cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, March 4, 2011

Ke mana??? Langkawi da...part 3 (March 1, 2011)

Semalam kan dah berjalan. So, hari ni last day, kita boleh shopping sakan..I ingat kalau i tak singgah tempat - tempat shopping ni, i tak kan shopping. Tapi bila dah ada pemangkin - pemangkin nak shopping ni, eeemmmm.. selamat lah jawabnya.. Kitarang memulakan dengan late breakfast lagi. Tak leh pagi - pagi .. Penat sangat badan.. Hari ni kitarang breakfast di warung sebelah Restoren Pak Ya. Ramah tokey kedai ni. Makan nasi lagi kami pagi ni.. I melangkau ke sebelah kedai, amik keaw tiau goreng.
Not bad lauk - lauk yang dihidangkan..

Makan favorite kuih. 'Telinga Lembik'

Sebelum keluar dari hotel tadi, kami nampak ada stall yang menjual kuih - muih. Chef CiJu and Chef KoYa rembat banyak gak local kuih. Rege lebih kurang sama lah. RM1 for 3.Sebenarnya memang style kitarang suka nak tau local food kalau jenjalan. Seronok.
NekCikYah cakap yang warna kunin tu 'Telinga Lembek' betul ke?? Eee... geli je dengar.
Baru pertama kali tengok kuih kat atas ni. I thought pulut inti. Rupa - rupanya pulut bercili.. Ok lah.. Cuma i tak suka. Pasal pedas. Lepas breakfast kami terus menuju ke Pantai Cenang. Kenapa ke sini balik ye.. Sebenarnya malam semalam tu kami tak cukup shopping kat sini. Dapat infos kata pukul 10.00AM kedai dah bukak. Tiba je area sini, hampeh.. Rupa - rupanya kul 12.00PM atau pukul 14.00PM nanti baru bukak. Tapi ada lah beberapa kedai yang bukak.

Laman Padi. Cantik tempat ni. Kat area Pantai Cenang.
Nampak kedai jual blouses putih. Kami pakat serbu. Memasing rembat 3 4 helai.. Macam kemaruk gitu..he.. Kira masing - masing melontar sakan. My Daddy kata, lebih murah dari Bali u.. Dia pun apa lagi 4 ke 5 helai sekali beli.. Then terus Chef CiJu suggested malam nanti waktu nak balik guna White theme. I mmg tak kesah. Pasal semua my blouses, white. selamat.. tak payah beli.. heee..
Seronok merpati ni bershopping. My Mommy pilih, My Daddy bayar. Besttt..
Borong..jangan tak borong.
Then kami serbu satu kedai lagi. berdepan je.. Kali ni T.shirt lak.. Emm.. sampaikan licin kat gantungan tu.. Cantik - cantik T.shirt kat situ.. I noticed ada lah tinggal 2 3 helai je lagi kat situ.. Memang sakan.
Kat kedai ni lah kami borong sakan.. Suka tokey kedai tu..
Minum lagi kat sini.. Apa tak nya. haus sangat. Panas...

