cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, April 27, 2011

Pasar Chow Kit waktu malam..

Pernah ke sini?? Pasar Chow Kit. I believe ramai yang biasa ke sini. I also used to it. Kalau dulu i pergi waktu pagi masa still duduk di Kuala Lumpur. Then when we moved to Shah Alam in 2002, dah tak pernah ke sini waktu pagi.. Tapi kitarang suka pergi waktu malam..Senang cerita hampir tengah malam lah.. Kenapa i suka ke sini.. First, tak panas..Second, tak ramai orang. Third, lebih murah daripada Pasar Section 6, dan yang fourth, kalau lapar i terus leh pergi ke Kedai Kak Som di Kampung Baru..heeee

Jadi malam minggu lepas, terlanjur nak hantar CiLi balik Setapak Jaya, kitarang pun singgah lah sini.. Tengok ye apa kitarang borong.
Memula kitarang beli sayur kat sini. Segala mak nenek sayur ada kat sini.. Kangkung, sawi, terung, eehhhhh..banyaklah..
Nampak tu dah sebakul dah tu..
Just nak share, kat lorong ni pun ada hotel tau. Regency Hotel. Nampak bilik kat atas tu tak.. Ramai yang duk sini..Eemmm????Baik sangka..baik sangka..
Sambung balik.. Ni part paling best. Nak borong cili.. Cili hijaulah, cili merah lah, cili api lah...Macam2 cili..Yang duk kat situ pun CiLi...
Memang nak cari tempe. Tapi i tak berapa berkenan lah tempe plastic ni.. Cari yang bersalut daun pisang. Tapi habissss....So, tak beli.
Emmm.. model pasar lah pulakkk.
Kitarang pi kat area ni lakk. Ni sayur kampung..Rebung, kerdas, daun limau purut, jengkol..heeee.. jering lah.
Waduhhh... petaii.. Masak Sambal Tumis Udang Petai sedap niiii....
Tau apa ni? Ni lah Siput Sedut. Tapi Hubby panggil.. Siput Chot..chot..hee.. Geli hati mendengarnya. Ni masak lemak sedap. Pernah tak makan siput ni dengan tepung kanji dan dicampur daun selasih.. Ni kira authentic food lah.. Food dulu - dulu...Kami spent beli sayur kat sini sebanyak RM36. Banyak sayur, tapi sikit je spent.. Huuuhh best betul...
Then beli ikan.. Macam 2 gak ada.. Besar, kecik, sedang pun ada... Kitarng beli ikan, udang, sotong. Sebelah nya pulak ada ayam.
I beli ayam modern ni sekor. Then...
I beli 3 ekor ayam kampung.. Sekilo RM9.00
Ternampak lak yang masih idup ni..heee. sian dia.. tinggal tunggu masa je..We spent about RM90. Dah discount dah tu.
Then cari buah lakk.. Perrgghhh
Pulasan sekilo RM8.00 see..mahal betul i just took 2 kilos. Teringin sangat.
Then beli Dragon Fruit.
Nampak tak pisang kembar ni. Siapa berangan nak anak kembar, beli dan makanlah.. heee..
Buah - buahan tempatan memang mahal.. pelik kan?
We spent about RM42 here.. Kira banyak gak lah..
Cukup lah untuk seminggu. Nanti tambah - tambah lah kat Shah Alam.. Tak le i ke sini. K lepas tu kitarang balikk... Then tak singgah mana - mana untuk makan. Nanti cakap makannn je kan..hee.. sebenarnya kami dah makan dah....Kensel hajat nak makan kat Kak Som..

56 comments:

  1. Chow kit..banyak sayur2 kampung...lagi malam lagi meriah...maklum laaaa saya kan org kg baru selalu ler gi ke situ..ahaksss..caiyok la sis sopin sampai chow kit

    ReplyDelete
  2. tempe plastik mmg byk ... tempe daun masih ada jual kat kg saya ...heee

    mmg murah la kak ayam kampung 1kg rm9...
    rasanya normal belas2 gak...

    ReplyDelete
  3. saya dah lame xpegi pasarkak... kalau g pasar pon xtau nak beli ape... bukannye ade coki2 pon kat pasar... hahahaha

    ReplyDelete
  4. Cik Sue..

    selalu nya kalau ke sini secara kebetulan. Bukan plan nak pegi. Kalau nak hantar cousin balik, sure singgah sini. Amik kesempatan.

    ReplyDelete
  5. Suzi,

    yang pakai daun lagi akak suka. Plastik ni beracun lah..

    rumah akak mmg guna ayam kampung. Ayam bandar tu selingan je..

    ReplyDelete
  6. Hang kan Taufiq Arifin, tau kan makan kedai je...

