cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, May 3, 2011

Breakfast kat kampung

Aduiiiii.... rasanya tak sabar nak update blog. I balik kampung u.. Saja amik kesempatan bercuti sempena Labor Day kan.. Lagipun ada wedding invitation. So, kena lah hadir. Kat kampung i tu pulak, reception nya tak berapa nak elok. Lagi satu, kalau dah bercuti tu, maksudnya COTI lah kan.. Ingat nak gak letak satu simple N3 once tiba rumah malam tadi.. Tapi pungkuk dah bagai nak barai.. Jam gilo2 dari Ayer Keroh sampai Nilai.. Lembik.. Dari jam 14.00PM keluar rumah my parents, sampaikan jam 23.45PM baru tiba rumah... Haru.. Tak kesah lah janji hati happy bila dapat gather - gather kat kampung..

Emmm bila cerita kampung ni i m very sure 100% semuanya balik kampung weighing scale melompat kan.. Every part of the body menunjukkan perubahan..hee... Kitarang lak walaupun malam semalam tu tiba almost at 02.30AM kat rumah my parents, pagi - pagi lagi dah gagah nak cari breakfast.. The usual and favorite place adalah warung depan masjid Serkat.. Sebelum sampai ke warung tu, kita perhatikan banyak small stalls di tepi - tepi jalan.. So, kitarang akan stop dan beli paling tidak 2 atau 3 stalls.. hee seronok.. Kemaruk betul dengan kuih yang sedap - sedap dan murah - murah..
Yang kat sini, Hubby suka Curry puff dia. RM1 dapat 4.
Tapi tiba je kat our favorite warung, masih tutup. So, kitarang recce dulu area Tanjung Piai Resort. All the way nak sampai ke resort tu pun kitarang singgah satu warung yang ada jual nasi ambeng.. Tak sangka lak kat kampung ni ada orang jawa..Ingat nak beli Nasi Lemak, tapi dah habis..
Nampak dari jauh kawasan resort ni.. Pernah jejak kan kai kat sini in 1997 masih lepas bersalainkan Abang Luqman.
Kenapa i recce area Tanjung Piai Resort ni ye.. Ok ..tunggguuuuuu.. Nanti i cerita.. Luas sangat dah kawasan ni bersambung dengan area Taman Negara. Perut dah berbunyi. Terus kita pergi lagi ke warung tadi dan tengok dah bukak.. Emmm...jom layan breakfast dulu...
Warung ni buruk je. Tapi bersih. Kalau dulu kecik je. Tapi sekarang ni dah bit besar. Dah dicat balik.. Suka tengok owner nya. Young couples. Bawah i pun umur depa ni. The wife so lincah.. Full of energy.. I tiba je depa dia dah senyum lebar.. Dia tau, kaki makan dah sampai...heee..
Nasi Lemak dia memang sedap..
Fatimah offered my mencuba new dish kat i. Sambal Ikan.. I layan je.Sedapppp.....
See.. nampak thumb up tu..Depa makan Roti Canai like me..
Hubby amik Nasi Lemak.
Non stop Fadzli mencanai..
Roti Canai kat sini macam kertas.. So lembut ..I makan mesti mintak dua keping punya.. Her husband, Fadzli sentiasa senyum je.. Walaupun peluh nya menitik - nitik.. Harap - harap tak masuk kat roti canai lah tu.. Sebelum balik, i mentioned kat Fatimah, esok kami akan mai lagi dengan lebih ramai lagi ahlinya.. 18 orang.. Emm ramai kan.. risau je tempat duduk tak cukup.. So, kitarang kena awal esok... Jangan lebih dari pukul 9.00AM...

26 comments:

  1. ada nasi ambeng??? susahnya nak cari nasi ambeng kat KL ni kan...
    sedapnya nasi lemak + sambal ikan.

    ReplyDelete
  2. nasi ambeeng batu pahat nye paling sedap....hehehe

    ReplyDelete
  3. salam...

    ummi tak pernah makan nasi ambeng lagi , minta satu pinggan bolehhhhh.

