cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, April 28, 2011

My first boy - Muhamad Luqman Mohd Zamberi

Muhamad Luqman bin Mohd Zamberi.
Lahir tanggal 30 April, 1997 bersamaan 22 Zulhijjah 1417 di Pusat Rawatan Islam, Jalan Ipoh pada 3.47AM dengan berat 3.10KG ketika i berumur 29 tahun. Normal delivery. Macam - macam perasan bila first pegang Muhamad Luqman. Macam tak percaya dah ada baby.. Tapi i rasa serik sangat nak bersalin lagi.. heee.. trauma lah kunun..
Muhamad Luqman ni really active active boy masa kecik. Selalu i rasa nak menangis kalau melayan dia. If we eat out, Hubby kena makan dulu then baru i. When wanted to spend somewhere, i memang kena bawak one of my sister tolong i handle dia. Lagipun masa tu i dah started having back pain..Especially i could not bend my body kalau nak cuci Muhamad Luqman bila dia pu pu..
Ni masa dalam hari, di kampung.
Teringat i masa preggy dulu. Dari awal i disahkan pregnant, i dapat merasakan i dapat anak lelaki. Naluri nya kuat sangat. Jadi bila dapat tau je boy, i terus panggil baby dengan 'Muhamad Luqman'. Dia lah peneman i (dalam perutlah) masa Hubby tak ada di rumah. In fact kalau Hubby busy sangat dan tak balik rumah..
Ni masa Muhamad Luqman sebulan.
I suka sangat bercakap dengan Muhamad Luqman. Bergetar - getar my belly kalau dia response. I still remembered dan tak akan lupa sampai bila - bila. During ramadan, Muhamad Luqman adalah 'alarm' kami for sahur. Dia akan mengelodak selagi kami tak bangkit for sahur. Once dah masuk je food dalam perut i, dia akan senyap.. Heee... Perkara ini berlaku cukup sebulan..Lucu tapi cukup mengesan..
Ni selepas Muhamad Luqman berumur 4 bulan, we went to Ipoh just nak hunt for antique.. Memang gila kami..
Keadaan kulit muka Muhamad Luqman agak serius selepas treatment jaundices. Muka dia agak berbezakan waktu ni..
Disebabkan masalah di atas lah, i suka pakaikan Abang Luqman dengan cap. Yang ni adalah first cap which i bought at Mothercare. Sampai sekarang ada..
Dah mula dapat kaki.
ALHAMDULLILAH. Kesannya boleh terlihat sampai sekarang. Abang Luqman sudah belajar berpuasa semasa umurnya 6 tahun dan hampir completed sebulan. Dia demam. So, adalah 3 hari rongak.. Satu lagi, sekarang pun Abang Luqman suka mengamalkan puasa sunat Isnin Khamis with no obligation. I lak yang susah sangat nak ikut nya..hee.. Sesekali teman kan lah kan..
Minat memasak. Ni Mee Bandung hasil tangan Abang Luqman. Adik - adik jadi mangsa kena makan..hee. Tapi yang ni memang sedap Abang Luqman buat.
Pizza ni memang dia sendiri yang uli..
Yang ni pulak, dia gunakan cream craker as a base.. Suka hati dia je.. Tapi licin beb..
Abang Luqman juga suka melukis. Tengok hasil nya ye..
mewarisi bakat Hubby not me.
Abang Luqman ni jenis orang yang ceria. Kena marah cam ne pun.. kejap je ok semula..
This coming Saturday, Abang Luqman akan menyambut kelahirannya yang ke 14. Besar betul dah sekarang. Tinggi nya aje dah melangkau i, 173cm. 2 cm extra dari i.. Huuhh..bayang kan dia ada extra 4 tahun to grow up..Semoga menjadi anak yang lebih taat dan hormat orang yang lebih tua dan SOLEH. Semoga menjadi abang yang boleh mendidik adik - adik. Semoga lebih berjaya di dunia dan akhirat. AMEEN..Ibu SAYANG Luq...

58 comments:

  1. wahh dah besar dh anak bujang akak yer...happy birthday Luqman..semoga menjadi anak yg baik dan soleh yang dibanggai keluarga...berjaya dunia akhirat..InsyaAllah.

    ReplyDelete
  2. salam yan...u umur sama dgn i...pregnant pun umur sama...anak pun umur sama...anak u pandai masak la...tapi i nak i tek reti pasal i tak berapa galakkan dia di dapuq...tapi bila tgk entri ni rasanya kena galakkan dia ke dapur juga ni..he he...yg beza cuma birthday anak i hujung thn...