    Choki2 yang dicari di pasar tu mmg mengigau lah tu..

    ReplyDelete
  7. yan.. ya ampun... rambang mataku layan pic kamu

    peeh.. kalau lah ayu dekat area sana.. sure ayu selalu borong, seminggu sekali..

    tempe plastik memang ayu tak suka......sure nak cari y salut daun pisang juga

    manakala siput sedut tu.. i like... 3 kilo ayu boleh masak campur batang keladi masak lemak.. 1 jam sure pelanggan citarasa rinduan boleh abiskan...

    ReplyDelete
  8. dulu pernah pergi sekali...sekarang duk jauh sikit. Adik akak suka pergi sebab macam2 ada

    ReplyDelete
  9. Ayu,

    memang banyak sangat pilihan dan kira nurah lah..

    siput sedut tu buat ratah je.. baru best.

    ReplyDelete
  10. S Alam pun jauh gak kak. saya singgah kalau kebetulan nak lalu sini. Bukan tiap minggu pun..

    ReplyDelete
  11. betul tu kak mmg meriah kat situ, baru2 ni su gi kursus, diaorg buat kat hotel regency tu le

    ReplyDelete
  12. "dah lama tak pergi chow kit...lama sgt,apatah lagi pasar dia..malam pulak tu..lg tak pernah....ms pernah pergi dulu2 tu....suka borong buah2..byk giler...bertimbun-timbun...tp betullah kan kalau kita ada kesempatan seronok gak sesekali tgk pasar kt tmpat lain....asyik pasar ituuuu jer,boring jugak.."

    ReplyDelete
  13. Sakannyer shopping sayur mayur, ikan ayam, buah..malam2 pulak tuh...seronok..

    ala kak yan, tulis je la bab makan pun, kitaorang tak kisah pun...serius!.. he he

    ReplyDelete
  14. kali ni tkde makan2 tapi bahan untuk di makan

    siput sedut tu masak lemak ngan batang keladi memang best.. tapi jangan pedas la

    ReplyDelete
  15. sukanya shopping...esp dkt bhgian buah buah..kalau saya kat situ rasanya terus jadi tamak...semua nak...he he...

    ReplyDelete
  16. kak yan...
    sy pun suka g sini tapi masa tu ikut hubby kursus...mlm kami jalan2 sane...sy suka la g pasar2 ni...heheheh...

    ReplyDelete
  17. wahhh...kemain borong sakan kak yan....sha laaaaaama gile x g pasar chow kit..even pasar basah biase pn jarangg..slalu beli kt pasaraya je..lgpun hidup br berdua..jd x beli brg basah byk² sgt... :)

    ReplyDelete
  18. i kalau sebut chow kit, of coz teringat kat sudirman:) makk oii..dlm byk2 gmbr, gmbr petai tu yg paling ngancemmmm kak..bergetar2 jiwa i tgk..geram:)

    ReplyDelete
  19. Mamashaza,

    akak mmg suka ke sini. Meriahnya lain. Dah tu kan malam. Tak terlalu sibuk.

    ReplyDelete
  20. Piasara,

    akak suka kalau kat sini siap leh p beli grocery. Borong punya kedai..Pilihan sayur pun banyak. Satu lagi ramai kedai Melayu.

    ReplyDelete
  21. Fida,

    kalau ke pasar malam, bau nya tak lah haru sangat..hee..

    oo ye ke tak kesah..hee.. tungguuuu...

    ReplyDelete
  22. Hee..Ibuintan pandai lah.. Tak de makanan tapi ada bahan untuk makanan ye..hee..

    yelahh..mcm bestnya meratah siput chot - chot tu..

    ReplyDelete
  23. Memang seronok Eni. Tapi...buah2an ni mahal sangat2 lah. Buat local or tempatan terutamanya...Geram

    Buah luar tu murah2 je. So, cam ne nak sahut kempen makan buahan tempatan.

    ReplyDelete
  24. Yan,

    jadi keasyikan kan?

    kalau mlm lagi lah seronok. Tak panas..

    ReplyDelete
  25. Sha,

    awak pun sama mcm akak masa waktu berdua. Lebih senang makan luar je..

    Datingggg je kan.. Ohhh..indahnya..heee

    ReplyDelete
  26. Maya,

    lagu evergreen kan. Petai tu mengacam ye..hee

    ReplyDelete
  27. Penah pergi, tapi dolu2 la...sekarang ni kalau nak pegi just nak beli sayur, ayam..tak berbaloi lak datang dari Penang...hehehhee..tapi ayam kampung dia murah la...kat Penag kalu tak silap RM 10-12...