Tu dia..Sakan menyoping. Orang dah berhenti, depa baru mai..
Singgah kejap kat pantai ni. Dekat dengan airport.
Tak puas hati dengan pantai, TokNgah suggested kitarang p ke Tanjung Rhu. Sesat barat at first. At last sampai gak..Baru rasa puas dapat jejak kaki kat ayaq laut.. Cantik pantai ni. Sakan bergambaq lak.. Siap a group of mat salleh ni volunteer nak amik gambaq kitarang. Agaknya dia pun geli hati tengok perangai kami ni yang hingaq kat situ.. Heee..
Heroes film Tamil.
Nilah group mat salleh ni. Depa sewa boat untuk keliling laut ni. RM200 for 2 jam.
Anak aku jadi mangsa.
Kat sini, sekali lagi depa menyopping. Gerai - gerai yang terdapat di Pantai Tanjung Rhu ni banyak yang dah buka. Murah sangat lah. Seronok betul melabur ni. Lagipun masih ada di antara kami yang belum mencari gifts.
Sempat lak kami tangkap gambar monkey2 ni.. Tapi kami kena hati - hati takut sama kes sebelum ni. Kami nak tangkap gambaq lembu, tetiba lembu tu nak naik seh nak mengawan.. Apa lagi.. Cabutttt...
Kemudian kami terus nak patah balik ke Pekan Kuah.. Nak tanam saham di Haji Ismail Group. Tak sah kan kalau tak melabur di sini. I noticed that, this place is the cheapest kedai Duty Free. Tapikan, bila nak sampai je kat area pekan, kami ternampak kat bawah ni... Idaman Suri..
Berhentiiiii....Time for....Shoppinggggg!!!!!.....
YA ALLAH.. menggila i tengok TEFAL. kira kurang dalam RM40 - RM50 cam tu.
Sesiapa yang suka gogold... Sure suka pinggan mangkuk cam ni. But not me...Tak sanggup teman.
Yang ni memang i suka. Cumaaaa... nak bawa berat sangat.. Tak sanggup..
Tengok tu.. sampai dah terkeluar lidah.. Sopping tak hengat.. Penuh boot. pangku lagi..
Rasa macam banyak sangat yang hendak dibeli. Kekonon tak nak.. tapi.. Bila nampak glassware, YA ALLAH.... Chocolate.. YA ALLAH.. half price you...Kitchenware pun murah.. Towel pun murah.. Haii... pendek kata panjang nyawa, berbaloi - baloi lah..Then kami tobat kejap.. Pasal perut lapar. We decided to have our lunch at Restoren Pak Haji Ya Nasi Ayam. Kata nya the best in town. Licin kami makan. We were the last customer. Kedai dah nak tutup. Kelakar...So, tip, kalau nak makan kat sini kena make sure tidak terlalu lambat. Pasal..style nya. Selagi ada ayam, selagi tu kedai bukak. Habis ayam, mean TUTUP.
Gambaq dengan Haji Zakaria, owner of the resto.
We spent about RM85 for Nasi Ayam. best ayamnya.. crunchy. Cuma i tak suka sambal nya. Bit lain. ada rasa serai. Apa - apa pun yang penting perut kami happy. Lepas makan, kami shopping lagi di Langkawi Fair. I sempat menyinggah di Clarks. Emm terbang gak lah.. kira - kira 5 % less dari harga di Shah Alam.
Abang Luqman lak rembat slippers Hush Puppies. Claimed that kaki dia melecet.. Macam - macam.
Lepas selesai, kami terus ke HIG (Haji Ismail Group). Nak rembat chocolate lak. Dah compare banyak tempat, di sini murah lagi 1 2 ringgit. Geram nya tengok. Biasanya Rocher tu di Shah Alam dalam RM40, kat sini cuma RM23. You all rasa cam ne??? Tak sawan dibuatnya. I just beli chocolate yang 'Anak - anak Sidek' suka je. Daim, Toblerone, dan Ferrero Rocher. Itu je i dah spent almost RM200.
I love biscuits. So, memang banyak lah.
Lepas sakan memborong chocolate, kitarang rushed back to the hotel. We had to check out. Azio Hotel allowed us to make late check out untill 18.00PM. Then kitarang akan ke Istana Kondo Apartment and did the luggages.
Some of the hasil tangkapan. Jenuh depa nak angkut ke atas bilik..Ni baru half.
Before checked out i sempat beramah mesra dengan Joyce. Sebelum ni hanya bersembang di phone. She's very warm girl.
After did the luggages, the boys mengusung lagguges ke our MPVs. Macam sendat je MPVs kami. So, maksudnya some of the boyz kena naik taxi to the airport.
Sebelum berangkat ke airport, we took dinner di depan kondo lagi, Kak Yah Kondo. We had to hurry. Yelah.. tengok luggages je dah seram.. Beranak pinak.
Nasi Goreng Thai.
Tu kami sederet meja.
Meman cepat kilat abang - abang Kak Yah Kondo ni menyediakan food untuk kami. We were really satisfied. Diarang pun ramah - ramah belaka. INSYALLAH taun depan ada rezeki jumpa lagi.. (taun depan???? eeiiikkkkk). Yang tadi ada masalah dengan luggages, akhirnya setteld. Tak payah amik taxi. Tak tau jampi apa tah. Boleh pulak muat barang2 dan kami tu..ALHAMDULLILAH.
Di airport TokPuCu mensetteled kan semua hal. Kitarang just relax je. TQ TokPuCu. Our flight was at 22.40PM without any delay.
Lagi - lagi controversy antara anak sedara dgn Pak sedara.
Changing gifts yang asik terdelay - delay tu hanya dapat kami buat di LCCT. This part memang seronok. Memasing excited nak tau dapat apa. Sebenarnya benda ni just suka - suka. Mungkin ada yang tak suka dengan gift yang diterima. Never mind. No hard feeling. Just kenangan. Sekadar hiburan di samping mengeratkan silaturahmi antara family..
I of course happy sesangat. I memang suka benda - benda cam ni.
Time dah nak bersurai. I had to wait for Hubby to pick us up. Kat sini kami harus berpisah. Sedih gak.. Walau kejap bercuti, tapi kami sume happy gila. Memang sakan..INSYALLAH ada rezeki, di lain masa kita bersama lagi.
Tengok bags memasing..
I noticed that Hubby pun pakai white masa nyambut kami.. Ok tu..
Kendu kat Hubby.
Almost 00.30AM baru kitarang gerak after hugging, kissing, and shaking hands. Tiba rumah almost at 01.30AM. Tired. Sleepy..but Happy..Zzz..

