant yang terdapat di Saranam Eco Resort, Bedugul. INSYALLAH next year in Feb 2012, kitarang akan stay di Saranam Eco Resort. I suka sangat tempat ni.. One more, this resto serves halal food.

Kemudian untuk hari yang ke empat dan ke lima we had to move out dan checked in to new hotel. Kitarang ke Casa Ganesha, Ubud. I tak berapa suka stay kat this hotel. Staffs tak berapa ramah.. Sebelum kitarang balik, kitarang checked in di    T a n a y a   B e d   a n d   B r e a k f a s t,  L e g i a n  dan sebelum tu kitarang makan di Restoren Sederhana yang terdapat di Ngurah Rai Bypass. Suka sangat hotel ni.. bersih dan simple..I thought kitarang leh spent time dinner by the beach kat Jimbaran. Tapi tak sempat. Tapi kitarang tetap happy...

Ok lah... panjang kan N3.. tapi i nak bagi sikit lagi tips..

a. Ubud adalah tempat yang lebih lembab. So, kalau stay kat sini banyak benda yang u boleh lakukan.Kebanyakan hotel ada sawah padi. Syahdu dan luas mata memandang.
b. dekat dengan Ubud Market atau boleh gak pergi ke Sukawati Market. Dekat je..
b. dekat gak dengan Semar Kuning. Tempat painting yang paling murah dan bermutu.
c. Siapa yang minat bird, boleh pegi Bali Bird Park, Gianyir. I went here in 2007. Entrance fee kalau tak silap kurang lebih USD20, cam tu lah.
balibirdpark4
d. Tempat yang paling murah untuk shopping adalah Tanah Lot. Sambil nak tengok sunset kat sini, shopping dulu.. Cantikkk sangat kat sini.. Similar place adalah di Uluwatu. Banyak monyet. Di sini you leh tengok Kecak Dance. I ni mcm takut sikit. Dance ni jenis panggil2 spirit lah gitu. takut i sama menari nanti....heee...
e. Tempat makan for moslem memang banyak.. Cari je lah Restoren Minang. Tapi kalau dah hari - hari makan benda sama pun tak best gak kan.. You boleh cari di sekitar Kuta, ada resto Ayam Betutu, Ayam Plengkung, Madania Restaurant , Natrabu Restaurant, atau Restoren Sederhana. Paling - paling mudah, u boleh makan di KFC, Pizza Hut, McDonald. Diarang ada Sijil Halal MUIS. Or tengok link di sini.
f. Kalau u ada di area Kuta, u boleh shopping di Galleria (Duty Free Shop). Boleh ke shopping mall Matahari. Melambak Matahari ni di Indonesia.
e. Nak cari sovenir murah pergi ke Kampung Bali atau Krishna. And Krishna is the cheapest. Siap sediakan service packing lagi.
f. Antara Spa yang bagus dan yang murah. Bali Ratu dan Venezia di Ubud.
g.Cuba elakkan bulan Julai dan August onward. This is peak time. macet pun ye...
h.elakkan datang in 5 March sal Balinese merayakan 'Hari Nyepi'. Waktu ni semua orang termasuk tourists tak boleh langsung keluar dari rumah atau hotel..Depa puasa..No activity, no traffic at all on the road and no fire may be lit for 24 hours.
i. i tak suka stay area Nusa Dua, Sanur, Kuta, pasal di sini rame Bule ( mat salleh lah). rimas bijik mata..hee
j. k lah.. dah banyak tips i bagi, so i nak kenalkan my Moslem Indonesian frens yang dah banyak tolong kitarang waktu di Bali. Boleh contact dan INSYALLAH uall akan happy with them.
Dari kiri Hari, Yuyun, dan Iwan..
Selamat Bercuti....Hope ini dapat membantu..

28 comments:

  1. fuhh.. padat
    tengkiu kak yan =))
    btw, nanti kitorg stay kat melia hotel, nusa dua.. huhu.. nak wat camno.. venue meeting nya disitu.. so most probably akan cari tour package masa kat hotel, while encik apek bermeeting. tapi.. huhu.. tak syiok la jalan sendiri.. jom kak, temankan i! :D

    ReplyDelete
  2. YA ALLAH.. akak mmg pantang larang betul lah bila org ajak ke Bali ni.. GERAMMMMM... taun ni tak leh pi lah.. dah tersekat pocket..hee...

    hanie, akak rasa ajak je Iwan tu.. sure u ok.. dia really good guy.. jln sorang2 tapi dgn dia boleh sembang. Dont worry..

