cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, May 9, 2011

Activity at Blue Mosque and SACC

Last Friday evening i got 1 message from Mem Aji Lina.

"Assalamualaikum, mudah - mudahan ALLAH memberi kita kelapangan masa utk hadir majlis ilmu dan zikir di masjid negeri Shah Alam, esok Sabtu 7 Mei jam 8.30 - 11.00 pagi yg akan dipimpin oleh Syeikh Nuruddin ak Banjari al Makki (ulama dr Indonesia), wassalam."

Tergerak gak dalam hati nak ke sana.. Lagipun nothing to do tomorrow, so i just replied, "insyallah". I mentioned to Hubby for permission and he agreed to joint. So, on Saturday, i, Hubby, Abang Luqman, dan Abang Irfan g lah ke Blue Mosque. Saksikanlah keindahan Blue Mosque ni ye..
Ini lah advertisement mengenai penceramah ini. Ada rezeki boleh lah p lagi in future. INSYALLAH.
I tiba masa ni para jemaah sedang bersholat..
Cantik kan..
Masa penceramah ni sedang berceramah, i ambik kesempatan menangkap gambarnya di screen. Tapi tak berapa jelas..





 
Jom kita tinjau - tinjau sikit area masjid ni.

Sebenarnya kan sebelum ke masjid we took a chance to have our breakfast kat Bagan. Nanti lapar kan.. Ceramah dari jam 8.30AM sampai 11.00AM.
My favorite kalau breakfast kat sini.. Nasi Lemak Telur Cair..heee..Besttt..
Selepas majlis, kitarang pun balik. I sent Hubby n the kids. Sebenarnya i ada lunch date dengan member masa ngajar dulu..Kak Diana.. Kami teringin nak bersembang. So, i set ke SACC. Di sini kitarang lepak di D'Palma Cafe yanf sekarang dikenali A Malaysian Bistro. I tertarik nak date kat sini lepas baca N3 Ainnoraini. Dah lama tak masuk sini. Pasal bad service lah.. Lagi satu, dulu food dia mengarut sikit. So, i ingat nak pekena kat sini.. Mana tau dah ok..
Ni lah buddy i masa kat SKJP, Kuala Lumpur.
Tengok menu mmg dah baru.. Food selection pun dah banyak.
Enviroment pun dah bertukar.
i ordered Lamb Chop.. - tapi bit dry lah..Kak Diana amik Nasi Goreng D Palma.

Sembang tak habis lagi, we took dessert.. Boleh tahan lah...
I kan lepas je date tu, Kak Diana balik.. Tapi i boleh menyopping lagi di British India tu,.,huuu..huuu.. Tangan gatai lah.. heee... Anyway..penat sangat.. tapi Happy sangat...

EDIT
I lupa nak bagi tau tentang syarahan yang diberikan. Sebenarnya tak berapa jelas pasal system audionya tajk berapa elok. Cuma i can share kat sini apap yang i faham.

1. hukum bagi sang suami menuduh sang isteri berzina tanpa mempunyai 4 saksi. Tak boleh simply tuduh saja.

2. hukum mubahalah.. bukan boleh dibuat sesuka hati atau menurut nafsu. Kesan laknat nya hingga ke anak cucu..

52 comments:

  1. Assalamualaikum Yan

    kueh tradisional
    memang enak tuuu

    Wassalam

    ReplyDelete
  2. kak yan...
    teringat zaman2 sekolah rendah dulu buat rombongan kat sini...hehehe...aishh...blog akak ni tak tahan dgn makanannya betul laaa...

    ReplyDelete
  3. Assalam Bro Rozali,

    tp yg ni udah dimodernisasikan.

    tp tetap sedap lah..

    ReplyDelete
  4. Yan.

    zaman akak sekolah rendah dulu tak ada lagi. Bila dah sekolah di S alam, baru ada..

    jalan kita jalan.. makan tetap makan..hee

    ReplyDelete
  5. hai kak.. lama xnampak.. rindu lak ngan akak.... hehe

    saya pernah g sekali je masjid ni mase kecik2 dulu :)

    ReplyDelete
  6. kak, masjid biru tu memang cantik.. kuta pernah nampak dari jauh je tapi belum berkesempatan nak solat kat dalam tu..

    ReplyDelete
  7. lama jugak x masuk blue mosque tu...yg penting, bab shopping harus ade..kelass....ehehe

    ReplyDelete
  8. KakYan, last saya g dulu zaman sekolah g melawat kl singgah kat masjid nie...

    ReplyDelete
  9. Hello Ya, that is a beautiful mosque.
    You go there to pray? Is it in Shah Alam?
    I love the foods here, but suka tu dessert.....looks so good.
    You have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  10. hehehe yan pegi ke...
    mase pegi kat situ ambik nasi kukus ayam berempah n nasi kerabu....yg lain tak pernah try lagi...

    itu pun saje2 masuk nak try kann...

    ReplyDelete
  11. aha..
    ada lagi ke bazar kat situ kak yan..mgu lepas kass gi, nampak bazaar kat area nak ambil wuduk tu..

    oooo..malaysia bistro..ari tu tak tau nama resto tu..leh gi try ni..

    ReplyDelete
  12. nasi goreng tuh..presentation pun dah nampak sedap.. sayang nak makan

    ReplyDelete
  13. oh, mmg sgt cantik masjid tu...

    kak yan dan shopping mmg tak dpt dipisahkan...ibarat irama dan lagu...heheh..

