cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, March 22, 2011

Ke Pantai Remis

Ni satu lagi cerita lapuk. Pasal sayangkan gambar, i tak peduli. Tetap nak buat N3 gak. Sebenarnya we all plan nak lepak - lepak dengan family. Malas nak pergi jauh - jauh.. Recce punya recce, Pantai Remis is the nearest and convenient for all of us. Kami made a reservation at Pantai Indah Seaview for 3 units apartment. Ambik yang 3 bedrooms apartment. Harga lebih kurang RM180 or RM160 per nite.
Dua kereta ni baru muat kami semua. Yang lain CiTi, PamanMie, dan TokPuCu.
Tiba je kami tak terus checked in. Lepak dulu kar area muara sungai ni. Kat BBQ area.
Minum ice cream dulu beb...hee.. Panas sangat..
Tak lama lepas kami ambik port kat bawah pokok, TokPuCu pun sampai.
So, makan time. Kami bawak Nasi Lemak. Then bungkus kat situ. Biar ada bau daun pisang.
Dah siap - siap packing, baru boleh dijamu..

Ready to go.. Ada campuran sambal goreng my mommy.
NekCik bawak Swirl Bun.
bawak lagsana.. Suka cucu - cucu dia makan.
Kena baca doa dulu ...
Lepas makan, depa serang pantai nak main kites.
Panas - panas tu...Biarkan lah..sesekali..

Tak dibuat dek orang. PamanMie main kite pakai fishing cord.
Abang Irfan diladeni oleh PamanMie..
Sementara menunggu yang lain kemas - kemas, kitarang lepak pulak kat gerai pakcik jual goreng pisang. Minum Air Kelapa pulak.. Saja beri rezeki kat pakcik ni.. Padahal kitarang dah penuh perut. Kitarang terus checked in. I shared dengan my parents. Bilik sebelah, PamanMie and NekCik, while yang lagi satu for Mem Aji Lina and family. Bila cuaca dah agak redup, all the kids dah menjerit - jerit nak main air kat pool..
The pool
Our room facing pantai. Pantai ni tak lawa mana. Pantai lumpur. Tapi seelok - eloknya ambik lah bilik yang mengadap pantai. At least ada view.. Tak boring. Lagi satu, berangin..
Lepak - lepak..
Meanwhile, kitarang menyiapkan cake requested by Mem Aji Lina untuk birthday her second daughter.
Siap dah...
Sakan depa berenang.
Inter frame.. Panas lagi waktu ni sebenarnya.
Kemudian i, Hubby, Mem Aji Lina, and Hubby keluar and searched for seafood. Kitarang nak main bakar - nakar malam ni..He..BBQ lah.. So, cari - cari sekitar pantai dan kawasan berdekatan.
Banyak seafood di area Pantai Remis ni.
Lalu depan Pantai Remis. Hari dah hampir senja.
Kami ambik port kat depan deck ni.. Luas sangat.
Fresh semuanya.. dan murah...
Bufday girl tiup lilin.
Ada gak ruang untuk duduk di lantai. Bentang je tikar.
Lepas BBQ, kitarang nak ngeteh lak...Hee.. tak cukup - cukup kalau bab makan minum ni..Kitarang searched around area pantai..Jumpa satu warung yang tak ada berapa ramai orang. Maybe dah malam kot. Kitarang minum - minum je..
Ni lah warung nya. Kalau u all perasan, warung ni adalah warung milik Abang Rosli. Ramai dah blogger yang singgah makan di sini. Warung nya pun dah berubah wajah.. Semakin maju.. Keesokan harinya kami kena checked out. Tapi kami breakfast je di apartment. Malam tadi selepas balik dari ngeteh, NekCik merebus nasi impit . Kami breakfast Soto. Tengok je lah ye... Macam - macam ada..
At noon we checked out. Selesai salam - salam, 3 cars je yang masih nak jalan - jalan lagi.. Kitarang p ke area Bukit Malawati.
Kitarang singgah di Kampung Tanjung Keramat. Tasik ini dikenali dengan nama Makam Anak Dara. (ada cerita kalau tak silap ttg tasik ni)
Di bahagian atas bukit tu lah terdapatnya makam. Tapi dah tak boleh naik lagi kat atas ni...Kalau tak silap dalam cerita Mohsin ada scene yang diambil di sini..
Segerombolan.
Sebelum semuanya bertolak balik ke rumah memasing, kitarang pekena soup di Ani Sup Utara lak...Heee...
On the way lak, kitarang singgah di pasar malam pekan Ijok.. Beli kuih.. Makan lagi..
Tiba rumah, og course makan lagi.. Tadi kan beli kuih di pasar malam.. Eeemmmtu lah keje kitarang.. Makan dan makan lagi.... heeee

34 comments:

  1. bestnya, siap bungkus dalam daun pisang dulu sebelum mkn...baru ada aroma daun pisang kan :)

    ReplyDelete
  2. best betul, entry akak mesti pasal cuti atau makanan.

