cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, March 3, 2011

Ke mana??? Langkawi da...part 2 (Feb 28, 2011)

Woke up this morning, mata masih kelat lagi. Badan rasa penat sangat. Tapi tak leh layan. Important itinerary wajib dilakukan hari ni. Maklum aje kami di Langkawi just 3 days 2 nites. Tak cukup tuuu..hee..
Ready to explore Langkawi. But...breakfast first.

Wokey.. kami started dengan late breakfast. Maklum je 14 members tu.. Kena gilir - gilir guna bathrooms. So, cari punya cari, we had our breakfast at Restoren Pak Hassan atau lebih dikenali Nasi Lemak Gulai Panas. Senang je nak cari. Kalau kita heading ke arah Jalan Padang Matsirat. Pasti akan jumpa. Kalau dari Azio Hotel, belah kanan. Means that you have to make a u turn. Warung sederhana besar. Ramai pelanggan. Kami makan nasi lemak warna kunin..hee.. tak penah makan pun.


Jalan Padang Maksirat.

Belah kanan kalau nak menuju ke Padang Maksirat.

Orang Langkawi pagi - pagi dah makan nasi..

Pekerja baru kat Restoren Pak Hassan.

Nasi lemak warna kunin..
Maybe itu lah Pak Hassan tu..
Licin. Kena isi perut kenyang - kenyang.
Kedai ni bersih.
We spent about RM85 for the breakfast untuk kami ber14 orang. Kira ok lah tu.. CiIs yang belanja.. Tima kasih ye... Puas gak kami makan. Terus menuju ke Makam Mahsuri. Tapi on the way masuk simpang ke makam, kami jumpa pusat proses gamat. Singgah kejap.Biasalah kan.. Bawak warga emas..hee.. ni lah tempat yang diminati.. Banyak gak yang diborong kat sini. My daddy tu siap borong untuk orang kampung..heee..
Session magic. Celup tangan tak melecur..
Yang ni jangan sentuh.. Mau ke spital nanti.. Jauh gak nak ke Langkawi Hospital. Takut tak sempat sampai, putus lak tangan..
Gamat yang telah dikeringkan.
Session mencandu diri..Pekena rokok resdung..
Ingat nak beli, ropa - ropanya tak juai..hee.Kalau tak melotup i..
Nenek Yah dan Hang Esa baru turun ke bumi.
By using Langkawi Highway, kami terus menuju ke Makam Mahsuri. Just took few minutes to reach there. Masa i memula sampai sini 23 years ago, tadak apa pun. Just kubur dan tadak entrance fee. Tapi, yelah..sebagai pembangunan wisata Malaysia, entrance fee amat perlu.. MESTI..Adult just RM5 dan RM2.50 for kid.




At the entrance, anda dapat melihat wajah generasi terakhir Mahsuri, Aishah.


Makam Mahsuri yang sudah dikomersialkan. Lebih teratur. Kalau 23 years ago, i duduk di atas batu putih tu, dan sedekahkan Al-Fatihah.

