Pernah tak makan Biskut Goreng? Sebenarnya recipe ini adalah recipe turun menurun dari my arwah nenek. Tau tak biskut mayat? biskut keben? biskut keras? Dari all this biscuit ini lah dihasilkan satu juadah. Makanya dari arwah nenek, turun pada My Mommy. And hari ini i tried to make it. Hasilnya... boleh lah.. Cuma i tak gunakan biscuit. I gunakan roti.
Roti - roti ini i bakar terlebih dulu kasi garing betul. Yang atas tu kurang garing. So, sebaik - baiknya garing biar bit crunchy. Lepas dibakar garing, i pecah - pecahkan seperti di bawah ni.
Antara bahan - bahan yang diperlukan untuk dijadikan 'Roti Goreng' selain dari roti tadi (dalam 8 keping) adalah
1. segengam ikan bilis.. (ikut suka banyak mana).
2. Tambahkan sedikit udang basah dalam 5 ekor (sedeehana besar) kemudian dipotong - potong kecil.
3. 5 ulas bawang kecil.
4. 2 ulas bawang putih.
5. chicken stock.
6. taugeh.
7. lada sulah dalam 5 biji.
8. daun sup.
Gimana ya caranya???
1. Tumbukkan ikan bilis bersama bawang kecil dan bawan putih. Campurkan juga lada sulah.
2. Tumis kan bahan - bahan yang ditumbuk tadi.
3. Masukkan udang basah tadi. Biarkan sedikit kering.
4. Tambahkan garam dan chicken stock.
5. Masukkan taugeh. I suka taugeh yang agak crunchy. So, masak kejap saja.
6. Padamkan api.
7. Masukkan roti yang dipecah - pecahkan tadi, langsung gaul rata.
8. Roti mungkin akan sedikit lembut.
wah tak pernah tau pun ada resepi camni, bolehlah cuba buat nanti, mekasih kak kongsi resepi.
ReplyDeletewah menarik resepi ni...:)
ReplyDeleteLangsung gaul rata....
ReplyDeletenanti turunkan kat cucu kak yan pulak eh resipi ni..
saya pun insyaAllah akan turunkan kat cucu saya,...he he.
wow!!!!
ReplyDeleteharus cuba ni..
ati suka cuba benda baru..
ReplyDeletenak cuba ...nak cuba
tapi kak ..goreng dalam
minyak yg banyak or sikit saje??
Assalam Chibi Maruko,
ReplyDeleteno problem. Sharing tu kan digalakkan.
Nieza u pun boleh improvise kan lagi. Yang penting bahan utama sama.
ReplyDeleteFida, pesan suruh turunkan kat cicit sekali.. heee
ReplyDeleteNM02 cuba jangan tak cuba. Bahan penting mesti ada, roti or biskut dan taugeh.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAti, minggu depan ke, esok ke, boleh lah buat..
ReplyDeleteTumis minyak sikit je Ati..
wa kak,,,nampak sedak ni,,,,,kena try,,,,
ReplyDeletesalam kak yan..
ReplyDeleteooo..kalau guna biskut terus masak je ye..sbb dah rangupkan..
sama step ye..
ROTI GORENG???
ReplyDeleteERMMM MCM SEDAPPP...
MMG KENA TRY NI..
KAK PNAH MKN AISKRIM GORENG..KALO NK RASA, KNA DTG KAT PANTAI BATU BUROK, TRG..
1st time dengor ni kak..roti goreng eheheh
ReplyDeletebiasa nengok sardin roll..ni lain lak resipinya ya dong..eheh
nnti leh cuber ni..thanx share sini..
owh...owh... owh... tetiba je mcm lapar... ;p
ReplyDeleteboleh try ni...macam best....kalu roti mayat tu tak yah bakar la ye...sebab dah rangup...kan..???
ReplyDeleteboleh la try ni..kat rumah tu roti mmg sentiasa ade..
ReplyDeletecume nak berbagai2kan jer..cara nak makannye...
tq yan dgn resepi ni...
harus dicuba nih..hehe
ReplyDelete"wahhh boleh try ni...kat blog saya baru semalam citer pasal biskut..mcm2 ada..biskut mayat,roti pong dll....slmt menjamu selera...lunch time ni.."
ReplyDeletewaaaaaaaaaaa sedap nie .. x pernah terfikirpun ieda nak buat mcm nie .. biasa tu ieda buat scarmable egg dgn roti jer atau roti cicah telur :)
ReplyDeleteoooo..gitu..i penah dgr tapi tak penah tgk in real life & tak penah gak makan..harus dicubak ye ini buk:))
ReplyDeletexpernah dengar roti goreng.. roti bakar ade la.. hehe
ReplyDeletekak...
ReplyDeletemmg tak tau resipi nih...hehehhe...
nampak mcm mudah yek....thanks share recipe ye kak...
p/s sy sgt beruntung dapat kawan2 blog yg baik hati...sgt terharu...huhuhuhu
kak Yan,
ReplyDeletefirst tyme sy tgk resepi nie. kreatif betui arwah nenek akak. hehe
yan...
ReplyDeleteamboi2..... first time ayu tau resepi nie..
terbaiklah..thanks yan
Maz, mmg sedak tu.. cubalah..
ReplyDeleteNurkass, betul tu.. Roti kena bakar sal roti kan lembut.
ReplyDeleteApa Lya Ice cream goreng.. mcm pernah. tp tak pernah makan.. Aduiii jauhnya nak rasa..
ReplyDeleteAssalam Rose, trial and error. Sedap buat lagi..
ReplyDeleteAssalam Ejamaria..jemput makan..
ReplyDeleteAssalam Fadzli,
ReplyDeletecuba bang..sure bini suka..
Laa dah nama pun mayat..keras lah..
Assalam Ainnoraini,
ReplyDeleteNo problem sharing is caring kan..hee
cubalah.. rasanya anak2 sure suka..
Silakan qasehraihan
ReplyDeleteCubalah Piasara.. sedap hulur lah sikit..
ReplyDeleteIeda, sesekali buat kelainan. sure seronok.
ReplyDeleteOoomaya penah dengar ye.. Oklah tu.. Ya..ya.. silakan buk dicobak.
ReplyDeletetopimagine, lain2 roti tu very common..
ReplyDeleteAzian, cubalah.. sure all the boyz suka..
ReplyDeleteCyana, orang dulu lagi hebat. tak yah pakai internet..
ReplyDeleteLepas Ayu cuba, kasik tau lah ye..Gud Luck
ReplyDeletewah!!! nampak sedap. tak pernah dengar or tengok resipi nih... nanti boleh la try..tima kasih for sharing the recipe
ReplyDeletex pernah makan mende ni..ala2 barat kan..sbb sy org kampung je..hehe..
ReplyDeleteAssalam, kakYan kat rumah saya roti nie tak sempat nak tunggu esok. Beli pagi ptg dah habis..
ReplyDeleteChik Na, sila kan mencuba.. pasti suka..
ReplyDeleteNani darling, tu letak taugeh lah.. makan kampung tu...
ReplyDeleteBSB, sama mcm umah akak.. Ni kira kalau ada terlebihlah...
ReplyDeleteterima kasih share resepi ini,mmg tak pernah dengar,simple tapi berkhasiat jugakan?...
ReplyDelete