Pudding ni i intai dari rumah Jintan Manis.. Thanks for dapat beri semangat untuk akak masuk dapur semalam.
Bahan-bahanya
Bahan-bahanya
4gram serbuk agar-agar - i tak pakai. Sebab cari - cari kat Giant tak ada.. Yg ada crystal jelly.
beberapa biji buah longan segar - i pakai yang dalam tin je pasal bukan musim.
300ml susu segar- boleh ganti dengan susu sejat - i guna 1 caw susu cair.
200ml air - 5 1/2 cawan air plus 1 caw syrup longan.
4 sudu besar gula - i tambah gula dan susu pekat ikut suka kalau nak manis.
1 1/2 sudu besar tepung kastard ( dibancuh dulu dengan sedikit air) - i letak 1 cawan pasal nak kasi keras.
beberapa biji buah longan segar - i pakai yang dalam tin je pasal bukan musim.
300ml susu segar- boleh ganti dengan susu sejat - i guna 1 caw susu cair.
200ml air - 5 1/2 cawan air plus 1 caw syrup longan.
4 sudu besar gula - i tambah gula dan susu pekat ikut suka kalau nak manis.
1 1/2 sudu besar tepung kastard ( dibancuh dulu dengan sedikit air) - i letak 1 cawan pasal nak kasi keras.
Untuk Custard Sauce
1 1/2 sudu besar tepung kastard ( dibancuh dulu dengan sedikit air) - i pakai 1/2 senduk.
1/2 cawan susu segar@susu sejat - 1 tin susu cair
1/2 cawan air - 2 caw air dan syrup longan.
2 sudu besar gula - 2 senduk gula dan 1/2 caw susu pekat.
1 1/2 sudu besar tepung kastard ( dibancuh dulu dengan sedikit air) - i pakai 1/2 senduk.
1/2 cawan susu segar@susu sejat - 1 tin susu cair
1/2 cawan air - 2 caw air dan syrup longan.
2 sudu besar gula - 2 senduk gula dan 1/2 caw susu pekat.
Cara-caranya
1. Potong buah longan kecil-kecil dan ketepikan, kemudian serbuk agar-agar di bancuh dengan 2 sudu besar air, selepas itu masukkan di dalam periuk bersama susu segar dan air, kacau sebati dan biarkan agak mendidih.
- i tak pakai longan fresh.. Buah longan tin tu i letak je dalam acuan. letak 2 atau 3 ketul.
2. Masukkan pula buah longan, gula, bancuhan tepung kastard dan kacau selalu sehingga agak pekat. Akhir sekali curahkan puding di dalam acuan dan sejukkan sebentar pada suhu bilik baru di masukkan di dalam peti ais. ros gunakan acuan silicon bentuk bintang.
- bahan puding tu i satukan, kacau dan terus jerang sampai didih. Kemudian terus curahkan dalam acuan yang i dah letakkan buah longan. i just pakai cawan je..
3. Buat Kuah Kastard, masukkan semua bahan sos kastard di dalam periuk dan kacau sebati, kacau sehingga sos menjadi berkilat dan pekat, jika terlalu pekat boleh juga tambahkan sedikit air, ambil puding longan tadi dan letakkan di dalam piring, curahkan sos kastard di atasnya dan taburkan juga hirisan buah longan serta hirisan anggur hitam sebagai hiasan, sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.
- kuah custard tu i satukan jugak dan kacau sentiasa atas api. kacau sampai didih. i buat agak pekat sikit. custard tu i buat sedikit lembik..
So, anda semua boleh cuba dua versions. I rasa mana - mana pun sedap kot. Cuma yang mine tu bit manis.. I kalau buat dessert memang suka manis.. So, kalau sesiapa yang ada kencing manis tu, hati - hati lah ye.. Cuba lahh.. very easy...
Assalamualaikum Yan
ReplyDeletenyam nyam nyam
Wassalam
Assalam Bro Rozali,
ReplyDeletemacam makanan utk org tak de gigi..Tapi sejuk tekak bila makan sejuk2.. ALHAMDULLILAH.
sodap ni kak...
ReplyDeleteheheh, mintak semangkuk.. ;p
nnti rajin mau try gak r.. =)
akak suka semua jenis puding yg ada kuah kastad...
ReplyDeletedan akak sangat2 berkenan dan jatuh cinta pada mangkuk hijau tu....
kalau dah boring pada mangkuk tu, akak sudi menerimanya...hihi
As salam, akak kalau kat rumah saya longan nie tak sempat nak buat puding dah habis dimakan mykids.