    ReplyDelete
  28. akk umur kita dah 29 taun x pernah lagi gi chow kit road....atau kite ingt2 lupa masa bljar kat assunta prnah x gi sana...tp rasa mcm x pernah...huhuhu....

    ReplyDelete
  29. if pasas seksyen 6 tu jgn cakapla kak..mahei..tapi demi mat rafiq sy beli gak sbb semua fresh2..huhuhu

    ReplyDelete
  30. mlm2 pon sgt meriah yer kat pasar ni.. kalo kat sini..pagi2 jer meriah...

    ReplyDelete
  31. Tak pernah saya jejak kan kaki di kawasan Chow Kit ni..kat mana exactly Chow Kit pun saya tak tau! hahaa..

    Pasar seksyen 6 tu memang mahal, sebab dia tekan harga..dia tahu org keliling tu ramai jenis yg kaya raya, tak kisah membayar, no complaint.

    ReplyDelete
  32. dah lama saya tak ke pasar chow kit, dulu masa menyewa bersama makcik di Jln Perhentian, Sentul tiap minggu ke sana.

    Byk sayur2 kampung dan ikan segar.

    ReplyDelete
  33. mcm nak kenduri.

    byk nye beli sayurrrr

    ReplyDelete
  34. puas hati tgk pic akk, mcm2 ado.
    saya kalo gi saner, mesti meroyan, smua nk beli, padahal mkn 3 mulot jer...hehehe

    ReplyDelete
  35. dulu masa ieda anak dara .. x pernah ke chow kit waktu mlm , takut sbb kita nie perempuan kan .. dulu banyak nagro yg merayau kat sini ..

    selalu ke chow kit sbb tunggu bas nak ke bangsar .. kebetulan kolej ieda kat jalan TAR .. tu yg selalu pas by :)

    ReplyDelete
  36. dulu tiap2 hari lunch kat coket... hahaha.. muka coket kitorg nih!

    tapi memang best la beli buah kat pasar tu.. murah

    ReplyDelete
  37. Tak penah plak gi beli sayur dan ikan di pasar chowkit waktu malam selalunyaa gi shopping jerk.. One day kena ke sana gak ler..beli barang basah.. :)

    ReplyDelete
  38. dh bertahun xpegi pasar chowkit..dulu masa anak kecik2 rajin la beli ikan sayur kt sini dn pernah makan bihun sup kuning yg sodap tu..hhee

    ReplyDelete
  39. awwwwhh..rindunyaa pasar chow kit..dulu kecit2,kalau balik umah nenek kt kg baru selalu pegi.sangat bestttt kan...semua adaaa!

    ReplyDelete
  40. Wahh sakan borong..tp kan kak yan,pasar chow kit ni dh rasa mcm g pasar kt indon...sbb penjual2 kt situ majoriti indon...heheehe...tp tu lah tgk veggie dia mmg best...byk choice

    ReplyDelete
  41. Fadzli,

    ayam kg kat s alam pun RM12 sekilo.

    mmg tak berbaloi lah kan..kalau takat nak beli dtg dr Penang.

    ReplyDelete
  42. Betul tu Rose..

    bawak RM100, macam tak beli apa2..

    ReplyDelete
  43. Daddy Ziyyad,

    Chow Kit kat area Kg Baru. Mmg berbaloi lah..kalau spend RM100, macam2 dapat. Tapi tak di Pasar 6..

    ReplyDelete
  44. So Erienz, boleh lah pegi nanti..

    ReplyDelete
  45. Seronok kan kak aya kalau dapat ke sini..

    Macam belanja nak kenduri pun boleh.

    ReplyDelete
  46. Miss B,

    kalau dah yg kat rumah pun mcm org ada kenduri.heeee

    ReplyDelete
  47. Syariza,

    so tolong lah beli kan utk akak.heee

    ReplyDelete
  48. Biasalah Ieda, kws Chow Kit ni kws antarabangsa.. Mcm2 ada..hee

    ReplyDelete
  49. Hanie,

    sekarang ni buah2an tempatan agak mahal lah..

    ReplyDelete
  50. Best Rinna. Tak busuk sangat.. Ye lah pasal malam.

    ReplyDelete
  51. Tak pernah lak saya makan kat sini KakSal.

    Ramai sangat lah kat sini.

    ReplyDelete
  52. Wahhh!! org kg baru ada kat sini..


    best kan.. kalau boleh preserve lah tpt ni..

    ReplyDelete
  53. Yong,

    kalau dah namanya shopping tu.. apa tak best nya..

    ReplyDelete
  54. Yess Buzu..

    that's true.. byk indonesian.

    ReplyDelete

cliks..cliks