cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, May 4, 2011

Cuti di Kampung 2

Cantikkan tempat ni dalam gambar.. Real pun cantik gak.. Tak sangka i, kat kampung i pun ada tourist attraction. Tanjung Piai adalah terletak di penghujung benua Asia u.. Anyway.. Lepas balik je dari sini, kitarang ada lagi satu wedding invitation. Sebenarnya tak kenal pun this girl. Tapi dia kawan to my sister CiRah. Wedding kampung orang Bugis kalau tak p, rugi.. food memang the best..
Tengok tu sakan kami sekeluarga beratur.. Macam orang yang tak makan setahun. hee
Yumm..yumm..
Kambing.. Depa tumbang kan 4 ekor kambing..
Beriani Ayam ni sedapppp....
Beryani Daging. Kuah dia. .wala la..
Acar Timun.
Ni dia yang i tunggu - tunggu.. sedapppp Bahulu Pecak.
Dah lama tak tengok my darling ni senyum cam tu.. dulu - dulu pantang panggil suruh action, ni lah senyum nya..
Ada acara baling gula - gula..Meriahh..
My portion.. Tengok nasi tu.. Seinci panjang nya. Bertambah - tambah makan..
Punya lah banyak makan. Siap naik penat..heee.. lawak.. 3 kali tambah..
Ni lah pengantinnya.. Selamat pengantin baru...
Tau perkataan tu.. Perkataan Bugis..
Hee.. tayang perut membuncit tu...I lindungggg..
Muka memasing dah naik 2 inci..haruuuu
Selepas je kitarang makan dan merehatkan perut yang menggunung ni, kitarang pun balik tapi singgah sebentar di rumah nenek saudara. Sementelah balik kampung kan... Jengah lah... Sementara mereka masih ada.
Amazing.. Depa berdua ni warga emas.. I noticed that nenek yang pakai baju kurung pink tu, 20 tahun dulu i jumpa cam tu lah rupa nya.. Memang awet muda.. Still gagah u.. kalah i. Kami dilawa makan dan minum.. Mak aiiii.. perut i ni bagai nak pecah dah.. Tak sanggupppp.. I cuma minum sikit je.. Food sedap lak tu.. Nasi Dagang beb..
Nasi Dagang.
Tengok ada Kari Ayam dengan Gulai Ikan Tongkol.. Perrggh.. Nafsu ku tertutup dek Nasi Beryani..
Saja nak letak kat sini. Sepanjang hidup dah 42 tahun ni tak pernah nampak babi hutan in real . Masa nak balik, kitarang tertempuh binatang ni nak melintas.. Snap2 tapi tak jelas... Berkeliaran dia u.. K lah.. Perut dah kenyang.. Hati happy .. Esok dah nak balikk. Mata berat je ni..

More pic. here

32 comments:

  1. amboi2 kak yan....
    kak, kl balik kg mmg harus naik badan...hehhehe...mak sy masak mcm nak kenduri lak n mcm2 dia masak...apa lagi....hehehehhe

    ReplyDelete
  2. wah akk..jln skn..mkn skn...mmg best..akk..klo knduri org bugis mmg mriah kn?dil pn ske pg...lgi2 klo knduri org boyan sgt meriah juga..klo bg berkat msti best2....wah....terliur...:-)

    ReplyDelete
  3. wah meriah nye..hehe..yang pic last tu bukan selalu dapat snap

    ReplyDelete
  4. seronoknya... happy je :) bahulu pecak tu apa? nampak sedap je :)

    ReplyDelete
  5. Aga kareba tu maksud apa kak yan?

    maaf bukan niat nak renung gambar kak yan dan hubby,errr... tp bila fida renung2 kan, masyaAllah ada iras la kak yan dan hubby...

    moga kekal bahagia kak yan dan hubby hingga ke alam syurga, insyaAllah..

    ReplyDelete
  6. kak yan... bestnya balik kg. mmg cantik kg akak. makanan pun nmpk sodap.

    apa maksud aga kareba tu?

    ReplyDelete
  7. Yan...

    naij tu mmg senang.. turunnnn... mak aiiii... haru....

    ReplyDelete
  8. Mmg betul lah Dil Akak pun sebenarbya baru first time ni pegi jemputan org Bugis. Masuk area situ pun baru tu..hee

    Food dia mmg wala la lah..