    ReplyDelete
  3. ohh...inilah dia muhamad luqman
    yang di sebut2 sebelum ni ye kak yan
    hensem lah :)

    kalau budak aktif ni mesti bijak
    semoga muhamad luqman berjaya di dunia
    dan di akahirat juga menjadi contoh
    yang terbaik buat adik2

    ReplyDelete
  4. bagusnya dia, pandai masak macam-macam ye..

    ReplyDelete
  5. huh,abang luqman..mmg terserlah ciri2 anak sulung...

    selamat ulang tahun hari lahir... in advance;)

    ReplyDelete
  6. pandai masak ye...dah hemsem...nak jdkan menantu la mcm ni...hehehe...gurau jer..
    anak saye semuanye puteri...

    same umo dgn anak saye yg no.2 la yan...tp dia lahir Dec...

    semoga jd anak yg pintar dan menghormati kedua ibubapa menurut perintah allah...aminnn...

    ReplyDelete
  7. nmpk muka anak sulung die..means ade ciri pemimpin die ni kak:)alhamdulillah..semoga mmbesar jd anak soleh ye syg..happy bday:)

    ReplyDelete
  8. seronoknye bila anak sulung dh besar. Pejam celik..dari kecik dh besar panjang. Boleh diharap dah utk jaga adiknye. Boleh la ibunye tambah koleksi lagi sbb dh ada yg boleh diharap. kan3x?

    jemput terjah new entry

    1) (>.<) Selamat Ulangtahun Sayang (>.<)

    ReplyDelete
  9. Bes kan ada kumpol gambar2 macam ni... sweet sangat...

    Rock terus Luqman!

    Hai!

    ReplyDelete
  10. dah bujang anak Kak Yan..encem...hehehe

    ReplyDelete
  11. as salam, kakYan budak2 nie kejap jer dah besarkan...pandai betul abang Luqman buat pizza BSB pun tak pandai buat pizza nie.

    ReplyDelete
  12. waa dh bujang beso tu...happy birthday ye luqman,moga jd anak yg soleh..Amin :)

    ReplyDelete
  13. Bertuah dia,mama dia tulis sejarah dari kecil hingga kini...

    ReplyDelete
  14. seronok dgr cite luqman dr akk preggy sampailah lahir :) Semoga doa akk dimakbulkan Allah. Selamat hari lahir luqman :)))))

    ReplyDelete
  15. Tulah..mmg dah besar dah..Kalah tinggi kita dgn dia..hee..

    INSYALLAH dia menjadi anak yg soleh..

    ReplyDelete
  16. tarikh kawin sama tak..i kawin bulan oct 95.

    dia suka ke dapur pasal suka mencuba masak sendiri. tapi kena supervised by bibik lah.. bahaya gak. now dah makin besar dah makin pandai..

    ReplyDelete
  17. Ati,

    tu kalau habaq kat dia yg dia tu hensem sure tak jejak kaki ke tanah tu..heee..

    budak active . no dah ok dah..

    ReplyDelete
  18. Rasanya baru kemarin Bunda ya, apabila mengenang masa lalu. Tidak terasa ternyata anak-anak sudah tumbuh besar dan pandai.

    Selamat Ulang Tahun umur ke 14 untuk Abang Luqman-nya Bunda tercinta.

    Saya ada Award lagi untuk Bunda, mohon untuk diterima ya

    ReplyDelete
  19. Kak Aya,

    dia jenis suka mencuba..

    ReplyDelete
  20. Tu lah.. awak semua girls, i semuanya boys..

    calon2 menantu lah ye..heee..

    TQ Auntie Ain.. INSYALLAH..

    ReplyDelete
  21. Mmg ada ciri Maya. Adik2 dijerkah kalau lambat sembahyang..hee...

    TQ auntie Maya. INSYALLAH..

    ReplyDelete
  22. Tulah..kejap je. tak terasa..

    Tambah koleksi??????? tak mungkin. surrender dah.. tak larat..

    ReplyDelete
  23. Gedek,

    zaman dulu mana ada digital. Semuanya main p cuci kat kedai. so i tangkap balik pakai digital. Nak scan tak ada scanner..

    ReplyDelete
  24. BIla anak dah bujang, maknya dah tua lah kan..hee

    ReplyDelete
  25. Masa cepat berlalu BSB..

    kalau cam tu nanti Luq buat kan untuk Auntie BSB ye..

    ReplyDelete
  26. Hello Yan, nice pics. Good looking boy you have there.
    And to him, his mom is a never ending song in his heart of comfort, happiness and being.
    He may sometimes forget the words, but he always remember the tune.