ReplyDeleteLeily|Ummi Alya Husna, alahhhh senang sesangat.. campak je..hee..sedapp.cuma kalau nak, bg something yg kasik masam sikit.. letak sikit nenas ke..
ReplyDeleteAssalam Kak Kasihredha,
ReplyDeletemangkuk murah je kak. Dari Rachel Ray. Microwave, dishwasher and oven safe. Akak nak ye.. Nanti ye. Kena tgk dulu. Rasanya cuma ada 4 je..hee..INSYALLAH..Sure saya akan ingat..
BSB, ni akak belanja semalam terus buat. Sama je kalau kat umah akak.. heee..
ReplyDeleteAssalamualaikum:):)
ReplyDeletethanks utk resepi..boleh juga try nii:):)
haaa, thanks for the resipi..senang je nampaknya. kalau fida tak tau buat jugak tatau la.. heeh
ReplyDeleteSalam Yan, waaah sedapnya puding longan tuh...terliur sungguh2 tengok...mmg fav family akak kalau puding berkuah camni....
ReplyDeleteRe: Ikan Lampam - Ikan lampam ni xdalah sehanyir ikan keli...tp terpulang gak dr mana ikan tu dibela, sungai atau kolam...kalau sungai kurang hanyir, tp kolam rasanya hanyir sikit..tp basuh aje dengan limau dan garam...perap kejap, insyaAllah hilang baunya..try la...Baru ni pergi Arau, jalan2 ke Pekan Rabu pun akak rembat 1 bekas ikan lampam pekasam kat situ..hehe..x goreng lg pun..
Assalam Kartini,
ReplyDeletecubalah.. senang bebeno..
Cuba tau afida.. Senang je..Nnt kalau dah boleh, buat n3 ye..
ReplyDeleteKak Ummi,
ReplyDeletemana leh lawan akak.. Otai masak ni.. Ni saya tgk n3 rose, jintan manis..
rumah saya pun jenis suka pudding.
nnt saya nak try lah lampam tu..
nyum2 sedapnye....
ReplyDeletesalam ziarah..
ReplyDeleteterima kasih follow blog ayu..
wow!!! yan blogger masak2 yer...
ayu minta izin boh blog nie dalam bloglist ayu yer....
PS: sedapnya..ayu terliur nie
Kak Yan..Thx!! sy mmg tgh cari resepi nak buat puding ni..nanti kita try pulak!!! Mkn sejuk2, mesti best!!
ReplyDeleteanak2 mesti sukaaaa niii!
ReplyDeletemak anak2 pun sukaaa...
heee nnt nak try la kak yan... ada 2 orang assistant chef kat umah ni suka "tolongggg" buat itu ini kat dapur ;)
eh i dah lama tak buat puding lonagn.. lps balik KB nanti, i nak buatlaa:)
ReplyDeletesalam sayang kak yan..hehe
ReplyDeletemesti cuba nih..kalau sejuk mesti sedap kan kak yan..huhhh..menelan liur dah nih..
akak saya suka puding2 mcm ni...mmg feveret...
ReplyDeletenext time boleh try resepi akak...
mcm sedap je kak.
ReplyDeletekalo makan sejuk2 lg sedap kan
wah2 sedapp nie .. aaa nanti nak buat lah .. bile ?? bile balik kg loooor :))
ReplyDeleteErienz... ngap..ngap...
ReplyDeleteAyu... silap tu .bukan blogger masak2... bloger jalan - jalan dan makan2..heee..
ReplyDeletetq sebab follow back...
Zatil, this is very easy.. Campak2 je..hee.. satu lagi u leh cuba yg recipe ni
ReplyDeletehttp://yan-yanjournal.blogspot.com/2008/01/corn-pudding-with-fruit-cocktail.html
Suzi, easy punya dessert so depa leh tolong punya.. gerenti depa pun suka makan..
ReplyDeleteBuat Maya, buat... sejuk je tekak..
ReplyDeleteNurkass, kalau akak siap letakice cube lagi.. suka sgt makan sejuk2..
ReplyDeleteWahidah, sila cuba. Then u can adjust to yrself.. Some people suka manis. ada yg manis2 buah je.. Dah siap nnt wat N3. Ok..
ReplyDeleteBukan macam je Miz B, memamg punn. Cuba dik.
ReplyDeleteIeda, nak tunggu balik kg, lambat lagi tu...
ReplyDelete