cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, March 15, 2011

Memula ke Penang, then Perlis..Part 2

Pagi - pagi lagi Hubby dah keluar dari hotel and met his fren. I and the rest mengambil kesempatan breakfast di luar hotel, di Gelugor. Tak suka lah nak makan kat hotel Cina ni. Sure tak lalu. I nak cite sikit lah pasal hotel ni. I made a booking thru Booking.Com after searching few hotels in Penang. I just booked 3 standard rooms. Asalkan boleh tidur lah. The hotel for me sesuai for budget people like me now. Hee.. Lagipun kami just nak tidur then esoknya keluar. Dapat mandi dan tidur, kira ALHAMDULLILAH. Memang agak murah bila i made a booking thru internet. Publish rate, memang berbeza amat. Hotel Grand Paradise ni hotel lama. Harga memang murah. By booking here, i paid RM78 per room. But after taxing, RM98. Kira oklah tu..
Basic je yang disediakan. Parking pun limited. Kalau tiba after midnite, kena parking bawah or maybe tak ada.
Ada hot shower. Cuma stain sana sini lah.
Stain everywhere.
Selalunya i suka make a cup of coffee. Tapi ntah lah. This time, langsung tak bersentuh..
After breakfast , we got ready, dress up for wedding. Tinggal tunggu Hubby je. Kitarang nak ke Perlis. Ada wedding invitation my ex-staff. Alahh..yang i buat kan wedding favors tuu.... Sekali lagi kitarang lalu Penang Bridge. Kali ni cukup terang. Maklum je, tengahari. Nak lalu ferry, dah agak lewat.
Penang Bridge di bahagian tengah. Kalau dulu - dulu boleh berhenti dan amik gambar. Now, dah tak boleh. Ramai yang terjun kat situ..
On the way ke Alor Setar
Tiba majlis, pengantin terus terkejut.. Surprise!!!.. Saje je.. Seronok dapat tengok pengantin. Bergumbira pengantin. Kitarang terus makan.. Laparrr..Nak dekat pukul 16.00PM tu.
Senduk yang jangan tak senduk.. Lapau ye..heee
Kami pulun beb..sedappp!!!
Bila tengok food, memang totally different lah dengan wedding kat my kampung. Kampung menu. Geram je tengok pucuk Ganjus, Sambal Belacan. Lapar beb..lapar..
Ni Ikan Tongkol Masak Asam.
Ni Batang Keladi Masak Asam. Tak penah jumpa lagi majlis kahwin masak masakan cam ni.
Kerabu ni sedap sangat. I siap bertambah - tambah u...
Ni satu lagi menu pelik. Sambal Serai?? Nanti boleh mintak resepi kat pengantin.
Paling best this dessert. Bubur Barley kalau tak silap.. Sedappp..
Siap pekena Teh Tarik lagi..
Dah siap mengngap, kami diundang bergambar 'bareng'. Sebagai kenang - kenangan lah kata. Lelaki - lelaki 'tua' memang tak minat this session. Kitarang je lah..
Macam kenai je Wedding Favors ni....Sapa lah yang buat tu...
Bergambar...
Dan bergambar..
Almost 17.00PM. Kitarang beransur pulang. Ingat nak ronda - ronda Pekan Kuala Perlis. Sambil nak singgah sholat. Tapi kan... menyedihkan.. susahnya nak cari masjid. Yang nampak jelas, church.. Apa tu??? Church name , Lady ke Mother of Fatima.. Naik seram bulu tengkuk...(sorry ye org Perlis). At last kami dapat di kawasan perumahan yang hidden. Ni pun puas tanya kat orang. Then kami sambung ronda. Ingat nak pekena laksa... Tak jumpa pun...

Then kami ternampak this.. Eemmm.. kita cuba. Nani pernah buat N3 tentang ni. So, ingat.nakpekena. Kita makan ayam organik pulak

Fried Chicken dia memang sedap

Roasted Chicken.

Kitarang amik gak roasted chicken. Luarnya memang sedap. Tapi bit 'bloody - bloody hell ' lah kat dalam dia..I tanya kat one of the staff. Ooo.. sepatutnya kena tunggu dulu about 10 minutes. Tapi pasal kitarang nak cepat, so.. itulah hasilnya. Terus dia nak pack kan satu lagi.. Oooo..bukan tactic nak makan free ye. I cuma bagi suggestion dan nak tanya. Tapi ALHAMDULLILAH..he..Puas hati dengan penerangan that lady..

Peramah sangat. Siap gambaq lagi..


Orange theme.


I suka kat water dispenser tu lah..


Licinggg..