    +62817349581

    ReplyDelete
  3. yan--
    memang entry nie banyak membantu..
    bestnya ke sana..
    ayu pun teringin nie...
    peeh!!! cantiknya ciptaan Illahi

    ReplyDelete
  4. Fida tak pernah jejak kaki pun lagi ke Bali ni kak yan. Apa pun thanks for the tips, nanti senang la kalau ditakdirkan fida dapat pi sana ke..

    ReplyDelete
  5. salam kak yan..
    huhhh..info yg sgt padat..
    minta izin copy ye..nak simpan. manala tau satu hari nanti nak gi sana..hehe..

    owh..FM yg kass pesan ms kak yan gi puket ari tu eh..dah lupa la..nanti kass msg kak yan ye..thanks kak..

    ReplyDelete
  6. Timaseh Kak Yan,


    gerenti saya refer blog akak kalau saya nak ke sana nanti.


    Seronoknya....

    ReplyDelete
  7. akak, tima kasih byk2 atas segala tips yg akak bg..sgt berinformasi...nak print n3 ni...

    tima kasih bebyk kak...akak mmg kawan yg best...

    ReplyDelete
  8. kak yan : boleh jadi personal agent nk ke bali ni...

    kna wat bookmark n3 ni, nti nk ke sana, senang..

    klu ada lagi, cerita lagu ye kak..

    trimas :)

    ReplyDelete
  9. wah..bagus..good info pada saya yg memang teringin nak pegi...tapi bukan dalam waktu terdekat ...hehehehe

    ReplyDelete
  10. salam kak yan...thanks atas info info tmpt percutian....saya suka baca entri esp di Langkawi hari tu...boleh buat rujukan..tau dah nak pergi dan nak beli kat mana...jgn lupa buar entri ttg area kl ...utk org org luar macam saya ni refer...senang nanti nak cari tmpt shopping,accomodation,tmpt mkn dan lain lain...yg ekonomi punya...he he..tq...luv kak yan....

    ReplyDelete
  11. hai kak yan.....salam kenal...

    emmmm saya tak penah lagi ke bali....mesti best kan?

    ReplyDelete
  12. as salam, akak saya x pernah p bali lagi, tapi hubby dah 2 kali p.

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum K.Yan,
    pergi Bali ni yg tak tahan tu bab shopping kan? deretan kedai sepanjang jalan! tak tau lah bila lagi nak ke sana. anyway, very informative entry :)

    ReplyDelete
  14. Ayu,

    kalau nak p sana contact je Iwan tu..sure u akan happy.. INSYALLAH one day..

    ReplyDelete
  15. Fida, u boleh p punya. Sebelum berdua, p lah. Bila dan berdua, p lah.. Klau dah bertiga berempat sekalipun p lah...heee. promote gila tu.

    ReplyDelete
  16. Nurkass,

    p lah one day.. INSYALLAH.. seronok.

    yess FM yg u nak tu..akak tunggu msg u.

    ReplyDelete
  17. Zarina,

    tak hal.. refer lah.. lagi seronok.

    ReplyDelete
  18. Wahida, sharing is caring kan.. So, senang u nanti. kalau nak best lagi, call je Iwan. ISNYALLAH dia ok je..

    ReplyDelete
  19. TQ hayati sudi nak refer..

    akka buat so senang org lain nak travel nnt.

    ReplyDelete
  20. Fadzli,

    takkesah lah yg terdekat ke terjauh ke. Yg penting leh pegi one day nnt. Refer je kat Iwan tu.. Makan tak hal..

    ReplyDelete
  21. Yeeahhh, kak kasi dah rindu lagi.. heee.. jom Feb nnt kak.

    ReplyDelete
  22. Assalam Amy,

    salam kenal gak.. Best Amy Bali tu.. Akak mmg suka sgt ke sana.

    ReplyDelete
  23. Assalam Eni,

    tq. Akak buat just boleh bg org refer. Membantu aje. Seronok gak.

    INSYALLAH akak akan buat N3 sal hotel2 budget di KL or Shah Alam.

    ReplyDelete
  24. BSB, kalau dia nak p kali ke 3, u ikut. jgn bagi chance lagi..hee..

    ReplyDelete
  25. Assalam Juanda,

    mmg seronok sangat. akak suka shopping kat ubud. mcm2 boleh beli.

    ReplyDelete
  26. Kak Yan...teringin nak pi bali gak..i'allah satu hr nnt..

    ReplyDelete

cliks..cliks