cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, May 14, 2011

Minat Accessories

Anda peminat accessories?? I love accessories and diamond. Tapi kalau takat ni accessories tu lah yang banyak berbanding diamond. Belum tahap mampu beli tiap bulan lah kalau diamond tu..heee.. (hilang akai apa nak beli diamond tiap bulan - tahap kemaruk lah tu).. I love accessories ni dah lama dah.. Rasa - rasanya almost 10 years a go lah. Since Hubby suka belikan accessories silver ni. I tak berapa suka gold. Lagi satu tak mampu pun..hee.. Collection gold takat cincin risik, cincin tunang, dan wedding ring yang belah rotan tu aje..Wedding ring yang diamond pun yang i ada adalah white gold with sapphire.That's all...

So jom tengok.. mana tau ada sesiapa yang berkenan, nanti kita leh share same interest.
Sepatutnya rehal dua kat belakang tu dijadikan tempat Al Quran. Tapi i letakkan my accessories heee.. Rehal tu kira antique tu. Wedding gifts dari both of us for our Al Qurans . Almost 16 years dah.

Brooch Collection
Di Shah Alam ni i suka ke boutique accessories Kak Sharifah di SACC Mall. Cantik - cantik. Especially brooches. Harga pun reasonable lah..
Latest brooches yang i beli. Semua yang ada di rumah ada yang dah tercabut lah. Patah lah.. Batu hilang lah.. So, i borong sekali 3 heeee... Yelah.. Satu set RM40, kalau i beli 3 just RM100.. Ok lah kannn....
Ni hadiah dari NekCik.
Ni hadiah dari Yanti.
Selain brooches i kebak satu lagi ring. Ni lah yang i tak tahan. Big ring memang pilihan i. Tak kesah lah orang nak kata apa.. Yang penting hati i suka..heee... Ada yang kata, "tengok lah tu, dah lah orang nye besar, cincin nye pun besar"..i tak kesah.. Janji i happy... Duit i pun yang beli..heee...

Rings Collection
Blue Collection.
Pinky finger tu i beli di Bali, Blue Pearl with silver RM80. Ring finger tu yang baru beli RM39. Middle finger yang first tu dah lama sangat beli. I tak ingat kat mana dan berapa harga. Yang belakang nya tu beli di Filipino Market di Sabah. Murah sangat dalam RM15 cam tu. Index finger tu dalam RM55 masa wedding CiRah in 2007 di Pontian. Sebenarnya ada lagi. Tapi banyak yang i dah bagi kat orang bila ada yang dah mula pudar dan macam dah tak berkenan gitu....Tak baik kan i...
Marcasite Stone pilihan hati. Hubby pun ada belikan. Tapi hilang or misplaced lah cam tu.. Yang kat Index finger tu almost 6 years dah i pakai. Beli masa tu cuma RM60 ke RM80. Suka sangat. Middle finger tu nampak agak rugged bila dipakai. Harga nya dalam RM100 plus kot ..lupa.. Ring finger tu agak mahal lah kunun.. pasal campur stone hijau tu RM350 cam tu lah..Yang pinky finger tu macam platinum ring lah cam tu.. Murah je dalam RM80..
Index finger yang bentuk bulat tu CiLi bagi kat i. Yang brown tu dipanggil batu akek. Middle finger tu yang stone dia bulat2 tu pun i suka pakai.. Lama dah lupa rege dia. Beli di Pontian.. Di Pontian ni i ada satu kedai accessories yang memang offers many choices.. Sukaaa sangat.

