cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, March 21, 2011

Melawat orang sakit kuat.

Ni bukan sakit kuat yang terbaring ye.. Ni sakit kuat yang memang nampak dan kelihatan kuat. 'Sihat dan segar bugar'..heee.. Lepas dapat call dari NekCik mentioned that TokPuCu sakit dan warded at Hospital Kampung Baru, kami decided to visit. We went there by 3 cars. Hubby decided nak p terus dari office.
Riuh rendah bilik hospital ni macam hospital 'Tok Amid' depa. Tak cukup bangsu kan.. Depa lepak atas lantai je.
Ceh!!..Hubby to macam doc pulak... Beriya - iya menanya pesakit kuat tu..
Kami dah nak balik. Sibuk sekali. Orang kat spital senyap - senyap. Ni depa wat macam pasar malam. Nasib baik private hospital. Kalau gomen, lama dah kena..
Nama baru bagi hospital ni. Kalau tak silap dulupanggil Hospital Kampung Baru. Berdepan dengan Masjid Kampung Baru.
Ni bangunan lamanya berdepan betul dengan masjid.
Kami berjalan ke menuju je area kedai makan di Kampung Baru.
Ni dia tempat makan kami. Kedai Kak Som. Memang makan kat sini since i baru kahwin, then dapat anak, pindah Shah Alam, sampai lah sekarang. Jarang sangat - sangat makan tempat lain.
Nasi Kerabu yang memang sedap di sini.
I makan Mee Celup.
Kuih muih yang ada di Kedai Kak Som ni. Kelantan punya kuih lah..
Nasi Kerabu
Rojak Buah yang memang pedas amat. Macam terbakar bibir. tpi tetap sedap dan licing.
My Tembikai Lychee.
Lepas makan kitarang bergerak semula ke kereta yang kami park kat hospital. Nak park kat Kedai Kak Som selalunya ada masalah parking.
Macam - macam ada. Macam kat Phuket lak.
Nasi Lemak Antarabangsa ni rasanya tempat memula sebelum famous dan ada banyak branches.
Singgah lak kedai buah.

Berminat i tengok kain rentang di rumah ni. "Kami bantah penubuhan Perbadanan Kg Baru". U all rasa cam ne? Kalau i pun i marah. Tempat tumpah darah beb.. Apa salahnya preserve. Bangunkan tapi jangan hancurkan.. Jadi kan Kg Baru ni tempat tarikan pelancong. Kenalkan food yang best - best kat sini. Sure bagus.. Tapi...welll.... Fikir - fikir kan lah...

29 comments:

  1. wa mee celop tu sentap kak,,,saya suka mehooncelop,,,lg sedak,,,,,,

    duk kelantn pandai mkn ni semua,,,,,

    ReplyDelete
  2. meriah la kak yan..suka time ramai2 kumpul dgn semua family :)

    ReplyDelete
  3. As-Salam YAN

    Tak berapa sahlah entri Yan, kalau tak masuk kisah mangan-mangan...hihihi.

    Alhamdulillah, sambil menyelam minum air. Sambil menziarahi yang kurang sihat, dapat menziarahi tempat makan lama yang diminati kesedapannya!

    Menarik juga cerita pembangunan Kg Baru ni. Agaknya entah apa jadilah ia 5-10 tahun akan datang.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Yan

    moga yg sakit tu cepat sembuh

    selalu tak terlintas nak masuk kekedai kak som tu....lepas ni nak cuba laaa

    Wassalam

    ReplyDelete
  5. Assalam Maz,

    akak memula makan mee celup masa p KB on 2005 kot.. lepas tu tak penah makan lagi..

    ReplyDelete
  6. Assalam Zatil,

    kitarang memang meriah sana sini.. hee.. family besar..makanbesar, org pun besar..

    ReplyDelete
  7. Assalam Temukk.. oo tak sah ye.. Tulah.. saya mmg susah dipisahkan dgn food...

    yang sakit dah sihat.. dah jenjalan p majlis khatam pun.

    pasal kg baru tu, mmg saya sedih.. sayang tpt tu..

    ReplyDelete
  8. Assalam Bor Rozali,

    boleh cuba lah.. Tlunch time mmg penuh..

    ReplyDelete
  9. Kak..sedapnya mee celup..nasi kerabu tu pun berkenan la..saya kalau ke kg baru memang cari nasi lemak antarabangsa tu je.tempat lama tu lagi best dari branches yang ada..kak,kalau saya jadi orang kg baru pun sure bantah pun.reserved la sikit part tanah mereka tu kan..takkan nak hilang semuanya ye tak..