pss: more pics kat FB.

33 comments:

  1. lama dah tak mai langkawi
    last dtg...time honeymoon dulu
    best sgt memory tu...
    tp loni kalau pi..mahu huru hara

    kak yan..rugilah tak beli
    pinggan mangkuk putih tu..
    sgt cantik dan murah ler...

    ReplyDelete
  2. Seronok dapat jenjalan dan tambah seronok kalau dapat berbelanja tanpa had. :)

    ReplyDelete
  3. ala... akak ni saje je buat saya nak pegi langkawi jugak...
    coklat tu yg tak tahan... ^_^

    ReplyDelete
  4. akak dok azio hotel eh... saya ngan wahida dah try skodeng tempat tu dalam intenet. best tak kak? toilet dia cumel ek... romantik gitu..

    ReplyDelete
  5. adehhh..
    dah takleh tahan nih..
    kena pegi gak nih..haihhh...
    jelouss...jelousssssss..

    bab baju lagilah tak leh tahan..ishhhh...murahnyerrr..
    takpe kak yan..takpe...:)

    ReplyDelete
  6. Assalam Ati,

    kalau waktu honeymoon tu lama dah tu. Kena mai lah jawabnya. Huru hara sikit je tu.. Yg penting happy.

    Pinggan mangkuk putih tu mmg akak suka. Tp nak wat cam ne.. Berat sih.

    ReplyDelete
  7. Kakcik, betul tu.. saya sokong. Saya main sap - sap soi ke kat card tu.. tgk je lah ujung bulan nanti..hee..

    ReplyDelete
  8. Maria, akak ni mmg suka keluar tanduk.. Racun awak saja ni..

    ReplyDelete
  9. Neeza,

    akak searched thru internet.suka hotel ni. budget hotel. bersih dan modern.

    ReplyDelete
  10. Salam Nurkass,
    hee.. tu belum lagi bab akak tayang kat blog barang2 akak beli tu..he.. lagi meleleh you.. hee..

    jom p langkawi...

    ReplyDelete
  11. wah.. kak yan.. bercuti sakan kt kampung saya.. hehehe.. anyway, happy coz kak yan sefamily senang ati gi langkawi.. next time jgn lupa datang lagi..

    ReplyDelete
  12. YAN, pertama kali I pi Langkawi, pun duduk kat resort di Cenang. Best siot, sbb bunyi ombak dengar dari tingkap bilik.