Bracelets Collection
Bracelet atas ni i beli murah sangat RM19.90 dan almost 10 years umur dia. Masa duk kat KL lagi. Dan masih cantik sampai la.
Pearl collection ni bukan genuine pun. But i like ocean pearl like silver one tu. Suka sangat. Especially kalau i pakai baju - baju yang berbunga kecil dan tak banyak warna. Atau baju warna polos.
Yang atas ni adalah Silver Collection pemberian Hubby. Bangle yang besar tu dibeli di Bangkok. Pure silver dalam RM400. Pakai sampai sekarang. Cam rugged gitu...hee. Satu lagi adalah keronsang 3 bentuk bunga. Dibeli di Central Market dalam RM250. Disebabkan i tak pakai kebaya, keronsang ni i pakai sebagai brooch. Bracelet berbunga tu pulak dibeli in 2000 di Bali. RM180 cam tu.. Pun sampai sekarang dipakai. Tapi bracelet ni agak fragile.Silver Bali ni agak lembut. Dah dua kali putus.
Yang ni pulak i beli di Rantau Panjang. Paling murah tapi paling tahan. I beli in 2005 dan hanya berharga RM18. I suka sangat. Batu akek katanya bila i refered ke kedai emas waktu i nak celupkan dengan emas. Just nak sadurkan bila dah agak lama pakai. I sayang kan batunya maka i sadurkan. Cost sadurkan aje dah cecah RM500.. Mahal kan.. Ke i kena tipu...heee...
Silver pendant yang besar ni i beli pun sudah lama. Kalau tak silap i beli in 2006 di PKNS dalam RM50. Masa tu belum popular lagi. Nowadays ramai dah pakai as pendant lah, as brooch lah.. Benda cam ni berlambak di kedai Kak Sharifah di SACC.
Yang ni lak adalah latest Hubby belikan utk i in 2010 during our holiday in Bali. Ear rings dan Silver Pendant siap dengan casing lagi.. Sebenarnya ear rings tu i tak pernah pakai. Tapi sebab Hubby suka dia belikan aje utk i. I simpan je lah kan.. Saja je i suka buat N3 pasal accessories ni. Mana tau ada yang share minat dengan i atau ada yang buat accessories online, boleh i tenang.. hee. i noticed AA pun suka pakai ring yang besar - besar ni.. Betuk tak?

Tips nak jaga accessories dan tahan lama:
1. Silver items i akan gosok dengan tuala. Gosoklah sampai berkilat.
2. Jangan terkena parfume.
3. Untuk mengelakkan stone for brooch and rings daripada tanggal dengan mudah, sebelum pakai sapukan cutex yang tidak berwarna tau.. Macam pelindung lah gitu.
4. Selepas digunakan, terus simpan dalam bekas. Jangan dibiarkan terdedah di udara.
5. Elakkan dari terlalu terkena air.
6. Elakkan dari terkena air laut.

46 comments:

  1. banyak nyer barang kemas,
    boleh tak pinjam utk pergi umah org kawin. I like semuanya.

    ReplyDelete
  2. tudia... cantik2 pulak tuh..

    kak yan, fida punya brooch yang kecik2 tu...3 tuk rm 10.. he he

    ReplyDelete
  3. nape orang perempuan suka benda2 cam ni ek... hahaha

    ReplyDelete
  4. waa same lah ngan ieda .. collection but tak lah banyak mcm yan :)

    ReplyDelete
  5. cantik-cantiknya yann....saya belum ada koleksi mcm ni walaupun hati perempuan saya ni sukakan semua ni....

    ReplyDelete
  6. Betul ! Betul!

    Memang I suka accessories jugak, esp. big ring macam U.

    Brooch pun I ada banyak. Puluhan kotak. Setiap satu simpan dalam kotak sendiri, tak leh campur-campur, nanti rosak atau takut batu tertanggal.

    Pakai untuk kepuasan sendiri bukan nak menunjuk pun. Motivasi diri jer, kan?

    Tapi koleksi U lebih dasat lagi tu.

    “SALIH YAAKOB tu minum kopi apa?”

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum;):)

    Datang singgah jamu mata niii...

    :):)

    Suka nengok semua tuu...:)

    ReplyDelete
  8. wow byknye assesories akak, sy pun suka gak kumpul cincin, tp cincin yg beli kat butik avon aje, murah cantik n tahan lama

    ReplyDelete
  9. ring yg besaq hitam tu
    ati suka juga..teringat masa
    kerja di crown princess htl
    pemain piano kat lobby tu suka
    pakai ring tu...lip..lap..lip..lap
    saje nampak dari jauh...hehe

    ReplyDelete
  10. Hello Yan, I have never known a woman who doesn't love accessories. At a mall or anywhere, they will pull up their brakes and spend time browsing, getting a few.
    My wife one of them. Today she has 3 drawers full of past and present collection of these.
    Oh well.....but women sure look nice wearing them.
    You have fun, stay young and keep well.
    Lee.

    ReplyDelete
  11. Banyaknya...cantik pula...sungguh baik penjagaannya.