    ReplyDelete
  3. bestnye tgk family akak... rajin sungguh masak+makan.. hehe.

    eh ada tasik ker kt KS. tak tau plak sy. hehe

    ReplyDelete
  4. ye ye..citer pasal makan..jalan..makan..jalan... he he.

    ReplyDelete
  5. Rajin betul Yan sekeluarga. Siap bawa bekal, bungkus dulu nasi baru makan. Hias kek...makan2, macam kat rumah. Sungguh bahagia. :)

    ReplyDelete
  6. Kak Kasihredha,

    itu mmg kesukaan hubby. Kat rumah pun siap dia beli daun just nak makan nasi lemak buatan sendiri. Biar ada tendang..hee

    ReplyDelete
  7. Assalam Effa, sambil tu akka leh share dgn others. Ok lah tu kan..

    ReplyDelete
  8. Assalam Cyana,

    keluarga besar yang suka makan besar..hee so semuanya besar2..

    tasik ni otw ke D'Palma Hotel, K Selangor.

    ReplyDelete
  9. assalam k yan,
    sangat best kan dapat berkumpul beramai2 ...
    kanak2 riang ria mesti menuju ke pool yang plg menarik tu..hihihi..

    teringat plak anak sedara kami kol 4pg dah bangun nak p mandi pool...kitorg suh tido dulu tunggu kol 7pg...heee

    ReplyDelete
  10. Afida,


    makan jalan, jalan makan.. jgn terus jalan lepas tu je..

    ReplyDelete
  11. ya ampun...sgttt la seronok aktiviti mcm nie...hehehee....sekali sthn jek rase mcm nie...

    ReplyDelete
  12. kakcik, saja2 buat rajin. sebenarnya beli lagi senang. Cuma leh cut cost lah..

    ReplyDelete
  13. Hee...suzi kalau bawak anak2 akak pun memang rimas dibuatnya, mesti tanya, hotel aa pool tak??

    ReplyDelete
  14. Mrs Eady, kenapa setahun sekali?? Family jauh2 ye.. Sebanrnya family akak ramai dah kat sini. Mak abad akak dtg je, kitarang kumpul..

    ReplyDelete
  15. huhu..jelesnye..
    makan lagi..
    bangga betul ngan kak yan ni..seronok tgk hubungan family kak yan..dahlah ramai pastu sgt2 happening..best kan berkumpul reramai..sy ni family kecik jek..hehe..

    ReplyDelete
  16. seronoknya tgk piccas akk n family jejalan n makan2. Nampak meriah!

    ReplyDelete
  17. rajin nya family akak jalan jalan.

    bab makan tu paling best. nyum nyum.

    ReplyDelete
  18. wahh bestnya akak, sambil jalan, sambil makan

    ReplyDelete
  19. Nurkass, kira boleh berbangga dgn makan nya lah kan..hee...

    ReplyDelete
  20. Mas, meriah kalau kita satu hati..INSYALLAH

    ReplyDelete
  21. Assalam BSB,

    pantai ni pantai lumpur. tpt org cari lokan, siput, mentarang.. Tp ada gak yang mandi.. Org 'bulan gelap ' tu.. DIa siap mandi2 utk sembahyang lah kot.. suka mandi tghari..

    ReplyDelete
  22. Miss B, rajin jalan dan rajin makan..

    ReplyDelete
  23. Mamashaza, sambil jalan sambil makan sambil bagi info.. ok lah kan..

    ReplyDelete
  24. kak yan...
    bestnya dapat gathering ramai2 cam ni...akak, nak mintak tolong...bg tips nak ke bandung kak...tq...

    ReplyDelete
  25. wah bestnya berpicnic bersama ahli keluraga.. mesti sembang tak habis-habis :)

    ReplyDelete
  26. Bestnya tgk family akk ni. Mmg sporting, siap bawa daun pisang lagi semata2 nk bungkus nasi lemak. Cayalahhh

    ReplyDelete
  27. Assalam azian,

    sure akak leh tolong. tp how to contact u.. Akak tak leh nak chat kat shoutbox u..

    ReplyDelete
  28. Chik Na bukan takat bual, gossip2 lagi...hee project makan ketupat..

    ReplyDelete
  29. Syariza, kan kenyang perut senang hati...

    ReplyDelete
  30. Ni Pantai Remis kat mana?? kalu kat perak tu..tu la kampung teman...Tapi tak pernah nampak pulak Pantai Indah Seaview...ke teman yg tak tau sebab tak balik kg lama...hehehehe..baru je balik kampung

    ReplyDelete
  31. Fadzli, miker jgn nak ngigau.. Ni Pantai Remis Jeram K Selangor lah. dah teman kata nak p dekat2 ate nya nak ke kampaung miker lagi.. Mabuk apa teman.. Pantai Remis tu kg laki teman..

    ReplyDelete
  32. Hahhahaa....sekali teman yang ngigau......

    ReplyDelete
  33. Kak Yan...memang tgh cari tempat bercuti di area situ...sib baik jumpa kat blog kak yan :)

    ReplyDelete

cliks..cliks