    Hmmm Idaman Suri tu memang tempat wajib, kan?

    Seronoknya bersukaria berjimba dgn keluarga macam tu...
    Enjoyyyy!

    Tak Baekkk Tau, Gelakkan Orang...!

    ReplyDelete
  13. Assalam Liza,

    cam ne tak happy Liza. Mcm akak 23 tahun pertama kali tiba tak ada hapa pun. now bila p kali ke2, mcm2 ada..suka lah.. lg suka kalau soping tak hengat tu.heee.. Ingat nanti akak nak duk area cenang. Cari budget hotel cam azio.. sure best atau nak yg paling best Awana Porto Malai.. amikk..

    ReplyDelete
  14. Tulah.. i plan next time nak duk kat Cenang. Amik yg murah2 je..

    mmg happening.

    ReplyDelete
  15. kuih lembik tuu saya biasa makan kak .. ermm pulut sambal tuu pun pernah makan tapi di kelantan lahh :)

    waa banyak borong kak .. seronoknya .. taq dia mahal tak kak ??

    wah2 bercanda di tepi pantai niee .. ramai2 tuu x der yg mandi mandee ker ?? :))

    ReplyDelete
  16. rindunyer nak bershopping2 kat idaman suri..hehehe

    ReplyDelete
  17. Assalam Ieda,

    dua2 kuih tu akak tak penah makan.so, maksudnya ni food kelantan ke?

    mmg seronok shopping. Tak ada tag lah. kecuali u beli batik bebanyak.

    tak sempat nak mandi manda lah.. celup kaki je.

    ReplyDelete
  18. Wah Alin.. siap rindu tu.. akak pun dah rindu gak lah..hee..

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Salam Kak Yan
    Kuih lembik tu pun ada kat RNR Temerloh tapi warnanya hijau..kalau tahu Kak Yan pi Langkawi, boleh mintak tolong tgkkan Corelle

    ReplyDelete
  21. Kak Yan.. seronoknya tgk satu family tukar hadiah.. tyme sopping mmg memborong sakan.. tyme makan pun sakan jugak.. best!best!

    ReplyDelete
  22. Assalam Zmah...

    sesekali.. Macam tak puas gitu... Nnt kumpul duit lagi.. shopping lg.hee

    ReplyDelete
  23. Assalam Gina,

    tulah.. kalau tak sure dah akak tgk kan.. akak dah lama tak pakai corelle. Sebab tu tak berminat nak usha. Akak suka tefal tu dgn set putih2..

    ReplyDelete
  24. Assalam Cyana,

    kami bab shopping mmg power.. bab makan, lagi lah.. tp changing hadiah mmg ternanti - nanti.. hee

    ReplyDelete
  25. As salam kakyan, tang coklat tue yg tak tahan tue..hari tue tengok phuket nak p phukat, nie tengok langkawi nak p langkawi pulakkk..

    ReplyDelete
  26. Assalam BSB,

    u kan ada request chocolate. Akak tanya nak chocolate ape, u tak jawab.

    tp kalau nak p langkawi, kena ready big buck.. Baru seronok.. Shoppingggg je..

    ReplyDelete
  27. kena refer sini lagi nanti Kak Yan.




    *Cuti sekolah dec ni saya ke sana pulak. berebut tiket air asia promotion hari tuh. 5 orang kena RM500.Murah kan ?

    ReplyDelete
  28. Assalam Azrina,

    silakan.. nnt akak nak wat n3 pasal tpt2 akak akak p masa ari tu..


    AA tu kira mahal lah tu.. Masa kitarang p, akak bukan zero fare. Kena RM125 sorang. Tp the first group yg p tu RM15 return.. Murah sangat kan..

    ReplyDelete
  29. Bestnye..tapi yang paling best tang barang2 boleh beranak-pinak tu...eeeeee...

    ReplyDelete
  30. Assalam Fadzli,

    hebatkan. I loike pasal dia boleh beranak pinak..

    ReplyDelete

cliks..cliks