    ReplyDelete
  14. Ustaz tu cerita tentang apa, ya Yan? :)

    ReplyDelete
  15. bile masuk masjid tu...tenang jer rasa nye...tiap2 petang pon de ceramah kat situ...ustaz gilir2

    ReplyDelete
  16. Taufiq Arifin,

    tulah kan. dah lama gak tak merayap rumah awak.

    masa kecik ti dah lama. so, moh ke sana.heee

    ReplyDelete
  17. Shaza,

    mmg syahdu kalau kat situ kan..

    mei lah mai..

    ReplyDelete
  18. Sha,

    seronok bila duk kat dalam tu..

    hee.. terukkan akak ni.. dah dengar ceramah pun leh p sopping lagi,,hee

    ReplyDelete
  19. BSB,

    dah dekat tu leh lah p nanti.

    ReplyDelete
  20. Uncle Lee,

    i attended one talk there. Nice and so peaceful there.

    The dessert also so yumm..yumm..

    ReplyDelete
  21. Ainnoraini,

    lepas tgk yr n3c tu fren i called. so, decided nak makan kat sini lah bila noticed banyak dah berubah.

    almost a year tak masuk.not bad lah...

    ReplyDelete
  22. kass,

    rasanya bazaar tu sentiasa ada. tp sering berubah2 lah..

    boleh lah kass cuba makan kat situ nanti.

    ReplyDelete
  23. Cik Pah,

    akak tak makan tp fren tu makan licin. sedap lah kan..hee

    ReplyDelete
  24. wahida,

    rasa sayu je kalau kat situ

    akak ni kira makan, jalan, shopping tak leh pisah ye,..heee

    ReplyDelete
  25. Kakcik,

    saya dah edit kat situ kak..

    ReplyDelete
  26. hyazz,

    akak akan cuba utk menghadirkan diri sikit demi sikit. INSYALLAH

    ReplyDelete
  27. kalau ke situ, sy selalu makan nasi kerabu..cedap.

    ReplyDelete
  28. Rose,

    nnt akak leh cuba kot.....

    ReplyDelete
  29. kak yan, betulkah ayah kakcik dah kembali ke rahmatullah?

    ReplyDelete
  30. Kak Yan...
    Dulu zaman orentasi ITM.. I kena tido kat masjid tu... :)
    BTW... nasi lemak with telur (cair sket)... perghh!!! My FAV jugak!!! :)

    ReplyDelete
  31. Seronok Kak Yan sambil dengar ceramah sambil makan2...hehehe

    ReplyDelete
  32. Nieza,

    ayah kakcik dah tak de dah nieza.
    cuma akak tak tau bila meninggal. Tak tau nak contact siapa.

    ReplyDelete
  33. Assalam Niza,

    heii masih tak overcome the problem ye..

    zaman itm zaman sekolah. zaman buat segala macam.

    anak2 akak pun suka telur cair gak..hee..bestt kan

    ReplyDelete
  34. Tulah Alin, org g ceramah bawak balik ilmu. ni akak bawak balik perut besar..hee

    ReplyDelete
  35. seronok jumpa kwn lama sambil makan-makan. sejuk mata memandang pic masjid nie..

    ReplyDelete
  36. "dulu ms dok kt s/alam..selalu pi masjid tu...de palma cafe tu lom penah masuk pi try,w/pun dulu selalu pi sana sbb spital salam specialist tu dh kira rumah kedua...tp nama lama dia,mawar kalau tk silap.."

    ReplyDelete
  37. kak yan...rindu pula ramadhan. sbb kalo ramadhan mmg akan solat di masjid biru kebanggaan rakyat shah alam. heheh

    ReplyDelete
  38. blog yan ni selalu je tayang makanan sedap-sedap, betul-betul menggoda.

    seronok juga bersama keluarga luangkan masa ke masjid, saya jarang melakukan aktiviti tu, mungkin tunggu umar besar sikit lagi..

    ReplyDelete
  39. cantik masjid ni, td gi shah alam, esok nk pegi lagi, ada urusan pulak..hehe

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum.
    Santapan rohani berganda!
    Tahniah, bukan mudah bagi kita nak melapangkan masa mendengar ceramah sebegini. Kalau penceramah yang diimpot dari jauh, rasanya tak berbaloi kalau sistem bunyinya kurang mantap.
    Perkara sebegini perlu diambil serius jawatankuasa masjid.

    TQ

    ReplyDelete
  41. teringatkan masjid biru kat muo...
    heee

    ReplyDelete
  42. Jendela hati,

    dah almost 3 years kot tak jumpa dia.

    masjid mana yg tak indah bila dipandang.

    ReplyDelete
  43. Piasara,

    kalau tepi salam specialists tu D Palma Hotel. Ni cafe dia yg ada di SACC mall.

    ReplyDelete
  44. Cyana,

    since fren akak dr Kashmir asik cakap sal Blue Mosque tu rasa terpanggil nak p sana.. heee.. memalukann kan

    ReplyDelete
  45. Masjid tu banyak kenangannya...masa kat Uitm Shah alam, bulan puasa kat masjid tu la kami beriktikaf ( ceh bunyik macam bagus je kan...hehehe )..bukan pergi terawih tapi bukak puasa-ada makan free....lepas maghrib balik hostel balik...hehehhe...jgn ikut perangai ni ok ...tak baik

    ReplyDelete
  46. cantik masjid tuuu :) rasa tenang je bila tgk nie :)

    ReplyDelete
  47. Assalam Sis...
    Comei abg Irfan pakai kopia gaya ostazzz arrrg...

    ReplyDelete

cliks..cliks