    ReplyDelete
  12. wah cik yan...banyaknya koleksi....suka-suka :)

    kin suka yang cincin biru dekat index finger tu...mmg menawan qalbu

    ReplyDelete
  13. banyakkkkknyaa koleksi kak...

    yang paling kagum, akak boleh ingat range2 rege item tu...fuyooooo ;)

    ReplyDelete
  14. banyak betul koleksi cincin yan,cantik-cantik pulak tu, cik ton kdg2 minat nak beli benda-benda mcm tu tp tak tahu nak pakai pergi mana...

    ReplyDelete
  15. phewww..cuci maya tgk koleksi kak yan.. cantek2!!! errkk, ade tak nak let go? hehehe...

    ReplyDelete
  16. wahhhh..
    suka ring besar tu..tapi jari ni tak cantik..tak gebu cam kak yan..huhu..jelesnye...

    ReplyDelete
  17. Rajin akak jaga accessori ni...sy mls tu sbb takde collection hehehe..

    ReplyDelete
  18. before kawen mmg ada buat collection aksesori mmcm earings n gelang..tapi tak sebanyak akak la..sekarang ni dah tak ada dah buat collection..yg lama tu pun duk terperap dalam kotak je.

    ReplyDelete
  19. MAsa belum kawen memang ada semua ring2 ni...tapi yg tak berbatu, silver...pastu segala macam jenis gelang...rugged gitu...tapi sekarang dah jadi bapak budak....takde dah la...

    ReplyDelete
  20. byk betol la!!! sha pn ade bwt collection, tp x la sebnyak akak....

    ReplyDelete
  21. kak yan... ingat tadi nak lelong,, minat semua specially bracelet and ring... cantiknya koleksi akak. best!!!

    ReplyDelete
  22. Kak Lina sayang..
    barang kemas i ni tak ada value kalau ke pajak gadai.. Ni je yg termampu..

    kalau p umah org kawin, ye kena emas2..

    ReplyDelete
  23. Jendela Hati,

    tq sebab suka tgk.. i suka pakai..hee

    ReplyDelete
  24. Fida,

    pakai apa yg termampu dek kita. akak tak mampu nak pakai emas.. dan tak suka pun.

    ReplyDelete
  25. Taufiq Arifin,

    kenapa org lelaki suka asc kereta?heee

    ReplyDelete
  26. Ieda,

    collection ni dah makan taun dah.. lama sangat.

    ReplyDelete
  27. Kak Aya,

    bila hati dah berkenan. Tak kira murah atau mahal. yg penting suka..Kalau nak cuba, beli sikit2..

    ReplyDelete
  28. Betul tu AA.

    i mmg tau u suka big ring. Size berapa u pakai?

    yess all these as motivation to urself.

    ReplyDelete
  29. Wasalam Pn Kartini.

    jamu lah ye. Jamu mata je lah..

    ReplyDelete
  30. Mamasyaza,

    beli ikut kemampuan kita. Memula yg kecik2 dan murah2. sesekali beliyg mahal sikit.

    ReplyDelete
  31. Berat tau Ati yg hitam tu,. Tp mmg akak suka sangat. Sayang...

    ReplyDelete
  32. TQ Zmah.

    kalau sayang kena jagalah kan.

    ReplyDelete
  33. Kin,

    tq ye.. Ni lah terapi utk i.. suka sangat.

    yg biru tu susah nak jaga. takut batu tanggal. pakai sesekali je.

    ReplyDelete
  34. Suzi,

    lepas ni ingat nak bukan kiosk buat jualan amal lah..he.e..

    rege tu mmg ingat. tak tau kenapa.

    ReplyDelete
  35. Cik Ton,

    kalau u dah banyak emas, sure mmg tak tau nak pakai benda cam ni ke mana.. heee

    ReplyDelete
  36. Maya,

    yg let go tak de lah.. sayang semuanya..

    ReplyDelete
  37. Kass,

    gebu tak gemu tu sendiri yg rasa.. pada akak cantik je.

    ReplyDelete
  38. Sue,

    akak suka benda2 ni pun bila ah tua2 cam sekarang. Dulu tak pernah.

    ReplyDelete
  39. Fadzli,

    dari muda mmg lah. Tapi akak start bila dah tua.. eh..terbalik kot lah pulak ye.

    ReplyDelete
  40. Alahhh sikit2 je sha..

    sha pun nnt leh banyak apa..

    ReplyDelete
  41. Cyana,

    maybe lah kot one day lelaong..hee

    ReplyDelete

cliks..cliks