But now kami beramai - ramai sedekahkan Al-Fatihah buat Mahsuri dari luar sahaja.
Ramai lak peminat My Mommy..
Tak baca info ttg rumah ni. Maybe rumah Mahsuri.
Bila dah meronda - ronda sekitar sure letih dan haus. Boleh lepak di Warung Mak Andeh. But i tak faham kenapa harus guna nama Mak Andeh. Kan Mak Andeh tu 'bodoh' character nya.. Malu je kalau info ni diberitahu pada tourists.
Bersantai di bawah warung ni sambil minum degan.. Cantik Macam kat Bali lak. Cuma sayangnya pokok padi sudah dipanen.
Kami without Hubby.
Kami sempat mengabadikan kenangan dengan family photo. Just bayar RM10 for A4 size sebagai kenang2an.
Di Telaga Mahsuri. Kemain dua sejoli ni.
Demonstrasi membuat Kuih Karas.
Kami meneruskan perjalanan menuju ke Cable Car at Mount Mat Cincang. Tapi sempat singgah di Nusantara, kilang gamat yang terbesar di Langkawi. Located along Langkawi Highway.
Di Nusantara.
Untuk sampai ke sini anda akan melalui Pantai Kok. Cantik sangat. Hubby loves yacht. So, dapat lah jeles kan dia dengan MMS.. If i am not mistaken langkawi is the cheapest marina for yacht. Maybe RM250 per day.(kalau salah correct me).
Cantikkan.. INSYALLAH nanti kalau Hubby nak ke sinim ingat nak stay kat area marina.
Ingatkan kat Phuket je i mabuk mat salleh. Kat Langkawi pun sama.
Bangan kejap..
Cable Car terdapat di Oriental Village. Ini merupakan latest tourists attraction for Langkawi. Admission fee, RM30 - adult ,RM20 - kids for non local. For us, just show your ID and we will get discount on admission fee. Adult just RM15, and kid RM5.
Kenapa i tunjuk gambar ni?? Ni lah cerita orang yang gayat naik cable car..heee..macam nak putus tangan Chef CiJu dipegang Chef KoYa.
Very nice view. Boleh nampak whole Pulau Langkawi. Katanya malam lagi cantik.
Tapi kan bila dah nak sampai Middle point, jantung i bagai nak putus. I tertengok gunung berbatu dan memang terasa sangat tergantung - gantung di udara. Mak aiii.. punya lah tinggi.Bagi sesiapa yang ada masalah jantung, lebih baik jangan cuba. Tip - kalau tak nak rasa takut sangat, tengok aje ke arah laut. K lah tu. Tapi kalau jenis yang memang gayat tahap gaban, lebih baik jangan. Terkencing kat atas tu, lagi naya..hee..Sebab tu para veteran just tunggu kat bawah, kecuali TokNgah.(caya lah..)
Di sini lagi seru sih.. Sesiapa yang tak gayat, silakan. I memang teringin. Tapi disebabkan knee problem, lupakan..
Kekonon. Takut..Senyum lak tu.
Amboi3.. CiIs and CiEni.. berdua - duaan nampak..
Bila dah habis tenaga, kami late lunch di sini. Order sakan kitarang kat sini.
Tengok je air yang pelbagai warna ni.. Meriah kan.. I loikee...

Nasi Ayam
Nasi Lemak with Rendang.
Tengok je lah ye... We spent about RM150 for this table. And the other table, RM 60 plus. Bit mahal, but the food, semuanya enjoyed.
Ingatkan nak terus ke Beras Terbakar. Tapi kan sebenarnya kami dah terbakar. So, decided balik bilik sebelum kami went for dinner. The kids menjerit nak p swimming. Yang veterans lak nampak letih. So, refresh kejap. Dalam pada berkemas - kemas untuk keluar semula, i got phone call from one blogger, Mas/Qaseh. I ajak dia ke my room. Kami sembang kejap. Then terus keluar. Singgah kejap di kedai milik Alun - alun Spa. Seronok sangat. Macam Bali lak. We have to say good bye. Mas nak balik. I lak nak sambung jalan then dinner. Happy to meet her. Thanks sangat kat Maz sal bagi some infos about Langkawi. Our dinner place utk malam ni pun Mas yang bagi idea.

Kedai ni menjual barangan for spa.
NekCik looking for lobster. So, kami decided to go to Pantai Cenang to have seafood for dinner. Malangnya tak ada stok. Seafood kat sini pun macam banyak yang dah habis. But the food here memang sedap. Cuma pemandangan je yang tak best. Kalau orang muda macam i ni (hee..hee), tak kesah sangat tengok para bule berbolen. Ni para Pak Haji dan Mak Aji. Beristifar je lah depa. Biasalah kan.. kawasan pantai. Macam kat Kuta, Bali lak..
Tembikai laychee
Fresh Orange. These 2 jugs for us.