    And a son when grows up will love his sweetheart the most, his wife the best.....
    But his mother, the longest.
    You have a nice weekend, and keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
  27. "cepat betul masa berlalu...rasa macam baru smlam jer lahirkan diorang ni...kebetulan pulak entri kita pasal ank sulung,eh..hepi birthday luqman..minggu dpn yer,elok lah tu leh sambut hari ibu sekali.."

    ReplyDelete
  28. alhamdulillah...
    selamat ulangtahun ke-14 melahirkan abang luqman kak!

    tahun depan PMR la anak bujang akak ni ya...

    ReplyDelete
  29. Wahhh luqman pon ada jurnal sendiri dari newborn sampai umo 14. sweet mommy! weih, tingginyer 173cm tuuuuuu..hhihii

    ReplyDelete
  30. Wah..tinggi betul Luqman skrang 173mm!!! Happy birthday moga menjadi anal yang soleh & berjaya dunia akhirat...

    ReplyDelete
  31. Zmah,

    sekurang2nya dia pun boleh tau cam ne dia masa dulu..

    ReplyDelete
  32. emmm..
    dah besar abg luqman..
    hepy belated besday ye..
    semoga menjadi kebanggaan keluarga satu hari nanti..

    ReplyDelete
  33. Mas,

    mmg pengalaman anak pertama amat berrbezakan..

    ALHAMDULLILAH perkara yg baik yg disukai..


    TQ Auntie Mas...

    ReplyDelete
  34. Itu lah Made..

    tak terasa masa berlalu d=gn cepat. Rasanya rindu lagi akan keharuman bau waktu mereka bayi..

    TQ Uncle Made..

    ReplyDelete
  35. Uncle Lee,

    i hope he wont forget me as his mother when he has his own sweetheart.

    ReplyDelete
  36. Uncle Lee,

    i hope he wont forget me as his mother when he has his own sweetheart.

    ReplyDelete
  37. Hari ni lah Piasara..

    Semoga dia menjadi anak yang soleh..

    ReplyDelete
  38. Tulah Suzi..dah 14 tahun dah,,kejap sangat rasanya..

    ReplyDelete
  39. sebagai kenang2an kan Juli. Jadi biar dia tau kedaanya masa kecil dulu..

    mmg tinggi dia Juli...

    ReplyDelete
  40. Zatil,

    kalah semua orang dalam rumah tu..

    TQ Auntie Zatil

    ReplyDelete
  41. Zatil,

    kalah semua orang dalam rumah tu..

    TQ Auntie Zatil

    ReplyDelete
  42. Memang dah besar sangat Alinn..

    ReplyDelete
  43. happy birthday luqman.... suka tengok family akak.....

    ReplyDelete
  44. TQ Aunty Shahayu.

    Family akka ni hingaq tau Shahayu. Jalan...makan..jalan..makan..heee

    ReplyDelete
  45. aslmkm kak..bru hrni ade internet dn dpt bw..happy belated besday to abg luqman...smoga menjadi anak yg soleh dan semoga mnjadi ank yg menjadi kebanggaan ibubapanya...amin....:-)

    ReplyDelete
  46. budak lelaki memang aktif kan kak yan masa kecik. anak sy umo 9, 8 5 tahun hero2 lagi la aktif sesangat.. adehh..
    Luqman, untie doa jadik anak soleh penyejuk hati Ibu dan ayah yea..:)

    ReplyDelete
  47. hepi beday luqman. bujang dah dia..

    ReplyDelete
  48. besar dah anak teruna yan kan :)

    ReplyDelete
  49. yan...i kahwin nov 96...lambat sethn...he he...

    ReplyDelete
  50. wah...pandainye anak kak yan.kecik2 dah pandai masak..
    besar nanti nak jadi syef ker..

    ReplyDelete
  51. Dil,

    sorry lah akak terlepas pandang..

    tq for the wish aunti dil..INSYALLAH

    ReplyDelete
  52. Fidah,

    abang luqman je yg active.. Lain tu so so..

    tq auntie fidah.INSYALLAH

    ReplyDelete
  53. ALHAMDULLILAH Ieda..

    mcm pelindung dah.

    ReplyDelete
  54. Eni,

    kawin bulan Oct 95..

    tak sampai setahun pun beza dgn awak.

    ReplyDelete
  55. Entahkan Ekin..

    akak sokong je.. Mana yg baik, baik lah untuk dia.

    ReplyDelete

cliks..cliks