    ReplyDelete
  10. Oh tidakkkkkkkkk... nasi kerabuuuu..
    kak yann.. ohhhhh kak yan... poslah ke Uk sikit nasi kerabu tu... ngenceslah tengok nasi kerabu tu.. heheh

    ReplyDelete
  11. 16/03/2011 tu - kakcik ada kat HPAI (sebelumnya KBMC). Masuk pada 15/03/2011 malam. Tapi ... Yan datang waktu malam, kan? Kakcik dah discaj. Hari ini pergi untuk follow up...

    ReplyDelete
  12. Kak Yan..
    makan kat kampung bharu memang heaven!! :) I used to stay there masa bujang! Love that place! Nak gi kerja pun senang!! Lepas kawin.. ikut hubby pindah ke Bkt Beruntung... terkejut beruk kena travel jauh gi kerja... huhuhu! :(

    ReplyDelete
  13. huhu..
    tak tahan tgk buah kundang tu..masak ranum..

    erkk..nape nampak comel jek kak yan pakai baju pink..ke mata ni rabun..hahaha

    ReplyDelete
  14. Salam kak Yan...
    Memang best makanan kat kedai Kak Som tue....kerang bakar ngan mangga pulutnya sesgt maveles kan..kan..kan
    Kak Yan, Hubby kak yan nampak slim ar..diet ker?..

    ReplyDelete
  15. wah!!! meriahnyer buahan2 kat situ, terus rase ngidam nak boleh?? akekeke :P

    ReplyDelete
  16. mee celup tu sedapkan...tapi saye suke nasi kerabu...

    byknye buah2an tu...rase mcm nak semua jer...

    ReplyDelete
  17. oh tidak... teringat mee celup kazen saya kat kelate nun...

    ReplyDelete
  18. tgk nasi kerabu tu.. terliur la... ayam bakar kan??

    **wah.. buat rombongan ke spital.. tp meriahkan..

    ReplyDelete
  19. kak, rojak buah tu memanggil2 saya la...

    kak, saya dah dpt no fon kwn akak kat Bali tu dan no fon akak pun saya dah save dlm fon saya...kalau ada apa2 saya kol akak nak tanya pasal Bali..

    anyway, tima kasih bebyk kak, akak byk membantu saya...sayang akak...

    ReplyDelete
  20. kampung baru memang banyak makanan kelantan yg best2..emmm..dh lama dh tak pegi situ..

    ReplyDelete
  21. Aka kalau dah ke Kak Som, eeemmm habis diet.. makan waktu malam..

    akak mmg tak penah makan kat nasi lemak tu. Sekali mkn di branch dia. Tak berapa sedap.

    Akak pun mcm nak bantah.. sure nanti Kak Som tak de lagi...

    ReplyDelete
  22. Bunga, akak kena baca betul2 tau awak punya N3 sal bersalin.. Mana tau kot2 kempunan nnt. Yelah jauh sgt. kalau dekat akak dah singgah tapau kan utk u..

    ReplyDelete
  23. Laaa..ye ke Kakcik.. Akak sakit apa ek? Saya pun tak expect nak ke sana tu.. Ingat tak pegi. Tup2 ada transport..

    Sy doakan akak cepat sembuh..

    ReplyDelete
  24. Niza, yelah..tempat jatuh lagi dikenang ye.. Hee..terkejut beruk ye.. Akak panggil tpt tu, tpt jin bertendang...Uppsss..sorry...

    ReplyDelete
  25. Nurkass pun suka buah kundang? ada yang madu dan tak madu tau.. Tak sesuai betul madu - madu ni..

    Pinkk... eee sensitive betul u ni.. I love u dear.. Akak punya blouses dlm wardrobe tu mmg penuh putih je. Kalau warna lai pun sure blueish, pinkish, greenish, dan semua yg light2 je.. tak suka color lain. Color lain pun takat chocolate or black or blue..Tak happening langsung kan..

    ReplyDelete
  26. Cik Sue..pengemar Kak Som gak ye.. YA ALLAH...pulut mangga!! sedap nyaaa...

    Slim?? Apa kah benar.. Ntah lah dia.. Diet ikut satu program tu.Tp akak rasa turun sikit je kot...Kalau ckp kat dia ni sure senyum simpul..

    ReplyDelete
  27. Mappiau, u ngidam apa?? akak mmg suka ke area sini cam2 ada.

    ReplyDelete
  28. best la family besar Yan...

    semua xtvt bersama2, meriah sentiasa

    ReplyDelete
  29. Ainnoraini,

    nasi kerabu dia mmg sedap.. Lebih2 lagi kalau ada ikan sardin goreng tu..

    ReplyDelete

cliks..cliks