    ReplyDelete
  4. Yang bestnya, makan sedap, tapi murah kan....

    Sambal ikan tu nampak best lah..

    Kampung akak dah dekat dgn Tanjung Piai ke?

    ReplyDelete
  5. akak... nasi lemak tu lauk telur rebus dia sebijik kerrrr???... best nya...klu kat KL siap belah 4 lagi... ;p

    ReplyDelete
  6. Sambal dia, tengok gambo pun tahu sedap! :)

    ReplyDelete
  7. conoknye perjalanan citer balik kg akak... rindu plak kat suasana kampung..

    ReplyDelete
  8. nasi lemak kat kg nie yan lain sikit .. lebih umph berbanding di bandar kan :) originality dia masih ada :)

    nasi lemak lawan sambal ikan .. kalau ieda panggil ikan masak berlada :)

    ReplyDelete
  9. kak
    balik kg ke???hr sabtu sy g kg sawah jap....
    best balik kampung, berat badan pun naik...hahahhaha...abis la sy kak...

    ReplyDelete
  10. sambil dok taip komen, ayaq lioq dok meleleh tgk sambal ikan ngan ngan nasi lemak tu...ermmmmm sedap

    mmg jam tahap gaban la...dari palong (N9) ke ptrajaya pun dekat 5 jam...hampeh tul la

    ReplyDelete
  11. Kak Kasihredha,

    kalau akka nak makan leh p ke k selangor. lepas jambatan, jumpa warung ibu.. sedapppp..

    mmg sedap sambal ikan dia kak.

    ReplyDelete
  12. kak yan..fida kat kampung ni pun dah 2 hari pi breakfast kat warung... nikmat;)

    ReplyDelete
  13. Taufiq Arifin,

    kalau dah kws org jawa tak sedap gak tak tau lah.. depa maak dgn passion.

    ReplyDelete
  14. teringat2 lagi dulu..1st time baca blog kak yan ni..teruja tegk menu2 bfast kat tanjung piai..eehhe

    mmg bs kan balik kg..sy pon dah ngidam mcm2 ni..somi geleng kepala je nengok..mak buyung makan tak sudah2..ahaha

    ReplyDelete
  15. Kalau pandai buat, sure i bagi sikit kat Ummi Humaira.

    ReplyDelete
  16. kak... saya tak balik kampung... jeles tau!!! dah lama tak makan roti canai... susah la nak dapat yang betul2 kaw2 punyer... alamatnya tgu saya balik kampung jugala nampaknya...

    ReplyDelete
  17. Daddy Ziyyad,

    Kg akak kat Permas Kelapa, area Kukup. Kira dekat sangat..

    Sebab tu bila balikkg, berat pun sama meningkat... makannnn je.

    ReplyDelete
  18. stp kali blk kg, mesti kita akan singgah tempat yg slalu kita pergi kan kak

    ReplyDelete
  19. Maria,

    ye..telur sejibik.. Hee..belah 4 tu kira k gak. sometimes tu ntah berapa belah tah..

    ReplyDelete
  20. Memang sedap Kakcik.

    Siap tapau lagi..

    ReplyDelete
  21. yan.....
    memang muda owner kedai tu.

    ayu emndoakan kedai tu terus sucess...

    lihat sambal tumis dah tau kesedapannya

    ReplyDelete
  22. baru jer sebut kat mak.. jom balik pontian.. kita explore makan2 + tempat2 menarik belah johor lak.. hehe.. dah lama tak balik..

    ReplyDelete
  23. bestnya akak ni, asyik jalan je kaan...faa tak pernah lagi sampai sini..

    ReplyDelete
  24. Hanie,

    pontian kalau p area akak, u leh cari berasak.

    baulu pecak,

    then malam boleh makan di Mandela. Dekat umah mak abah akak.. tapi tersorok sikit lah.

    ReplyDelete
  25. Faa,

    tahan nafsu dulu.. nak buat rumah kan...heee

    ReplyDelete

cliks..cliks