    ReplyDelete
  9. Hawa,

    apa tak meriah.. Ada lebih kurang 4 family..

    belum campur yg saja2 datang nak tgkkitarang tu.. dah kat kg sendiri.

    ReplyDelete
  10. Mas,

    akak ada letak link kat situ. tgk lah..

    dessert org putih.. sedapppp...

    ReplyDelete
  11. Fida,

    akak pun tak tau. Tp kalau tak silap.. macam apa khabar kot..

    biasa sangat dengar.. tp tak tau makna

    Seirasss??? Really???

    INSYALLAH...

    ReplyDelete
  12. Cyana,

    akak pun baru perasan..

    aga kareba tu maybe cam "apa kabar" cam tu lah kot

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Yan...

    Bestnya kalau dapat ke Tanjung Piai...Banglow yang ada kolam renang yg Kak Lin menginap tempohari RM 800.00 semalam pada masa cuti umum tapi kalau cuti2 biasa murah sikit..

    ReplyDelete
  14. Salam kunjungan.. menarik gambar suasana yang meriah.. singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  15. banyaknya kisah balik kampung nie yan .. jenuh nak habis baca .. ekkek sbb nak tahu jalan cerita kan ..

    ermm bahulu pacak .. x pernah dgr ... bahulu adalah .. sedap ya .. bila tgk ingatkan agar2 santan tuu :)

    sedapnya .. nampak pulak nasi dagang .. aduhhh :)

    huhuhu babi kan tuu .. babi utan tuu

    ReplyDelete
  16. kak yan, kita kalau balik jb suka ajak husband jalan2 kat tanjung piai.. tempatnya masih cantik lagi kan..

    ReplyDelete
  17. Eiikkk!!!

    kak Lin...

    Tanjung Piai mana tu. Kat sini cuma ada satu resort je. Then mmg tak de swimming pool.

    ReplyDelete
  18. Bob,

    kawasannya mmg cantik. ALHAMDULLILAH..

    ReplyDelete
  19. Ieda,

    baulu pecak.. i ada link kan kat situ..

    manisss sangat..

    Ada satu lagi N3 Ieda...heee..

    ReplyDelete
  20. Shaza,

    akak sendiri jadi malu. Baru pertama kali manginap di sini..

    ReplyDelete
  21. Sungguh memang nampak meriah dan syok... Kereta kancil tu suppose the correct wording aga greba maknanya apa khabar?. Heee.... best kan balik kampung....

    ReplyDelete
  22. first time dengar pasal bahulu pecak tu, mesti sedapkan

    ReplyDelete
  23. kak bukan acara baling gula-gula... acara kutip gula-gula... hehehe... kelam kabut berebut kan... sronok nak pulak klu ada duit siling sekali tabur dgn gula2 tu... lagi la best... ;p

    ReplyDelete
  24. mak saya suke masak nasik dagang.

    mmg nyam nyam ah!

    4 ekor kambing? peh byk gilaaaaaa. berapa jemputan die agaknya.

    ReplyDelete
  25. Kakzakie,


    tu lah.. memula tu mmg saya rasa cam tu...tapi bila dah ada kat kg org bugis lah kan.. Ingat betul lah..

    ReplyDelete
  26. Mamasyaza,

    aka ada buat N3 pasal baulu pecak tau kat sini.


    http://yan-yanjournal.blogspot.com/2011/01/orang-bugis-punya-kuih-baulu-pecak_06.html

    ReplyDelete
  27. oh kg akak (akak ke?) kat negeri kita rupanya..sy penah g tg piai tu..smpt dia ngambik gamba makanan kenduri tu yer..mmg murah rejeki bnyk tul dpt makan dlm sehari..

    ReplyDelete
  28. akak lah.. awak tu nampak sangat muda nya...Rina

    cantik kan tempat nya..

    ReplyDelete
  29. woh..
    jrg dgr kenduri buat nasi beryani..sedapnye..patutlah bertambah2..:)

    baulu becak..pernah baca n3 kak yan pasal kuih ni dulu..

    ReplyDelete
  30. Best lah...saya pun tak sampai lagi Tanjung Piai tu...mancen pun best tu..hehehe

    ReplyDelete
  31. Kass,

    kalau di Johor, pastinya nasi beryani..80 % lah

    baulu pecak ni mak akak pun biasa buat..

    ReplyDelete
  32. Yeee Fadzli,

    mancing mmg seronok kat sini. view pun best.

    ReplyDelete

cliks..cliks