Depa shopping sakan...
Sempatlak depa shopping coffee Radix. Stock dah habis. We reached Penang almost at 22.30PM. Chef KoYa bagi tahu Mee Udang di Sungai Dua is the best.. Meredah lah kami. Kena cuba lah kan...
Jalan - jalan Cari Makan pun dah datang sini.
Udang ni besar - besar. Sekilogram, RM95. Tapi tak lah kami amik sampai se kilo. Amik 9 ekor je...RM35. Then harga mee, RM4. Plus air almost RM70 kitarang makan.
Happy tu kami nak makan..
Hubby tambah Satay . Spent RM15.90.
Ni lah dia Mee Udang.
Sebijik RM4. Sedapppp..
Ni lah Mee Udang.
Semua muka happy kenyang... Best...
YA ALLAH..kenyang nya perut.. Amik kau..Perut penuh - penuh, then masuk hotel, tidur.. Eemmm...Alamat....Ngantukkk....Zzzzzzz....

16 comments:

  1. Kak Yan,

    Best tak pergi Penang? pekena roti canai banjir tak? hehe.

    saya rasa pergi kedah best lagi.. perlis agak kureng lah..opsss! {sorry yer orang perlis} tgk makanan kt kenduri tu pun satu lauk saya tk bley nk makan... harap teh tarik jek. hehe.

    tp mee udang tu memang sedap. pernah pergi sekali jek. sbb mahai.. then saya tak makan udang. so selamat pulus.. hahaha

    ReplyDelete
  2. bestnyer k.yan...
    slalu travel... tp frust pic pengantin xleh tgk... pic penang ridge & sebahagian kat hotal tu je y view:-(.

    tenet slow..... ada blog just blh baca j.. nk komen xlps2.. adoiii

    ReplyDelete
  3. adehhh..
    makan lagi..
    tak leh tahan pepagi ni tgk mee udang tu..terliur dah..kak yan ni mmg tau..

    ReplyDelete
  4. bahagia nye dapat jalan jalan mcm kak yan.

    sob sob.

    ReplyDelete
  5. memang menarik menu kenduri orang perlis tu ye kak...
    mmg tak jupe la kita di johor nunnn...


    mee udang, memang best!

    ReplyDelete
  6. Assalan Cyana,

    akak mmg decided nak spent time kat Pulau. Lepas balik dr Perlis, patah balik ke Penang. Food, ok ok lah.. Tpt nak explore tak tau kat mane. Lagi pun singkat je.

    Akak lak bukan pengemar seafood. Jd makan ikut suka2 je.. Oklah..

    ReplyDelete
  7. Assalam Lya,

    siannya.. Tulah..beberapa hari ni teruk sgt internet. Tsunami punya hal.

    Mmg suka jakan ramai2 dgn family.

    ReplyDelete
  8. Assalam Nurkass,

    terliuq yee..sian dia..hee.

    ReplyDelete
  9. Assalam Sz,

    org Johor dgn Nasi Briyani nya. Mmg tak akan jumpa di negeri lain.

    Mee udang tu, ok ok je. Sz..

    ReplyDelete
  10. Hehehe...saye yg dok penang 13 tahun pun tak tau kat mana hotel tu....hehehe....wah pandai mencari mee udang tu...memang selalu bawak mak dan pak mentua makan kat situ...kalu pegi awal dalam pukul 3 ptg ada udang galah...selalunya kalu kami pegi, habis udang galah tu kami kaut...hehehe

    ReplyDelete
  11. Assalam Fadzli,

    hotel tu kira yg murah lah.. Malas nak yg mahal2. Pasal ramai tu. Heee.. budget.. Pocker teman kerin..

    Ooo patut lah udang besaq2 dah habih. Hangpa ropanya yg kaut. tak cukup kat kedai pancin, kat mee udang pun hangpa kaut ye... chittt...

    ReplyDelete
  12. Alin kalau pi tido hotel pun mesti cr rege murah2. Betul Kak Yan kt tu tempat kita nak tido + mandi jek..

    Qayyum sibuk nak pi Penang. Lst pegi masa umur dia setahun. Nak feri katanya.

    Mungkin ada rezeki nak pegi jugak 1 hr nanti...

    ReplyDelete
  13. selonoknya jejalan cari makan hehehe...

    ReplyDelete
  14. Assalam Alin,

    betul tu. Akak jenis kalau p ramai2, mmg kena cari yg murah2. Budget kan. Tp kalau sama anak beranak je, cari yg lebih sikit lah..hee

    Penang tak banyak berubah. Except Bt Feringgi. P lah. INSYALLAH.

    ReplyDelete
  15. Mmg serronok and akhirnya bertambah berat badan. heee...

    ReplyDelete

cliks..cliks