Enjoying the food.

Dua anak sedara dan pak sedara ni memang juara makan. CiFi lah yang jumpa something dalam our vege.. Kat bawah tu.. Nak complain wat pe.. Cuma kami beritau je lah..We spent RM265 for dinner.
CiFi jumpa besi dalam Kailan Ikan Masin. Nasib baik tak tertelan.
Lepas makan kami ambik kesempatan untuk meninjau - ninjau kawasan jualan di Pantai Cenang ni. Malangnya bila kami habis makan, kedai - kedai di sini banyak yang tutup.. Sedihh...

Jalan - punya jalan,kami jumpa resto yang ada lobster. Tak pe lah tak ada rezeki. Next time INSYALLAH.
Almost like Bali.

Cool sangat this resto.
Kami balik hotel bit late. Mengantung sangat. Badan pun letih sangat. Esok kami nak balik dah.. Tapi ada lagi itinerary yang tertangguh.. SHOPPING. So, kena tidur awal.. Zzzzzz

pss.. Kalau saja nak buang masa dan cuci mata, tgk FB for more photos.

16 comments:

  1. bestnya yan...
    akak dah lama tak ke sana
    waktu anak2 kecik2 dulu

    ReplyDelete
  2. langkawi memang best! semuanya ada..
    x puas aritu pergi sana x dpt naek kabel car..grrrrr

    ReplyDelete
  3. huhhh..
    cerita yg sgt padat..
    naik juling mata ni baca..hehe..
    ade lagi ke beras terbakar tu kak yan..

    ReplyDelete
  4. akan sampai langkawi kali ke 2 pada bulan enam nnt..

    ReplyDelete
  5. Salam Yan, amboi dari atas sampai kebawah cerita cuti2 best best best

    ReplyDelete
  6. Assalam Kak Kasihredha.

    mmg seronok kak. Saya almost 23 yrs ago sampai sini. still virgin lagi masa tu.

    ReplyDelete
  7. Assalam Mamashaza,

    best dan seram pun ada..

    ReplyDelete
  8. Assalam MDT,

    kalau bab jenjalan dan shopping mana ada puas. Rasany duk seminggu pun tak rasa puas. tak pe..nnt p lagi.

    ReplyDelete
  9. Assalam Nurkass,

    jangan juling dik..Ada lagi N3 ni..hee.. Alahh beras terbakar tu mana lah nak ada lagi. Akak takut depa duk bakar dan tabur kan kat situ..7 keturun dik.. Mana nak ada lagi. kalau 23 tahun dulu ada lah akan selak2 kat pasir tu.. dpt lah 2 3 butir.

    ReplyDelete
  10. Maz, takpe. Yg penting dah masuk blog akak.. Hee

    ReplyDelete
  11. Kak Yan..ya Allah, lama betul fida tak ke langkawi ni..makam mahsuri..semua2 tu la. Last fida, kalau tak silap la.. masa darjah 2 yang lalu. About 20 years ago...errrr..

    ReplyDelete
  12. Kak Yan...bestnyer gi bercuti ramai2. langkawi kalopergi small goup pun bosan gak.

    yg pasti langkawi dh makin maju. tp semua tempat kena duit jek. hehe.

    yg akak snap tu rumah mahsuri. kalo masuk dalam bley tgk dapur kayu..rumah lama kedah.

    ReplyDelete
  13. Assalam Afida.

    sama lah time cam akak. Almost 23 yrs. Mcm2 perubahan.

    ReplyDelete
  14. Assalam Cyana,

    kitarang mmg dah selalu travel reramai. Mmg meriah. Sakan.

    Betul lah tu. Kalau nak maju mmg kena duit semedang.

    Ooo rumah mahsuri.. suka akak tgk rumah tu. takut nak naik bertangga. Kaki tak ok. Lagipun tgk rumah tu rendah je.

    ReplyDelete

cliks..cliks